Skip to main content

INTERVIEW

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: «Οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας απίστευτη δύναμη»

Η εδώ και 14 χρόνια Πρόεδρος του συλλόγου "Άλμα Ζωής", λίγο πριν το 10ο Greece Race for the Cure®, μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη για τους κυριότερους σταθμούς της πορείας της και την προσωπική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού μεταδίδοντας την αγάπη της για τη ζωή.



«Αποφασιστική, δημιουργική, ευαίσθητη, φιλική, χαμογελαστή, πεισματάρα, δυνατή, με πολλούς στόχους τους οποίους πετυχαίνει», αυτοχαρακτηρίζεται η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου. 
Ένας υπέροχος άνθρωπος, θα έλεγα εγώ. Το όνομα και η παρουσία της, συνυφασμένα με τρεις λέξεις: Καρκίνος του Μαστού. Μια γυναίκα εύθραυστη, σχεδόν πορσελάνινη, με την πρώτη ματιά. Κι όμως τόσο μαγικά δυνατή που όση δύναμη κι αν μοιράζει σε δεκάδες γυναίκες, άλλη τόση και πολλαπλάσια τής επιστρέφεται πίσω.  

Φέτος σβήσατε τα 10 κεράκια του Greece Race for the Cure®. Ποιες οι σκέψεις σας;

Και στις 25 Οκτωβρίου θα σβήσουμε και τα 30 κεράκια της ίδρυσης του Συλλόγου Άλμα Ζωής! Θυμάμαι όταν ήρθε σε επαφή μαζί μας η οργάνωση Susan G. Komen για πρώτη φορά το 2008, τα πρώτα μας δειλά βήματα. Τότε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε, αλλά σκεφτήκαμε «γιατί όχι;» και τα καταφέραμε. 5.000 άνθρωποι ήταν μαζί μας στο πρώτο Greece Race for the Cure®. Στη συνέχεια όλο και μεγάλωνε το ενδιαφέρον για τον αγώνα μας, όλο και περισσότερος κόσμος έπαιρνε μέρος, ο αγώνας έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη της Αθήνας και την τελευταία χρονιά καταφέραμε να έχουμε μαζί μας 36.500 κόσμο στο Ζάππειο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια το ουσιαστικό είναι το πόσα προγράμματα καταφέραμε να υλοποιήσουμε για τις γυναίκες που βιώνουν τον καρκίνο του μαστού αλλά και για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, που θέλουμε να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. 
Ελπίζω αυτή η θερμή ανταπόκριση, αυτή η αγάπη του κόσμου και η συμμετοχή του σε τόσο ουσιαστικές δράσεις να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να καταφέρνουμε να υποστηρίζουμε όλο και περισσότερες γυναίκες, με όλο και περισσότερα προγράμματα. Σας περιμένουμε και φέτος, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο για να γιορτάσουμε μαζί τα 10 χρόνια Greece Race for the Cure®!
 

Συμμετέχοντας πέρσι με την 10χρονη κόρη μου στον αγώνα προσπάθησα με απλά λόγια να της εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε. Της έδειξα τις γυναίκες με τα ροζ μπλουζάκια και της είπα πόση δύναμη έχουμε μέσα μας και δεν το ξέρουμε. Τι είπατε εσείς στον γιο σας όταν νοσήσατε;

Ο γιος μου το 1998, όταν αρρώστησα, ήταν 14 ετών, σε μια ηλικία πολύ τρυφερή και το πρώτο πράγμα που ρώτησε μόλις το έμαθε ήταν εάν η μαμά θα πεθάνει. Τον διαβεβαίωσα ότι θα δώσω μεν μια μάχη αλλά θα την κερδίσω, γιατί ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με επιτυχία όταν διαγνωστεί εγκαίρως.

Όταν βγήκε η διάγνωση, σκεφτήκατε ποτέ Γιατί, Θεέ μου; Γιατί εγώ;

Όχι, δε σκέφτηκα ποτέ έτσι, γιατί ήξερα ότι ως άνθρωπος κι εγώ είχα τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσω όπως όλες οι γυναίκες παντού στον κόσμο.

Πού βρίσκει κανείς τη δύναμη να παλέψει;

Οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας απίστευτη δύναμη, που δεν τη φανταζόμαστε εκτός και αν παραστεί ανάγκη, όπως όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία τόσο σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος του μαστού, να παλέψεις και να βγεις νικητής.

Ο καρκίνος του μαστού άλλαξε τη ζωή σας, τη θυμοσοφία, τη ματιά σας;

Όταν καταλάβεις ότι η ζωή είναι ένα αγαθό τόσο πολύτιμο και καθόλου αυτονόητο, όταν αισθάνεσαι τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια σου, τότε, πράγματι, αλλάζει η ματιά σου για τα πάντα. Τότε παίρνουν άλλη διάσταση τα μεγέθη και αξιολογείς τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής σου, που μέχρι τότε δεν τις έβλεπες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε;

Να προσπερνάω τα μικρά και τα ασήμαντα και να εστιάζω στα μεγάλα και σημαντικά. Να αγαπώ το σήμερα και να σχεδιάζω για το μέλλον, το δικό μου και των αγαπημένων μου.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που περνά μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού; 

Κατ’ αρχάς είναι το σοκ της διάγνωσης, το οποίο απαιτεί χρόνο για να το συνειδητοποιήσει κανείς, και μετά όλο το θεραπευτικό κομμάτι, που είναι αρκετά μεγάλο. Εμείς, στο «Άλμα Ζωής» στηρίζουμε τις γυναίκες σε όλες τις φάσεις των θεραπειών και -εκτός από τις ίδιες - και τα μέλη των οικογενειών τους, εάν το έχουν ανάγκη.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε σε μια γυναίκα που μόλις έμαθε ότι νοσεί;

Ότι την καταλαβαίνουμε, γιατί κι εμείς περάσαμε από αυτό το στάδιο και την διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα της, όποτε μας χρειαστεί. Την παραπέμπουμε στις επαγγελματίες ψυχικής υγείας και έτσι παίρνει την ανάλογη βοήθεια.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία γυναίκας που σας συγκλόνισε;

Το πιο συγκλονιστικό περιστατικό ήταν η ιστορία μιας πολύ νεαρής κοπέλας, που ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να σωθεί και η μητέρα και το μωρό.

Έχοντας μπροστά σας τον θάνατο, τι του λέτε;

Αισθάνομαι ότι αυτόν τον έχω πίσω μου, γιατί η ζωή για άλλη μια φορά μου χαρίστηκε κι εγώ την αγάπησα ξανά από την αρχή!

Φαίνεστε ένας άνθρωπος εύθραυστος κι όμως θα πρέπει να είστε πολύ δυνατή. Πώς μεταδίδετε τη δύναμή σας στις άλλες γυναίκες;

Τους εξηγώ ότι κι εγώ ήμουν στη θέση τους πριν από είκοσι χρόνια αλλά πάλεψα με όλα τα θεραπευτικά μέσα που μου έδωσε η επιστήμη και στη συνέχεια μετέτρεψα την αδυναμία σε δύναμη, με αποτέλεσμα έκτοτε να προσφέρω, όπου χρειαστεί, βοήθεια και αγάπη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλες τις γυναίκες; 

Να αγαπήσουν το σώμα τους, να μην ξεχνούν τις προληπτικές τους εξετάσεις και με κάθε αλλαγή που θα δουν στο σώμα τους να τρέξουν στον γιατρό τους. Να μην ξεχνούν πως η πρόληψη σώζει ζωές.

kleopatra_mesa.jpg

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο Άλμα Ζωής; 

Δεν θα έλεγα δυσκολίες, αλλά ανάγκη για συνεχή αγώνα ώστε να πετύχουμε το όραμά μας, που είναι να παρέχουμε στήριξη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού σε κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη. Όπως κάθε σύλλογος ασθενών, έτσι κι εμείς δίνουμε καθημερινό αγώνα για την πρόσβαση των μελών μας στις θεραπείες και τη διεκδίκηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Να τονίσουμε πως το Άλμα Ζωής δεν έχει σταθερά έσοδα για τη λειτουργία του, συνεπώς απαιτείται συνεχής και σκληρή δουλειά για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει πρακτικά το έργο του «Άλμα Ζωής»;

Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Το σύνολο των εσόδων του Συλλόγου προκύπτει από τις συνδρομές των μελών, από δωρεές και χορηγίες. Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει ουσιαστικά στο έργο του Συλλόγου, μπορεί να κάνει τη δωρεά του μέσω του almazois.gr
Τα έσοδα του Συλλόγου αξιοποιούνται σε όλο και περισσότερα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών που έχουν βιώσει τη νόσο και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Εδώ θέλω να επισημάνω πως το «Άλμα Ζωής» υφίσταται διαχειριστικό έλεγχο από την Deloitte. Επιπλέον, κάποιος μπορεί να έρθει μαζί μας το Σεπτέμβριο στον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού ως δρομέας ή περιπατητής ή να συμμετέχει σε αυτόν ως εθελοντής. Τέλος, μπορεί να διαδίδει με κάθε μέσο το μήνυμα για την ευαισθητοποίηση απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Για εμάς είναι σημαντικό κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει την ενημέρωση ή τη στήριξη που χρειάζεται.

Βρίσκεστε εδώ και 14 χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου «Άλμα Ζωής», τη δεύτερη οικογένειά σας, όπως λέτε. Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της πορείας; 

Έχω βιώσει πολλές σημαντικές στιγμές με το «Άλμα Ζωής». Ξεχωρίζω κάποιες που είχαν καθοριστική σημασία για την πρόοδο του Συλλόγου, είτε παλαιότερα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είτε ως Πρόεδρος του Συλλόγου.
-Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 2005 στην Αθήνα, το 13ο διεθνές συνέδριο εθελοντριών του Reach to Recovery International, του εθελοντικού προγράμματος στήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού.Τότε ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι επαγγελματίες του Συλλόγου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εθελόντριες δουλεύουν σκληρά για να επιτύχουν άρτια οργάνωση. Οι κόποι ανταμείφθηκαν, οι εργασίες του Συνεδρίου στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία , αναβαθμίστηκε το κύρος του Συλλόγου στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, επιβεβαιώθηκε η δυναμική που ο Σύλλογος είχε αναπτύξει σταδιακά στα χρόνια της λειτουργίας του. Εκπρόσωποι του ιατρικού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, αναγνώρισαν δημόσια το ρόλο του Συλλόγου στον αντικαρκινικό χώρο και δήλωσαν την υποστήριξή τους στο έργο που επιτελεί.  
-Δεύτερος σταθμός, όταν το 2005, μετά την επιτυχία του διεθνούς συνεδρίου, ο Σύλλογος ενδυναμωμένος, με εδραιωμένες επωφελείς συμμαχίες και με επίγνωση του σημαντικού κοινωνικού του ρόλου, αυτονομείται από τον Όμιλο «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», αλλάζει έδρα και εγκαθίσταται σε νέα γραφεία στην Αθήνα. Τότε θεσμοθετήθηκε και η λειτουργία πολυμελούς διεπιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου, αποτελούμενη από καταξιωμένα άτομα της ιατρικής κοινότητας.
-Έπειτα, κατά την Προεδρία μου, ο σημαντικότερος, ίσως, σταθμός ήταν η καθιέρωση του αγώνα μας! Όταν το 2008 μας προσέγγισε η αμερικάνικη οργάνωση ενάντια στον καρκίνο του μαστού Suzan G. Komen για τη διοργάνωση του Race for the Cure®, αγώνα δρόμου με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη νόσο στην Ελλάδα, πίστεψα σε αυτό, ήμουν αισιόδοξη, δεν φανταζόμουν όμως το πόσο μεγάλος θα γινόταν αυτός ο αγώνας.
-Το 2008 συνάπτεται, λοιπόν, το σύμφωνο συνεργασίας του Συλλόγου με την Οργάνωση Suzan G. Komen για την διοργάνωση του Greece Race for the Cure® στην Αθήνα. Η δράση αυτή πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2009 κάθε χρόνο στο Ζάππειο, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση του Συλλόγου, πλέον έχει φτάσει να είναι η δεύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως και ευαισθητοποιεί χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο.
-Σημαντική θεωρώ την έναρξη του «Χάρισε Δύναμη», του προγράμματος δωρεάς μαλλιών που πραγματοποιείται από το 2015 με στόχο την παροχή περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό θεραπεία. Η αγάπη που έχουμε πάρει μέσα από αυτό το πρόγραμμα, η συμμετοχή του κόσμου, τα συγκινητικά γράμματα που λαμβάνουμε, δεν περιγράφονται με λόγια. Φέτος διανύουμε την 3η χρονιά με μεγάλη επιτυχία.

Αν έπρεπε να περιγράψετε σε κάποιον που δεν ξέρει την Κλεοπάτρα, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Αποφασιστική, δημιουργική, ευαίσθητη, φιλική, χαμογελαστή, πεισματάρα, δυνατή και, τέλος, με πολλούς στόχους, τους οποίους και πετυχαίνει!

Τελικά η ζωή είναι...

Ωραία!

www.almazois.gr

alma_poster.jpg

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

CELEBS

Νίκος Βέρτης: Εξιτήριο μετά την περιπέτεια υγείας του

Το Σαββατοκύριακο θα επιστρέψει κανονικά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία