Skip to main content

INTERVIEW

Miguel Ángel Zotto: «Η ουσία του τάνγκο είναι ο έρωτας»

Ο ζωντανός θρύλος της Αργεντινής και ιδρυτής του διάσημου Tango Por Dos, Μιγκέλ Άνχελ Σότο μιλάει στο Allyou και την Ελβίρα Δρακάκη για τη μαγεία του τάνγκο και τη νέα παράσταση που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 30 Μαρτίου.


Ελβίρα Δρακάκη

Το φημισμένο Tango Por Dos έρχεται για 3 παραστάσεις στην Αθήνα με τη νέα του παραγωγή «Raíces Tango». Ένα μαγευτικό ταξίδι στις ρίζες του τάνγκο και τους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας του, υπό τους μαγικούς ήχους του μπαντονεόν. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει ο Αργεντίνος μετρ Μιγκέλ Άνχελ Σότο, ο οποίος μαζί με την παρτενέρ του Ντιάνα Γκουσπέρο θα μυήσει το κοινό στη σαγήνη και το πάθος του τάνγκο, μαζί με μία ομάδα 18 κορυφαίων χορευτών και 6 σπουδαίων μουσικών.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, στις 30 Μαρτίου, ο Μιγκέλ Άνχελ Σότο μας μιλάει για την ουσία του τάνγκο, εξηγεί τι ενώνει Ελλάδα και Αργεντινή και αποκαλύπτει ότι η πιο δυνατή ανάμνηση της μακρόχρονης καριέρας του είναι από το Ηρώδειο.

 

Ποια είναι η εκκίνηση για να φτιάξετε μία καινούρια παράσταση;

Εξαρτάται από την περίοδο της ζωής μου. Στη δημιουργία τού «Raíces Tango», για παράδειγμα, ήμουν επηρεασμένος από το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια ζω στην Ιταλία. Η ανάγκη μου για συνεχή επαφή με την πατρίδα, με οδήγησε σε μία πιο βαθιά μελέτη του αργεντίνικου πολιτισμού και ειδικά της ιστορίας του τάνγκο. Η ανάγκη δηλαδή να κρατήσω ζωντανές τις ρίζες μου, με οδήγησε στις ρίζες του τάνγκο, στη μελέτη της εξέλιξής του.

 

Σε τι διαφέρει το «Raíces Tango» από τις προηγούμενες παραστάσεις σας;

Αυτή η παράσταση είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Είναι ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία του τάνγκο, που προβάλλει όλη την εξέλιξή του και από την πλευρά της χορογραφίας και από την πλευρά της μουσικής. Στην προσπάθειά μας να δείξουμε την αυθεντική πορεία του τάνγκο στο χρόνο, χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακά κοστούμια, παπούτσια και μπότες, καθώς και μουσικά όργανα όπως τα τύμπανα που έχουν μικρότερη χρήση στο σύγχρονο τάνγκο. Ο θεατής στις δύο ώρες της παράστασης θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει άγνωστες πτυχές αυτού του μοναδικού χορού.

 

Ερωτικό, νοσταλγικό, ρομαντικό, μελαγχολικό…τι είναι τελικά το τάνγκο;

Το τάνγκο είναι μία πράξη αγάπης.

 

Είναι ο έρωτας η ουσία του τάνγκο;

Απολύτως. Ο έρωτας, στις διάφορες μορφές του, είναι η ουσία του τάνγκο.
 

tangoporin.jpg
 

Ποιο είναι το βασικό συναίσθημα που σας γεννά ο χορός;

Ο χορός σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Η επαφή με το σώμα ενός άλλου ανθρώπου, η μαγεία της μελωδίας, η συγκατάθεση της παρτενέρ να σε ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι, γεννούν μοναδικά συναισθήματα που δύσκολα μπορείς να αισθανθείς έξω από το χορό.

 

Θα μοιραστείτε μαζί μας μία από τις πιο δυνατές ή συγκινητικές αναμνήσεις που έχετε από την μέχρι τώρα πορεία σας;

Η πιο δυνατή ανάμνηση που έχω από την μέχρι τώρα πορεία μου, είναι ένα βράδυ του 1996 στο Ηρώδειο. Ήταν κοντά στα μεσάνυχτα και ήμουν σε αυτό το μαγευτικό θέατρο με τους μηχανικούς των φώτων, προετοιμάζοντας την πρεμιέρα της επόμενης μέρας. Σήκωσα το κεφάλι και αντίκρισα τον φωτισμένο Παρθενώνα. Εκείνη τη στιγμή τα γόνατα μου λύγισαν. Πέρασαν από μπροστά μου σκηνές από ολόκληρη τη ζωή μου, από τη φτώχεια της νιότης στη σκληρή δουλειά της εφηβείας, από τις πρώτες επιτυχίες στο συναίσθημα της καταξίωσης που μου προκαλούσε η παρουσία μου σε αυτό το μοναδικό παγκοσμίως χώρο.

 

Τι μετράει για να χορέψει κανείς καλό τάνγκο; Το συναίσθημα ή το ταλέντο;

Για τους επαγγελματίες χορευτές μετράει βέβαια και το ταλέντο. Δεν υπάρχει όμως τάνγκο χωρίς συναίσθημα. Αν οι χορευτές δεν αφήσουν τον ήχο να κυριεύσει το αυτί τους και την καρδιά τους, δεν πρόκειται τα πόδια τους ν’ ακολουθήσουν το ρυθμό.

 

Το τάνγκο γεννήθηκε στις περιθωριακές συνοικίες. Είναι ένας τρόπος για να ξεφύγει κανείς από την ασχήμια της καθημερινότητας;

 

Το τάνγκο γεννήθηκε στις συνοικίες, γιατί αγκαλιάστηκε από τους μετανάστες: Ιταλοί, Ρώσοι, Έλληνες, Ισπανοί, έφεραν όλοι τα δικά τους λαογραφικά στοιχεία κι έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος πολιτισμός, η ύπαρξη του οποίου είναι απαραίτητο στοιχείο για μία καλύτερη ζωή.

 

Έχετε ξαναέρθει στην Ελλάδα. Τι ξεχωρίζετε από τη χώρα μας; Έχουμε ομοιότητες με την Αργεντινή;

Έχω έρθει πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα και για παραστάσεις και για master class. Λατρεύω τη χώρα σας και θεωρώ ότι σαν λαοί είμαστε αρκετά όμοιοι. Απόδειξη η αντίδρασή μας στην κρίση που χτύπησε τις χώρες μας. Είμαστε προσαρμοστικοί.

 

Info:

Tango Por Dos - «Raíces Tango»
30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2017

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Προπώληση: στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην Ομήρου 8
Online αγορές στο www.megaron.gr, τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 7282333

Πληροφορίες: www.megaron.gr, τηλ.: 210 7258510

 

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου