5 βιβλία κλασικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι - AllYou.gr

Search

5 βιβλία κλασικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Επιστρέφουμε σε διαχρονικές αξίες και βυθιζόμαστε σε έργα που άφησαν εποχή.

22 Αυγούστου 2015

Μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για να ανακαλύψεις -ή να γνωρίσεις καλύτερα- τους κλασικούς λογοτέχνες, όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας πέφτουν κι εσύ μπορείς να διοχετεύσεις την προσοχή σου απερίσπαστη στις σελίδες των βιβλίων τους. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις διαχρονικών έργων.

- Η σχέση πατέρα-γιου, χαρακτηριστικό μοτίβο του Φραντζ Κάφκα, κυριαρχεί και στο διήγημά του "Η ετυμηγορία" (εκδ. Μελάνι), το οποίο θέτει το ερώτημα: Τελικά, ποιος είναι τρελός; Ο εγωιστής πατέρας που ανοίγει το ερεβώδες ξεδοντιασμένο στόμα του για να καταπιεί ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο γιος του; Ή μήπως ο γιος, που ζει σε έναν κόσμο δικό του, εγκλωβισμένος σε αυταπάτες και αραχνιασμένα νήματα φόβων και ενοχών;

- Ένας νεαρός πρίγκιπας που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον πραγματικό κόσμο είναι ο ήρωας του "Ηλίθιου" (εκδ. Γκοβόστη) του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκη. Ευγενικός, δειλός, απλοϊκός, όταν βρίσκεται ξαφνικά σε μια πολιτεία που κατοικείται από άρπαγες, απατεώνες, φιλήδονους, παλιάτσους και μέθυσους, φαίνεται σαν παρείσακτος.

- Η "Χοντρομπαλού" είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες του Γκυ Ντε Μωπασάν, στο ομώνυμο βιβλίο (εκδ. Κίχλη), το οποίο μας ταξιδεύει στη Νορμανδία του 1870. Εκεί, μέσα στη δίνη του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, δέκα πολίτες της Ρουέν, μικρογραφία της γαλλικής κοινωνίας -ευγενείς, αστοί και δύο μοναχές- σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι συνταξιδεύουν με μια νεαρή πόρνη, η οποία ωστόσο μπροστά στην υποκρισία τους αναδεικνύεται πηγαία και αυθεντική.

- Όταν ένας καθηγητής μεταμοσχεύει στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα στη Μόσχα του 1924, το αγαθό ζώο μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του ακαδημαϊκού. Στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας "Καρδιά σκύλου" (εκδ. Αντίποδες) ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ διακωμωδεί την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.

- Ο Γκράχαμ Γκριν στο μυθιστόρημά του "Η δύναμις και η δόξα" (εκδ. Πόλις) μας συστήνει έναν παπά-αντιήρωα ο οποίος ωστόσο στο Μεξικό του 1924, όπου η επαναστατική κυβέρνηση διώκει άγρια την καθολική εκκλησία, μετακινείται από χωριό σε χωριό, προσπαθώντας να ξεφύγει, φροντίζει ασθενείς, τελεί λειτουργίες, βαφτίζει παιδιά και οδηγείται στο μαρτύριο, κινούμενος από ένα ιδιότυπο αίσθημα αξιοπρέπειας.