Skip to main content

INTERVIEW

Άννα-Ρόζα Μοσχούτη: «Στο κόσμημα το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα χέρια σου»

H ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων, μιλάει στην Fashion Editor Κέλλυ Νόβακ και αποκαλύπτει την αμεσότητα που υπάρχει στην δημιουργία ενός κοσμήματος.


Κέλλυ Νόβακ

Είναι γνωστό το σενάριο: Νέα, Ελληνίδα, καλλιεργημένη και σπουδαγμένη κοπέλα φεύγει από την Ελλάδα και πετυχαίνει στο εξωτερικό. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, είναι τελικά, «γνωστό το σενάριο»; Ακούμε καθημερινά, χιλιάδες νέους ανθρώπους να «δραπετεύουν» από την χώρα μας και να γυρνάνε τελικά πίσω στην Ελλάδα, έχοντας καταφέρει μόλις λίγα πράγματα. Φταίει η χώρα, φταίει ο άνθρωπος; Οι ευκαιρίες που του δόθηκαν ή όχι;

Προσωπικά, πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, για εμένα, στην περίπτωση της Άννας-Ρόζας τα πράγματα κύλησαν κάπως αβίαστα, γιατί όταν υπάρχει έμφυτο ταλέντο, αισθητική, στόχος και όρεξη για δουλειά, τελικά όλα μπορείς να τα καταφέρεις.

Είναι θαυμάσια η περίπτωση της Άννας-Ρόζας Μοσχούτη λοιπόν. Σπούδασε αρχιτεκτονική και προσπαθώντας να εξερευνήσει τις ικανότητές της, τις εσωτερικές επιθυμίες της, είδε ότι η αγάπη του να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου είναι κάτι που δεν αφήνει κανείς να περάσει έτσι ελαφρά την καρδία από μπροστά του. Είδε την ευκαιρία να έρχεται προς το μέρος της, την άρπαξε, την εκμεταλλεύτηκε και δούλεψε σκληρά για να την κάνει δική της και τελικά να επιτύχει.

Δεν είναι εξαιρετικό αυτό; Δεν είναι μία ιστορία που μας εμπνέει; Αν δεν σε εμπνέω αρκετά με αυτά που σου γράφω τώρα, τα λόγια της Άννα-Ρόζας θα το κάνουν σίγουρα.

Δες λοιπόν, τι κουβεντιάσαμε μαζί για την ζωής της, περί αισθητικής κ.ά.

Ας μιλήσουμε αρχικά για εσένα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το κόσμημα, ειδικά έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική;

Θα ακουστεί περίεργο, αλλά δεν υπήρξε μια συγκεκριμένη στιγμή που το αποφάσισα. Ως φοιτήτρια περνούσα πολύ χρόνο φτιάχνοντας πράγματα για εμένα και τις φίλες μου. Έχω παρατηρήσει πως πολλοί αρχιτέκτονες έχουν το μικρόβιο του DIY, ότι δηλαδή μπορείς κάτι να το φτιάξεις μόνος σου αντί να το αγοράσεις. Ξεκίνησα φτιάχνοντας μικρά διακοσμητικά για το σπίτι. Κάποια στιγμή έφτιαξα ένα κολιέ ως δώρο για μια φίλη και μετά άλλο ένα για μένα. Δεν πήρε πολύ καιρό μέχρι που φίλες και γνωστές ζητούσαν να τους φτιάξω κάτι επίσης. Είχα την τύχη οι στενές μου φίλες να πιστέψουν σε μένα από την πολύ αρχή κι έτσι μετά από δική τους παρότρυνση λάνσαρα το πρώτο μου διαδικτυακό κατάστημα το 2013. Προφανώς και δεν ήταν με στόχο να γίνει η βασική μου ενασχόληση. Ήταν πιο πολύ για χόμπι.
 

arm_03.jpg
 

Αφού τελείωσα τις σπουδές μου, μετακόμισα στην Ολλανδία για να δουλέψω σε ένα πολύ ανερχόμενο γραφείο. Έμοιαζε με dream come true, αλλά περίπου ένα χρόνο μετά ακόμα δεν είχα ξεπεράσει την αγάπη μου για το κόσμημα. Βρέθηκα να δουλεύω σε ένα γραφείο και σε μια θέση που πολλοί θα ζήλευαν, και παρόλα αυτά δεν ήμουν πλήρως γεμάτη.

Με τα πολλά αποφάσισα να αποδεχτώ την αγάπη μου για το κόσμημα. Παραιτήθηκα, μετακόμισα στο Βέλγιο, όπου είχε μόλις βρει δουλειά ο φίλος μου και λάνσαρα επίσημα το brand μου.

Πώς συνδέονται τα δύο; Κόσμημα και αρχιτεκτονική;

Θεωρώ πως συνδέονται και πολύ μάλιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αρχιτέκτονες ασχολούνται με το κόσμημα. Μπορεί να διαφέρει η κλίμακα, αλλά όταν σχεδιάζεις κοσμήματα δεν παύεις να δημιουργείς μορφές και δομές - που στο κάτω κάτω είναι αυτό που κάνει κι ένας αρχιτέκτονας. Για μένα η μεγάλη διαφορά έγκειται στην υλοποίηση ενός σχεδίου. Αυτό που μου έλειπε στην αρχιτεκτονική είναι η αμεσότητα με την οποία η ιδέα γίνεται πράξη. Μπορεί να περάσεις μήνες να σχεδιάζεις ένα κτίριο και να μην το δεις ποτέ να χτίζεται. Στο κόσμημα το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα χέρια σου. Αυτό διεγείρει πολύ τη δημιουργικότητα μου, καθώς μπορεί να έχω μια ιδέα πριν κοιμηθώ και να ξυπνήσω και να την πραγματοποιήσω.

Πρόσφατα μαζί με ένα ακόμη συνεργάτη, ανοίξατε την πρώτη σας μπουτίκ στην Αμβέρσα, με το όνομα “Live Aesthetically”. Τι σημαίνει για εσένα η αισθητική;

Πρόσφατα διάβασα ένα απόσπασμα που έλεγε: "What does it mean to live aesthetically....to this I would respond: the aesthetic in a person is that by which she spontaneously and immediately is what she is." (= Τι σημαίνει το να ζεις με αισθητική…..; Σε αυτό θ’ απαντούσα: η αισθητική σε έναν άνθρωπο είναι αυτό από το οποίο, αυθόρμητα και άμεσα χαρακτηρίζεται.)

Για μένα η αισθητική είναι τρόπος ζωής. Δεν αφορά τα ρούχα ή την μόδα. Για μένα μπορεί να είναι να έχω πάντα φρέσκα λουλούδια στο σπίτι μου. Ή να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου ν’ απολαύσω τον πρωινό μου καφέ. Είναι υποκειμενικό. Για μένα αντιαισθητικό είναι το να είσαι ανήθικος ή αγενής, όχι το πώς ντύνεσαι.

Όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το μαγαζί μας με την Ophelia, κάτσαμε να συζητήσουμε το όνομα και τι θέλουμε να προάγουμε μέσα  από αυτό. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι έχουμε κοινές αξίες, παραπάνω απ'ότι έχουμε κοινό γούστο για παράδειγμα. Συνειδητοποιήσαμε ότι για μας η αισθητική στη δουλειά μας προέρχεται άμεσα από μας - ως άνθρωποι- μιας και όλα μας τα προϊόντα είναι χειροποίητα.  
 

arm_02.jpg
 

Από πού προέρχεται η έμπνευση για τα σχέδιά σου; Τι σου εξάπτει το ενδιαφέρον;

Σίγουρα πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά η αρχιτεκτονική παίζει  πρωταρχικό ρόλο. Δεν το κάνω εσκεμμένα. Πολλές φορές, πειραματίζομαι με στόχο να ξεφύγω λίγο, αλλά μου είναι οριακά αδύνατο.  Βρίσκω τόση ομορφιά στα απλά, ακατέργαστα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική.  Από το πώς και πού κάνω τις φωτογραφίσεις μου, στο τι εικόνες αποθηκεύω στο Pinterest, όλα έχουν μια αρχιτεκτονική ματιά.

Πέρα από τις τάσεις στα ρούχα, υπάρχουν τάσεις και στα κοσμήματα. Τις ακολουθείς και γενικά πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος να υπάρχουν τάσεις στα κοσμήματα;

Γενικά πιστεύω ότι κάποιες τάσεις υπηρετούν καλούς σκοπούς και κάποιες απλά τον υπερκαταναλωτισμό.

Θεωρώ μια πολύ σημαντική τάση που παίρνει τα πάνω της όλο και περισσότερο είναι το sustainable & fair fashion, δηλαδή προϊόντα που είναι κατασκευασμένα υπό σωστές συνθήκες και eco-friendly ή ανακυκλωμένα υλικά.
 

arm_04.jpg
 

Προσπαθώ να ακολουθώ αυτή τη γραμμή όσο περισσότερο γίνεται στη δουλειά μου κι εγώ. Χρησιμοποιώ ανακυκλωμένα υλικά ή ρετάλια μικρών βιομηχανιών ώστε να ελαχιστοποιήσω όσο γίνεται τα απορρίματα.

Όσο αφορά τις τάσεις μόδας - δηλαδή ποιά χρώματα ή υλικα θα φορεθούν φέτος - προσπαθώ να μένω ενήμερη αλλά δεν καθορίζουν σε καμία περίπτωση τη δουλειά μου.

Υπάρχει διαχρονικό κόσμημα;

Φυσικά και υπάρχει. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που κάνει ένα κόσμημα διαχρονικό, ούτε αν υπάρχει συνταγή για να δημιουργήσεις ένα διαχρονικό σχέδιο. Για εμένα το διαχρονικό είναι αρμονικό και ενδεχομένως κρύβει μια ιστορία από πίσω.

Ποια είναι τα υλικά με τα οποία προτιμάς να δουλεύεις και γιατί;

Αγαπώ τον χαλκό και τον ορείχαλκο και η νέα μου αγάπη είναι το Corian (συνθετική απομίμηση μάρμαρου, πέτρας ή μωσαϊκού). Ένα είναι σίγουρο, μ'αρέσει να πειραματίζομαι με ασυνήθιστα υλικά.

Πολλά από αυτά περνάνε από μπροστά μου τελείως απρόσμενα και πολύ συχνά μέσα από την επαφή μου με άλλους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, όταν σπούδαζα στα Χανιά κάποια στιγμή χρειάστηκα να παω σε ένα υδραυλικό. Το εργαστήριό του ήταν γεμάτο χαλκοσωλήνες. Ενθουσιάστηκα! Του ζήτησα να μου μάθει να τους κόβω και μέσα σε λίγους μήνες λάνσαρα τα πρωτα μου κοσμήματα με χαλκό.

Το ίδιο έγινε και τώρα με την νέα συλλογή που αποτελείται από Corian. Η μητέρα μου είναι διακοσμήτρια και γνωρίζει πολύ καλά όλες τις μικρές βιοτεχνίες στην Αθήνα που κατασκευάζουν έπιπλα, κουζίνες κτλ. Το καλοκαίρι με πήρε μαζί της σε μια βιοτεχνία που χρησιμοποιούν αυτό το υλικό και απλά ξετρελάθηκα.

Tι ρόλο πρέπει να παίζει το κόσμημα στην εμφάνιση μιας γυναίκας;

Ό,τι ρόλο επιλέξει εκείνη. Δεν υπάρχουν κανόνες!

Προσωπικά μ' αρέσει να βλέπω το κόσμημα ως κάτι που μπορεί να απογειώσει ένα outfit. Τυχαίνει να ντύνομαι πάντα πολύ απλά οπότε σε μένα το κόσμημα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί πραγματικά ξεχωρίζει. Το κλασσικό παράδειγμα του little black dress που μπορείς να κάνεις dress down ή up ανάλογα με τα αξεσουάρ, περιγράφει πλήρως το στιλ μου.

Ωστόσο έχω πελάτισσες που είναι ξεκάθαρα μαξιμαλίστριες - φοράνε πολλά κοσμήματα μαζί πάνω σε πολύχωμα prints, το οποίο είναι απίστευτα εντυπωσιακό. Σε αυτήν την περίπτωση το κόσμημα παίζει πιο συμπληρωματικό ρόλο.
 

arm_01.jpg
 

Στo άκουσμα της φράσης “Less is more”, τι έχεις να πεις; Είσαι υπέρ ή κατά αυτής της φιλοσοφίας, όσον αφορά το κόσμημα;

Είμαι υπέρ αυτής της φιλοσοφίας όσον αφορά τα πάντα, για να είμαι ειλικρινής. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις πότε να σταματάς να προσθέτεις πληροφορία σε κάτι.

Ένας καθηγητής μου στο Πολυτεχνείο μου έλεγε πάντα ότι είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις κάτι απλό και εύκολο να σχεδιάσεις κάτι απλοϊκό. Και με τα χρόνια έχω κατάλαβει τη διαφορά και προσπαθώ να το τηρώ στα σχέδια μου.

Έχει μεγάλη δύναμη το less is more.

 

Aκολούθησε την Άννα-Ρόζα Μοσχούτη στα social media 

Official Website: https://annarosamoschouti.com/ 

Facebook: @AR.M Studio

Instagram: @annarosamoschouti

Pinterest: Anna Rosa Moschouti

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.