Skip to main content

INTERVIEW

Βιβή Δάγκα: Να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη

Κάθε πρωί που ξυπνάει σκέφτεται το πρόγραμμα της ημέρας. Είναι κοινωνική λειτουργός, υποψήφια στη Β' Αθήνας με το ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω και δεν συγχωρεί την ηττοπάθεια στις καθημερινές δυσκολίες. Η 34χρονη Βιβή Δάγκα στο allyou.gr.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Mε ξάφνιασε. Με τον τρόπο που απαντούσε σε ότι κι αν τη ρωτούσα. «Δεν καταλαβαίνω  γιατί σας ξαφνιάζω», λέει. «Απαντάω με τον τρόπο που συνολικά ως κόμμα θα θέλαμε να απαντηθούν τα ερωτήματα σας». 

Είναι πολύ νέα. Και πολύ συνειδητοποιημένη. Αφοσιωμένη και απόλυτη στα πιστεύω της. Μέλος της ΚΝΕ από τα φοιτητικά της χρόνια. «Μοιράζατε Ριζοσπάστη;», ρωτάω. «Εννοείται!», μου απαντάει με έντονη απορία στον τόνο της φωνής της. Υποψήφια δήμαρχος στο Αιγάλεω, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, μιλάει για τις «κολλητές» της που είναι πολλές και δεν είναι άλλες από τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, τις νέες μητέρες, τις γυναίκες του μόχθου. Είναι, σχεδόν, αφοριστική στην απάντηση της για το «αν κάνει όνειρα», και είναι εντυπωσιακό το πώς έχει αντικαταστήσει το «εγώ» με το «εμείς».

Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια, τη δική σας. Ποια είναι για σας η πιο μεγάλη αλήθεια;

Η πιο μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με την αποφασιστική λαϊκή θέληση και δράση μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Η χώρα μας έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έχει έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτές οι αναπτυξιακές δυνατότητες μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, αν ο λαός μας, οργανωμένος και αποφασισμένος, γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα δικά του χέρια. Και για να βγει το δίκιο του λαού στο προσκήνιο, χρειάζεται από σήμερα προετοιμασία, να γίνει ένα βήμα και στις εκλογές με ένα δυνατό ΚΚΕ. Το ΚΚΕ φέρνει και παλεύει το πραγματικά νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για αυτό βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από κάθε κυβέρνηση, όποιας «απόχρωσης» και σύνθεσης, που υπηρετεί το ματωμένο δρόμο της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των θυσιών διαρκείας για το λαό μας. Γιατί η μεγάλη αλήθεια είναι ότι υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του λαού. 

Το να ασχοληθείτε  με την πολιτική ήταν για σας πρώτη επιλογή; Αυτό ονειρευόσασταν από μικρή;

Νομίζω ότι κάθε νέα και νέος ονειρεύεται να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, μια ζωή με δικαιώματα στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, να δημιουργήσει τη δική του/της οικογένεια χωρίς να σκέφτεται τα οικονομικά εμπόδια. Το ΚΚΕ, κάθε μέλος και φίλος του Κόμματος παλεύει καθημερινά μέσα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους. Σε αυτό το δρόμο της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης μπορούμε να συναντηθούμε με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τη νεολαία που ζει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της ανεργίας, της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, της ακριβοπληρωμένης εκπαίδευσης και υγείας, των οξυμένων προβλημάτων στους παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες. Όπως καταλαβαίνετε η δική μας αντίληψη για την πολιτική είναι η «μέρα με τη νύχτα» με την αντίληψη που έχουν τα άλλα κόμματα, που θέλουν τη λαϊκή πλειοψηφία κολλημένη στη γωνία να διαλέγει μέσα από τις εκλογές τους «διαχειριστές» στο τιμόνι της αντιλαϊκής διακυβέρνησης και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το «κυβερνητικό έργο» του 3ου Μνημονίου από τις 21 Σεπτέμβρη.  

Τι είναι για σας η Ελλάδα;

Η Ελλάδα για μας είναι ο λαός της, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν, εργάζονται και παράγουν όλο αυτό το πλούτο που υπάρχει στη χώρα μας και τον κλέβουν «νόμιμα» αυτοί που έχουν σήμερα τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσία, τα μονοπώλια και οι αντιλαϊκές του συμμαχίες. 

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

Αυτό που μας φοβίζει είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οργάνωση της αντίστασης του λαού μας στη νέα αντιλαϊκή θύελλα, της αντεπίθεσης με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 

Ποιος πιστεύετε πως είναι πιο αξιόπιστος, σήμερα, για μια Ελληνίδα πολίτη: ένας πολιτικός, ένας δημοσιογράφος, ή ένας καλλιτέχνης;

Μα δεν έχουν όλες οι Ελληνίδες τα ίδια συμφέροντα άρα και τα ίδια κριτήρια για να απαντήσουν στην ερώτησή σας. Δεν είναι ίδια τα κριτήρια για τη γυναίκα μεγαλοεπιχειρηματία, το ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής, τη γυναίκα του βιομηχάνου, του εφοπλιστή, του επιχειρηματία με αυτά της εργαζόμενης, της μισθωτής επιστήμονα, της άνεργης, της συνταξιούχου, της αυτοαπασχολούμενης στην πόλη και στην ύπαιθρο, της φοιτήτριας. 

Αντίστοιχα, υπάρχουν δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τις πιο διαφορετικές σχέσεις εργασίας (ολιγόμηνες συμβάσεις, συμβάσεις έργου-με μπλοκάκι, ανασφάλιστοι/ες κα), εναλλάσσονται από την ανεργία στην προσωρινή εργασία. Για μας το ζητούμενο είναι ποια συμφέροντα εκφράζει και υπηρετεί κάθε πολιτικός, δημοσιογράφος, καλλιτέχνης, της λαϊκής πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους του μόχθου. 

Ενημερώνεστε από τα Social media ή από εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο;

Από όλα τα μέσα.

Στην Ελλάδα του 2015 πιστεύετε πως έχουν ακόμα θέση τα όνειρα;

Γιατί να είναι απλά όνειρο, στην Ελλάδα του 2015, με την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη να είμαστε υγιείς, χωρίς να πληρώνουμε φόρους, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και συνταγές, να στεκόμαστε στις ουρές των νοσοκομείων, να κλείνουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Γιατί να είναι όνειρο να μπορούν τα νέα ζευγάρια να έχουν μια στέγη, τη στιγμή που  υπάρχουν μόνο στην Αττική 200.000 απούλητες κατοικίες; Αυτά και πολλά άλλα είναι τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας και υπάρχουν δυνατότητες να ικανοποιηθούν. «Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση» χρειάζεται ο λαός μας να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο που του τα «κλέβει» για το μέγιστο κέρδος του, δηλαδή τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Και στις 20 Σεπτέμβρη μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ. 

Εσείς, κάνετε όνειρα ή μόνο σχέδια;

Αν εννοείτε ότι το όνειρο είναι κάτι μακρινό, δύσκολο και απραγματοποίητο και το σχέδιο κάτι άμεσο, ρεαλιστικό, μάλλον πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση στους υποψήφιους των άλλων κομμάτων που υπερασπίζονται το σημερινό μονόδρομο. Αυτά τα κόμματα θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, αλλά υπηρετούν το σύστημα που τη γεννά. Θα ήθελαν να έχουν όλοι και όλες δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, αλλά για να στηρίξουν με κρατικό χρήμα τις επενδύσεις του επιχειρηματικούς ομίλους και στην Παιδεία, Υγεία, περικόπτουν τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα ήθελαν να μην υπάρχει προσφυγιά, μετανάστευση, αλλά θεωρούν δεδομένες τις «υποχρεώσεις» της χώρας απέναντι σε ΕΕ, ΝΑΤΟ που μακελεύουν λαούς για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους ενεργειακούς δρόμους. Ούτε στη «Δευτέρα Παρουσία» δε γίνεται να συναντηθούν τα συμφέροντα του λαού με την ανάπτυξη των μονοπωλίων. Ίσα- ίσα τα λαϊκά δικαιώματα θυσιάζονται στον Προκρούστη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. 

Τι βιβλία διαβάσατε αυτό το καλοκαίρι; Τι μουσικές ακούσατε; 

Διάβασα αρκετά βιβλία (λογοτεχνικά, ιστορικά), από τα οποία ξεχώρισα το «Γυναίκα Φωλιά», που αναφέρεται στη ζωή ενός νέου ζευγαριού που μπαίνει στην οργανωμένη ζωή και δράση στην Κούβα, και το «Αναμνήσεις ενός κουρέα», ενός Ιταλού κομμουνιστή την περίοδο λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Έχετε "κολλητή"; Είναι η ίδια που είχατε πριν 20 χρόνια;

Δεν είναι μόνο μια. Είναι νέες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο την ανασφάλεια, τον εργοδοτικό εκβιασμό όταν έμειναν έγκυες, αλλά και την έλλειψη κοινωνικών υποδομών υγείας, πρόνοιας. Οι ίδιες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών, του ατομικού νοικοκυριού. Με κάποιες γνωριζόμαστε χρόνια. 

Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ξυπνάτε το πρωί;

Σκέφτομαι το πρόγραμμα της ημέρας.

Περιγράψτε μας μια ιδανική, για σας, ημέρα.

Για μας ιδανική μέρα είναι αυτή που ερχόμαστε σε επαφή μέσα σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές, σε σχολεία και σχολές με εργαζόμενους και εργαζόμενες, άνεργους/ες, νέους και νέες και συζητάμε τους προβληματισμούς τους, προετοιμάζουμε τους αγώνες για να νοιώσουν «καυτή την ανάσα» μας οι κυβερνήσεις, τα κόμματα που ετοιμάζονται να ματώσουν κι άλλο τη λαϊκή οικογένεια με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δε χρειάζεται να περιμένουμε τις 21 Σεπτέμβρη για να το μάθουμε. 

Τι είναι για σας το ΚΚΕ: ιδέα, δρόμος για την ελευθερία, αγάπη, υποχρέωση, στοίχημα;

Είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων από τα δεσμά του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που θυσιάζει τις δικές μας, τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά δικαιώματα για την ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η αγάπη για τους εκμεταλλευόμενους, για την εργατική τάξη, τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι υποχρέωση και στοίχημα να ανταποκρινόμαστε καθημερινά στην υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού μας για να «γίνουνε τα σκοτάδια λάμψη», για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. 

Τι δεν συγχωρείτε στον εαυτό σας; Στους φίλους σας;

Την ηττοπάθεια μπροστά στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. 

Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό μιας σημερινής Ελληνίδας ψηφοφόρου, τι θα της λέγατε;

Όπως καταλαβαίνετε το κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνεται στα κορίτσια των λαϊκών οικογενειών, στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις γυναίκες της υπαίθρου, στις συνταξιούχους, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Σ’ αυτές τις γυναίκες προσπαθούμε να αναδείξουμε τις  «παγίδες» που κατά τη γνώμη  μας πρέπει να ξεπεράσουν για να σταθούν μπροστά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής με κριτήριο ψήφου τις σύγχρονες ανάγκες τους. 

Καταλαβαίνουμε την απογοήτευση που νοιώθουν όσες εναπόθεσαν τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους στην ανάδειξη μιας «αριστερής διακυβέρνησης» που έντυσε τον επώδυνο συμβιβασμό για το λαό μας με αριστερά συνθήματα, με περηφάνια και αξιοπρέπεια και ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο με τις υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ. Η απογοήτευση είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές για να αποδεχτούμε ως μονόδρομο τις θυσίες διαρκείας. Αυτό που διαψεύστηκε είναι ότι μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή λύση στο αντιλαϊκό κάδρο της ΕΕ, των μονοπωλιακών ομίλων. Να μη δώσουν «δεύτερη ευκαιρία» στο ΣΥΡΙΖΑ, να μην επιστρέψουν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, σε όσα κόμματα δεσμεύονται στους εκμεταλλευτές του λαού που θα βγουν πάλι κερδισμένοι με νέες επιδοτήσεις, με νέες δυνατότητες να έχουν πάμφθηνους εργαζόμενους. 

Τις καλούμε να μετατρέψουν την πείρα που έχουν σε συμπεράσματα, σε απόφαση οργάνωσης και δράσης. Να δώσουν ευκαιρία στη δική τους δύναμη, που δεν έχει βγει στο προσκήνιο, να δυναμώσουν το ΚΚΕ. Η συμμετοχή στη συλλογική δράση και αγωνιστική διεκδίκηση μπορεί να ξεφοβίσει. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η λαϊκή θέληση, η ελπίδα. 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νέα κοπέλα που αποφασίζει να μπει στον στίβο της πολιτικής;

Στο ΚΚΕ  δεν θεωρούμε την πολιτική «στίβο». Μπορεί να είναι για κόμματα που διεκδικούν να γίνουν οι νέοι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής ή να συμμετέχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας και για κάποιους που θεωρούν την πολιτική καριέρα. 

Εμείς καλούμε κάθε κοπέλα των εργατικών λαϊκών οικογενειών στο δρόμο του αγώνα για να βρεθεί στην αντίπερα όχθη από τους εκμεταλλευτές του λαού, τα κόμματα που τους υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια. Να κάνει την αγανάκτηση της δύναμη οργάνωσης, αγωνιστικής διεκδίκησης μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές ανέργων, τους συλλόγους γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς συλλόγους.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;