Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Βιετνάμ, 40 χρόνια μετά

Η Δήμητρα Στασινοπούλου καταγράφει πως συνεχίζεται η ζωή σε αυτή τη πανέμορφη χώρα. 



Στις 30 Απριλίου του 2015, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ημέρα που η Σαιγκόν, τότε πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, κατελήφθηκε από τα στρατεύματα του Βορρά, και έτσι τελείωσε το πόλεμος με τη νίκη των Κομμουνιστών του Χο Τσι Μίνχ. ‘Ηταν η πρώτη φορά που η Αμερική, μία υπερδύναμη, έχανε τον πόλεμο. Ο Καζαντζάκης μίλησε μέσα από το έργο του, στον “κακομοίρη άνθρωπο”, για τη δύναμη της ψυχής του, το ιδανικό της ελευθερίας, τη δικαιοσύνη, τον κόσμο και την πατρίδα. Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του που νομίζω ταιριάζουν σε αυτούς τους ανθρώπους: "Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει". Σαράντα χρόνια μετά, και μετά το βαρύτατο τίμημα του λαού για την ανεξαρτησία του, τα ίχνη αυτής της τρομερής σύγκρουσης εξαφανίζονται.
 
Είναι εντυπωσιακό το πόσο συνέλαβαν κάποιες εμβληματικές φωτογραφίες στη λήξη αυτού του Πολέμου, αποτυπώνοντας τη βαρβαρότητα και φουντώνοντας το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που φαινόταν ξεκάθαρα η θυσία του άμαχου πληθυσμού. Όλοι θυμόμαστε τον τρόμο στο πρόσωπο του κοριτσιού που έτρεχε γυμνό στη μέση του δρόμου για να γλιτώσει ενώ οι Αμερικανοί ισοπέδωναν το χωριό της με βόμβες ναπάλμ, και την εν ψυχρώ εκτέλεση του κρατούμενου Βιετκόνγκ στη Σαϊγκόν, από ένα στρατηγό του Νοτίου Βιετνάμ.
 
Ταξιδεύοντας στο Βιετνάμ τον Απρίλιο του 2015, ξαφνιάστηκα από το μετασχηματισμό του από μια φτωχή κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, σε ένα σύγχρονο κράτος, με πόλεις και χωριά που σφύζουν από ζωή. Προσπάθησα λοιπόν να καταγράψω πως συνεχίζεται η ζωή σε αυτή την πανέμορφη χώρα, μέσα από τα πρόσωπα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της – με κάποιους από αυτούς, επιζώντες του πολέμου. 
 

vietnam.jpg   vietnam3.jpg vietnam4.jpg vietnam5.jpg vietnam6s.jpg

ebook link : https://www.yumpu.com/en/embed/view/G8C5nza9ZHlTxFbt
 
Φιλικά,
 
Δήμητρα

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!