Skip to main content

EDITORIAL

Αλήθειες μισές κι ολόκληρες

Τις αλήθειες μας ολόκληρες τις λέμε τα βράδια. Το πρωί, λέμε μισές αλήθειες. Τις άλλες μισές τις ψάχνουμε. Στα βιβλία. Της κάθε καινούργιας μέρας.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Αν με ρωτούσες τι χρώμα έχει αυτό το καλοκαίρι, θα σου έλεγα: κόκκινο. Ούτε γαλάζιο, ούτε μπλε, ούτε άσπρο. Μόνο κόκκινο. Από την Ηριάννα ως προϊόν προπαγάνδας και πολιτικών παιχνιδιών, από τους… Βάσκους εκπαιδευτές στο αντάρτικο πόλης του κ. Πολάκη στη Βαρκελώνη, από τα επεισόδια, τις συγκρούσεις, τις επιδρομές στην Ερμού, στα Εξάρχεια και στα πέριξ, από τις εκτροπές, τις παρεκτροπές, τα tweets, από τα χαράτσια, τους φόρους, τις απειλές, από τα «μαντάτα», τα «εκτός ορίων», τους «δοσμένους», από τους βανδαλισμούς, τα αφηγήματα, τα «εκτός τόπου», τους μύθους. Από τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Από το Σουλτάνο που βγάζει κόκκινη κάρτα στον Δαρβίνο. Κι από το «αντίο» στα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», στον μαγικό Κώστα Μουρσελά.  

Ένα μικρό κόκκινο βιβλίο, κόκκινο σαν το καλοκαίρι μου, ένα βιβλίο παράξενα ποιητικό, έντονα βιωματικό, που το ’βαλα τελευταίο στο σάκκο για τις ώρες με τον εαυτό μου, ήρθε για να τ’ αλλάξει όλα. Σου μιλάω για "Το βάρος της πεταλούδας", (εκδόσεις Κέλευθος), του Erri De Luca. Μικρό και πολύτιμο. Μου 'δωσε τόση χαρά και συγκίνηση με την δύναμη και την αλήθεια του. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να σου «πάρω» κάμποσο από το βάρος που, ίσως, κι εσύ να κουβαλάς, είναι να σου μιλήσω γι' αυτό. Και να σου μεταφέρω αυτούσιες κάποιες από τις φράσεις του. Για να τις πεις κι εσύ δυνατά (όπως εγώ), να τις ψιθυρίσεις, ή απλά να τις κρατήσεις σαν ολόκληρες δικές σου αλήθειες.

 

petaloudas.jpg

Είναι 10. Διάβασε, κράτα, μέτρησε.

1. "Με τον ήλιο στα θαμπωμένα βλέφαρα, το χιόνι μεταμορφώνεται σε θραύσματα γυαλιού. Το σώμα κι η σκιά σχεδιάζουν δύο γράμματα, ένα πεζό κι ένα κεφαλαίο. Ο άνθρωπος πάνω στο βουνό είναι μια συλλαβή στο λεξικό".

2. "Μια γυναίκα είναι 'κείνος ο ιστός της αράχνης που απλώνεται σ' ένα πέρασμα, που κολλάει στα ρούχα και τον παίρνεις μαζί σου".

3. "Ο άνθρωπος είναι αυτό που έχει διαπράξει. Αν λησμονήσει, είναι ένα ποτήρι αναποδογυρισμένο, άδειο, κλειστό".

4. "Όταν ένας άνθρωπος στέκεται να κοιτάξει τα σύννεφα, βλέπει το χρόνο να τρέχει πέρα απ' αυτόν, έναν αέρα να προσπερνάει με μεγάλες δρασκελιές. Τότε είναι ώρα να σταθεί ξανά στα πόδια του και να τον αδράξει πάλι".

 5. "Υπάρχουν χάδια που αν προστεθούν σ'ένα φορτίο, το κάνουν να κλονιστεί".

6. "Ο άνθρωπος ήξερε να προβλέπει, να διασταυρώνει το μέλλον συνδυάζοντας τις αισθήσεις με τις υποθέσεις, προσφιλές του παιχνίδι. Αλλά από το παρόν ο άνθρωπος δε σκαμπάζει τίποτα. Το παρόν ήταν ο βασιλιάς από πάνω του".

7. "Το παρόν είναι η μόνη γνώση που χρησιμεύει. Ο άνθρωπος δεν ξέρει πώς να ζει στο παρόν".

8. "Μια πεταλούδα πάνω σ' ένα ντουφέκι τον κοροϊδεύει. Κοροϊδεύει το σημάδι του με το σπασμωδικό της πέταγμα γιατί, όπου κι αν σταθεί, φέρνει μαζί της το δικό της κέντρο. 'Όπου κι αν σταθεί η πεταλούδα, εκεί είναι το κέντρο".

9. "Καμιά γεωμετρία δεν έχει ανακαλύψει τον τύπο του αυγού".

10. "Το βάρος της πεταλούδας είχε καταλήξει στην καρδιά του σαν μια μικρή γροθιά".

…τώρα, αν θέλεις, βάζουμε καινούργιο χρώμα στις αλήθειες αυτού του καλοκαιριού. Εσύ διαλέγεις. 

Διαβάστε επίσης

EDITORIAL

Μέρες (και νύχτες)  ανάμεσα στο κόκκινο και το... κόκκινο

Το πάθος "παίζει". Έπαιζε, δηλαδή...

EDITORIAL

Αλλάζουμε...

...η αλλαγή είναι ζήτημα προσωπικό(;)

EDITORIAL

Γυναίκες, με διαφορά

 

Έτσι είμαστε εμείς!

 

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος