Skip to main content

BLOGS

"You've got ...MALE"

Ο Θεοδόσης Κώνστας γράφει εντυπώσεις από τις σειρές, τις ταινίες, τη μουσική, τα πρόσωπα που συναντάει (στον δρόμο του) και αναρωτιέται: Η ζώη έκανε την ποπ κουλτούρα ή η ποπ κουλτούρα τη ζωή;


Θεοδόσης Κώνστας

Bojack Horseman: Μήπως είσαι άλογο; Χάμστερ; Ιγκουάνα; Βλέπουμε  την πιο ανθρώπινη σειρά με ήρωες ζώα  cartoon! Και  μαθαίνουμε για την ανθρώπινη φύση…από ένα άλογο.

Το ακούμε και το λέμε συχνά: δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη τούτο.
Ζωή δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος πολιτισμός. Υπάρχουν δάση, ωκεανοί, έρημοι, στέπες, παγετώνες, βουνά και κυρίως υπάρχουν ζώα. Πολλά ζώα.
Τις πόλεις μας μόνο τις μοιραζόμαστε με γάτες, σκύλους, ποντίκια, περιστέρια, κότες, μύγες, κουνέλια, γουρούνια, άλογα, κατσαρίδες, χάμστερ, βόες, ιγκουάνα ή όποιο άλλο εξωτικό κατοικίδιο είναι τρέντυ..

Δεν έχουμε φανταστεί όμως πώς θα ήταν αν οι φίλοι μας τα ζώα δεν περιοριζόντουσαν σε νιαουρίσματα, παιχνίδια με μπάλες ή αν σταματούσαν να μας προμηθεύουν αυγά. Και τι να ήταν; Nα ήταν συνομιλητές μας, ανθρωποποιημένοι  συνεργάτες, φίλοι, αφεντικά, εραστές μας..

O Raphael Βοb Waksberg φαντάστηκε έναν τέτοιο κόσμο που κατοικείται από ανθρωποποιημένα ζώα κι έφτιαξε την σειρά κινουμένων σχεδίων «Bojack Horseman» που παίζεται στο Netflix. H σειρά διαδραματίζεται στο σύγχρονο Λος Άντζελες και συγκεκριμένα στο Χόλυγουντ. Πρωταγωνιστής είναι ένα άλογο ο Bojack , διάσημος ηθοποιός που είχε γνωρίσει επιτυχία στα 90’s μέσα από μία οικογενειακή σειρά και εμείς τον πετυχαίνουμε τώρα με την καριέρα του κάπως στάσιμη και τις υπαρξιακές του ανησυχίες κάπως σε έξαρση.

Τον BoJack υποδύεται με απόλυτη επιτυχία ο Will Arnett (Arrested Development, 30 Rock) o οποίος  επιστρατεύει κάθε τόνο και απόχρωση της φωνής του για να ζωντανέψει την αγωνία του χαρακτήρα να ορίσει την αξία του ως ηθοποιός, μια και έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που γνώριζε επαγγελματική επιτυχία, αλλά και ως άνθρωπος (δηλαδή άλογο ανθρωπόμορφο) μια και δεν φαίνεται να συνδέεται ουσιαστικά με κανένα από τα όντα που τον περιβάλλουν.  
Η σειρά είναι μία σάτιρα του κόσμου του θεάματος και μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς , μια  κωμικοτραγική ματιά πάνω στο τι σημαίνει να είναι κάποιος ευτυχισμένος και πόσο πολύπλοκο  αποδεικνύεται τελικά αυτό, αλλά και πως μπορούν οι επιλογές μας να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των άλλων.
Το Λος Άντζελες  παρουσιάζεται σαν ένα πολύβουο, πολύχρωμο , άκρως ποικιλόμορφο οικοσύστημα που κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν που συνειδητοποιούμε εμείς στην δική μας διαδυκτιακή πραγματικότητα, χάρη στην διαφορετικότητα των πλασμάτων που το κατοικούν.

Τον BoJack πλαισιώνει μια σειρά από ξεχωριστούς χαρακτήρες, γνώριμοyw ανθρώπους (ζωό)τυπους, τόσο της σύγχρονης καθημερινότητας όσο και της χολυγουντιανής ανθολογίας:

Έχουμε πρώτα την Princess Carolyn (αγαπημένη Amy Sedaris) μία ροζ γάτα, ατζέντης και πρώην περιστασιακή φιλενάδα του BoJack . Εργατική και φιλότιμη καταφέρνει να ελίσσεται με άνεση μέσα στον  αδίστακτο μηχανισμό της βιομηχανίας του θεάματος  και να χειρίζεται υπομονετικά τις εξάρσεις του απρόβλεπτου πελάτη και φίλου της, ενώ παράλληλα αγωνίζεται να πετύχει κάποια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή.

bo3.jpg
                                          
 Ακολουθεί η Diane Nguyen (Alison Brie)   που είναι άνθρωπος , Αμερικανίδα με Βιετναμέζικη καταγωγή , ιδεαλίστρια συγγραφέας ,η οποία «παραπατάει» συνεχώς στις εργασιακές και προσωπικές της σχέσεις , θύμα των υψηλών στάνταρ που θέτει για τον εαυτό της και τους άλλους. Περισσότερη αμηχανία την κυριεύει όταν ενώ γράφει -ως συγγραφέας-φάντασμα- βιβλίο για την ζωή του Bojack, αυτός την ερωτεύεται..

bo2.jpg
                                        
 Ο δεύτερος άνθρωπος του κάστ είναι ο Todd Chavez (Aaron Paul). Πρόκειται για έναν άνεργο 24χρονο που  γνωρίστηκε με τον BoJack σε πάρτυ του τελευταίου στο σπίτι του, και ζεί έκτοτε στον καναπέ του. Αφελής και καλοπροαίρετος μπλέκει συχνά σε απίστευτες περιπέτειες-απουσία των φίλων του- ένω κάποιες φορές επιδεικνύει απρόσμενες δεξιότητες και ταλέντα: καταλήγει CEO πλατφόρμας streaming, αντί επιστάτης όπως αιτήθηκε αρχικά !
bo1.jpg

  Τον κύκλο των πρωταγωνιστών o  συμπληρώνει ο Mr. Peanutbutter (Paul.F.Tompkins) ένα πρόσχαρο, αεικίνητο λαμπραντόρ. Ο κίτρινος σκύλος ήταν πρωταγωνιστής σε ανταγωνιστική  αυτής που έπαιζε ο BoJack σειρά, αλλά δεν θεωρούσε το άλογο αντίζηλό του, αντίθετα τον θαυμάζει κι εκτιμά την γνώμη του. Ο ίδιος ο Bojack βρίσκει εκνευριστική την  υπέρμετρα θετική στάση του  Mr. Peanutbutter απέναντι στα πράγματα και ζηλεύει σιωπηρά την ικανότητά του να νιώθει ευτυχισμένος  ακόμα και μέσα σε μία «απλή» καθημερινότητα.

bo.jpg
 
 Ο «Bojack Horseman» έκανε πρεμιέρα το 2014 και πρόσφατα κυκλοφόρησε  ο 5ος κύκλος του. Στα πρώτα επισόδεια της σειράς, συναντάμε τον  πρωταγωνιστή να σχεδιάζει την επάνοδό του στην δημοσιότητα σκοπεύοντας να κυκλοφορήσει βιβλίο βασισμένο στην ζωή του. Οι αναμνήσεις τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις συνέπειες των πράξεων του και έχοντας απέναντί του την κριτική ματιά της Diane , της συγγραφέως του βιβλίου, παρασύρεται σε μια δίνη υπαρξιακής αναζήτησης . Καθ΄ όλη την διάρκεια των πέντε κύκλων ο Bojack ψάχνει την ουσία του , επανεξετάζει κάθε απόφασή του , κοιτά με φρέσκο βλέμμα κάθε πρόσωπο στην ζωή του για να φτάσει να αναρωτηθεί «είμαι τελικά καλός άνθρωπος (..άλογο)?».
Φυσικά η απάντηση δεν δίνεται ποτέ. Έτσι ο Bojack  δεν σταματά την εξαντλητική ενδοσκόπηση και καταλήγει μετά από συζητήσεις, ερωτικές περιπτύξεις, καταχρήσεις, λάθος αποφάσεις, κάποιες σωστές αποφάσεις ,  στην  5η σεζόν , να είναι η προσωποποίηση του απόλυτου αντι-ήρωα : είναι ένα ανθρωπόμορφο άλογο που έχει κάνει λάθη, έχει εκμεταλλευτεί καταστάσεις , είναι νάρκισσος κι εγωμανής -όμως το ξέρει , έχει συναίσθηση των πράξεων του. Σε αντίθεση με άλλους αντιήρωες και άλλες σειρές , στον Bojack δεν δίνεται άφεση. Εκτίθεται στην κριτική των άλλων, δεν προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Κι έτσι παρ ’όλο που ο ίδιος θεωρεί τις πράξεις του ασυγχώρητες, οι φίλοι , οι συνεργάτες του  αλλά και οι θεατές δεν τον εγκαταλείπουμε πιστεύοντας ότι κάπου εκεί στο βάθος , ίσως, υπάρχει καλό.
    
 Η θλίψη είναι το κύριο θέμα της σειράς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα  πέφτει βαρύ. Υπάρχουν πάντα δευτερεύουσες ιστορίες που τρέχουν παράλληλα με την κύρια και προσφέρουν κωμική εκτόνωση. Επίσης με το να αφιερώνεται  όλο και περισσότερος δραματουργικός χρόνος στους υπόλοιπους χαρακτήρες , χωρίς απαραίτητα να ξεφεύγουμε από το η- ζωή-είναι-μόχθος κύριο θέμα, ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς τόνους μελαγχολίας και διαφορετικούς τρόπους να αντισταθεί κανείς στην φθορά που αυτή συνεπάγεται.

Ο Waksberg ήθελε να φτιάξει έναν κόσμο όπου το δράμα κι η υπαρξιακή ενδοσκόπηση θα συνυπάρχουν με την φευγάτη κωμωδία και την φάρσα.
 Το εγχείρημά του μας δίνει μια απεικόνιση του σήμερα πιο ακριβή από πολλά άλλα  κινηματογραφήματα  εκεί έξω. Τα social media καθιστούν ορατά τα πιο απόκρυφα σημεία του πλανήτη και της ανθρώπινης υπόστασης. Την υπερχλιδή  και   την δυσβάσταχτη φτώχια χωρίζει πλέον λίγο scrollάρισμα.  Κι όλοι μας , παρασυρόμενοι από τον φρενήρη ρυθμό που κινείται πλέον η ανθρωπότητα , τυχαίνει να περάσουμε από υπαρξιακή ακαμψία σε ενθουσιώδη παιδικότητα μέσα στο ίδιο απόγευμα ..Αυτό που μας κινεί όμως , αλλά και τους , σαν παιδική ζωγραφιά σκιτσαρισμένους, ήρωες του «BoJack Horseman», είναι η ελπίδα..
…Είμαστε οι πράξεις μας,  αυτές μας ορίζουν , έχουμε όμως κοινό με κάθε ζωντανό πλάσμα:  το ένστικτο να επιβιώσουμε . Και η αγωνία μας να το πετύχουμε μας σπρώχνει σε δράσεις κι αντιδράσεις. Ξανασυναντιόμαστε όμως  γιατί  στην τελική είμαστε όλοι ζώα που ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Θα πάνε?
Δεν ρωτάμε. Δεν υπάρχει απάντηση.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ