Skip to main content

BEAUTY NEWS

Πόνοι περιόδου: Υπάρχουν τροφές που τους πολλαπλασιάζουν (εκ πείρας)

H μισή ζωή μου! Ελπίζω να σε βοηθήσω...


Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου

Αν είσαι από εκείνες που βασανίζονται μία εβδομάδα κάθε μήνα από την περίοδό τους και περιμένουν με αγωνία να δουν σε τι βαθμό θα "αρρωστήσουν" πάλι αυτή τη φορά, τότε φίλη μου σε καταλαβαίνω 100%. 
Εάν ανήκεις σε αυτό το target group, σίγουρα θεωρώ υποχρέωσή μου, να σε παροτρύνω πρώτιστα να απευθυνθείς στον γυναικολόγο σου για τα ενδεχόμενα: 

1. σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών 2. ενδομητρίωσης ή 3. οπίσθιας κάμψης μήτρας (πολλοί υποστηρίζουν πως μπορεί να δημιουργεί πόνο). 

Επιπλέον,  θεωρώ περιττό να μιλήσω για δυνατά παυσίπονα, σπασμολυτικές ενέσεις, θερμοφόρες κλπ... Σίγουρα προσπαθείς και εσύ όπως και εγώ κάθε φορά, να βεις το κατάλληλο mix&match, για να περάσεις όσο πιο ανώδυνα και λειτουργικά μπορείς αυτήν την κατάσταση. 

Πριν λίγα χρόνια όμως καθώς έψαχνα τα αίτια  για τα οποία κάποιους μήνες πάθαινα κρίσεις πόνου οι οποίες με οδηγούσαν μέχρι το νοσοκομείο και άλλους έκανα τον σταυρό μου που την γλύτωσα με απλό κρεβάτωμα στο σπίτι... άρχισα να αναμοχλεύω στο μυαλό μου περισσότερες λεπτομέρειες...

 

 

IMG_5906.jpg

 

Τι έκανα λίγες ημέρες πριν; 


- Μήπως περπάτησα ξυπόλυτη σε κρύες επιφάνειες ή κολύμπησα σε παγωμένα νερά; Τότε ΝΑΙ σε αυτήν την περίοδο « την έχω βάψει...»


- Μήπως δεν έχω κοιμηθεί καλά τις προηγούμενες μέρες και έχω κόπωση; Τότε ΝΑΙ σε αυτήν την περίοδο θα πονέσω περισσότερο


-Μήπως δεν είμαι καλά ψυχολογικά, έχω έντονο στρες και ένταση. Τότε ΝΑΙ οι συσπάσεις στην μήτρα πραγματικά πολλαπλασιάζονται.


- Μήπως έφαγα κάτι που δεν έπρεπε; Εδώ η απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη!

Προς έκπληξή μου ανακάλυψα λοιπόν, ότι λίγες ώρες ή και μέρες πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρήση μου, συγκεκριμένες τροφές που κατανάλωνα ήταν βασικό αίτιο για τους οξείς, παρατεταμένους πόνους που οδηγούσαν μέχρι και σε λιποθυμία.
Αυτές ακριβώς τις τροφές θα σου απαριθμήσω παρακάτω, τις οποίες τελικά ακόμα και οι ειδικοί θεωρούν απαγορευτικές για εκείνες τις δύσκολες ημέρες. Δυστυχώς, αν υποφέρεις όσο εγώ καλύτερα να τις σημειώσεις.

Έχουμε και λέμε:

ΠΕΣ ΟΧΙ σε:

- Τηγανιτά. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε trans και κορεσμένα λιπαρά διαταράσσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και μπορούν να συμβάλουν στον πόνο της περιόδου. 

- Κρουασάν, τσουρέκια, γεμιστά μπισκότα και άλλα τυποποιημένα γλυκά.

- Καφέ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου η ένταση και οι σπασμοί που προκαλεί ο καφές επιδεινώνουν τους πόνους. 

- Αλκοόλ. Όταν μεταβολίζεται μειώνει τις βιταμίνες Β και τα μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, στον οργανισμό. Τα στοιχεία όμως αυτά είναι απαραίτητα για να ρυθμίζουν την ένταση των μυών και η έλλειψή τους επιδεινώνει τους πόνους. Η μείωση της ποσότητας του μαγνησίου και των βιταμινών β εντείνει επίσης το αίσθημα της κόπωσης.

- Fast Food: αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και αντίστοιχα τους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και αποφεύγουμε εκείνες που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά.

Ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη και σόδα: Ο συνδυασμός τους είναι "καταστροφικός".

- Αρτοσκευάσματα με λευκό αλεύρι: η αφαίρεση του φλοιού από τα σιτηρά μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο, που αποτελούν «παυσίπονα» θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε έστω ολικής άλεσης.

- Γάλα πλήρες σε λιπαρά.

- Κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως και τα προϊόντα με τυριά, σάλτσες και τυχόν συσκευασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο από 200 mg νάτριο ανά μερίδα.

 

Σου στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς... και καλό  κουράγιο!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY NEWS

Τα μαλλιά μας τώρα έχουν ταυτότητα!

Η Taft, Νο1 μάρκα Styling στην Ευρώπη, ήρθε πιο ανανεωμένη από ποτέ και παρουσίασε τα νέα της προϊόντα μέσα από υπέροχα χτενίσματα!

BEAUTY NEWS

Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob

Δείτε τη μεγάλη αλλαγή στο hair look της αγαπημένης ηθοποιού

BEAUTY NEWS

Η Elsa Hosk ανανεώνει τα μαλλιά της με το κοντό κούρεμα που θα αντιγράψουμε αυτή την άνοιξη

Αν ψάχνεις κι εσύ το νέο σου hair look, αυτό το pixie cut είναι η πιο κομψή και θηλυκή επιλογή που μπορείς να κάνεις

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εύκολο και γρήγορο, αυτό το πρωινό θα σας χορτάσει

Γευστικό και υγιεινό πρωινό Taco με φέτα, αυγά & σπανάκι

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου