Skip to main content

BEAUTY TIPS

Βιοτίνη για μακριά μαλλιά: ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρεις για αυτήν την πολύτιμη βιταμίνη

Βιοτίνη για μακριά μαλλιά; Όχι, δεν δυναμώνει μόνο τα μαλλιά!  Οφέλη και παρενέργειες.


Κέλλυ Νόβακ

Μπορεί μέχρι τώρα να ξέρεις ότι η βιοτίνη συχνά χρησιμοποιείται για να μακρύνουν τα μαλλιά, αλλά είσαι σίγουρη πώς γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα της; Η βιοτίνη -μπορεί να την έχεις ακούσει και ως βιταμίνη Β7- έχει την ικανότητα να βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων αλλά και στην ανάπτυξή τους. Αυτό την καθιστά ιδανική για την γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

«Η βιοτίνη επηρεάζει συγκεκριμένα κυτταρικά ένζυμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αμινοξέων τα οποία "χτίζουν" όλες τις πρωτεΐνες του οργανισμού», δηλώνουν οι δερματολόγοι. Οι περισσότεροι μάλιστα την θεωρούν απαραίτητη για να μακρύνεις και να δυναμώσεις τα μαλλιά σου και συστήνουν την λήψη 1 ως και 5 mg βιοτίνης καθημερινά, ειδικά για ανθρώπους με τριχόπτωση.

Επιπλέον, ενίσχυσε την καθημερινή σου διατροφή με τροφές που περιλαμβάνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως κρόκους αυγών, φασόλια, δημητριακά και καρύδια. 

Βιοτίνη: Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;

Μπορείτε να προμηθευθείτε την βιοτίνη σε μορφή συμπληρώματος, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να εντάξετε στην διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

Αυγά

Βρίσκουμε την βιοτίνη στον κρόκο του αυγού, και είναι από τις πιο πλούσιες πηγές της. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μαγειρεύουμε το αυγό, τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν, συνεπώς μην το παρακάνετε—προφανώς, γνωρίζουμε ότι δεν κάνει να τρώμε τα αυγά ωμά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία μόνο από τις πολλές και νόστιμες φυτικές πηγές βιοτίνης. Την βρίσκουμε, επίσης, στην σόγια, στα φιστίκια, στα πράσινα φασόλια, στα καρύδια και στα πεκάν. Και μην ξεχνάνε πως αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν και πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Ε.

Κουνουπίδι

Το ωμό κουνούπιδι περιέχει 17 μg βιοτίνης ανά μερίδα, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνετε ωμό, με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

Τυρί

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποσότητες βιοτίνης, και οι τύποι που περιέχουν την περισσότερη είναι το μπλε τυρί, το Καμαμπέρ, και το τσένταρ.

Μανιτάρια

Η βιοτίνη που περιέχουν τα μανιτάρια, τα βοηθάει να προστατευθούν από παράσιτα ενώ αναπτύσσονται. Αγοράστε μανιτάρια που να τρώγονται ωμά, ώστε να προσλάβετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιοτίνης, και προσθέστε τα σε μια νόστιμη σαλάτα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιοτίνης. Επιπλέον, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της επιδερμίδας μας. Δοκιμάστε πουρέ από γλυκοπατάτες, ή να τις ανοίξετε και να τις ψήσετε στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοτίνης—και αυτά τα επίπεδα δεν μειώνονται αν το καταψύξουμε. Άλλος ένας λόγος για να αποκτήσει ακόμα πιο περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή. 

(πηγή: https://www.iatronet.gr) 

Παρενέργειες

Πιθανές παρενέργειες όσον αφορά την τοξικότητα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, δεν έχουν αναφερθεί. Θα πρέπει όμως να παίρνουμε υπόψη μας την αλληλεπίδραση με άλλες βιταμίνες όταν υπερβαίνεται η συνιστώμενη δόση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι τα 30 μg. Η θεραπευτική δοσολογία ποικίλλει από 100-300 μg.

(πηγή: https://www.itrofi.gr/

 

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς