Skip to main content

ΕΙΔΙΚΟΙ

Αμαλία Τσιατούρα: Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος σού αποκαλύπτει...

...πώς θα εξαφανίσεις τα κονδυλώματα!



«Θέλω να με απαλλάξετε από αυτά» μου είπε τις προάλλες μια νεαρή κοπέλα κλαίγοντας στο ιατρείο μου. Ο λόγος; Τα κονδυλώματα που είχε εμφανίσει στα χείλη του αιδίου έπειτα από 2 μήνες σχέσης με τον φίλο της, οποίος δεν εμφάνιζε καν συμπτώματα (αλλά ήταν φορέας). Η εικόνα τους-μοιάζουν με μικρογραφία κουνουπιδιού-της δημιουργούσε τεράστιο ψυχολογικό στρες. Και όχι μόνο αυτό. Επειδή οι δερματικές αυτές βλάβες συνδέονται με το σεξ ντρεπόταν να το μοιραστεί με τους δικούς της.

Αυτές τις μέρες που σκεφτόμουν τι θεραπεία να γράψω για εσάς, τους νέους μου αναγνώστες, αποφάσισα μετά από αυτό το περιστατικό να αναφερθώ στον HPV, τον ιό που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη (αν και το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει 100%). Τα κονδυλώματα λοιπόν είναι η μία πλευρά του νομίσματος του ιού HPV που προσβάλει γύρω στο 50-70% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και στον πρωκτό. Στους άντρες στην περιοχή της βαλάνου, στο πέος, το όσχεο, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να εντοπιστούν και στην ουροδόχο κύστη. 

Οι τύποι του HPV που τα προκαλούν δεν είναι επικίνδυνοι για εμφάνιση καρκίνου, αλλά δημιουργούν ψυχολογικό πρόβλημα σε αυτόν που τα έχει καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν, τα κονδυλώματα μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται. Η άλλη πλευρά του HPV είναι οι ογκογόνοι τύποι του που είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί δημιουργούν αλλοιώσεις (σαν πλάκες) στον τράχηλο της μήτρας και πρέπει να θεραπευτούν αν είναι σε προχωρημένο στάδιο ή να γίνεται στενή παρακολούθηση αν είναι σε αρχικό. Οι βλάβες μπορεί να υποστρέψουν μόνες του. 

Τι θα σας έλεγα λοιπόν; Αν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο πρόβλημα κάντε ένα τεστ HPV που θα δείξει τους τύπους του ιού που έχετε και επισκεφτείτε ένα γιατρό. Για τα κονδυλώματα η πιο σύγχρονη θεραπεία που εφαρμόζει ο δερματολόγος είναι το λέιζερ που σε αντίθεση με την κρυοθεραπεία προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως αλοιφές τοπικά ή καυτηριασμός. Συνεχίστε να παίρνετε προφυλάξεις στο σεξ και προσέχετε την υγεία και το ανοσοποιητικό σας. Ο οργανισμός σας μπορεί να εξοντώσει τον ιό. 

Εσείς που είστε εντελώς υγιείς προσέχετε τις επαφές και την υγεία σας και προτιμήστε έναν σταθερό σύντροφο που εμπιστεύεστε, από τις ευκαιριακές σχέσεις. Επίσης μάθετε περισσότερα για το εμβόλιο που προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού (το ένα από τα δύο προστατεύει και από τα κονδυλώματα) και χορηγείται δωρεάν μέχρι κάποια ηλικία. Έρευνες δείχνουν πως μπορεί να γίνει μέχρι και τα 45 γιατί προσφέρει προστασία. 

Info: Η δρ Αμαλία Τσιατούρα είναι επιστημονική διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής Cosmetic Derma Medicine, www.cosmeticdermamedicine.gr/.  

Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΙΚΟΙ

Μεσογειακή Διατροφή ως τρόπος ζωής

Τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου μάς εξηγεί γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε.  

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πώς θα απαλλαγώ από τα ψωμάκια και την κοιλίτσα;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά.

ΕΙΔΙΚΟΙ

Περί πρωινών meetings και άλλων δαιμονίων

Εργασία και... χαρά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.