Skip to main content

INTERVIEW

Xριστόφορος Παπακαλιάτης: «Για έναν έρωτα όλα είναι "κοντά"».

Ο δικός του «άλλος κόσμος» βρίσκεται στα χαρτιά και στις σημειώσεις του. Ο κινηματογραφικός του «Άλλος κόσμος» θα γίνει δικός μας μέσα από τη μεγάλη οθόνη σε λίγες μέρες. Ο (υπεροχος) Χριστόφορος Παπακαλιατης, αποκλειστικά, μέσα από 1029 λέξεις, στο allyou.gr και την Αναστασία Τουρούτογλου.



H μεγάλη του αγάπη, το έχεις καταλάβει, είναι ο κινηματογράφος. 

Κάθε φορά που ακούς πως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξεκινάει καινούργια ταινία, περιμένεις με ανυπομονησία να δεις τις δικές του, συναρπαστικές ιστορίες να προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη, να σε συνεπαίρνουν, να ταυτίζεσαι μαζί τους και να κοιτάς στα μάτια έναν έναν τους ήρωες του Χριστόφορου, αλλά πάνω απ’ όλα κι απ’ όλους, εκείνον!

Εκείνον, που τον αγάπησες από την πρώτη στιγμή που τον είδες στην οθόνη της τηλεόρασης σου. Σε τηλεοπτικές του σειρές, όπως το «Κλείσε τα μάτια» το «Δυο μέρες μόνο», το «Να με προσέχεις», το «Η ζωή μας μια βόλτα»,το «4»... Που τον θαύμασες ακόμα πιο πολύ, όταν έμαθες πως είναι αυτός που και γράφει, και πρωταγωνιστεί και κάνει τη μουσική επιμέλεια και σκηνοθετεί (τις περισσότερες φορές) τις δουλειές του. Και που, όταν τον είδες στη μεγάλη οθόνη στο ολοδικό του «Αν», την πρώτη του ταινία, ήξερες πως θα τον ακολουθείς πιστά σε ό,τι κι αν κάνει.

Ο Χριστόφορος ήταν από την αρχή, «καταδικασμένος» να πετύχει. Όχι μόνο γιατί είναι κούκλος, χαρισματικός, δημιουργικός, με πολύ ταλέντο, με ιδέες και φαντασία, αλλά και γιατί είναι εμμονικός με ο,τι καταπιάνεται. 

Σε λίγες μέρες, και ύστερα από τρία χρόνια απουσίας από τα κινηματογραφικά πράγματα – και πολλή σκληρή δουλειά - ο  Χριστόφορος επιστρέφει. 

Η ολοκαίνουργια ταινία του «Ένας Άλλος Κόσμος» συζητιέται έντονα ήδη από την φάση της παραγωγής της και να που τώρα ήρθε τελικά η ώρα να δούμε το αποτέλεσμα στην μεγάλη οθόνη. 

Το σενάριο βασίζεται, όπως και το «Αν» του 2013, σε παράλληλες ιστορίες, αλλά με έναν εντελώς αλλιώτικο τρόπο: Τρία ζευγάρια, σε διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, συναντιούνται στην Ελλάδα της κρίσης και ερωτεύονται παράφορα. Και τα τρία έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό. To ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Θα συναντηθούν οι ιστορίες τους; Και πόσες από αυτές θα έχουν happy end;

Φέτος τα Χριστούγεννα θα έχεις ακόμα έναν καλό λόγο να πας στο σινεμά. Μέχρι τότε, απλώς μέτρα αντίστροφα. Ή χάζεψε το trailer. Ή μπες στην εντυπωσιακά προσεγμένη επίσημη σελίδα της ταινίας στο ίντερνετ, με ένα κλικ εδώ . Ή – ακόμη καλύτερα – διάβασε τον ίδιο τον  Χριστόφορο Παπακαλιάτη να σου μιλάει μέσα σε 1029 λέξεις για το τελειομανές εκείνο σημείο του χαρακτήρα του, για την ζωή και τον έρωτα στην μεγάλη Αθήνα, για τους λόγους να μείνει κάποιος για πάντα στην Ελλάδα, αλλά και για τον προσωπικό του «Άλλο Κόσμο»...

Του ζητάω να μου πει για το πώς γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα της ταινίας του.

Ήθελα να γράψω μια ιστορία για τον έρωτα, που να μην περιορίζεται, όμως, ούτε από ηλικίες, ούτε από σύνορα, ούτε από στερεότυπα. Ήθελα να αφορά σε τρεις γενιές, για να μπορώ να έχω και περισσότερες οπτικές. Όλο αυτό, φυσικά, σε συνδυασμό με το ότι η κατάσταση γύρω μου χειροτέρευε όσο έγραφα, με αποτέλεσμα το κοινωνικο-πολιτικό να είναι ένα από τα βασικά φόντα στην εξέλιξη της ιστορίας. Σιγά σιγά, το ένα έφερε το άλλο και κάπως έτσι οι ήρωες πήραν σάρκα και οστά.

Έχει σκεφτεί, ποτέ, να κάνει μια ταινία που ο ίδιος δεν θα παίζει, που δεν θα είναι ο πρωταγωνιστής;

Το έχω σκεφτεί, ναι. Όμως, μέχρι τώρα, μου άρεσε να τα συνδυάζω. Επίσης, είναι και θέμα συνήθειας, εκπαίδευσης και με τι αισθάνεσαι πιο βολικά.

Είναι συγκεντρωτικός, ανασφαλής ή τελειομανής;

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Βλέπεις, είναι τόσο προσωπικό αυτό που κάνω, που μοιραία εμπεριέχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συγκεντρωτικός είμαι για τον πολύ απλό λόγο ότι αν δεν κάνω εγώ κάποια πράγματα, αυτά δεν θα γίνουν. Τελειομανής είμαι μόνο όταν κάτι με αφορά πολύ, όπως η δουλειά μου, και τέλος ανασφαλής είμαι επειδή αυτό που με αφορά και αγαπώ, μοιραία από τη φύση του γίνεται βορά. Είναι κατά κάποιο τρόπο όπως ένας γονιός με το παιδί του. Φοβάται να μην κάνει λάθη, θέλει το καλύτερο για αυτό και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, κι ας κάνει κάποιες φορές λάθη.

Ονειρεύεται μελλοντικά, μία μεγάλη, διεθνή παραγωγή;

Προς το παρόν, τα όνειρά μου έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με αυτή την ταινία. Είναι δυόμιση χρόνια που δουλεύω για αυτό το project πολύ σκληρά, και σε αυτή τη φάση όλα περιστρέφονται γύρω από τον μικρόκοσμο της ταινίας. Όμως, γενικότερα, δεν νομίζω ότι υπάρχει καλλιτέχνης που δεν τον αφορά το έργο του να έχει μια πιο ευρεία αποδοχή και εκτός συνόρων.

Πώς ήταν η συνεργασία του με τον βραβευμένο με Όσκαρ JK Simmons;

Άψογη. Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και άνθρωπος. Ήταν για μένα μεγάλη τιμή που όχι μόνο ταξίδεψε για να γυρίσει την ταινία, αλλά που, ακόμα και τώρα που μιλάμε, υποστηρίζει αυτή τη δουλειά και την πιστεύει.

Με τι κριτήριο επιλέγει του ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του;

Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή: ταλέντο, χημεία, διάθεση.

Στις ταινίες του η Αθήνα έχει τόσο έντονη παρουσία ώστε συχνά δίνει την εντύπωση ότι έχει κι αυτή τον δικό της, ξεχωριστό ρόλο στο σενάριο. Ποιο είναι το δικό του αγαπημένο μέρος στην πόλη;

Η Πλάκα.

Aπ' όσα καταλαβαίνουμε με μία ματιά στα trailer της ταινίας, μία από τις πρωταγωνίστριες του, η Δάφνη, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα για χάρη της σχέσης της. Εκείνος θα μπορούσε ποτέ να φύγει στο εξωτερικό για έναν έρωτα από…μακριά;

Εννοείται. Νομίζω ότι το «μακριά» καταργείται όταν υπάρχει έρωτας. Για έναν έρωτα όλα είναι «κοντά».

Ένας-άλλος-κόσμος-Worlds-Apart-11.jpg

Στην ταινία βλέπουμε τρεις διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες σε κάποιο σημείο «συναντιούνται». Αισθάνεται πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει συχνά και στην πραγματική ζωή; Ζούμε βίους παράλληλους που είναι εφικτό να ενωθούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες; 

Τίποτα δεν είναι ασύνδετο σε αυτήν τη ζωή και όλα με έναν τρόπο, κάπου στο βάθος, συνδέονται. Οι άνθρωποι για να το αντέξουν αυτό το ονόμασαν «μοίρα». Όμως, εγώ πιστεύω πως τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι δράση-αντίδραση.

Κεντρικός άξονας στο «Ένας Άλλος Κόσμος» είναι ο έρωτας τριών ζευγαριών, τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το ένα μέλος της σχέσης δεν έχει καταγωγή από την Ελλάδα. Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η συνύπαρξη δύο ανθρώπων με πολύ διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα;

Δεν νομίζω ότι είναι κάτι εύκολο. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι θέλουμε κάτι πολύ, πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να το καταφέρουμε. Αυτό δεν ισχύει μόνο στις σχέσεις, αλλά στα πάντα στη ζωή μας.

Στην Ελλάδα, με το πέρασμα του χρόνου, έχουμε μάθει να αγκαλιάζουμε περισσότερο την έννοια της διαφορετικότητας, αυτού που στα μάτια μας φαντάζει «ξένο»;

Μακάρι να ισχύει αυτό...

Το «Ένας Άλλος Κόσμος» έχει την δική του, εντυπωσιακή σελίδα στο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο και στη δική του, προσωπική καθημερινότητα; 

Έως έναν βαθμό. Δεν είμαι εξαρτημένος από αυτό και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ εγώ, κι όχι εκείνο εμένα.

3 «καλοί» λόγοι για να μείνει για πάντα κάποιος στην Ελλάδα;

Φως, ενέργεια, κλίμα. 

…και 3 λόγοι που κρατάνε τον Χριστόφορο εδώ;

Μα δεν είναι μόνο τρεις. Είναι πολλοί παραπάνω. Εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι οι άνθρωποί μου, εδώ είχα πάντα έμπνευση, εδώ ανέκαθεν δημιουργούσα αυτά που ήθελα στην εκάστοτε εποχή και ηλικία. Εδώ έχω ερωτευτεί, έχω αγαπήσει, κι εδώ πάντα θα είναι όλες μου οι αναφορές και η βάση μου. Ακόμα και όταν φεύγω, πάντα χαίρομαι όταν επιστρέφω.

Πόσο πολιτικοποιημένος είναι; Αισθάνεται καλά με την «δεύτερη φορά αριστερά»;

Σε γενικές γραμμές, δεν αισθάνομαι καλά με την πολιτική γιατί εμπεριέχει κάτι πολύ θολό, σάπιο και αντιφατικό. Είτε είναι δεξιά, είτε αριστερά, είτε όπως αλλιώς λέγεται. Φυσικά και με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά όχι αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα που πλέον δεν λειτουργεί υπέρ του πολίτη, αλλά εναντίον του. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές και πιστεύω πως η πολιτική και οι τακτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη, μόνο δυστυχία προκαλούν. Παρατήρησε λίγο τι γίνεται γύρω σου και θα καταλάβεις. Είναι τρομερά νοσηρό και ταραγμένο όλο αυτό που βιώνουμε. Άρα για ποια αριστερά και ποια δεξιά να μιλήσουμε; Τις έφαγε η νέα τάξη πραγμάτων.

Όταν δουλεύει, ακολουθεί συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες και ωράριο εργασίας;

Για μένα δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και στη ζωή. Λόγω των πολλών ρολών που έχω, η κάθε φάση είναι και διαφορετική. Άλλο πρόγραμμα έχω όταν γράφω το σενάριο, άλλο όταν κάνω προετοιμασία παραγωγής, άλλο όταν έχω το γύρισμα και άλλο όταν φτιάχνεται η ταινία στο μοντάζ. Είναι τόσα πολλά και τόσο σημαντικά για μένα όλα, που αυτομάτως καταργούνται ωράρια και συγκεκριμένες συνήθεις.

Ξέρει από τώρα την επόμενη ιστορία που θα μας αφηγηθεί;

Όχι, δεν έχω ιδέα... Δηλαδή έχω, αλλά είναι στο μυαλό μου πολύ ρευστή και αδιαμόρφωτη ακόμα.

Ποιος είναι ο «άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη;

Μακάρι να τον ήξερα για να σου τον γνωρίσω. Βρίσκεται στα χαρτιά μου, κάπου εκεί ανάμεσα σε όλες αυτές τις σημειώσεις…

ww.jpg

Δελτίο Τύπου και Ταυτότητα Ταινίας

Η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Ένας άλλος κόσμος», μπορεί ακόμα να βρίσκεται στο μοντάζ, έχει όμως πλέον τίτλο και πρωταγωνιστή με Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητα για Όσκαρ ...

Τρεις γενιές Ελλήνων αναζητούν τον έρωτα στο δύσκολο σήμερα.

Τρεις γενιές ξένων βρίσκουν τον έρωτα στη χώρα μας.

Οι άνθρωποι. Οι ματιές τους. Οι ιστορίες τους και η συνάντησή τους με την Ιστορία.

«Ένας άλλος κόσμος»

Μία σύγχρονη ερωτική τριλογία σε μία Ελλάδα που αλλάζει.

Ένα καστ σημαντικών Ελλήνων, Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ασιατών ηθοποιών δίνει φως στους ήρωες. Ανάμεσά τους, ο J.K. Simmons, που ήδη βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και βαδίζει ακάθεκτος για το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στα επερχόμενα Όσκαρ, με την ταινία «Whiplash» («Χωρίς μέτρο»).

Πρωταγωνιστούν: οι Andrea Osvart, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Tawfeek Barhom, Νίκη Βακάλη.

Ένας άλλος κόσμος έρχεται το φθινόπωρο του ‘15 μέσα από τον φακό, τη γραφή και τη ματιά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, με τον τίτλο «Worlds apart».

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.