Προαίσθημα στην Πανεπιστημίου - AllYou.gr

Search

Προαίσθημα στην Πανεπιστημίου

Μέσα από το παραθυράκι, ξαφνικά, ένα λευκό μπαστούνι. Τίποτα άλλο, μόνο αυτό. Δεν διακρίνω ποιος το κρατάει αλλά είναι σχεδόν σα να το ακούω, τακ, τακ, τακ,τακ, καθώς χτυπάει ψηλαφιστά την άσφαλτο.

25 Νοεμβρίου 2015

Είμαι μικρή, έφηβη. Πηγαίνω, όπως κάθε Σάββατο πρωί, στη μητέρα και στον πατριό μου. Περιμένω το τρόλεϊ, έρχεται, ανεβαίνω. Κάθομαι ακριβώς πίσω από τον οδηγό, στη θέση για τους έχοντες ανάγκη. Μια ματιά γύρω μου, όλοι υγιείς μου φαίνονται και υπάρχουν ακόμα άδεια καθίσματα. Στρώνω χωρίς τύψεις τη λουλουδάτη φούστα μου στη ειδική εκείνη θέση, και καρφώνω το βλέμμα μου διαγώνια, στο κάτω κομμάτι της μπροστινής πόρτας του τρόλεϊ, το οποίο χωρίζεται σε μικρά, θολά παραθυράκια. 

Μέσα από αυτά βλέπω τον κόσμο αποσπασματικά-το χαμηλό μέρος του κόσμου, δηλαδή, γκρίζα κομμάτια ασφάλτου και τα βιαστικά μπατζάκια των περαστικών που θα διασχίσουν το δρόμο μπροστά μας, όποτε το φανάρι μάς σταματήσει. 

Μπατζάκια, γόβες. Το θέαμα δεν είναι συναρπαστικό αλλά ούτε η ζωή μου είναι, δεν είμαι καλά, ποτέ δεν είμαι καλά τα Σάββατα -αυτή η επαναλαμβανόμενη τελετουργία, η καταναγκαστική διήμερη επίσκεψη σε ανθρώπους που δεν αγαπώ πια, που μου τάζουν ένα μέλλον εγκλωβισμένο σε σταθερό, διαπέραστο σκοτάδι. 

Κοιτάζω τα μπατζάκια που περνούν και προσπαθώ να αδειάσω το μυαλό μου από το φόβο ενός ακόμα Σαββατοκύριακου, ξέροντας ότι η Δευτέρα θα έρθει ξανά, σαν ευλογία. 

Φανάρι κόκκινο, μένουμε ακίνητοι. Μέσα από το στενό παραθυράκι, ξαφνικά, ένα λευκό μπαστούνι. Τίποτα άλλο, μόνο αυτό. Δεν διακρίνω ποιος το κρατάει αλλά είναι σχεδόν σα να το ακούω, τακ, τακ, τακ, τακ, καθώς χτυπάει ψηλαφιστά την άσφαλτο. Σηκώνω το βλέμμα, κοιτάζω για πρώτη φορά από το τεράστιο παρμπρίζ, η θέα επιτέλους άπλετη αλλά κενή. Κανένας δε διασχίζει το δρόμο. Ανασηκώνομαι, να σιγουρευτώ. Κανείς. Ο τυφλός κάτοχος του μπαστουνιού δεν είναι πουθενά, η Πανεπιστημίου απρόσμενα έρημη. 

Το τρόλεϊ ξεκινά και πάλι. Σε λίγα λεπτά, αρκετά πιο κάτω, η στάση. Η μπροστινή πόρτα ανοίγει, ένα λευκό μπαστούνι ανεβαίνει τα σκαλιά, τακ, τακ, τακ, τακ, ένας τυφλός το ακολουθεί. Σηκώνομαι υπνωτισμένη, του δίνω τη θέση μου. Δεν τολμώ να κοιτάξω το πρόσωπό του, αν και νιώθω ότι εκείνος γνωρίζει το δικό μου.

Από τότε, έμαθα να πιστεύω και σε αυτά που δεν εξηγούνται. Συμβαίνουν πότε πότε, απρόβλεπτα, ακατανόητα προαισθήματα που επιβεβαιώνονται θριαμβευτικά. Έρχονται αγκαλιά με τις εντάσεις, η γαλήνη δεν τα χρειάζεται και δεν τα πυροδοτεί, και τα δέχομαι χωρίς πολλές ερωτήσεις. Μαντάμ Ζαϊρα δεν έγινα, ποτέ δεν κατάφερα να τα χειριστώ και να τα κατευθύνω, όμως μου αποδεικνύουν, ξανά και ξανά, τη μαγεία που φωλιάζει μέσα μας. 

Μ΄αυτήν ξεφεύγω, κάθε φορά, απ’ το σκοτάδι.

4oW8Kls3JS8{/videobox}

Photo credit: Patty Maher

Hot αυτή τη στιγμή!

INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η έρευνα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει υπόψη κάθε τεμπέλα

Οι επιστήμονες έρχονται να δικαιώσουν τους… φυγόπονους και να μιλήσουν με στοιχεία για το δικαίωμα στην τεμπελιά.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!