Skip to main content

INTERVIEW

Μαρία Λατσίνου: "Δεν χαρίζω σε κανέναν την ελπίδα μου!"

Μπορεί να μην σου λέει (ακόμα!) κάτι το όνομα της, αλλά το τραγούδι της σίγουρα το’χεις (ήδη) τραγουδήσει πάνω από 10 φορές!



Είναι χαρισματική ερμηνεύτρια. Μία καλλιτέχνης που ξέρει να κάνει πολύ προσεκτικές επιλογές, βρίσκοντας τον τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στην ποιότητα και σε αυτό το «κάτι» που κρύβει καλά μέσα του το ταλέντο του να κατακτάς τις καρδιές των πολλών. 

Eσύ, σίγουρα, την έχεις ήδη ακούσει μέσα από τις μεγάλες συχνότητες του ελληνικού ραδιοφώνου να ντύνει με την φωνή της την «Χαμένη Γενιά» του Χρήστου Αλεξόπουλου. Την έχεις ακούσει να λέει ένα πανέμορφο τραγούδι που μάλλον χτυπάει κόκκινο σ’αυτό που κι εσύ κι εγώ και όλοι μας βιώνουμε και το λένε, τι άλλο, «τα δύσκολα χρόνια της κρίσης».  

Ο τελευταίος δίσκος της «Μία Ανάσα Δρόμος»* έχει κλείσει  λίγους μήνες στα δισκοπωλεία και η Μαρία ανεβαίνει σε λίγες ημέρες στη σκηνή του (αγαπημένου) Six dogs για να μας τραγουδήσει live τα κομμάτια του. 

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, θα βρεθούμε μαζί της στο στέκι των «έξι σκυλιών». Και θα την απολαύσουμε. Σήμερα, η Μαρία, μιλάει αποκλειστικά στο allyou για τη δουλειά που τόσο αγαπάει, τις ανησυχίες της, γι’ αυτά που έρχονται, για το τι θα ήθελε να είναι αν δεν ήταν τραγουδίστρια, αλλά και γι’ αυτό που εύχεται περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο για τον χειμώνα που έρχεται.

To άλμπουμ σας, Μια Ανάσα Δρόμος, έχει ήδη μια πορεία κάποιων μηνών. Πόσο ευχαριστημένη είστε από την απήχησή του;

Είμαι ενθουσιασμένη, δεδομένου ότι κάναμε ένα δίσκο χωρίς εκπτώσεις στον τρόπο που λειτουργούμε ως μουσικοί. Είχαμε κάτι να πούμε, το είπαμε με το δικό μας τρόπο και, το πιο δύσκολο εγχείρημα, το επικοινωνήσαμε χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε «ευκολίες» για να έχουμε ανταπόκριση. 

Πώς είναι το ελληνικό δισκογραφικό τοπίο αυτή την εποχή για μια γυναικεία φωνή σαν τη δική σας, που τραγουδάει στα ελληνικά, αλλά δεν κάνει έντεχνες ή λαϊκές επιλογές;

Φαντάζομαι όπως ήταν πάντα… Περιμένουν το σουξέ, από κάποιον που "να μοιάζει με", αλλά "να μην είναι σαν", όχι πολλές «γωνίες», λίγο πιο «στρογγυλεμένα», όχι όπως είναι, αλλά όπως πρέπει να είναι! Ευτυχώς, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, μικρές δισκογραφικές ανθρώπων με γνώση, όραμα, ένστικτο και αντοχές, όπως είναι του Χρήστου (Αλεξόπουλου), που πιστεύουν σε μας, τους «τρελούς» του χωριού, που κυκλοφορούν «εκεί έξω», όπου συμβαίνει η μουσική και δεν περιμένουν να σε δουν στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι κάπως έτσι, σιγά-σιγά, τα πράγματα θα αλλάξουν… 

Υπάρχει διάσταση στο κοινό μεταξύ Αθήνας (ή Θεσσαλονίκης) και επαρχίας; Τι λέει η εμπειρία σας;

Υπάρχει διάσταση στην προσφορά, στον αριθμό και τη συχνότητα μουσικών δρώμενων. Από την άλλη, στην Αθήνα έχουμε πληθώρα επιλογών, αλλά καταλήγουμε να μην παρακολουθούμε τίποτα, ενώ σε μικρότερες πόλεις η συναυλία ή η παράσταση είναι γεγονός, γιορτή, αφορμή για συνάθροιση, ψυχαγωγία, διασκέδαση.

Η "Χαμένη Γενιά", την οποία ξανατραγουδήσατε στον δίσκο σας, ηχεί τρομερά επίκαιρη. Δεν θα έπρεπε να την ακούμε περισσότερο στα ραδιόφωνα;

Η «Χαμένη Γενιά» είναι ένα τραγούδι που ακούστηκε στα ραδιόφωνα (στο «Μελωδία» και «Στο Κόκκινο» παιζόταν επί μήνες, όπως και σε διάφορα web radio). Και το κυριότερο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλάβαμε ότι το τραγούδι αγγίζει τον κόσμο. Το άλμπουμ έχει μόλις λίγους μήνες που κυκλοφόρησε. Πιστεύω ότι θα βρεθεί στον αέρα και άλλων σταθμών με τον καιρό.

Θα υπάρχουν εκπλήξεις για όσους έρθουν να σας ακούσουν στις 11 Οκτωβρίου;

Θα υπάρχει ο Χρήστος, ο Φοίβος, ο Γιώργος, ο άλλος Γιώργος, ο Αντώνης κι εγώ! Θα παίξουμε κομμάτια από το δίσκο, παλιότερα τραγούδια του Αλεξόπουλου, ανανεωμένα, με διάθεση και ειλικρίνεια! Ενδεχομένως και με κάποια μικρή έκπληξη...

Πώς αισθάνεστε ότι θα κυλήσει αυτός ο -γενικά- δύσκολος χειμώνας του '15;

Δυσκολότερα απ’ ό, τι κύλησαν οι προηγούμενοι! Ελπίζω μόνο να μη χιονίσει γιατί έχω να βάλω πετρέλαιο εδώ και τρία χρόνια! Κατά τ’ άλλα, θα κάνουμε μουσική, πρόβες, συναυλίες… και εννοείται δε χαρίζω σε κανέναν την ελπίδα μου…

Ποιο είναι το βασικό πράγμα που θα θέλατε να κάνει η νέα κυβέρνηση;

Να αποδώσει δικαιοσύνη. 

Tι θα ήθελε να είναι η Μαρία Λατσίνου αν δεν ήταν τραγουδίστρια;

Θα ήθελα να είμαι χειροτέχνης! Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω πράγματα, κατασκευές, αντικείμενα με τα χέρια μου. Και πολλές φορές το κάνω και καλά (άλλες όχι!). Το θέμα είναι ότι και εκεί με δυσκολία θα επιβίωνα, έχω μεγάλο θέμα με το κομμάτι της πώλησης! Αν μπορούσα θα τα χάριζα όλα!

{videobox}pvQ_ZYRNzWg{/videobox}

*κατω από τη δισκογραφική στεγη της Puzzlemuzik

Δελτίο Τύπου

 Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου η Μαρία Λατσίνου και το συγκρότημα της ξεκινούν τη συναυλιακή τους σαιζόν από το six d.o.g.s. Από εκεί δηλαδή που δυο χρόνια πριν έδωσαν την πρώτη τους συναυλία . 

Από τότε μεσολάβησαν και πολλές άλλες συναυλίες, η ηχογράφηση και κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ «Μια Ανάσα Δρόμος» (Puzzlemusik, Μάρτιος 2015), η sold – out παρουσίαση του στο Θέατρο Πόρτα (Απρίλιος 2015) καθώς και  η ραδιοφωνική επιτυχία του «Χαμένη Γενιά», του τραγουδιού που κυρίως ξεχώρισε μέσα από αυτό. 

Ο μουσικός (και όχι μόνο) τύπος αγκάλιασε το εγχείρημα ως μια σπουδαία δουλειά που αξίζει την προσοχή, ενώ τα σχόλια -ειδικά για την ερμηνευτική ικανότητα αλλά και την ερμηνευτική προσέγγιση της Μαρίας Λατσίνου- ήταν διθυραμβικά. 

Το «αστικό» ροκ, με στοιχεία της jazz και της ελληνικής παράδοσης καθώς και η ανεπιτήδευτη θεατρικότητα των τραγουδιών της Μαρίας Λατσίνου και των συνεργατών της κέρδισαν αβίαστα και το κοινό όπως ξεκάθαρα φάνηκε από τη μεγάλη επιτυχία της ζωντανής παρουσίασης του άλμπουμ. 

Το καινούργιο είναι εδώ. Στίχοι και μουσική που συνομιλούν με το σήμερα από ένα σχήμα - πρόταση που παρεμβαίνει δυναμικά στο σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι προτείνοντας έναν νέο ήχο και μία φρέσκια αντίληψη ως προς τον δημιουργικό συνδυασμό διάφορων – φαινομενικά μόνο ετερόκλητων – μουσικών ειδών.

Μαρία Λατσίνου (φωνή)

Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο/πλήκτρα)

Αντώνης Σταύρου (ακορντεόν)

Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές)

Γιώργος Λιάπης (μπάσο)

Φοίβος Βαλαβάνης (ντραμς).

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.