Skip to main content

INTERVIEW

Βαγγέλης Γιωτόπουλος: «Η κριτική σε κάνει, πάντα, καλύτερο»

Ο πολυβραβευμένος, διεθνώς, Έλληνας φωτογράφος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο allyou.gr και τη Χρύσα Βασιλακοπούλου.


Χρύσα Βασιλακοπούλου

Η φωτογραφία στις ημέρες μας, φαίνεται εύκολη υπόθεση. Τα φίλτρα, το Photoshop, μπορούν να κάνουν μερικές εικόνες να δείχνουν κάπως επαγγελματικές και καλλιτεχνικές, ακόμα κι αν έχουν τραβηχτεί από ένα πολύ απλό κινητό. Όμως, η αλήθεια είναι, ότι οι πραγματικά συγκλονιστικές φωτογραφίες δε χρειάζονται πολλά εφέ. Υπάρχουν μερικά "κλικ" επαγγελματιών φωτογράφων, που με ένα μόνο βλέμμα - ακόμα κι αν είσαι άπειρος- αντιλαμβάνεσαι την ποιότητα τους. Τέτοια είναι και τα κλικ του Βαγγέλη Γιωτόπουλου. Μπορεί να μη "μαρτυράνε" με λεπτομέρειες την πορεία του, αλλά "δείχνουν" επαγγελματισμό και γνώση στο αντικείμενο. 

Κάτοχος πολλών βραβείων που τον χαρακτηρίζουν "φωτογράφο της χρονιάς" αλλά και του μεγαλύτερου τίτλου στην παγκόσμια φωτογραφία, το "Fellowship" (είναι και ο μόνος Έλληνας που τον κατέχει), ο Βαγγέλης Γιωτόπουλος έχει πολλά να πει. Τις περισσότερες φορές, επιλέγει να τα πει μέσα από τις φωτογραφίες του. Σήμερα, κάνει την εξαίρεση και χρησιμοποιεί λέξεις. Ας τον απολαύσουμε, γνωρίζοντας έτσι λίγο καλύτερα το έργο του.

Συνέντευξη στη Χρύσα Βασιλακοπούλου

Από πότε ξεκίνησε για εσένα η συλλογή παγκόσμιων βραβείων;

Η συμμετοχή μου σε διεθνείς διαγωνισμούς ξεκινάει από πολύ παλιά, τη δεκαετία του '90, σε καλλιτεχνικό επίπεδο δια μέσω της FIAP (παγκόσμιας καλλιτεχνικής ομοσπονδίας). Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως συμμετέχω επαγγελματικά πια στους διαγωνισμούς της SWPP και WPPi (παγκόσμιες επαγγελματικές ομοσπονδίες φωτογραφίας) και έχω την τιμή να κερδίσω αρκετές πρώτες θέσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βραβείο για το οποίο μιλάς με περισσότερη περηφάνια;

Είναι ο τίτλος που απέκτησα φέτος στο Λονδίνο. Είναι ο ανώτερος τίτλος στην παγκόσμια φωτογραφία το ''Fellowship'' και το θεωρώ ό,τι πιο δύσκολο αλλά πιο όμορφο και σημαντικό.

vaggelisin.jpg Πως προέκυψαν οι βραβεύσεις και οι τόσες διακρίσεις; Το κυνήγησες κι εσύ λαμβάνοντας συμμετοχή σε διάφορους διαγωνισμούς ή αρκούσε μόνο το ταλέντο σου;

Το σημαντικότερο  για έναν καλλιτέχνη είναι η συμμετοχή. Με την συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς, εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου και ''εκτίθεσαι'' στον θεατή με ό,ι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε η κριτική, είτε καλή είτε κακή, θεωρώ ότι σε κάνει καλύτερο.

Η κύρια πηγή έμπνευσής σου;

Ο άνθρωπος. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που κουβαλούν αξίες και πείρα είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα και προσπαθώντας να τους κάνω το πορτραίτο τους, θέλω να αποδίδω όσο το δυνατόν καλύτερα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Περίγραψέ μου, συνοπτικά, ποιες ήταν οι πιο δύσκολες συνθήκες ως τώρα για να καταφέρεις να βγάλεις μια φωτογραφία.

Δεν υπάρχει δύσκολη συνθήκη για μένα σε μια φωτογραφία. Επειδή είμαι φωτογράφος που καταγράφω περισσότερο την αποφασιστική στιγμή και το θέμα μου ως ντοκουμέντο, θεωρώ ότι πρέπει να εγκλιματίζεσαι στην οποιαδήποτε συνθήκη για να κάνεις το κλικ που επιθυμείς.

Ποια φωτογραφία έχει αφήσει ιστορία; Ιστορία που θα έχεις για χρόνια να διηγείσαι...

Είναι η φωτογραφία που έβγαλα το 2009 σε έναν γάμο στο κάστρο της Λευκάδας, την στιγμή που ζευγάρι και καλεσμένοι έρχονται στην εκκλησία. Πάντα αναπολώ την στιγμή που έζησα όταν διηγούμαι στα σεμινάριά μου και στους μαθητές μου, την ιστορία της συγκεκριμένης φωτογραφίας.

fwto1in.jpg

Άλλωστε είναι μια από τις βραβευμένες φωτογραφίες μου παγκόσμια αφού κατέκτησε την 2η θέση στην Αμερική στα IPA Awards ανάμεσα σε περίπου 25000 συμμετοχές.

Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει ένας σωστός, επαγγελματίας φωτογράφος;

Καταρχάς πρέπει να είναι σεμνός και διακριτικός στη δουλειά του. Πρέπει να μην είναι καβαλημένος γιατί είναι πολύ εύκολο σε εμάς τους καλλιτέχνες να πάρουν τα μυαλά μας αέρα, ειδικά αν προκύψουν κάποιες βραβεύσεις. Άλλωστε, όσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις δόξα τόσο πιο εύκολο είναι να την χάσεις.

Ποια φωτογραφία σε αντιπροσωπεύει και τι «διαβάζεις» σε αυτήν βλέποντάς την;

Είναι μια φωτογραφία Γάμου από τις τελευταίες βραβευμένες (Photographer of the Year Wedding Photojournalistic) που απεικονίζει μια εντελώς φυσική σκηνή μέσα στην εκκλησία. Είναι πάνω από 15 άτομα όλων των ηλικιών σε μια απόσταση περίπου 2-3 μέτρων μπροστά μου κανένας δεν με κοιτάζει ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται αρκετές διαφορετικές ιστορίες στην εικόνα αυτή.

fwto2last.jpg

Νομίζω είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει πλήρως στη φωτογραφία Γάμου σαν ντοκουμέντο και αυτό που με εξιτάρει και μου αρέσει περισσότερο. 

Ποια φωτογραφία θα αφιέρωνες στην Ελλάδα και γιατί;

Θα αφιέρωνα όλη την σειρά μου με τις 20 φωτογραφίες που κατέθεσα για τον τίτλο μου φέτος γιατί περιλαμβάνεται όλη η παλέτα της ψυχής και των συναισθημάτων κάθε Ελληνικού σπιτιού. Χαρά, συγκίνηση, κλάμα, αγωνία, ευτυχία όλα μαζί συνθέτουν τις εικόνες μου και αποδίδουν όσο πιο κοντά αυτό που βιώνεται τη μέρα του γάμου από το ζευγάρι και όλο τον περίγυρο. Και στην τελική είναι οι φωτογραφίες που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στην ζωή του ζευγαριού. ​

fwto3in.jpg

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;