Skip to main content

INTERVIEW

Θάνος Σωτηρόπουλος: «Η μόδα είναι τέχνη»

O ιδιοκτήτης του Sotris, της πιο παλιάς μπουτίκ της Αθήνας, ξεκλέβει λίγο χρόνο από το "βαρύ" πρόγραμμά του για να μιλήσει για την μόδα –και όχι μόνο- αποκλειστικά στο AllYou και την fashion editor Κέλλυ Νόβακ.


Κέλλυ Νόβακ

Το κατάστημα Sotris το ξέρεις. Έχεις ψωνίσει από αυτό. Είτε είσαι από τις παλιές πελάτισσες του μαγαζιού, είτε απλά έχεις αρχίσει να το αγαπάς τώρα. Όπως και να έχει, αυτή η αγάπη είναι παντοτινή.

Τι κάνει αυτή την μπουτίκ τόσο ξεχωριστή; Ίσως τα ρούχα της. Ίσως η αφοσίωση του ιδιοκτήτη σ' αυτήν. Ίσως οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί και που αγαπούν το καλό ρούχο, τόσο όσο και εσύ. Όλα παίζουν τον ρόλο τους, γιατί όταν μιλάμε για μόδα, υπάρχει μια συναισθηματική επένδυση σε αυτήν.

Σ' αυτή την «επένδυση» έχει… ποντάρει και ο Θάνος Σωτηρόπουλος, ο άνθρωπος «πίσω» από την πιο παλιά και -αυτό που λέμε εμείς οι νέοι- «έμπειρη» μπουτίκ της Αθήνας. Γιατί είναι γεγονός ότι μιλάμε για εμπειρία. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μετρώντας πάνω από 45 χρόνια στον χώρο του γυναικείου και ανδρικού ενδύματος στην ελληνική αγορά, το Sotris ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαγαζιά της Αθήνας (αν όχι της Ελλάδας) για μόδα. Πραγματική μόδα.

Γιατί στο Sotris πρωτοαντικρύσαμε σχεδιαστές σαν την Miuccia Prada ή τον Dries van Noten, την Ann Demeulemeester ή τις δημιουργίες της Rei Kawakubo των Comme de Garcons. Εκεί πηγαίναμε μικροί, ακόμη και αν δεν το... άντεχε το πορτοφόλι μας, για να μάθουμε τι "παίζει" στην διεθνή μόδα. Εκεί ήταν το «κέντρο» των fashionistas όλης της αθηναϊκής σκηνής, όταν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και τα street style blogs για να μάς δώσουν έμπνευση. Εκεί, εκεί, εκεί, εκεί...

Και για τα… εκεί και για τα τώρα μού μίλησε αποκλειστικά ο «κ. Θάνος» (έτσι όπως τον αποκαλούν όλοι οι συνεργάτες και παλιοί πελάτες), παρόλο το βαρύ πρόγραμμά του (βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου, καθώς πριν λίγο διάστημα άνοιξε το νέο μαγαζί στο νησί των ανέμων στο Rakkan, στο Καλό Λειβάδι), σε μια σύντομη, αλλά "γεμάτη" συνέντευξη!

Από πού προέκυψε το όνομα “Sotris”;

Εσύ από πού νομίζεις; (γέλια)

Από το επίθετο φαντάζομαι!

Ε, ναι. Κόψαμε-ράψαμε το επίθετό μου και βγήκε αυτό.

Τι είναι η μόδα για εσάς και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτήν;

Η μόδα είναι τέχνη. Όταν ήμουν πιτσιρικάς πήγα στην Σχολή Καλών Τεχνών και ήρθα σε επαφή με αυτήν. Και μετά έγινε βιτριναδόρος. Έκανα βιτρίνες και ήρθα σε επαφή με τα ρούχα. Από τότε μου κόλλησε το ψώνιο (γέλια).

Η μπουτίκ μετράει πάνω από 45 χρόνια ζωής. Ήταν από τις πρώτες–αν όχι η πρώτη μπουτίκ- που έφερε στην Ελλάδα σημαντικούς και διεθνείς σχεδιαστές μόδας στην ελληνική αγορά, σε μια περίοδο που το κοινό δεν γνώριζε πολλά από high-end fashion. Πώς προέκυψε το concept, λοιπόν, για ένα τέτοιο μαγαζί;

Το πρώτο μαγαζί μας ήταν το 1969 στην Φωκίωνος Νέγρη. Ήταν αντιγραφή μιας μπουτίκ από το Λονδίνο. Ουάου, φοβερό μαγαζί… Και μετά όλα ξεκίνησαν. Όλοι οι… ψαγμένοι ψώνιζαν από το Sotris, που τότε κάναμε αντιγραφές τα ρούχα όλων των μεγάλων σχεδιαστών, ειδικά αυτών από το Λονδίνο. Γιατί η high-end μόδα ήρθε μετά. Στις αρχές του ’80 περίπου, όπου ανακάλυψα τονGautier. Τον «μεγάλο» αυτόν σχεδιαστή! Φέρναμε τα ρούχα του στην Αθήνα και όλοι είχαν τρελαθεί! Στην πορεία, ανακάλυψα τους Dolce & Gabbana σε ένα χωριό έξω από το Μιλάνο κ.ο.κ. Τους είχα σε αποκλειστικότητα για 19 χρόνια στην Ελλάδα. Μετά μεταφέρθηκε το μαγαζί από την Φωκίωνος στην Λεβέντη, στο Κολωνάκι, ένα μαγαζί όλο τσιμέντο και σίδερα, πολύ ωραίο! Όλες οι στιλίστριες και οι «ψαγμένοι» της μόδας έδιναν ραντεβού εκεί! Ταξίδευα γενικά πολύ και ειδικά στο Λονδίνο και μέσα από τα ταξίδια ανακάλυπτα όλους αυτούς τους σχεδιαστές και τους «έφερνα» πίσω στην Αθήνα. Γενικά, έχω καταφέρει να φέρω πρώτος στην Ελλάδα πολλούς σχεδιαστές:Gautier, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Prada, Miu Miu, Marni, Comme de Garcons και η λίστα συνεχίζεται… Όλους αυτούς και πολλούς άλλους σχεδιαστές, τους έχουμε φέρει εμείς πρώτοι στο Sotris.

Η Ελληνίδα και ο Έλληνας έχουν αισθητική;

Ναι… Θα έλεγα ναι. Αν και νομίζω ότι παλιά, την δεκαετία του ’80, το έψαχναν περισσότερο για να ντυθούν ωραία. Και μετά, στα ‘90s όλες οι ευκατάστατες κυρίες αλλά και οι πιο ενημερωμένες προσπαθούσαν να ντύνονται ωραία.

Μπορεί δηλαδή να εκτιμήσει –κατά την γνώμη σας- ένα «καλό» ρούχο ή έναν σημαντικό σχεδιαστή;

Παλιά ναι. Την δεκαετία του ’80-’90. Τώρα, όμως, έχει άλλα προβλήματα και δεν ασχολείται ούτε με σχεδιαστές, ούτε με τίποτα.

Έχει αλλάξει/εξελιχθεί το στιλ της Ελληνίδας με τα χρόνια;

Ε, εντάξει ναι. Ταξιδεύει πολύ περισσότερο τώρα ο κόσμος, όποτε αυτό βοηθάει. Βλέπει τις βιτρίνες στο Μιλάνο, το Παρίσι, βλέπει τι γίνεται. Και φυσικά από τα περιοδικά, το διαδίκτυο, όλα παίζουν ρόλο.

Τι προτιμάτε περισσότερο: Το διαχρονικό ή το πιο πρωτοποριακό στιλ;

Αυτό εξαρτάται. Σε άλλους αρέσει να ντύνονται κλασικά και πιο φίνα, ενώ τα πιο «πρωτοποριακά» και... φευγάτα άτομα σαν εσένα (γέλια) ε, τι θα φορέσουν; Ταγεράκι; Εμένα προσωπικά πάντα μου αρέσει να φέρνω και να βλέπω καινούργια πράγματα.

Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την ντουλάπα της αναγνώστριας του AllYou;

Λίγο πολύ, όλες οι γυναίκες έχουν τα πάντα στην ντουλάπα τους. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να την ανανεώνουν για να τους φτιάχνει τη διάθεση.

Και τι δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα της αναγνώστριας του AllYou, φέτος το καλοκαίρι;

Ένα ωραίο ολόσωμο μαγιό.

 

Sotris

Κολωνάκι: Βουκουρεστίου 41 και Τσακάλωφ

Golden Hall: Κηφισίας 37Α

Site: http://www.sotris.gr

Facebook: 

https://www.facebook.com/sotrisshop/info/?entry_point=page_nav_about_item

 

Instagram: https://www.instagram.com/sotris_fashion/

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου