Skip to main content

INTERVIEW

Δημήτρης Πιατάς: «Πίστευα ότι ένας κοντός με γουρλωτά μάτια σαν εμένα, δεν έκανε για το θέατρο»

O αγαπημένος ηθοποιός, με τα πολλά...γαλόνια, τις μεγάλες επιτυχίες και το τεράστιο ταλέντο, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο allyou.gr και στον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη.


Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Στους ώμους του κουβαλάει πολλά... γαλόνια. Γαλόνια επιτυχιών σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, που αποκτήθηκαν με το ταλέντο του, το πηγαίο χιούμορ του αλλά και με πολλή, μα πάρα πολλή δουλειά.

Κι όμως, βλέποντάς το πρόσωπο του είναι σαν να αντικρίζεις έναν έφηβο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. Απολύτως λογικό καθώς, για τον Δημήτρη Πιατά η υποκριτική ήταν είναι και θα παραμείνει μεγάλος έρωτας, που η φλόγα του δεν θα σβήσει μέσα του ποτέ.

Ο αγαπημένος ηθοποιός, αν και βρισκόταν εν μέσω του "πυρετού" των τελικών προβών για την πρεμιέρα της κωμωδίας στην οποία πρωταγωνιστεί, δέχτηκε να μας ανοίξει την καρδιά του. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο allyou.gr, ο Δημήτρης Πιατάς θυμάται τα όνειρά του ως παιδί να γίνει ένας… σούπερ ήρωας, αποκαλύπτει ότι η κωμωδία είναι η μεγάλη του "καψούρα", υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση δεν άλλαξε τίποτα στη ζωή του, ενώ μιλά -και στάζει μέλι το στόμα του- για την παράσταση "ΗΡΩΕΣ".

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω όταν ο Δημήτρης Πιατάς έκανε όνειρα σαν παιδί. Η υποκριτική υπήρχε από τότε στο μυαλό σας ή προέκυψε στην πορεία;

«Σαν παιδί ονειρευόμουν και εγώ όπως όλα τα άλλα παιδιά, βλέποντας κινηματογράφο, να γίνω ένας σούπερ ήρωας, που πολεμούσε και κέρδιζε το κορίτσι στο τέλος κτλ. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική και δεν ήταν αυτός ο λόγος που βρέθηκα στο θέατρο. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς είχα την απόλυτη πεποίθηση ότι δεν έκανα γι’ αυτόν τον χώρο καθώς ήμουν κοντός με γουρλωτά μάτια και συνεσταλμένος. Ακόμα και τώρα που εισπράττω την αγάπη και το χειροκρότημα από το κοινό φοβάμαι μήπως είναι ένα μεγάλο λάθος. Πολλές φορές κοιτάζω και πίσω μου για να δω αν απευθύνονται σε εμένα ή στον συνάδελφό μου ή στο φόντο του θεάτρου».

Τι σημαίνει η υποκριτική για εσάς; Είναι λατρεία, τρόπος έκφρασης, εκτόνωση ή όλα μαζί;

«Δεν σαν κρύβω ότι η δουλειά μας είναι ένα παιχνίδι και δεν έχω σταματήσει να το βλέπω έτσι και να το αντιμετωπίζω έτσι. Δεν είμαι μόνο διασκεδαστής των άλλων αλλά είμαι και διασκεδαστής του εαυτού μου. Με αυτήν τη λογική, αιφνιδιάζομαι που για αυτό το παιχνίδι πληρώνομαι».

Έχοντας περάσει από πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου, υπάρχει κάποιο που νιώθετε να "ακουμπά" περισσότερο την καρδιά σας;

«Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει περισσότερο η κωμωδία. Για την ακρίβεια τη λατρεύω. Μάλιστα ζω για τη στιγμή που θα παίξω μία καθαρή κωμωδία που η τούρτα από το χέρι συναδέλφου μου θα πάει κατευθείαν στο πρόσωπό μου ή τούμπαλιν, θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές του βουβού κινηματογράφου».

Θέλω να μας μιλήσετε για τη σημαντικότερη στιγμή της θεατρικής ζωής σας; Υπάρχει κάποια στιγμή που σας έχει σημαδέψει;

«Θεωρώ ευλογία για εμένα που βρέθηκα με ένα εκλεκτό επιτελείο συναδέλφων του εθνικού θεάτρου και έπαιξα στο Λονδίνο τον «Περικλή» του Σαίξπηρ στο Globe Theatre, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον αυτού του τόπου;

Το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το μέλλον του κόσμου. Θα ακολουθήσουμε την εξέλιξη ή την καταστροφή ενός κόσμου που αλλάζει. Τώρα αν θα αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο δεν μπορώ να το ξέρω εγώ, ρωτήστε τον ίδιο τον πλανήτη.

Η ζωή στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι κωμωδία ή δράμα; Προς τα πού πιστεύετε ότι γέρνει η ζυγαριά;

«Η Ελλάδα δεν είναι μία μουντή χώρα. Λόγω γεωγραφικής θέσης, λόγω των ανθρώπων και λόγω της ιστορίας της περιλαμβάνει τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα».

Έχετε πολλές και μεγάλες  επιτυχίες στην καριέρα σας. Πιασατε ποτέ τον εαυτό σας να είναι στα όρια "να καβαλήσει το καλάμι";

«Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στη ζωή μου δεν υπήρξε ποτέ καλάμι. Δεν φέρω καμία αλαζονεία ταλέντου. Αντίθετα έχω φυσική συστολή που προέρχεται από τον χαρακτήρα μου και την ανατροφή μου».

 

piatas1.jpg
 

Κάποτε ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει ότι «ηθοποιός σημαίνει φως». Στην Ελλάδα του 2017 τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός;

«Οι συνάδελφοί μου οι συνδικαλιστές  λένε πως ηθοποιός σημαίνει φως, τηλέφωνο, ΔΕΗ και οι λοιποί λογαριασμοί. Πιστεύω ότι είναι όλα αυτά μαζί».

Αν σας έκαναν πρωθυπουργό για μία μέρα ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

«Δεν το έχω σκεφτεί αλλά το σίγουρο είναι ότι με ενοχλεί το «μία ημέρα». Θέλω μία γεμάτη τετραετία».

Ποιο θεωρείτε κατά τη γνώμη σας ως το σημαντικότερο προτέρημά και ποιο το χειρότερο ελάττωμα του Έλληνα;

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Έλληνα είναι η γενναιοδωρία, ενώ θεωρώ ότι το πιο μεγάλο μειονέκτημά του είναι η μεμψιμοιρία».

Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας με την οικονομική κρίση;

«Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Σε διαβεβαιώνω. Προσπάθησα πάντα να ζήσω όσο πιο ταπεινά μπορούσα. Άλλαζα αμάξι μόνο όταν χάλαγε. Ήθελα σπίτι απλά και μόνο για να έχω ένα κεραμίδι στο κεφάλι μου. Δεν μού αρέσουν οι πισίνες, προτιμώ το θαλασσινό νερό. Άλλωστε είμαι ακόμα εργαζόμενος. Πληρώνομαι για αυτό που κάνω. Χωρίς να πληρώνομαι φοβερά με τα χρήματα που βγάζω, ζω απλά, με τον ίδιο τρόπο που ζούσα πάντα».

Ποια πιστεύετε ότι είναι η προσωπική σας καταξίωση;

«Προσωπική μου καταξίωση είναι πολύ περνάω τα διόδια και με χαιρετούν τα παιδιά εκεί. Πιστεύω ότι αυτό γίνεται γιατί με αναγνωρίζουν και όχι γιατί πληρώνω και δεν σηκώνω μπάρα».

Θέλω να μας μιλήσετε για την κωμωδία "ΗΡΩΕΣ" που παίζετε με τον Γιάννη Φέρτη και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη  στο "Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου".

«Είναι ένα εξαιρετικό έργο. Είναι μία ψυχολογική κωμωδία. Δεν εκβιάζει το γέλιο. Αυτό έρχεται από μόνο του γιατί έχει ψήγματα της ζωής και της καθημερινότητας. Είναι ένα έργο ενός εξαιρετικού σκηνοθέτη όπου έχω τη χαρά να είμαι στη σκηνή μεταξύ άλλων με δύο εξαιρετικούς συναδέλφους τον Γιάννη Φέρτη και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Υπάρχει μεταξύ μας μία αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός που θα μεταφερθεί στη σκηνή και θα είναι και ένα δείγμα για το πώς μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό, με την έννοια ότι παίζεις θέατρο και θες να είσαι κάλος, και παράλληλα χωρίς να έχεις την πολυτέλεια να τελειώνεις το νήμα της επιτυχίας σου ταυτόχρονα και από τρεις μαζί στη σκηνή. Αυτό για εμένα είναι το στοίχημα αυτής της παράστασης και ελπίζω ότι θα κερδηθεί».
 

iroes1.jpg
  

*ΗΡΩΕΣ
Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη

Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Έναρξη: 9 Δεκεμβρίου 2017

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας