Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Ανασύροντας θησαυρούς από το χρονοντούλαπο των επιθυμιών μου

Αν βάλουμε ένα στόχο για το 2018, ας είναι η εκπλήρωση περισσότερων «θέλω» μας, όπως μας προτρέπει η ψυχολόγος Ευγενία Δουβαρά.



«3,2,1… Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο το 2018!», ακούγεται από τα μεγάφωνα. Ένα δευτερόλεπτο κάνει τη διαφορά, μια ανάσα χωρίζει το παλιό από το νέο, ένα βήμα, μια στιγμή.  

Όμως εκείνη δεν έλπιζε σε αλλαγή. Νέα γυναίκα, έσερνε το κουφάρι της. Καθόταν απέναντί μου σαν το τελευταίο κιτρινισμένο φύλλο που γέρνει στη γλάστρα. Καθώς ξετύλιγε το κουβάρι της ιστορίας της, αναρωτήθηκα πότε ένιωσε τον εαυτό της να ανθίζει για τελευταία φορά. «Δεν αισθάνομαι ότι κάνω καλά τίποτα», έλεγε κουρασμένα, κρυμμένη πίσω από τα χοντρά γυαλιά και τις φαρδιές μπλούζες της. «Εγώ δεν ήμουν έτσι… χοντρή». Μιλούσε γρήγορα, σα να την κυνηγούσε κάποιος. Μέσα της, μια φωνή σαμπόταρε κάθε της λέξη. Μόλις σαράντα χρονών. Μια γιαγιά πρόωρη.

Κάθε επιθυμία που σφραγίζουμε στο ντουλάπι του χρόνου, μας βαραίνει. Κάθε συναίσθημα που ρέει αλλά δεν μετατρέπεται σε δράση, αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχή. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς γέλιο και μοίρασμα, είναι μία λιγότερη στο ημερολόγιο της ζωής. Κάθε λεπτό που δεν περιέχει πρωτοβουλία και ανάληψη ευθύνης, μοιάζει με χιονοστιβάδα ενοχής, που ισοπεδώνει ό,τι βρει μπροστά της.

Θυμάμαι τη μέρα που ήρθε στο γραφείο μου μια νέα γυναίκα, στεγνή και παγωμένη. Η ιστορία της πατρικής της οικογένειας συμπυκνωμένη σε μια φράση: «Η φροντίδα του εαυτού μου είναι εγκληματική πολυτέλεια». Χαρακτήριζε θυσία την προσφορά της στους άλλους κι έχανε τη χαρά. Παγιδευόταν σε καταδικαστικές κρίσεις ανθρώπων και σκέπαζε με ντροπή τα ταλέντα της. Παραπονιόταν για όσα δεν είχε, και δεν μπορούσε να δει τους θησαυρούς που έκλεινε μέσα της.

Για καιρό μιλούσε για τις αδιέξοδες σχέσεις με το σύζυγο, τα παιδιά, τη μητέρα, την αδερφή της. Για καιρό παρατηρούσε τον εαυτό της να βουλιάζει σε λιμνάζοντα νερά, μέχρι που… πείσμωσε!

Αποφάσισε να βάλει φρένο στη μιζέρια που εκδήλωνε προς το σύζυγο για την απουσία του και να του αφήνει χώρο για να εκφραστεί. Αποφάσισε να περιορίσει τις ακατάπαυστες τιμωρίες  που μοίραζε στα παιδιά και να χαίρεται τη μοναδικότητά τους. Αποφάσισε να ανατρέψει τη ρουτίνα των αυτόματων σκέψεων και κινήσεων και να κάνει παρέα με τον εαυτό της. Στοπ!

Ένα βράδυ τελείωσε τις δουλειές του σπιτιού από νωρίς κι έπιασε τα πινέλα της. Ζωγράφιζε, ζωγράφιζε, μέχρι να τελειώσει τον πίνακα. Ο σύζυγος και τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω της ξαφνιασμένοι. Την έβλεπαν να χαίρεται που δημιουργεί. Επιτέλους, το χαμόγελο βρήκε μια θέση στο πρόσωπό της! Στην επόμενη συνεδρία έλαμπε μέσα στην όμορφη ροζ μπλούζα της! «Νομίζω ότι πλέον δεν είμαι μόνη μου… δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί». Κανείς δεν το ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι ένιωθε ξανά δυνατή και όμορφη μέσα στον παράδεισο που έφτιαχνε για να μπει.

Ο παράδεισος δεν είναι μακριά. Είναι μέσα μας. Τον ανακαλύπτουμε καθώς ανασύρουμε τους θησαυρούς μας. Αρκεί να κάνουμε το βήμα. «Το πιο μακρύ ταξίδι αρχίζει με ένα βήμα» (Λάο Τσε, 6ο αιώνας π.Χ.)

 

douvara1.jpgΗ Ευγενία Δουβαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι ύστερα εξειδικεύτηκε σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου στο Λονδίνο. Το ενδιαφέρον της για σημαντικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η ελευθερία, το νόημα της ζωής, ο θάνατος και ο έρωτας, την οδήγησαν να επιλέξει να εκπαιδευτεί στις αρχές της υπαρξιακής και συστημικής προσέγγισης, στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Εργάζεται πάνω από δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και το 2013 ίδρυσε το Εργαστήρι ανάπτυξης ατόμου & οικογένειας, όπου με φροντίδα, σεβασμό κι ευθύνη στηρίζει παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο απαιτητικό ταξίδι της γνωριμίας με τον εαυτό τους, προκειμένου να βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, να διαμορφώνουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και να βιώνουν τη χαρά της ζωής. Επιπλέον, συνεργάζεται με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, συντονίζει ομάδες γονέων, πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς και αρθρογραφεί. Στον ελεύθερο χρόνο της ζωγραφίζει, ταξιδεύει και ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών. 

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.