Skip to main content

INTERVIEW

Χρηστος Μεγαπάνος: Ολα όσα πρεπει να ξερεις για την πλαστική χειρουργική

Ο πλαστικός χειρούργος Χρήστος Μεγαπάνος μιλάει αποκλειστικά στο AllYou και την beauty editor Κέλλυ Νόβακ και μας λέει όλα όσα θέλεις να ξέρεις  για την ιατρική της ομορφιάς.


Κέλλυ Νόβακ

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες μη επεμβατικές θεραπείες σήμερα; Ποια η δύναμη της Αναγεννητικής Ιατρικής και πως θα την εκμεταλλευτούμε για να είμαστε νέες και όμορφες; Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και την γήρανση χωρίς νυστέρι; Ερωτήσεις και σκέψεις που όλες –μα όλες- τις γυναίκες μας απασχολούν κάποια στιγμή στην ζωή μας και που σήμερα έχεις και εσύ την ευκαιρία να λύσεις, μιά για πάντα. 

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον επιτυχημένο πλαστικό χειρούργο Χρήστο Μεγαπάνο, είχα την δυνατότητα να τον ρωτήσω για όλα αυτά που εμείς οι γυναίκες αναρωτιόμαστε από την στιγμή που οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπό μας και που με μανία ψάχνουμε τρόπους για να βελτιώσουμε.  Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις και που ίσως καμιά φορά ντρέπεσαι να ρωτήσεις, ο δρ. Μεγαπάνος μας τα λέει όλα αναλυτικά! 

Τι είναι η Αναγεννητική Ιατρική; Γιατί πρέπει μια γυναίκα να την προτιμήσει  για να βελτιώσει την εικόνα της; 

Η αναγεννητική ιατρική αποτελεί μία προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης η οποία στηρίζεται στην φυσική ικανότητα του οργανισμού να αποκαθιστά την δομή και την λειτουργία ενός οργάνου ή ενός ιστού του σώματος.  Η διαδικασία της αυτό- ίασης, της αναγέννησης δηλαδή και της επιδιόρθωσης των βλαβών αφορά περισσότερο από άλλους ιστούς αυτόν του δέρματός μας. Η αναγεννητική ιατρική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πλαστική χειρουργική η οποία είναι ως επί το πλείστον, η χειρουργική του δέρματος.  

Η επεμβατικότητα  μίας θεραπείας της αναγεννητικής ιατρικής είναι ασύγκριτα μικρότερη από την οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Με σύγχρονα μέσα ενεργοποιούμε τον οργανισμό να παράγει τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Διεγείροντας για παράδειγμα τους ινοβλάστες ωθείται η παραγωγή του κολλαγόνου, ενός δομικού συστατικού του δέρματος. Η παραγωγή νέου κολλαγόνου αναπλάθει στη συνέχεια το δέρμα. Μια γυναίκα θα προτιμήσει μία θεραπεία της αναγεννητικής ιατρικής για να βελτιώσει την εικόνα της γιατί η θεραπεία αυτή θα έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, θα είναι ανώδυνη και δεν θα χρειάζεται ανάρρωση.  

Τι ζητάει μια γυναίκα όταν επισκέπτεται το ιατρείο σας, έχοντας πάντα στο μυαλό της το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα της;  

Μία γυναίκα που επισκέπτεται ένα ιατρείο πλαστικής χειρουργικής αυτό που ζητά είναι να αποκτήσει μία εμφάνιση όμορφη, νεανική και υγιή. Ωστόσο, κάθε γυναίκα προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό της αλλά κι έναν γιατρό ή μία θεραπεία. Ορισμένες γυναίκες ζητούν συγκεκριμένες θεραπείες, τα «θέλω» τους είναι απόλυτα στοχευμένα και μπορεί να είναι πλήρως «διαβασμένες» ως προς τις θεραπείες που πρέπει να κάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της επιδερμίδας του προσώπου ή του σώματός τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε. Πολλές είναι οι φορές η γυναίκα « ψάχνεται». Δεν έχει εντοπίσει αυτό που την ενοχλεί στην εμφάνισή της και χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση σε ένα πλαίσιο όμως όπου θα νιώθει ασφαλής και σίγουρη. Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι ζητάει μία γυναίκα, ή και ένας άνδρας από έναν πλαστικό χειρουργό, το πρώτο βήμα παραμένει η αξιολόγηση του εκάστοτε προβλήματος. Το δεύτερο είναι να θέσουμε έναν στόχο από κοινού  καθώς κι ενα χρονοδιάγραμμα. Η μέθοδος που ενδείκνυται διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και των αναγκών του. Είναι χρήσιμο ο ενδιαφερόμενος να εμπιστεύεται τον ειδικό ως προς την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. 

Η πλαστική χειρουργική είναι συνδεδεμένη με την ομορφιά. Είναι πάντοτε όμως έτσι;  

Η πλαστική χειρουργική και οι αισθητικές θεραπείες είναι πράγματι συνδεδεμένες με την έννοια της ομορφιάς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο σκοπός της επίσκεψης στο ιατρείο είναι η βελτίωσης της υγείας του ατόμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κοιλιοπλαστική, η αποκατάσταση του στήθου μετά από μαστεκτομή ή ογκεκτομή (ογκοπλαστική), η αποκατάσταση της γυναικομαστίας στον άνδρα, η διόρθωση ανωμαλιών και δυσμορφιών είτε γενετικών (λαγοχειλία) είτε μετά από κάποιο ατύχημα.  

Με την κοιλιοπλαστική ή την λιποαναρρόφηση απομακρύνεται το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Το πάχος στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει μία πληθώρα ζητημάτων υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το λίπος στην περιοχή αυτή δεν συνεπάγεται απλώς μία φουσκωμένη-πρησμένη κοιλιά αλλά και λίπος ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα. 

Η ογκοπλαστική μετά από καρκίνο του στήθους αποτελεί μία επέμβαση  που πραγματοποιείται στα πλαίσια της θεραπείας του καρκίνου. Η αφαίρεση του όγκου μαζί με τμήμα ή και ολόκληρο το στήθος για πολλές γυναίκες ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό. Συνεπώς η αποκατάσταση του μαστού δεν γίνεται μόνο για λόγους καλαισθησίας αλλά και για ψυχοκοινωνικούς λόγους. Ομοίως και με άλλες επεμβατικές ή μη,  χειρουργικές επιλογές.  

Ποιες είναι οι θεραπείες που είναι οι πιο δημοφιλείς, σήμερα; 

Οι δημοφιλέστερες μη χειρουργικές επιλογές σήμερα είναι το botox,  το οποίο έχει κατακτήσει και παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων γυναικών αλλά και ανδρών. Η μεσοθεραπεία στις διάφορες μορφές της (αυτόλογη, με υαλουρονικό οξύ κλπ), τα Νήματα PDO ως μέσο καταπολέμησης της  χαλάρωσης. Το top 5 συμπληρώνεται με το υαλουρονικό οξύ σε μορφή filler, που χρησιμοποιείται για την πλήρωση των ρυτίδων αλλά και για την αύξηση ή αναδιαμόρφωση των χειλιών και το fraxel laser που αναπλάθει τις ουλές και τα σημάδια.  

Tι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα μετά από μια ενέσιμη θεραπεία;  

Απλά πράγματα όπως να αποφεύγει να ασκεί τριβή στο σημείο, να χρησιμοποιήσει την κρέμα που θα της συσταθεί για να υποχωρήσουν τυχόν μελανιές πιο γρήγορα και να είναι προσεκτική με τον ήλιο.  

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία / στιγμή για να ξεκινήσει μια γυναίκα ενέσιμες θεραπείες ή ακόμη και να προχωρήσει σε  μια χειρουργική επέμβαση; 

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για τις μη επεμβατικές θεραπείες. Οι περισσότερες μη επεμβατικές θεραπείες έχουν παράλληλα και προληπτικό χαρακτήρα, αποτρέπουν δηλαδή την δημιουργία των ρυτίδων, συνεπώς αρκετές γυναίκες στρέφονται προς αυτές σε ολοένα και πιο νεαρή ηλικία. Αν το ζήτημα είναι η γήρανση του δέρματος μία συνήθης ηλικία για να προχωρήσει κανείς σε μία ενέσιμη θεραπεία είναι από τα 26-27 έτη. Και σε μία χειρουργική επέμβαση από τα 50 έτη. Ωστόσο χειρουργική επέμβαση αποτελεί και  η αύξηση του στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, επεμβάσεις που δεν συναντούν ηλικιακό περιορισμό. Μία χειρουργική επέμβαση όπως και μία μη χειρουργική θεραπεία δεν προϋποθέτει συγκεκριμένη  ηλικία, προϋποθέτει όμως ότι η θεραπεία ή η επέμβαση αποτελεί μία συνειδητή επιλογή που έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες και πραγματοποιείται κατόπιν ώριμης σκέψης και αξιολόγησης από τον ειδικό γιατρό.  

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να βελτιώσει την επιδερμίδα της, χωρίς να κάνει ενέσιμη θεραπεία; 

Υπάρχουν πολλές θεραπείες σε διάφορες μορφές που μπορεί μία γυναίκα να δοκιμάσει. Το χημικό Peeling αποτελεί μία ασφαλή επιλογή, το laser και ιδίως το κλασματικό laser αποτελεί μία δραστική ενναλακτική, αλλά υπάρχουν και προσεγγίσεις επιδερμικές όπως ορισμένες σειρές φαρμακοκαλλυντικών προϊόντων που μπορεί να ακολουθήσει μία γυναίκα. Αργά ή γρήγορα ωστόσο μία γυναίκα που ενδιαφέρεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του δέρματός της θα στραφεί στις ενέσιμες θεραπείες καθώς είναι ο μόνος τρόπος να εισχωρήσουν στο δέρμα τα δραστικά συστατικά που  χρειάζεται το δέρμα για να αναγεννηθεί.   

Έχετε άνδρες πελάτες; Ποια είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική θεραπεία που σας ζητούν; 

Το botox και το fraxel  laser. Οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να απαλλαγούν από τις γραμμές στο μέτωπο και το μεσόφρυο που τους κάνουν να δείχνουν κουρασμένοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Επίσης επιθυμούν να απαλλαγούν από τα σημάδια που τους βασανίζουν επι σειρά ετών. Τα σημάδια της ακμής για παράδειγμα και η προοπτική να εξαφανιστούν αυτά οριστικά, είναι ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφτούν το ιατρείο.  

Τι θα συμβουλεύατε τις αναγνώστριες του AllYou, να προσέχουν στην επιδερμίδα τους όσο μεγαλώνουν; 

Η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση για να αποβάλλονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας και η κατανάλωση νερού είναι τα sos tips που πρέπει να ακολουθεί κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι και να δείχνει υγιής και όμορφος μεγαλώνοντας. Αν επιτύχει μία γυναίκα να ελαττώσει το στρες, να αποφύγει το κάπνισμα και το αλκοόλ θα έχει μία υπέροχη επιδερμίδα με ελάχιστη βοήθεια από τους ειδικούς.  

Επισκεφτείτε το site www.regen.gr για να μάθετε περισσότερα για τις μη επεμβατικές θεραπείες της αναγεννητικής αισθητικής ιατρικής.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.