Skip to main content

EDITORIAL

Σαν ερωτική εξομολόγηση

...γιατί στο τέλος, όλα έχουν απάντηση.


Μελίνα Αδαμοπούλου

adamopoulou.JPG

Ζω το "τώρα", όπως κι εσύ. Ζω (και) με το "χθες", όπως φαντάζομαι ζεις κι εσύ.

Θέλω να σκέφτομαι πως ζώντας το "αύριο" ("με" το αύριο, "στο" αύριο..)  ένας τόμος με απαντήσεις, για το τώρα και το χθες μου, με περιμένει, όπως μπορεί να περιμένει κι εσένα.

Αισιοδοξία; Φιλόδοξη κατασκευή του νου; Πες το όπως θες. Πες μου, όμως, πως δεν βρίσκεις υπέροχο να σε περιμένει ύστερα από τα ταξίδια σου, τους έρωτες, τους μύθους που κατασκεύασες, ή που άλλοι κατασκεύασαν για σένα, ύστερα από εντάσεις, ανατροπές, εκατοντάδες ώρες χαράς, απογοήτευσης, ευτυχίας, ενοχής, στοχασμού, ύστερα από δεκάδες παρτίδες σκάκι με νικητές τους άλλους, να σε περιμένουν όλες οι απαντήσεις στο πώς, το γιατί, το αν.

Μοιάζει παρανοϊκό, να όμως που κάποιος μέσα από μια ομολογία, μια διαδρομή μαγικής εξομολόγησης, σχεδόν ερωτικής,  περνώντας το παρόν μέσα από το παρελθόν και το παρελθόν μέσα από το μέλλον, φτάνει να έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που γεννιούνται, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από δρόμους μυστικούς, που μπορεί να μοιάζουν αναπάντητα, αλλά στο τέλος απαντιούνται.

Αυτός είναι ο Ζάουμε Καμπρέ. Ένας μεγάλος, τεράστιος, Καταλανός συγγραφέας. Η "ομολογία" του είναι ένα βιβλίο γεμάτο μουσική, χρώματα, πάθος, έρωτα, αγάπη, αλήθεια, ζωή. Το Confiteor*.

Σου είχα υποσχεθεί να σου μιλήσω γι' αυτό. Το κάνω. Κι επειδή μέσα απο τις 723 σελίδες του, δεν ήταν ούτε μια ούτε δυο, αλλά πολλές οι φορές που ένοιωθα να με χάνω και να με ξαναβρίσκω  και να με ξανα-ανακαλύπτω αλλιώς, να με επαναπροσδιορίζω και να βρίσκω εξήγηση σε πράγματα που μέχρι τώρα ήταν για μένα σκοτεινά, σου λέω: πάρ' το και διάβασε το.

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να ζητήσει κάτι πιο πολύ από ένα βιβλίο. Εμένα, πάντως, δεν με ταξίδεψε απλά στους κόσμους του ο Καμπρέ. Μου έφτιαξε τον δικό μου. Αναγκάζοντας με να μπω βαθιά και μέσα μου και μέσα σε άλλους που μπορεί να μην τολμούσα, ως τώρα. Ναι, λειτούργησε ψυχαναλυτικά, το Confiteor.

 Αρα, λυτρωτικά.

 

* CONFITEOR , του Jaume Cabre

 Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

 Μεταφραση απο τα καταλανικά, Ευρυβιάδης Σοφός

Διαβάστε επίσης

EDITORIAL

Μέρες (και νύχτες)  ανάμεσα στο κόκκινο και το... κόκκινο

Το πάθος "παίζει". Έπαιζε, δηλαδή...

EDITORIAL

Αλλάζουμε...

...η αλλαγή είναι ζήτημα προσωπικό(;)

EDITORIAL

Γυναίκες, με διαφορά

 

Έτσι είμαστε εμείς!

 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο