Skip to main content

INTERVIEW

Τάκης Ζαχαράτος: "I am what I am!"

“Απαραίτητη προϋπόθεση για να μιμηθώ κάποιον είναι η αυθεντικότητα”, λέει και προσπαθεί, απατώντας σε 15 ερωτήσεις, να εξηγήσει στην Κατερίνα Σαρρή, πώς χωράει τόσους ανθρώπους... στο σώμα του! Και στην ψυχή του!


Κατερίνα Σαρρή

 "Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία απ' ότι βλέπω αργεί, ή έχει χάσει τον δρόμο, ή ίσως θα πρέπει να πούμε στην Αγγελική Νικολούλη να τη βρει. Γιατί εδώ που τα λέμε... ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε", μου λέει με το καταιγιστικό του ύφος!

Όχι, δεν κάνει show μαζί μου, Μιλάμε. Κι εγώ τον κοιτάζω και σκέφτομαι τα shows του.

Τα shows του Τάκη Ζαχαράτου που προκαλούν πάταγο και αποθέωση…

Δίνει τα ρέστα του επί σκηνής... 2,5 ώρες σε ένα one man – show που περνάει την πολιτική από κόσκινο, συγκινεί καθώς ανασύρει από την μνήμη μας προσωπικότητες όπως αυτές  της  Μελίνας και της Αλίκης.

Είναι ο μόνος καλλιτέχνης που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει, γράψει τα κείμενα, σχεδιάσει αλλά και ράψει τα ρούχα, έχει επιμεληθεί της περούκες αλλά και το μακιγιάζ του, ένα πραγματικά ONE MAN SHOW με όλη την σημασία της λέξης.

Έχω απορία πώς χωράνε τόσοι άνθρωποι και τόσες φωνές σε ένα σώμα. Έχω απορία πώς χωράει τόσο ταλέντο σε έναν άνθρωπο;

Ο Τάκης Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Πάτρα και αρχικά ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ενόργανη γυμναστική, ενώ αργότερα με διάφορες δουλειές, με πιο γνωστή αυτή του κομμωτή, προτού μπει στο χώρο της show-biz. 

Η Ρούλα Κορομηλά τον ανακάλυψε στο κομμωτήριό του στην Πάτρα και ξεκίνησε η συνεργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΕΡΤ και έπειτα στον «Πρωινό Καφέ» στον ΑΝΤ1. 

Παρακολούθησε σεμινάρια σε Λονδίνο, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη και μαθήματα φωνητικής με την Τζούλη Μασίνο για 8 χρόνια. 

Πήρε το βάπτισμα του κινηματογράφου ως ηθοποιός στην ταινία “Πάνω κάτω και πλαγίως” του Μιχάλη Κακογιάννη. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου “Beautiful People”.

Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους, Το “Έγκλημα καρδιάς”(1994) σε μουσική Θανάση Καργίδη και στίχους Γιώργου Μίτσιγκα και το “Όλοι οι δρόμοι” (2005) σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου. Επίσης συμμετείχε στο cd των Etsi De, Ya Mas με το σατιρικό τραγούδι “Με το Prada μες στο Lada”.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι πρωταγωνιστώντας στην επιτυχημένη παράσταση Σεσουάρ για δολοφόνους που παιζόταν στο θέατρο Αποθήκη για 10η χρονιά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Είσαι ο  άνθρωπος με τα 500 πρόσωπα. Ποιο όμως είναι το πραγματικό πρόσωπο του Τάκη Ζαχαράτου τελικά; 

Αυτό που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη και πάρα πολύ χαίρομαι, για να γίνει ενδιαφέρον το ταξίδι αναζήτησης του πραγματικού μου εαυτού που δεν μάλλον, δεν τελειώνει ποτέ.

Φαντάζομαι ότι έχεις επηρεαστεί από παλαιότερους καλλιτέχνες.  Ποιοι είναι αυτοί που με κάποιο τρόπο σε «σημάδεψαν» και σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα; 

Η Μαρινέλλα, η Αλίκη, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Λάιζα Μινέλι και η Ρένα Βλαχοπούλου. 

Πάντα είχα την απορία πόσες ώρες, μέρες, μήνες παρατηρείς τα πρόσωπα που υποδύεσαι, πώς ακριβώς το κάνεις; 

Μπορώ να ερωτευτώ ένα πρόσωπο σε μία μόνο στιγμή, όμως για να γίνει ρόλος, απαιτούνται άπειρες ώρες, πολλή μελέτη και πολλή σκληρή δουλειά.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει ένας άνθρωπος και μπορεί να κάνει τη μίμηση πιο εύκολη; Και ποιο είναι αυτό που θα σε δυσκολέψει πραγματικά; Υπάρχει κάποια μίμηση που σε δυσκόλεψε πολύ; 

Όλα με έχουν δυσκολέψει. Είναι η ίδια δυσκολία που έχει μία μητέρα  να επικοινωνήσει με τους διαφορετικούς χαρακτήρες που έχει κάθε ένα από τα παιδιά της. Όμως αν θες να σου πω μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθώ με κάποιον, είναι η αυθεντικότητα.

Θα ήθελα να μου πεις την πιο αμήχανη στιγμή στη καριέρα σου και την πιο καλή στιγμή που θα θυμάσαι με αγάπη; 

Αμηχανία δεν έχω νιώσει ποτέ. Η πιο ωραία και αγαπημένη στιγμή όμως είναι το πρόσωπο της μητέρας μου να με κοιτάζει από αριστερά.. στην γκουίντα.

Ισχύει πως πίσω από τους ανθρώπους που τους αρέσει πολύ να προκαλούν στους άλλους γέλιο, κρύβονται προσωπικότητες που γελούν εξαιρετικά δύσκολα; 

Στη δική μου περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαι ένας άνθρωπος που γελάω συχνά και βλέπω την αστεία πλευρά σε ότι συμβαίνει. Το χιούμορ είναι άλλωστε το καλύτερο αγχολυτικό. 

Θεωρείς ότι κάποια στιγμή μπορεί η σάτιρα να ξεπεράσει τα όρια; Εσύ πιστεύεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να έχεις περάσει τα  όρια; 

Το όριο της σάτιρας το βάζει το πρόσωπο που την έχει προκαλέσει. Αν το ξεπέρασα κάποια στιγμή σίγουρα δεν έγινε με πρόθεση και δεν είχα και πρόβλημα να ζητήσω και συγγνώμη. Προς Θεού άνθρωποι είμαστε. Αγαπώ, εκτιμώ και σέβομαι τα πρόσωπα που σατιρίζω γιατί είναι συνοδοιπόροι μου, είναι οι ηθοποιοί του θιάσου μου. 

Μέσα στις μιμήσεις που έχετε κάνει ήταν και της Ζωής  Κωνσταντοπούλου (με μεγάλη επιτυχία), του Τσίπρα κλπ . Ποια η γνώμη σας για την πολιτική σάτιρα. Υπάρχει ένας πολιτικός που δεν έχετε μιμηθεί; 

Θεωρώ ότι η πολιτική σάτιρα είναι απαραίτητη. Πρέπει να υπάρχει, πρέπει να σατιρίζει τα κακώς κείμενα και είναι η φωνή του λαού απέναντι στην εξουσία. Θα ήθελα πολύ σύντομα να κάνω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη την ώρα που παίρνουν το πρωινό τους και σχολιάζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας. 

Η απάντηση στην κρίση είναι η σάτιρα;

Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία απ' ότι βλέπω αργεί, ή έχει χάσει τον δρόμο, ή ίσως θα πρέπει να πούμε στην Αγγελική Νικολούλη να τη βρει. Γιατί εδώ που τα λέμε.. ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε!

Πόσο δύσκολο είναι να μπαίνεις κάθε βράδυ στο πετσί του ρόλου να γίνεσαι ένας άλλος  διαφορετικός κάθε φορά και μετά να συνεχίζεις κανονικά τη ζωή σου; Αυτό δεν αφήνει κάποια σημάδια πιστεύεις στην ψυχοσύνθεση του ηθοποιού γενικότερα; 

Ένας καλλιτέχνης που κάνει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες θα πρέπει να έχει γερή βάση για να μπορέσει να αντέξει πάνω ότι όλους αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους και να μη χάσει την προσωπικότητά του. Να μην τον συνθλίψουν δηλαδή οι ρόλοι, αλλά αντίθετα να πάρει από τον κάθε ένα την ουσία που θα τον κάνει καλύτερο καλλιτέχνη και καλύτερο άνθρωπο. Μόνο έτσι μπορείς  να επιστρέψεις σώος και αβλαβής πάλι σε εσένα!

akatzax4.jpg

Στις ημέρες μας όπου κυριεύει η κρίση των αξιών φαίνεται η απουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη που πιστεύω ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο για εσένα η «αδερφή ψυχή» σου; Βλέπεις σε κάποια ηθοποιό της νέας γενιάς την Αλίκη; Γιατί πιστεύεις πια δεν γεννιούνται μεγάλες σταρ; 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο σπουδαίας ηθοποιού και ίσως μοναδική περίπτωση ενός φαινομένου που έμεινε στην κορυφή για πάνω από 45 χρόνια κάνοντας ρεκόρ εισπράξεων σε εισιτήρια και σε λατρεία από το κοινό. Σήμερα υπάρχουν πολλά λαμπερά κορίτσια, πολύ ταλαντούχα κι όμορφα και ο χρόνος, οι επιλογές τους και η τύχη τους θα δείξουν αν θα καταφέρουν να υπάρχουν και στο μέλλον. 

Κάνοντας όλους αυτούς τους ρόλους , μιμήσεις σίγουρα εισχωρείς βαθιά στον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου πες μου ένα χαρακτηριστικό ένα ελάττωμα που μισείς που δεν μπορείς να ανεχτείς με τίποτα στους ανθρώπους…

Είναι πολλά, θα σου πω όμως μερικά. Την αγένεια, την έπαρση, τον εγωκεντρισμό, την αχαριστία και την ματαιοδοξία.

Η αυλαία κλείνει, το τελευταίο χειροκρότημα τελειώνει τα φώτα σβήνουν… Μετά τι κάνει ο Τάκης Ζαχαράτος; Πώς χαλαρώνεις; Τι είναι αυτό που σε ηρεμεί; Τι είναι αυτό που σε λυτρώνει; 

Απλά πράγματα. Ένα φαγητό με την παρέα μου, ωραίες συζητήσεις με ωραίες μουσικές και λαμπερά, καθαρά μάτια απέναντί μου. Αυτά μου φτάνουν! 

Αν έπρεπε να κάνεις μια βόλτα κάπου τι θα επέλεγες; Ποιο μέρος; Ποια ώρα της ημέρας; 

Στην Πάτρα, στην παλιά μου γειτονιά, με τον σκύλο μου τον Καρίμ, απόγευμα... να περνάω από τις γειτόνισσες και να λέμε τα δικά μας, τα πατρινά τα ωραία.

Τέλος, θέλω να σε ρωτήσω ποια είναι τα σχέδια σου για το καλοκαίρι, αν ετοιμάζεις κάποια δουλειά καινούργια… 

Ξεκινάω 14 Ιουλίου από την Πάτρα, μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με το “ I am what I am, the comeback” που πέρσι αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο, και τον ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που ο κόσμος είναι τόσο πιεσμένος θέλω να ξανακάνω αυτή την βόλτα στην Ελλάδα για να προσφέρω γέλιο, τραγούδι, χαρά και αισιοδοξία!

Τάκης Ζαχαράτος on the road… Από τις 14 Ιουλίου, λοιπόν, θα μαζέψει τους ήρωες του, τα φουστάνια του, τις βλεφαρίδες του και θα τα χωρέσει όλα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο.

Ο Τάκης Ζαχαράτος,μέσα από την παράσταση του, ίσως  να  είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μας βγάλει από τη μαυρίλα που ζούμε! Και να μας κάνει να πούμε κι εμείς I am what I am!

akatzaxar3.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΠΑΤΡΑ 14/7/2016  ώρα 21:15, ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

ΠΑΠΑΓΟΥ 15/7/2016 ώρα 21:00, ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΜΑΡΟΥΣΙ 16/7/2016 ώρα 21:15, ΚΗΦΙΣΙΑΣ 219 στο ΑΜΑΛΙΕΙΟ

ΔΡΑΜΑ 18/7/2016 ώρα 21:15, ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ)

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 19/7/2016 ώρα 21:15, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΞΑΝΘΗ 20/7/2016 ώρα 21:15, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 21/7/2016 ώρα 21:15, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΜΟΥΔΑΝΙΑ 22/7/2016 ώρα 21:15, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

ΡΟΔΟΣ 26/7/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ 28/7/2016 ώρα 21:15, ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

ΒΟΛΟΣ 29/7/2016 ώρα 21:15, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31/7/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1/8/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ 6/8/2016 ώρα 21:15, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ 7/8/2016 ώρα 21:15, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ 8/8/2016 ώρα 21:15 

ΚΕΡΚΥΡΑ 9/8/2016 ώρα 21:15

 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 11/8/2016 ώρα 21:15, ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ)

 ΖΑΚΥΝΘΟΣ 12/8/2016 ώρα 21:15, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 21/8/2016 ώρα 21:15, ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ “Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ”

ΡΕΘΥΜΝΟ 22/8/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ “ΕΡΩΦΙΛΗ” ΦΟΡΤΕΤΖΑ

ΧΑΝΙΑ 23/8/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

ΧΑΝΙΑ 24/8/2016 ώρα 21:15, ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

ΡΑΦΗΝΑ 27/8/2016 ώρα 21:15, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 29/8/2016 ώρα 21:00, ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Κείμενα – σκηνοθεσία – κοστούμια Τάκης Ζαχαράτος

Ενορχήστρωση Γιώργος Ζαχαρίου Mε τη συνοδεία εξαμελούς ορχήστρας

Μπάσο Δημήτρης Παπανικολάου

Τύμπανα Γιάννης Καλκάνης

Ηλεκτρική κιθάρα Αναστάσιος Σοκορέλης

Πλήκτρα Χρυσόστομος Χαρίσης

Μπουζούκι Κοσμάς Κοκόλης

Τρομπέτα Νίκος Σακελλαράκης

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός