Skip to main content

EDITORIAL

Με καινούργια φτερά

Στα δύσκολα, τα ξαφνικά και τα παράξενα που ζούμε τούτες τις μέρες, σε προκαλώ να βρεις αντίδοτα! Πολλά, δικά σου, προσωπικής απολύτως επιλογής! Και να τα αντιπαρατάξεις με θάρρος, σ' όλα αυτά!


Μελίνα Αδαμοπούλου

Επειδή "στο βάθος η μουσική δεν είναι πάθος ή όνειρο, νοσταλγία ή ρεμβασμός αλλά μια άλλη δικαιοσύνη"* και στα δύσκολα ξέρω πως κι εσένα, (όπως κι εμένα) εκεί σε βρίσκω, θα σου πω πάλι ένα τραγούδι και θα σε καλέσω να το τραγουδήσουμε μαζί. 

Θα περάσουν τα σύννεφα

δίπλα μου προχώρα

χώρα αθάνατη

των γενναίων οι θάνατοι

Μοίρα δοξασμένη

Μοίρα αιώνια χαραγμένη

Θα περάσουν τα σύννεφα

θα' ρθουν χελιδόνια

θα' ρθει η Ανοιξη ξανά

μ' άσπρο και γαλάζιο φως 

η ελπίδα

Κι η ζωή γλυκιά

πλάι στη θάλασσα

σε μια φοινικιά

Στην αγκαλιά σου

πλάι στο κύμα

κέρνα με φιλιά

αχ μες τη σιγαλιά

στον πόλεμο το κρίμα

Ακου την καρδιά πώς χτυπά

δε θα κάνουν βήμα

Θα τη ξαναβρούμε

μια Κυριακή

άσπρη μερα γαλανή

με σταυρού το σχήμα

Αχ!

την καινούργια ζωή

Μην μου κλαις δεν κάνει

Κοίτα της νίκης τα κάτασπρα φτερά

κι αν με θέλεις λιγάκι

μου φτάνει

Θα ξαναβρούμε στους δρόμους 

τη χαρά

με καινούργια φτερά

Το' γραψε ο Σταμάτης (Κραουνάκης) και η Λίνα (Νικολακοπούλου) και το τραγουδάει (μαζί μας) η Άλκηστη (Πρωτοψάλτη).

Μ' αυτό πέρασα τη μέρα μου. Και τα "Ελλάδα ώρα μηδέν", " Η Ελλάδα σε κρίση", "Δραματικές εξελίξεις", "Κρίσιμες ωρες"κλπ πήγαν στην άκρη.

Ναι, ζούμε παράξενες, ταραγμένες, δύσκολες μέρες και ώρες, αλλά κανείς και τίποτα δεν θα μας πάρει τα τραγούδια μας, τους ποιητές μας, τα όνειρα μας, τα φεγγάρια μας, την χαρά μας. 

"Θέλω να μου φωτογραφίσεις ένα κορίτσι με κεφάλι σελήνης να κρατάει μια θάλασσα" ¨"Φαντασίωση", θα πεις. "Αλήθεια",θα σου πω. Αυτό ζήτησε ο (μαγικός) Μάνος Χατζιδάκις από τον φωτογράφο Τάσο Βρεττό για το εξώφυλλο του Τέταρτου,** το καλοκαίρι του '85... Κι έγινε. Εξώφυλο του καλοκαιριάτικου τεύχους. Κι αν αυτή τη φωτογραφία-εξώφυλλο του (υπέροχου) Τάσου Βρεττού την κολλούσαμε στα μούτρα μερικών μερικών σήμερα και τους λέγαμε " Ορίστε, αυτή είναι η Ελλάδα" θα είχαμε, τουλάχιστον, την ικανοποίηση των έκπληκτων βλεμμάτων τους.

Και τι είναι το Τέταρτο, θα μου πεις. Περιοδικό, θα σου πω. Σαν ένα μικρό θαύμα. Που οραματίστηκε και το' κανε πραγματικότητα ο Χατζιδάκις και μια υπέροχη παρέα δημοσιογράφων, συγγραφέων, σκιτσογράφων, ανθρώπων που ο Χατζιδάκις αγαπούσε και πίστευε. Όπως όλα τα "θαύματα" δεν κράτησε πολύ, αλλά ήταν αρκετό για να αλλάξει τη σκέψη και την αισθητική πολλών. Πάρα πολλών.

Δεν ξέρω αν σ' αυτά που ζούμε τούτες τις μέρες θα μπορούσα να βάλω άλλο εξώφυλο, εκτος απ' αυτό. Τίτλο, ετσι κι αλλιως δεν θα ήθελα να βάλω. Αντίδοτο, όμως, σε προκαλώ να βρεις. Οχι ένα, πολλά! Με σειρά σπουδαιότητας, χαλαρότητας, εκκεντρικότητας (ναι!) και σπανιότητας, απολύτως προσωπική.

Και να τα αντιπαρατάξεις σε όλα και σε όλους που υπονομεύουν τις ώρες, τις μέρες, τις ζωές μας. Το allyou θα είναι δίπλα σου. Για να μπορεί να είναι το παράθυρο σου στον καθαρό αέρα, στο χαμόγελο, σε ό,τι αγαπάς, σε ό,τι περιμένεις, στο χρόνο, στον εαυτό σου.

* Τάσος Λειβαδίτης

**"Το τελευταίο Τέταρτο", του Τάκη Θεοδωρόπουλου (Εκδ. Πόλις)

Διαβάστε επίσης

EDITORIAL

Μέρες (και νύχτες)  ανάμεσα στο κόκκινο και το... κόκκινο

Το πάθος "παίζει". Έπαιζε, δηλαδή...

EDITORIAL

Αλλάζουμε...

...η αλλαγή είναι ζήτημα προσωπικό(;)

EDITORIAL

Γυναίκες, με διαφορά

 

Έτσι είμαστε εμείς!

 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.