Skip to main content

INTERVIEW

Ελένη Ανδρεάδη: «Όταν πληγώνουμε τον πλανήτη, πληγώνουμε τον εαυτό μας»

Η γυναίκα που δημιούργησε τους "Πράκτορες του Πλανήτη", μιλάει για το περιβάλλον, τα παιδιά και τις γυναίκες στην επιστήμη.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Όταν έφτασε το βιβλίο "Πράκτορες του Πλανήτη - Η εκδίκηση του Πουφ" στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν το εξώφυλλο. Ζωηρά χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και... περίεργος τίτλος. Τι κι αν απευθύνεται σε παιδιά; Ξεκίνησα να το διαβάζω. Και πραγματικά, δεν έχασα. Η Ελένη Ανδρεάδη κατάφερε με τη γραφή της να μου τραβήξει την προσοχή και να με κάνει και θέλω να γίνω πράκτορας. Μου μιλούσε συνομωτικά και με προ(σ)καλούσε να σώσω το περιβάλλον. Τι ωραίο βιβλίο σκέφτηκα και αμέσως άρχισα να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα...

Χάρβαρντ, Ινδία, ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, πρώτο βιβλίο, Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, δεύτερο βιβλίο! Τι καλύτερο από μια συνέντευξη; Η 11η Φεβρουαρίου είναι, άλλωστε, μια καλή αφορμή καθώς έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη. Έχουν γίνει πολλά βήματα, όμως ακόμα τα ποσοστά "δείχνουν" ότι οι γυναίκες στην επιστήμη δεν είναι πολλές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ σε 14 χώρες, Bachelor’s degree κατέχουν γυναίκες σε ποσοστό  18%, Master’s degree 8% και Doctor’s degree 2%, τη στιγμή που η αναλογία των ανδρών για τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών διαμορφώνεται σε ποσοστό 37%, 18%  και 6%, αντίστοιχα.

Η Ελένη Ανδρεάδη έδωσε την απάντηση της στο γιατί τα θηλυκά ποσοστά χρειάζεται να ανέβουν αλλά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τη συζήτησή μας.

 

- Ας ξεκινήσουμε από το παρελθόν… Πώς ήταν η Ελένη Ανδρεάδη ως παιδί; Διάβαζε βιβλία; Έγραφε; Αγαπούσε τη φύση;

Όλα αυτά! Διάβασα ασταμάτητα, όπως κάνω και ακόμη. Αγαπούσα φοβερά τα ζώα, τη θάλασσα και το δάσος. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι όλα αυτά κάποια στιγμή θα γινόντουσαν επαγγελματική ενασχόληση.

- Τι σας οδήγησε ως ενήλικη πια να σπουδάσετε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ;

Κάποια στιγμή έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου και σκέφτηκα ότι μπορώ να συνδυάσω το πάθος μου για το περιβάλλον με την καριέρα μου. Δούλευα ως στρατηγικός σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς, και άρχισα σιγά σιγά να επικεντρώνομαι σε περιβαλλοντικά θέματα. Σύντομα διάλεξα να εστιάσω στις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην περιβαλλοντική πολιτική. Στο Χάρβαρντ έκανα μια μελέτη για την κάλυψη της κλιματικής αλλαγής στα ΜΜΕ, και κάπως έτσι μπήκα και στο κομμάτι της επικοινωνίας των περιβαλλοντικών θεμάτων. 

- Η επαγγελματική σας πορεία σε εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα φαίνεται ότι ξεκίνησε να μπαίνει στην άκρη, έπειτα από ένα περιστατικό με κάποια παιδιά στην Ινδία. Σωστά; Θέλετε να μας πείτε λίγα περισσότερα για αυτό;

Το ντοκιμαντέρ της Participant Media Climate of Change, στο οποίο δούλευα ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, εστίαζε σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον. Μία απο αυτές τις πρωτοβουλίες ήταν μια ομάδα παιδιών στην Ινδία. Τα παιδιά κατάφεραν μέσω της καμπάνιας τους να απαγορεύσουν την πλαστική σακούλα στο χωριό τους. Μου έκαναν φοβερή εντύπωση ο ιδεαλισμός, η επιμονή και το πάθος τους και σκέφτηκα ότι τελικά τα παιδιά μπορούν να είναι μια μεγάλη, θετική δύναμη στο περιβαλλοντικό κίνημα, εκπαιδεύοντας και τους γονείς τους. 

- H ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη «γεννήθηκε» το 2009, στην καρδιά της κρίσης. Δεν ήταν ρίσκο; Είπατε κάποια στιγμή «τι πάω να κάνω;»

Είχα μόλις γυρίσει στην Ελλάδα έπειτα από 12 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Είχα άγνοια για τη γραφειοκρατία της χώρας και μια μεγάλη δίψα να συνεισφέρω. Αλλά δεν μετάνιωσα καθόλου. Παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, με εξαιρετικούς συνεργάτες, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια οργάνωση που εκπαιδεύει πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα μέσω της βιωματικής επαίδευσης από 12.000 παιδιά ετησίως σε όλη τη χώρα, παιδιά που έχουν τεράστιο πάθος για τη σωτηρία του πλανήτη και αποτελούν μια τεράστια πηγή αισιοδοξίας για εμάς. 
 

andreadh1.jpg


 - Πώς σας προέκυψε η ιδέα των πρακτόρων; 

Ήθελα να γίνει όλο αυτό ένα παιχνίδι. Μου άρεσαν οι μυστικοί πράκτορες, τα μυστήρια, οι γρίφοι αλλά και η χρήση του χιούμορ, και σκέφτηκα ότι το πρακτορικό στοιχείο δένει πολύ ωραία με τα περιβαλλοντικά θέματα. Ζητάμε δηλαδή από τα παιδιά να γίνουν μυστικοί πράκτορες και να ασχοληθούν με ένα πραγματικό πρόβλημα. Mission Impossible, αλλά καθημερινό και αληθινό! Και πραγματικά αυτή η προσέγγιση τράβηξε το ενδιαφέρον τους.

- Το 2014, οι Πράκτορες κυκλοφόρησαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πώς οδηγηθήκατε στη δημιουργία του βιβλίου «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη»; Σας άγχωσε ο νέος ρόλος σας, αυτός της συγγραφέα;

Είχα γράψει το πρώτο πρόγραμμα για την οργάνωση το 2008 που εφαρμόστηκε στο παλιό μου σχολείο πιλοτικά, και μόλις το τελείωσα σκέφτηκα ότι θα μπορούσε με κάποιες αλλαγές να διαμορφωθεί σε ένα βιβλίο – ένα πρακτορικό εγχειρίδιο. Πέρασαν χρόνια για να γίνει αυτό πραγματικότητα, όταν βρήκα τους κατάλληλους συνεργάτες στο Μεταίχμιο και τον καταπληκτικό σκιτσογράφο Στέφανο Κολτσιδόπουλο. Δεν με άγχωσε καθόλου αυτή η προσπάθεια. Αντιθέτως, μου έδωσε μεγάλη ενέργεια.  

- Πώς νιώσατε όταν αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, πριν από λίγο καιρό;

Η επιτυχία του πρώτου βιβλίου ήταν εντελώς αναπάντεχη για εμένα. Το Κρατικό Βραβείο ήταν μια τεράστια τιμή, κάτι που ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη. Η επιτυχία του πρώτου βιβλίου οδήγησε και στη δημιουργία της σειράς βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη», καθως οι αναγνώστες-πράκτορες μας ζητούν επίμονα και άλλες αποστολές. Η μεγαλύτερη χαρά και επιβράβευση είναι ακριβώς αυτή – το να αγαπηθούν τα βιβλία από τους αναγνώστες. 

- «Πράκτορες του Πλανήτη – Η εκδίκηση του Πουφ». Ποια είναι τα σχόλια των μικρών αναγνωστών για το δεύτερο βιβλίο; Σας δίνουν ώθηση και για επόμενο βιβλίο ή και… ταινία; Το τελευταίο το έχετε σκεφτεί;

Σε όλα τα βιβλία ο αναγνώστης είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, και αυτό πιστεύω αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. Στην «Εκδίκηση του Πουφ», ο αναγνώστης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να βρει τρία υπερόπλα ώστε να καταπολεμήσει τον ύπουλο Πουφ και την κλιματική αλλαγή. Το επόμενο και τρίτο πρακτορικό βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Έχουμε και κάποιες συζητήσεις για να προσαρμοστούν τα βιβλία σε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων στο εξωτερικό. Για ταινία, δεν το έχω σκεφτεί ακόμη!

- Ευρύτερα, ποιο σχόλιο για τους Πράκτορες σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη; Ίσως κάποια κίνηση, κάποια παιδική αντίδραση;

Πολλά μου έχουν μείνει αξέχαστα. Ιδιαίτερα ένα παιδί στη Ρόδο, που σε ένα παιχνίδι στο οποίο φτιάχνουμε από πεταμένα αντικείμενα νέες φανταστικές συσκευές, έφτιαξε ένα φοβερά πολύπλοκο και ευρηματικό σύστημα επικοινωνίας, όπως μας είπε, με άλλους Γαλαξίες, ώστε να συζητήσουμε μαζί τους πώς θα λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχω συγκρατήσει το όνομά του. Ελπίζω πως κάποια μέρα θα διαβάζουμε για αυτόν τον μεγάλο εφευρέτη... Και πάντα γελάω όταν θυμάμαι ένα παιδί που με ρώτησε αν ξέρω τον Σέρλοκ Χολμς. Του απάντησα πως ναι, εννοώντας πως έχω διαβάσει βιβλία με τον γνωστό ήρωα και δει ταινίες. Έλαμψε το πρόσωπό του. «Είναι ο αγαπημένος μου...» μου λέει. «Συνεργάζεστε;» Η φαντασία των παιδιών γενικά με συνεπαίρνει. Το λέω συχνά πως είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι κοντά σε παιδιά.
 

andreadiin.JPG
 

- Φεύγοντας λίγο από τους Πράκτορες… πιστεύετε ότι η επιστήμη έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες και γιατί;

Ναι, διότι δεν αξιοποιούμε στο μέγιστο το ταλέντο του μισού πληθυσμού της Γης! Είναι πολύ στενάχωρο ότι από μικρές ηλικίες, από έξι ετών, όπως αναφέρει και μια πρόσφατη μελέτη στο έγκυρο journal Science, τα κορίτσια αρχίζουν να αισθάνονται ότι δεν είναι όσο «έξυπνα» είναι τα αγόρια. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν επιλέγουν να ενασχοληθούν με την επιστήμη, που την αφήνουν για τους πιο «έξυπνους» άνδρες. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι πολλοί και σύνθετοι, και έχουν να κάνουν με την κοινωνία μας και τα στερεότυπα. Αν μου επιτρέπετε να το συνδέσω και με τους Πράκτορες του Πλανήτη, τα ερεθίσματα που προσφέρουμε στα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικά. Με στεναχωρεί όταν κάποιοι με ρωτούν αν οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι πιο πολύ για αγόρια. Όχι! Τα μυστήρια, οι υπερήρωες, τα πειράματα και οι γρίφοι αρέσουν εξίσου και στα κορίτσια. Γιατί τα καταδικάζουμε μονάχα σε ροζ πριγκίπισσες; Γιατί να αρέσουν οι υπερήρωες μόνο στα αγόρια;   

- Νιώσατε ποτέ «περίεργα» μέσα στο επάγγελμά σας, λόγω του φύλου σας;

Περισσότερο στην αρχή της καριέρας μου. Πολλές φορές παρατηρώ την διαφορά των ανδρών σχετικά με το πόσο αυτοπεποίθηση έχουν σε αντίθεση με τις γυναίκες που είμαστε πιο σεμνές. Μελέτες λένε ότι και τις ίδιες ελλείψεις σε προσόντα να έχουν οι γυναίκες για μια δουλειά, στη συνέντευξη για τη θέση οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο σίγουροι ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο από ό,τι οι γυναίκες. Έχουμε δρόμο ακόμη ως κοινωνία. 

- Από τα βιβλία σας, φαίνεται ότι πιστεύετε στις μικρές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή. Είστε αισιόδοξη ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον;

Πιστεύω οτι οι καθημερινές, μικρές κινήσεις διαμορφώνουν μια συνείδηση που χτίζει κινήματα και αλλάζει τον κόσμο. Φυσικά και έχουν σημασία οι πράξεις της πολιτείας και των εταιρειών, και είναι απαραίτητες, αλλά αν δεν έχουμε σωστή συμπεριφορά οι ίδιοι πως θα απαιτήσουμε από τρίτους; Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον, αλλιώς δεν θα μου ήταν εύκολο να συνεχίσω σε αυτό τον τομέα.

- Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Ελπίζω περιτριγυρισμένη από πολλούς, πολλούς Πράκτορες του Πλανήτη!

- Αν για δύο λεπτά, με μια παγκόσμια μετάδοση, είχατε τη δυνατότητα να μιλήσετε ταυτόχρονα σε όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, τι θα λέγατε;

Αν πραγματικά είχα αυτή τη δυνατότητα θα παραχωρούσα τον χρόνο μου σε πολύ πιο σοφούς από εμένα για να τον αξιοποιήσουν καλύτερα! Δεν ξέρω αν τα λόγια πάντα πιάνουν δυστυχώς, αλλά το μήνυμά μου θα ήταν ότι ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα είναι ένα – τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι ξέχωρα από εμάς. Όταν πληγώνουμε τον πλανήτη, πληγώνουμε τον εαυτό μας. Ζούμε σε ένα διαστημόπλοιο αλλά συμπεριφερόμαστε σαν οι πόροι να είναι ατελείωτοι. Δεν έχουμε άλλο πλανήτη στον οποίο να μετοικήσουμε. 

- Τέλος, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το μότο ζωής σας;

«Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα» του Σάμιουελ Μπέκετ. Πολλοί σταματούν να προσπαθούν γιατί φοβούνται την αποτυχία. Αλλά η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Είναι ένα απαραίτητο βήμα. Είναι υποκειμενική. Πώς θα καταφέρεις οτιδήποτε αλλιώς; 

ΙΝFO

andreadibooks.jpg

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;