Μπορεί το κατοικίδιό μου να πάσχει από κατάθλιψη; - AllYou.gr

Search

Πόσο κρατάει η...επήρεια του σεξ;

Μετά το σεξ, νιώθεις χαρούμενη. Ότι η σχέση σας είναι τέλεια ή έστω πάει καλύτερα. Όμως, πόσο κρατάει όλο αυτό;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι 10 τροφές που σε φουσκώνουν

Το μήλο είναι η μία από αυτές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα 10 πράγματα που δεν σε νοιάζουν μετά τα 30

Άνοιξε καινούριο hip resto, ε, και;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις εσπαντρίγιες;

Μπες από τώρα σε ανοιξιάτικη διάθεση και προετοίμασε την γκαρνταρόμπα σου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το απόλυτο άρωμα για εκείνον

Η ανδρική κολόνια που θα ευχαριστηθεί και αυτός αλλά και εσύ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο οίκος Gucci εμπνέεται από την τάση των meme για την νέα του καμπάνια

Δες τώρα το πολυσυζητημένο project του ιταλικού brand!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί το κατοικίδιό μου να πάσχει από κατάθλιψη;

Τι απαντούν οι ειδικοί.

> 00_Pets n ::
04 Μαρτίου 2015

Στο παρελθόν μπορεί να αντιμετωπίζαμε την απραξία ενός τετράποδου ως απλή ένδειξη νωθρότητας ή ανίας, όμως τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί θεωρούν ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να παθαίνουν και τα ζώα κλινική κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κτηνίατρο δρ Μάρτι Μπέκερ, η κατάθλιψη είναι μια χημική ανισορροπία που παρατηρείται στον εγκέφαλο, η οποία θα μπορούσε άνετα να συμβαίνει και σε άλλα όντα πέρα από τον άνθρωπο. Όπως παραδέχεται όμως ο ειδικός, δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση.

Πάντως οι κτηνίατροι ήδη χορηγούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και σε κατοικίδια ζώα, συνήθως για να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και το άγχος του αποχωρισμού. Όταν ο δρ Ντόντμαν άρχισε να δίνει αντικαταθλιπτικά σε σκύλους, η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Wall Street Journal. Σήμερα όμως θεωρείται θεραπεία ρουτίνας.

Πού καταλήγει λοιπόν ο ειδικός; "Αν μου φέρουν ένα κατοικίδιο και μου πουν ότι έχει κατάθλιψη δεν θα απορρίψω αυτή την υπόθεση ως ανοησία, αλλά πρώτα θα εξετάσω άλλα ενδεχόμενα που έχουν κατανοηθεί καλύτερα από την κτηνιατρική". Ο δρ Μπέκερ προσθέτει ότι αν υφίσταται κατάθλιψη στα ζώα, ενδεχομένως να οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως το πένθος (η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από περιστατικά ζώων που φαίνεται να πενθούν) και το στρες που προκαλεί π.χ. η άφιξη ενός νέου ζώου στο σπίτι.