Τρεις αλήθειες - AllYou.gr

Search

Τρεις αλήθειες

Όλα, μα όλα, ακόμα και τα φαινομενικώς αλτρουιστικά και γενναία, τα κάνουμε για μας. Από μας ξεκινούν και σε μας επιστρέφουν. Είμαστε το κέντρο του κόσμου μας. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος μας είναι ο μοναδικός που ξέρουμε.

12 Νοεμβρίου 2015

«Μπορούμε να τα έχουμε όλα», μου λέει. Είναι ηθοποιός αλλά δεν υποδύεται τον σεμνό και μετρημένο για να κάνει καλή εντύπωση. «Φυσικά και μπορούμε», επαναλαμβάνει. «Δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι». Εκπλήσσομαι. Κυρίως επειδή νομίζω ότι συμφωνώ. 

Σκέφτομαι. Κάποιος, κάπου, κάποτε, μας επέβαλλε την άποψη ότι οφείλουμε να είμαστε ολιγαρκείς. Η αλήθεια είναι ότι δεν οφείλουμε τίποτα απολύτως. Αν ο άνθρωπος ήταν ολιγαρκής, θα ήταν ακόμα στη σπηλιά του τρώγωντας τα φρούτα του διπλανού δέντρου. Ήθελε, όμως, παραπάνω. Να δει τι κρύβεται πίσω από το βουνό που τον προστάτευε και του έκοβε τον ορίζοντα. Το είδε, ακόμα κι αν κατέληξε στα δόντια του θηρίου. Ευτυχώς για μας, το είδε.

Θέλε τα όλα, λοιπόν, όσα σε γεμίζουν θέλε τα, πάρτα αν μπορείς, αρκεί να μην αδειάσουν κάποιον άλλον-γίνεται, άραγε, αυτό; Δεν το έχω λύσει. Προς το παρόν, όμως, βάζω τη σκέψη του στο ράφι των αναπάντεχων, δίπλα στη σκέψη μιας άλλης, ηθοποιός κι αυτή, μια σκέψη που μου είχε φανεί εξίσου σοφή: «Δεν είμαστε μαζοχιστές εμείς οι άνθρωποι, μύθος είναι. Μένουμε πάντα εκεί όπου αντέχουμε, όσο αντέχουμε». 

Κανένας μαζοχισμός, καμιά θυσία, είχα συνειδητοποιήσει τότε εμβρόντητη. Όλα, μα όλα, ακόμα και τα φαινομενικώς αλτρουιστικά και γενναία, τα κάνουμε για μας. Από μας ξεκινούν και σε μας επιστρέφουν. Είμαστε το κέντρο του κόσμου μας. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος μας είναι ο μοναδικός που ξέρουμε.  

Απληστία, εγωκεντρισμός; Δικά μας είναι κι ας μην ακούγονται ελκυστικά. Αλλά οι άλλοι; Που είναι οι άλλοι, δεν βρίσκονται στο χάρτη σου; με ρωτάς. Περίμενε, σου έχω κι άλλη ατάκα, που τους αφορά. Μου την είχε πει εκείνη η γνωστή σεναριογράφος, όταν την είχα ρωτήσει αν λέει ποτέ ψέματα, όπως οι ήρωες που έπλαθε. «Εννοείται», είχε απαντήσει ευθαρσώς και αδίστακτα. «Αρνούμαι να είμαι τόσο εγωίστρια απέναντι στους άλλους ώστε να τους λέω πάντα την αλήθεια».

Κοίτα να δεις, είχα σκεφτεί τότε, που η ειλικρίνεια μπορεί να είναι εγωιστική. Να ξαλαφρώνει εμένα, να βαραίνει τον άλλον. Ισχύει, όχι;

Ισχύει, βρε.

Μάλλον όλα είναι θέμα ισορροπίας, είχα καταλήξει. 

Ισορροπώ ακροβατώντας, λοιπόν. Ασταμάτητα. Ανάμεσα στον κόσμο μου και τον δικό σου κλυδωνίζομαι.

uelHwf8o7_U{/videobox}

Hot αυτή τη στιγμή!

SEX

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να κάνεις σεξ

Οι αλλαγές που θα βιώσεις, αν αποφασίσεις να αμφισβητήσεις τη Θεοπούλα.
ΥΓΕΙΑ

Πως αντιμετωπίζεται η ημικρανία από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Πως κάνει ο θεραπευτής τη διάγνωση και ποια η διαδικασία για την ανακούφιση.
ΠΑΙΔΙ

3 ερωτήσεις να κάνεις στο παιδί σου κάθε βράδυ

Απλά... ερωτηματικά, που θα βοηθήσουν να συνδεθείς συναισθηματκά με το παιδί σου, μετά από μια δύσκολη μέρα.
ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί δεν θυμάται πότε τα γενέθλια σου;

Η επιστήμη εξηγεί το φαινόμενο που προκαλεί τριγμούς στη σχέση σου και δίνει συγχωροχάρτι στον καλό σου.
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.
ΜΟΔΑ

3 τρόποι να συνδυάσεις κομψά τα ογκώδη ρούχα σου

Θα φοράς άφοβα πλέον τα χοντρά ρούχα και αξεσουάρ σου!