Skip to main content

INTERVIEW

Daphne P.: «Τα κοσμήματα ολοκληρώνουν το στιλ μας»

Η ταλαντούχα νεαρή κοσμηματοποιός Δάφνη Παπαθανασοπούλου μιλάει αποκλειστικά στο AllYou και την Κέλλυ Νόβακ.


Κέλλυ Νόβακ

Μέχρι τώρα έχεις καταλάβει πόσο λατρεύω τα κοσμήματα. Και πόσο σημαντικό ρόλο θεωρώ ότι παίζουν στις εμφανίσεις σου και τις εμφανίσεις μου. Όταν, λοιπόν, πρωτοαντίκρυσα τις χειροποίητες δημιουργίες της νεαρής Ελληνίδας Daphne P. (aka Δάφνη Παπαθανασοπούλου), ήξερα ότι πρόκειται για μία ταλαντούχα κοσμηματοποιό. Και είναι τόσο καταπληκτικό όταν στην Ελλάδα του 2016,όπου η κρίση έχει κατακερματίσει τα όνειρα των περισσότερων νέων Ελλήνων και Ελληνίδων, να βλέπεις κάποιους να τα ζουν και να τα εκπληρώνουν. Και να το κάνουν με τόση λαχτάρα και αφοσίωση, κάνοντας το αποτέλεσμα της πολύωρης δουλειάς τους, ακόμα πιο αξιοσημείωτο. Γιατί αυτή κατάλαβα ότι είναι και η περίπτωση της Δάφνης. Και θα το καταλάβεις ξεκάθαρα και εσύ μέσα από αυτή την συνέντευξη.

 Ας μιλήσουμε λίγο για εσένα αρχικά. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το κόσμημα;

Μεγάλωσα στην γκαλερί κοσμήματος της μητέρας μου, Μαριάννας Πετρίδη. Όντας από πολύ μικρή περικυκλωμένη από κοσμήματα και δημιουργίες της μητέρας μου αλλά και πολλών και διαφορετικών καλλιτεχνών, ήρθε σαν φυσική εξέλιξη να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό του κοσμήματος. Οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία, ήρθαν να συμπληρώσουν την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους και την τάση να προσπαθώ να αναδεικνύω την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε ατόμου που τα φοράει.

Έχεις ένα ιδιαίτερο στιλ στα σχέδιά σου. Από τι εμπνέεσαι;

Έμπνευση μπορεί να αντλήσω από έναν άνθρωπο με ωραίο στιλ, από έναν όμορφο πίνακα η ακόμα και από το ίδιο το υλικό που θέλω να χρησιμοποιήσω κάθε φορά. Οτιδήποτε βλέπω τριγύρω μου, που με ιντριγκάρει, την ίδια στιγμή με εμπνέει για να δημιουργήσω.

daphnep._01.jpg

Ποια είναι τα υλικά που προτιμάς; 

Δουλεύω κυρίως με μέταλλα. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με ασήμι και μπρούτζο, αλλά τελευταία δουλεύω χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Φυσικά έχει να κάνει και με το project που δουλεύω κάθε φορά, αλλά και με ειδικές παραγγελίες, όπως για παράδειγμα μονόπετρα ή υλικά που προτιμά ή επιλέγει ο πελάτης.

Τι ρόλο παίζουν αυτά τα υλικά στο τελικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα κοσμήματα;

Τα υλικά παίζουν σίγουρα πολύ βασικό ρόλο, αλλά σημασία έχει και όλη η διαδικασία του σχεδιασμού και της παραγωγής. Είναι τρομερό από πόσα στάδια πρέπει να περάσει ένα κόσμημα για να φτάσει στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα τα βήματα έχουν ενδιαφέρον, αλλά το να κατασκευάζεις ένα μοντέλο, «το δείγμα σου», δεν συγκρίνεται με τίποτα! Συνήθως, η κάθε σειρά σε οδηγεί και στα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.

daphnep._06.jpg

daphnep._07.jpg

Τι είναι για εσένα το κόσμημα; Τι ρόλο πιστεύεις ότι πρέπει να παίζει στο στιλ μιας γυναίκας;

Το κόσμημα μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση, να σου φτιάξει τη μέρα, ενώ παράλληλα μπορεί να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και την ομορφιά του ανθρώπου που τα φοράει. Το κόσμημα έχει συμβολικό και συναισθηματικό χαρακτήρα. Το επιλέγουμε ή το επιλέγουν για εμάς γιατί μας αρέσει, γιατί μας θυμίζει κάτι ή θέλουν να μας θυμίζει κάτι, γιατί συνήθως είναι συνδεδεμένο με προσωπικές σημαντικές στιγμές και κουβαλάει πάντα μια ιστορία… Και αυτό από μόνο του είναι κάτι υπέροχο!

Πώς ένας κοσμηματοποιός «επιβιώνει» σε μια οικονομία τόσο δύσκολη, σαν αυτή της Ελλάδας; Υπάρχει μυστικό;

Είναι φανερό ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και αυτό φαίνεται όχι μόνο στον χώρο του κοσμήματος αλλά και σε όλη την αγορά. Το κόσμημα δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, αλλά παρόλα αυτά εμείς ευτυχώς διατηρούμε μια ισορροπία, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει μυστικό, είναι σημαντικό όμως -και αυτό ακριβώς προσπαθούμε, προσαρμόζοντας τις τιμές και τα υλικά ανάλογα τις συνθήκες- οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βρουν υπέροχα κοσμήματα σε καλές τιμές, που να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, χωρίς φυσικά να τους λείπει η αισθητική και η ποιότητα. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται πολλή αγάπη, αφοσίωση και αρκετή δουλειά!

daphnep.jpg

daphnep._05.jpg

Ποιο είναι το επόμενο project σου;

Τα project δεν τελειώνουν ποτέ! Παράλληλα βέβαια με όσα μεμονωμένα project «τρέχω» κάθε φορά, στις 25 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα παρουσιάσω τα νέα μου σχέδια, αλλά και μια συνολική παρουσίαση της δουλειάς μου στην ομαδική Έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικού Κοσμήματος «A jewel made in Greece». Η συγκεκριμένη έκθεση θα φιλοξενεί πάρα πολλούς Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργούς, δίνοντας έτσι μια πνοή και ένα μήνυμα ότι το Ελληνικό Κόσμημα είναι διαχρονικό, ανταγωνιστικό και επιθυμητό σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδας. Εκεί εκτός από την βόλτα σας, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τις αγορές σας, αλλά και τις παραγγελίες σας για χονδρική ή λιανική πώληση!

daphnep._03.jpg

daphnep._04.jpg

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα έδινες στις αναγνώστριες του AllYou, σχετικά με το πώς πρέπει να φοράνε τα κοσμήματά τους;

Να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν διαφορετικά υλικά και φόρμες, να βρουν ακριβώς τι τους ταιριάζει, χωρίς απαραίτητα να ακολουθούν πιστά τη μόδα και να ενσωματώσουν τα κοσμήματα στην καθημερινότητα τους. Τα κοσμήματα, άλλωστε, ολοκληρώνουν το στυλ μας, μας γεμίζουν όμορφα συναισθήματα και αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά μας. Αγαπήστε τα!

Ανακάλυψε τα κοσμήματα της Daphne P. εδώ:

Κατάστημα: Marianna Petridi Jewelry, Χάρητος 34 Κολωνάκι

Site: www.mariannapetridi.com

Facebook: https://www.facebook.com/MariannaPetridiJewelry

Instagram: http://instagram.com/mariannapetridi

Daphne P. Site: http://daphnep.jewelry

Daphne P. Instagram: https://instagram.com/daphnep_jewelry

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης