Skip to main content

INTERVIEW

Γιώτα Νέγκα: «Στη σκηνή νιώθω πως είμαι 15 χρονών»

Εκφραστική, συναισθηματική, ρομαντική, ουσιαστικά λαϊκή. Η Γιώτα Νέγκα έχει στις αποσκευές της νέο δίσκο και μια σειρά ζωντανές εμφανίσεις, παρέα με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. 



Η Γιώτα Νέγκα πριν αρκετά χρόνια έδωσε σε όλους μας την εντύπωση ότι μπήκε στα μουσικά πράγματα από το πουθενά, κάνοντας μεγάλη αίσθηση με την φωνή της, που έδειχνε να μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα. Από έντεχνες μπαλάντες μέχρι Ρεμπέτικα και τσιφτετέλια. Από τότε, ακολούθησαν τέσσερις δίσκοι, πολλά τραγούδια και ακόμα περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις που της χάρισαν ένα όλο και ευρύτερο, φανατικό κοινό.

Οι πιο πιστοί οπαδοί της είχαν όλον αυτόν τον καιρό ένα παράπονο από εκείνη: γιατί δεν έκανε την μεγάλη στροφή στο λαϊκό τραγούδι. Φέτος τους έκανε την χάρη. Κυκλοφορώντας μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου τον «Τελευταίο Εαυτό», έναν δίσκο γεμάτο από 10 λαϊκά τραγούδια.

Την ίδια στιγμή, έχει μόλις ξεκινήσει τις ζωντανές της εμφανίσεις στο Passport του Κεραμεικού μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε ένα πρόγραμμα όπου -όπως λέει η ίδια- «όλα γίνονται με φοβερή διάθεση».

Έτσι, λοιπόν, κάνει ένα μικρό διάλειμμα από πρόβες, εμφανίσεις και... τρέξιμο για να μας μιλήσει για την βαθιά φιλία που την ενώνει πλέον με τους συνεργάτες της, για την αγάπη της για το λαϊκό τραγούδι και για την καριέρα της που μπορεί να άργησε να αρχίσει, φαίνεται όμως πως ήρθε για να μείνει οριστικά...

Ο «Τελευταίος Εαυτός» είναι ένας ευθύς λαϊκός δίσκος που την ίδια στιγμή έχει κάτι το πολύ σύγχρονο. Είναι το δημιουργικό αποτέλεσμα τριών ανθρώπων που βρέθηκαν στον ίδιο τόπο, την κατάλληλη στιγμή να μοιράζονται  τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια ακριβώς λαχτάρα για έκφραση. Και θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου για αυτά τα 10 υπέροχα τραγούδια που μου χάρισαν απ΄την ψυχή τους. Και είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί πάντα ήθελα να κάνω έναν δίσκο σαν αυτόν. Έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο.

To λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που μιλάει απευθείας στην καρδιά σου. Σε αυτό που κουβαλάμε μέσα μας. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος για να το ορίσω.

Η πρώτη μου γνωριμία με τον Θέμη Καραμουρατίδη έγινε μέσω της Νατάσσας Μποφίλιου, πριν από περίπου έξι χρόνια. Από την πρώτη στιγμή κάτι έγινε μεταξύ μας, ένα «κλικ» και εκδηλώσαμε και οι δύο τη διάθεση να συναντηθούμε, να συνεργαστούμε. Tο προσπαθήσαμε για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς επιτυχία, γιατί οι υποχρεώσεις του ενός δεν συνέπιπταν με τις υποχρεώσεις του άλλου. Όλο το ανανεώναμε και κάποια στιγμή, με ένα τηλεφώνημα, πέσαμε ακριβώς στη «στιγμή». Και κάπως έτσι στήθηκε το «Καινούριο φιλί».

Με τον Θέμη και τον Οδυσσέα δεν ήμασταν τρεις φίλοι που απλώς κάποια στιγμή αποφασίσαμε να βγάλουμε μια δουλειά μαζί. Γνωριστήκαμε, ταιριάξαμε και συνεργαστήκαμε και μέσα από αυτή την κοινή καλλιτεχνική πορεία γεννήθηκε μία πολύ γερή και δυνατή φιλία. Και οι δύο είναι πλέον άνθρωποι που ξέρω ότι θα είναι σίγουρα εκεί για μένα. Και στις 3 το πρωί να τους πάρω τηλέφωνο για να τους πω κάτι που σκέφτηκα εκείνη την ώρα και με απασχολεί θα ξυπνήσουν για να με ακούσουν.

Στην μουσική του Θέμη βρίσκω πράγματα πολλά. Νομίζω ότι έχει να κάνει, χώρια από το ταλέντο του, με το ότι είναι ένας άνθρωπος, που ζει στο σήμερα, το ξέρει καλά, το αφουγκράζεται. Την ίδια στιγμή, όμως, κουβαλάει και πολύ έντονες μνήμες από το χθες και αυτό είναι ακόμα ένα σημείο στο οποίο ταιριάζουμε.

Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ίσως να ήθελα να έχω μπει νωρίτερα στη δισκογραφία. Μπορεί τότε να είχα περισσότερες εμπειρίες. Δηλαδή θα είχα προλάβει να συναντήσω καταρχάς πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν πρόλαβα να συναντήσω ή που τώρα δεν μπορώ πια να συναντήσω και αυτό με ενοχλεί, με πειράζει πάρα πολύ. Αλλά καμιά φορά, υπάρχει μια πολύ καλή μου φίλη που λέει ότι σοφά έγιναν τα πράγματα με μένα, πιστεύει ότι τώρα ήταν ο καιρός. Αλλά νιώθω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει κι άλλα πράγματα πριν.

Φυσικά ευθύνομαι εγώ γι' αυτό, έτσι; Κανένας άλλος δεν ευθύνεται. 

Απλώς δεν έτυχε και εγώ δεν έκανα πράγματα για να το κυνηγήσω. Πάντα όμως πίστευα ότι ορισμένα πράγματα αν είναι να γίνουν γίνονται. Πιστεύω ότι -αν μιλήσουμε για τις εταιρίες- οι εταιρίες και οι ενδιαφερόμενοι αν όντως είναι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν και βρίσκουν. Και κάπως έτσι έγινε δηλαδή κιόλας. Ψιλοδικαιώνομαι κάπως με το πώς έγινε, άσχετα με το χρόνο. Δεν μου ερχόταν καλά, δεν το κάνω καλά αν θες, δεν μπορώ να πλασάρω πολύ καλά τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο. Και αφού είναι κάτι έξω από μένα, δεν το έκανα απλά γιατί δεν ήμουνα εγώ.

Το λαϊκό τραγούδι ζούσε μέσα στο σπίτι μου από τότε που ήμουν μικρή. Μεγάλωσα με τους δίσκους του πατέρα μου: Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας. Αργότερα στράφηκα μόνη μου προς το Ρεμπέτικο, από τη Ρόζα Εσκενάζι μέχρι τα παραδοσιακά, να ανακαλύπτω τον Καλδάρα, τον Τσιτσάνη.

Η βάση μου -ερμηνευτικά- είναι η Βίκυ Μοσχολιού και η Χαρούλα Αλεξίου. Αλλά ήρθαν και άλλες φωνές μετά, η λυρικότητα της Τζένης Βάνου, η θεατρικότητα της Τάνιας Τσανακλίδου, η λαμπερή λαϊκότητα της Καίτης Γκρέι, η στιβαρότητα της Πόλυς Πάνου…  

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει πράγματι ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στο Έντεχνο και το Εμπορικό τραγούδι. Και έχει να κάνει με μία συνολικά διαφορετική αισθητική, αλλά και με ένα τελείως άλλο τρόπο στιχουργικής προσέγγισης του ατόμου και της ψυχοσύνθεσης του.

Φυσικά και υπάρχουν τραγούδι από την «απέναντι όχθη» που μου αρέσουν και τα έχω τραγουδήσει. Όπως υπάρχουν και πολύ ωραίες φωνές. Απλώς δεν είναι στ' αλήθεια η μουσική μου. Ξέρεις, δεν θα βάλω κάτι τέτοιο να ακούσω όταν είμαι στο σπίτι μου και δεν θα πω ότι θα πάω εύκολα να διασκεδάσω σε ένα τέτοιο μαγαζί. Προφανώς, έχω πάει με παρέα και έχω περάσει πάρα πολύ καλά. Απλά δεν είναι κομμάτι του κόσμο και της ιδιοσυγκρασίας μου.

Η συνεργασία μου με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου μόνο χαρά και ενθουσιασμό με γεμίζει. Από το καλοκαίρι που τραγουδήσαμε με τη Δήμητρα στον κήπο του Μεγάρου κολλήσαμε πολύ αρμονικά στη σκηνή. Η Δήμητρα έχει κάτι το μοναδικό: έρχεται στο μαγαζί και είναι γεμάτη ενέργεια. Ανεβαίνει στη σκηνή και μεταμορφώνεται σε κοριτσάκι 17 χρονών. Έχω τόση όρεξη, τόσο κέφι, τόση ζωντάνια. Την θαυμάζω και μαθαίνω από αυτήν συνέχεια. 

Το παζλ συμπληρώθηκε από την Ελένη, η οποία είναι κάτι σαν συνδετικός κρίκος, αφού είναι καλή φίλη και των δυο μας. Προσωπικά, αυτό που με χαροποιεί τόσο πολύ σε αυτή την συνεργασία είναι η φοβερή διάθεση με την οποία γίνονται όλα. Το γεγονός ότι, όταν είμαι εκεί μέσα, νιώθω να γίνομαι ένα με αυτούς τους ανθρώπους και αυτή την ενέργεια, αυτό το κέφι ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε και στον κόσμο που θα έρθει να μας δει.

Αν έχω ένα μεγάλο καλλιτεχνικό όνειρο είναι να συνεχίσω να νιώθω μέσα μου, κάθε βράδυ που βγαίνω να τραγουδήσω, κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή πως είμαι ακόμα 15 χρόνων. Δεν θέλω να μεγαλώσω και να χάσω τον ενθουσιασμό για τη δουλειά μου που τόσο αγαπώ.

Δελτίο Τύπου παραστάσεων:

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
μαζί για πρώτη φορά
@ PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ – Κεντρική Σκηνή
Έναρξη: 20 Φεβρουαρίου 2016
Κάθε  Σάββατο και Κυριακή
Για 8 μόνο παραστάσεις

Τρεις γυναίκες. Τρεις ερμηνεύτριες. Τρεις ξεχωριστές διαδρομές.

Η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα ενώνουν τις φωνές τους,  παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στο λαϊκό τραγούδι. Με αμέτρητη χαρά και μεγάλο σεβασμό επιλέγουν τραγούδια που διατηρεί μέσα μας η μνήμη, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και τα παρουσιάζουν στις αυθεντικές τους εκτελέσεις αλλά και διασκευασμένα. Στην επιμέλεια του προγράμματος συνεργάστηκε μαζί τους η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Κάθε μας παράσταση θέλουμε να είναι μια γιορτή», λένε και οι τρεις με μια φωνή. Kαι αυτό θα προσπαθήσουν: να ανατρέψουν τα δεδομένα, να μας εκπλήξουν, να μας θυμίσουν και να θυμηθούν μαζί μας όλα όσα μάς ενώνουν.

Γιατί στη σκηνή του «Passport-Κεραμεικός» όλα και όλοι έχουν λόγο : Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Ζαμπέτας αλλά και Πάνου, Καλδάρας, Μητσάκης, Μούτσης, Σπανός, Νικολόπουλος. Δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς, σμυρναίικα, αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια βρίσκουν τη θέση τους με τρόπο απλό, μαγικό.

Μαζί τους στη σκηνή μια ομάδα 9 εξαιρετικών μουσικών που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, το κανονάκι με την ηλεκτρική κιθάρα, τους πολιτισμούς που φέρουν και δένουν τα τραγούδια μεταξύ τους.

Δήμητρα Γαλάνη:
"Διαλέξαμε τραγούδια που έρχονται από το παρελθόν, μας παίρνουν από το χέρι και μας πηγαίνουν «μπροστά», στο μέλλον. Σε ένα μέλλον όπου αυτές οι αξίες μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Εμείς είμαστε εδώ για να τις υπενθυμίζουμε και να τις προβάλουμε ".

Ελένη Τσαλιγοπούλου:
« Με μια τέτοια παρέα βρίσκω την ευκαιρία να ξανατραγουδήσω με την καρδιά μου το λαϊκό τραγούδι που τόσο αγαπώ»

Γιώτα Νέγκα:
«Με την Δήμητρα και την Ελένη φτιάχνουμε μια παράσταση που θέλω να μοιάζει με τα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια των παιδικών μου χρόνων.»

Συντελεστές:

Γιαννακόπουλος Σεραφείμ (ντραμς)
Διαμαντής Αργύρης (κρουστά)
Κατσίκης Νίκος (μπουζούκι, τζουρά)
Κωνσταντίνου Θωμάς (ούτι, λαούτο, μπουζούκι)
Μάνεσης Σπύρος (πιάνο)
Προβής Στέλιος (μπάσο)
Τσαρδάκας Απόστολος (κανονάκι, μπαγλαμά)
Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα)
Χατζησταύρου  Αριστείδης (κλασική και ακουστική κιθάρα)

Επιμέλεια Προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου,
Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα,

Ηχολήπτης: Γιώργος Βουδαντάς
Ηχολήπτης σκηνής: Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Artwork αφίσας: Κωνσταντίνος  Γεωργαντάς

Ώρα  έναρξης παραστάσεων:
Σάββατο: 22.30, Κυριακή: 20.30  (αυστηρή τήρηση των ωρών έναρξης)
Ώρα προσέλευσης:
Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων που περιλαμβάνουν κατανάλωση ποτού

Α ζώνη 140 ευρώ τα 4 άτομα φιάλη ποτού  (κομπλέ), 70 ευρώ τα 2 άτομα  φιάλη κρασί (κομπλέ),

Β΄ζώνη 120 ευρώ τα 4 άτομα φιάλη ποτού (κομπλέ), 60 ευρώ τα 2 άτομα φιάλη κρασί (κομπλέ)

Γ΄ζώνη δυνατότητα για  25 ευρώ το άτομο με ένα  ποτό , 120 ευρώ τα 4 άτομα φιάλη ποτού (κομπλέ), 60 ευρώ τα 2 άτομα φιάλη κρασί (κομπλέ)

Bar 13 ευρώ το άτομο με μπύρα ή κρασί, 16 ευρώ το άτομο με ποτό.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα