Skip to main content

INTERVIEW

Κατερίνα Βρανά: "Είμαι ο Σαμψών της κωμωδίας!"

«Το σεξ», είχε γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ «είναι ένας από τους εννέα λόγους για μετενσάρκωση. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι άνευ σημασίας». Την ίδια άποψη φαίνεται να ασπάζεται και η stand up κωμικός Κατερίνα Βρανά.


Κάτια Μηλιαράκη

Ποια είναι η Κατερίνα; Είναι κωμικός με έμφαση στο stand up comedy και δουλεύει μεταξύ Αγγλίας, Ελλάδας κι Αυστραλίας. Πότε στα ελληνικά, πότε στα αγγλικά και καμιά φορά και στις δύο γλώσσες συγχρόνως. Πρόσφατα, δε, το CNN την κατέταξε στη λίστα με τις δεκατρείς καλύτερες γυναίκες κωμικούς παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα κι, όπως η ίδια έχει δηλώσει με τρελό αυτοσαρκασμό: «Ήμουν σαν πατημένη ντομάτα με τελείως σχιστά μάτια και από πάνω σαν να μου είχες βάλει μία περούκα μαύρο μαλλί».

Τα τελευταία 16 χρόνια ζει στο Λονδίνο αν και για να είμαστε πιο σωστοί τον τελευταίο χρόνο ζει… σε (και με) μια βαλίτσα με απώτερο σκοπό: α) να παίξει σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται, β) να γίνει Βασίλισσα του πλανήτη. (Λίγα τα ψωμιά της Βασιλομήτορος Ελισάβετ άλλωστε), γ) …να κάνει πολλά ταξίδια και παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, να πάρει Όσκαρ, Νόμπελ και βέβαια Παγκόσμια Κυριαρχία.

Το όνομά της είναι Βρανά. Κατερίνα Βρανά κ αφού έφυγε για έναν μήνα στην Αυστραλία όπου έπαιξε σε κοινό 700 ατόμων, επέστρεψε μόλις στην Αθήνα για να συνεχίσει τις παραστάσεις της.

Από την Πέμπτη 19 Μαΐου έως και 10 Ιουνίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή θα παίζει την παράσταση που ήταν κάθε βδομάδα sold out, About Sex! Στο Θέατρο 104. 

Το About Sex ασχολείται –φυσικά- με το σεξ. Με τον νέο τρόπο εύρεσης συντρόφων, τις νέες τάσεις, το πατροπαράδοτο σεξ, τις αλλαγές της εποχής, την ταχύτητα εναλλαγής του παρτενέρ, ακόμη και με τις πάπιες...

 Τρανταχτά παραδείγματα: οι διαφημίσεις, τα περιοδικά, το Tinder, τα βρώμικα sms, οι τσόντες, και η ενόργανη γυμναστική.

Μην ανησυχείτε, θα περάσετε τέλεια. Η παράσταση είναι σέξι, εκπαιδευτική και πάρα πολύ αστεία. Αυστηρά πάνω από 18 - Το About Sex δεν είναι χυδαίο. Είναι, απλά, πολύ επεξηγηματικό.

Η παράσταση έγινε sold out στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης όπου παίχτηκε και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά κι απέσπασε πολύ καλές κριτικές (Πέντε αστέρια σε Broadway Baby, Three weeks, Everything Theatre, Herald Sun)

Μία μέρα πολύ άκυρη, νομίζω το ΣΚ που ψηφιζόταν το ασφαλιστικό και δεν είχα καθόλου όρεξη για αστεία- φόρτισα το κινητό μου και της τηλεφώνησα. Μία ώρα κουβεντολόι μετά -όχι μόνο είχα γίνει σαν panda από το eyeliner που ξέβαψε απ' τα γέλια αλλά κι ένα αεράκι είχε πάρει τη συννεφιά απ' το μυαλό μου. Φίλη μου δεν έγινε αλλά γυναίκα που είναι 37 χρονών -ή μήπως 38;- αλλά δηλώνει σταθερά 31, θα ήθελα να είναι η κολλητή μου.

vrana.jpg

«Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν…» είχε πει ο Oscar Wilde. Συμφωνείς;

Ναι. Απόλυτα! Τi μαργαριτάρια έχει πετάξει αυτός ο άνθρωπος... 

Tο να κάνεις τους άλλους να χαλαρώνουν, να γελούν, είναι περισσότερο μοντέρνα ψυχοθεραπεία, επάγγελμα, hobby, αυτοσκοπός.

Λίγο απ' όλα θα έλεγα.

Εσένα τι σε κάνει να γελάς; (Ή ποιος;)

Πολλά πράγματα. Στάνταρ οι πανταχού παρούσες γάτες στο internet, οι φίλοι μου, οι συνάδελφοί μου, η οικογένειά μου. 

Έχεις εντρυφήσει στο σεξ. Τελικά ισχύει ότι τα κορίτσια είναι από την Αφροδίτη και τα αγόρια από τον Άρη ή μπα;

Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα πολύ γενικό περίγραμμα και όχι η απόλυτη αλήθεια. Όπως και με όλες τις γενικεύσεις και τα στερεότυπα, με το που πιάνεις τον κάθε άνθρωπο ατομικά σχεδόν παύουν να ισχύουν. Έτσι και στο σεξ, ο κάθε άνθρωπος έχει τα γούστα του και τις προτιμήσεις του και τον τρόπο έκφρασής του. Και πολύ συχνά θα βρεις άντρες που λειτουργούν λες και είναι απ΄την Αφροδίτη και γυναίκες που διακτινίστηκαν απ' ευθείας απ' τον Άρη.

Μήπως τελικά περισσότερο μιλάμε για το SEX και λιγότερο το κάνουμε;

Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στο ΠΩΣ μιλάμε γι' αυτό. Τείνουμε να μιλάμε πολύ επιφανειακά γι αυτό και σ' αυτήν την περίπτωση φοβάμαι ότι όσο πιο πολύ μιλάμε, τόσο λιγότερο το κάνουμε. Νομίζω υπάρχει ανάγκη για πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω απ΄ το σεξ, λιγότερο περιορισμένη από συντηρητισμό και προσδοκίες.

Γιατί ένας άνθρωπος που τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό, να ετοιμάσει βαλίτσες και να έρθει να δοκιμάσει την τύχη του στην Ελλάδα της κρίσης;

Ερχόμουν λίγο κάθε χρόνο από το 2011 και ξαφνικά το σταντ απ στην Ελλάδα έκανε μιά έκρηξη και βρέθηκα να περνάω όλο και περισσότερο χρόνο εδώ. Ακόμα πηγαινοέρχομαι μεταξύ Αγγλίας Ελλάδας κι Αυστραλίας (τώρα που μιλάμε πχ είμαι Αυστραλία) αλλά από την στιγμή που ξαφνικά ο κόσμος στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανάγκη το γέλιο, ε, να 'μαι κι εγώ. Η δουλειά μου είναι. Βασικά ένιωσα ότι με έχει ανάγκη ο λαός μου. Ναι. Αυτό είναι. (γέλια…)

Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο (Εκτός από τα μαλλιά σου);

Όχι αυτό είναι. Αλήθεια! Τα μαλλιά μου! Έτσι και με κουρέψουν ποτέ, πάει, την έκατσα. Είμαι ο Σαμψών της κωμωδίας! 

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου επιθυμία που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Να έχουν στρώσει τα φορολογικά μου γιατί δουλεύοντας σε 4 ηπείρους αυτά γίνονται ένα τρελό μπάχαλο κι ο λογιστής μου στην Αγγλία κλαίει. Κυρίως με ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, τι φταίει ο καημένος...

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο στην Ελλάδα για το μέλλον;  

(Τι είναι αυτό;;;;) Το μέλλον.

KVstreet 07.jpg

Ποιον επώνυμο Έλληνα ή ξένο θα ήθελες να δεις να κάθεται στην πρώτη σειρά και να κλαίει απ΄τα γέλια;

Ωχ... ξέρεις, κανέναν. Θα ήθελα να έρθει μετά την παράσταση να μου πει ότι το διασκέδασε αλλά δεν θα ήθελα να δω κανέναν γνωστό στην πρώτη σειρά. Δεν θέλω ποτέ μου να παίζω για μόνο έναν άνθρωπο, οι καλύτερες παραστάσεις είναι όταν ολόκληρο το κοινό γίνεται μια παρέα κι άμα ήταν κάποιος που θα ήθελα να εντυπωσιάσω στην πρώτη σειρά νομίζω θα με αποσυντόνιζε απ' αυτό.

Τι θέλεις να παίρνει μαζί του στο σπίτι ο θεατής που παρακολουθεί τις παραστάσεις σου;

Κέφι. Αλλαγή διάθεσης. Να φεύγει όπως φεύγεις από ένα καλό πάρτι βρε παιδί μου. Από βράδυ σε σπίτι με καλή παρέα.

Τελικά για να απαντήσουμε και στην ρητορική ατάκα της Θεοπούλας του εμβληματικού «Παρά πέντε» … «Κόβεται το sex»;

Ε, όχι, βέβαια…Δεν νομίζω. Ίσως καμιά φορά να είναι καλό να κάνεις καμιά παύση, λίγο αποχή αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε ποτέ να το κόψεις τελείως.

Info

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Aθήνα, Μετρό Kεραμεικός

τηλ. 210 3455020, κιν. 694 0290312

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.