Skip to main content

INTERVIEW

Αντώνης Μυλωνάκης: « Ήρωες μου είναι όσοι έχω επιλέξει να είναι δίπλα μου»

Ένας νέος συγγραφέας, γράφει ένα συμβολικό μυθιστόρημα, που θυμίζει παραμύθι. Ο ίδιος μιλάει, απολύτως ρεαλιστικά, στο allyou.gr, για το σήμερα, τους ήρωες του, τα σχέδια του, τον εαυτό του.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Το πρώτο του βιβλίο, « Ο καθρέφτης & η προφητεία του Γκέινορθ», είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου. Μιλάει για πύργους και πριγκίπισσες και σκοτεινά δάση και μακρινά ταξίδια. Κι είναι γεμάτο σύμβολα, ανατροπές, συγκίνηση. Όλα αυτά για να δοξαστούν, στο τέλος, η δύναμη της φιλίας, το θάρρος ενάντια στη ματαιοδοξία, το Καλό ενάντια στο Κακό.

Μη με ρωτήσεις αν το βιβλίο είναι παραμύθι, μια φανταστική ιστορία ή ένα συμβολικό μυθιστόρημα που, χρονικά, τοποθετείται στον Μεσαίωνα. Δεν θα σου πω. Ή μάλλον, θ’ αφήσω τον νέο συγγραφέα Αντώνη Μυλωνάκη, να σου τα πει εκείνος. Εγώ θα σου πω, μόνο, πως αγάπησα την Άννυ, την ηρωίδα του βιβλίου, απόλαυσα την πλοκή του, με συνεπήρε η μυστηριακή του ατμόσφαιρα και γοητεύτηκα όπως γοητευόμουν παλιά, από τα αγαπημένα μου παραμύθια.

Μπορείς να μας συστηθείς; Ποιός είσαι, Αντώνη Μυλωνάκη; 

Είμαι ο Αντώνης Μυλωνάκης, 30 χρονών. Σπούδασα χημικός τροφίμων, ωστόσο δεν το ακολούθησα ποτέ. Εργάζομαι στον Όμιλο Πανά, και ευτυχώς η δουλειά μου παρέχει την πολυτέλεια να οργανώνω τον χρόνο μου ώστε να μπορώ να γράφω τις ιστορίες και τα ποιήματα μου.

Ο κόσμος σου είναι ένας κόσμος γεμάτος σύμβολα, όπως στο βιβλίο σου; Κι αν ναι, πόσο εξουσιάζουν, αυτά τα σύμβολα τη σκέψη, τη γραφή, τη φαντασία σου, τη ζωή σου;

Η πραγματικότητα, όπως αρχίζεις να την αντιλαμβάνεσαι καθώς ενηλικιώνεσαι, δυστυχώς υστερεί σε σύμβολα και φαντασία. Ήταν και ο λόγος που από την τρυφερή ηλικία των δέκα, έφτιαξα έναν νέο κόσμο, τον δικό μου, όπου εκεί μου επιτρεπόταν να κάνω ό,τι θέλω. Όλη αυτή η διαδικασία με οδήγησε στο σήμερα και το αποτέλεσμα ήταν, όταν έγραφα το βιβλίο, η ροή και όλα τα φανταστικά στοιχεία να προκύπτουν με πηγαίο αυθορμητισμό, καθώς είχαν δουλευτεί χρόνια πριν.                                                                                         

Πώς αποφάσισες, στο πρώτο σου βιβλίο, να γράψεις μια επική μεσαιωνική ιστορία;

Πριν μερικά χρόνια εμπνεύστηκα έναν μύθο. Ένα μύθο, για μια πριγκίπισσα που έπεσε από τον πύργο της όταν αντίκρισε τον εαυτό της για πρώτη στον καθρέφτη. Είχε στοιχεία από την ιστορία του Νάρκισσου και όπως θα αντιληφθεί κανείς διαβάζοντας το βιβλίο, πρόκειται για μια ιστορία γύρω από την γέννηση της Ματαιοδοξίας. Ο Μεσαίωνας, αυτή η σκοτεινή περίοδος των δεισιδαιμονιών, ήταν το προσφορότερο έδαφος για την γέννηση και την ένταξη του δικού μου μύθου. Επίσης, με γοητεύει η περίοδος αυτή καθώς μπορούσα να χρησιμοποιήσω στοιχεία που με γοητεύουν όπως είναι τα κάστρα, οι κατακόμβες, ξεχασμένα πανδοχεία, σκοτεινά μυστικά γραμμένα πάνω σε πάπυρους κ.α.
 

mylin.jpg
 

Σε ποιό αναγνωστικό κοινό απευθύνεται το βιβλίο σου;

Το βιβλίο ξεκίνησα να το γράφω για παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, ωστόσο ύστερα από πολλή μελέτη και σεμινάρια που χρειάστηκαν να κάνω για αυτές τις ηλικίες, κατέληξε η γραφή μου να είναι για ενήλικες. Τα σημερινά παιδιά είναι διαφορετικά από εμάς. Έχουν τρομερή αντίληψη και ευφυΐα και μόνο έτσι μπόρεσα να τα αντιμετωπίσω.

Ωστόσο λαμβάνω μηνύματα για το βιβλίο και από ενήλικες και με έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα αυτό!

Ποιό είναι το αγαπημένο σου πρόσωπο στο βιβλίο σου;

Είναι δύο τα αγαπημένα μου πρόσωπα, που είναι και οι βασικοί ήρωες. Η Άννυ και ο Τόμας.

Ποιοί είναι οι δικοί σου, πραγματικοί, ήρωες;

Όσοι έχω επιλέξει να είναι γύρω μου. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι οι ήρωες μου.

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Η Πηνελόπη Δέλτα, η Άλκη Ζέη, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Τόλκιν, η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ , ο Μπραμ Στρόκερ και η μαμά μου, η Μαργαρίτα Μυλωνάκη

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου παραμυθένιοι ήρωες;

Ο Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουέιν και ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Εκτός από το να γράφεις, ποια είναι η πιο αγαπημένη σου ενασχόληση;

Να περπατάω με φίλους στα στενά της Αθήνας και ύστερα να μαζευόμαστε σπίτι για να μαγειρέψουμε και να δούμε μια ταινία.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία, αυτή τη χρονιά;

Μόλις τέλειωσα το «Ανατομία του κύματος» του Φώτη Βλαστού το οποίο απόλαυσα πάρα πολύ και έχω ξεκινήσει το «Λίγη Ζωή» της Χάνια Γιαναγκιχάρα.

Ταυτίζεσαι με κάποια προσωπικότητα που θαυμάζεις; Πραγματική ή μυθιστορηματική; Με ποιά;

Θαυμάζω πάρα πολλούς ανθρώπους. Κυρίως όμως αυτούς που παλεύουν χωρίς να τα παρατάνε. Αυτοί με εμπνέουν και με αυτούς ταυτίζομαι και σε αυτούς αφιέρωσα το πρώτo μου βιβλίο. Σημασία δεν έχει αν στο τέλος τα κατάφεραν, καθόλου δεν με νοιάζει αυτό.

Μετά τον "Καθρέφτη¨', τι να περιμένουμε από σένα; Ένα παραμύθι; Ένα μυθιστόρημα; Μια ποιητική συλλογή;

Στα επόμενα σχέδια μου είναι να συγκεντρώσω τα ποιήματα μου, που τα έχω σκορπίσει από εδώ και από εκεί, πάνω σε ανύποπτες επιφάνειες. Μόλις το κάνω αυτό, θα ήθελα ιδανικά να τα εκδώσω. Παράλληλα ετοιμάζω τον σκελετό του επόμενου βιβλίου μου, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Ωστόσο, τοn τελευταίο καιρό με απασχολεί και η συνέχεια του «Ο καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ». Θα δούμε!

Πώς αντιμετωπίζει την πραγματικότητα του στην Ελλάδα του 2017 ένας νέος συγγραφέας;

Η πραγματικότητα στην Αθήνα του 2017, σίγουρα δεν είναι αυτή που είχα πλάσει ως παιδί. Ωστόσο κάνω προσπάθειες κάθε μέρα για να συνεχίσω να κάνω αυτό που μ’ αρέσει περισσότερο απ’ όλα. Να γράφω.

 

INFO
 

greynorths.jpg

«Ο καθρέφτης & η προφητεία του Γκέινορθ» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις «Μικρή Άρκτος

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

CELEBS

Μελίσα Μακάρθι: Ποια είναι η διάσημη κολλητή της Μέγκαν Μαρκλ;

Η ηθοποιός μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια για τη Δούκισσα του Σάσσεξ

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη