Skip to main content

INTERVIEW

5 φωνές για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το allyou.gr αγαπά το ραδιόφωνο και το γιορτάζει μαζί με  5 αγαπημένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς: τον Δημήτρη Βραχνό, τη Μικαέλα Θεοφίλου, τον Γιώργο Μουχταρίδη, τον Μάκη Προβατά και τον Ζώη Χαλκιόπουλο.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Πρωί στο αυτοκίνητο. Πατάς το on, και ένας... άλλος καφές σου σερβίρεται. Έχει ζεστασιά, "καλημέρες" και νότες. Αργότερα, πατάς και πάλι το on, κι αυτή τη φορά μια είδηση σε εκνευρίζει. Κουνάς το κεφάλι καταφατικά για όσα λέει η φωνή που φτάνει στα ηχεία σου. Άλλη μέρα, πατάς ξανά το on κι ακούς κάτι νότες που σε κάνουν να νιώθεις σα να ερωτεύτηκες, ψαρεύεις στίχους, κι ευτυχώς κάποιος ακούγεται να λέει τον τίτλο και τον ερμηνευτή του τραγουδιού.

Τα έχεις ζήσει, τα έχουμε ζήσει. Κοινές στιγμές όλων μας, με πρωταγωνιστή έναν και μοναδικό: το Ραδιόφωνο.

Σήμερα, λοιπόν, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, δε θα μπορούσαμε να μην γιορτάσουμε αυτόν τον μουσικό μας φίλο που όσο και να μην το αντιλαμβανόμαστε, τρυπώνει στις μέρες μας και τις κάνει καλύτερες. Γυρίσαμε στις συχνότητες, βρήκαμε αγαπημένες φωνές, και τους ζητήσαμε να θυμηθούν στιγμές, να μοιραστούν τραγούδια, να αποκαλύψουν πρόσωπα και να προβλέψουν. Παρακάτω μπορείς να δεις όσα μας είπαν, και να διαπιστώσεις ότι θα ακούμε για πάντα ραδιόφωνο. Ευτυχώς!

*Συνεντεύξεις: Μελίνα Αδαμοπούλου, Μαριέτα Χριστοπούλου

 

Δημήτρης Βραχνός

7:00-10.00, Μελωδία 99.2
 

vraxnosout.JPG

 

1. Από όλες τις εκπομπές που έχεις κάνει, ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Ειλικρινά δεν μπορώ να επιλέξω. Στερεοτυπικά οι βραδινές εκπομπές έχουν αυτή την πολυτέλεια να δίνουν στα τραγούδια το χώρο και το χρόνο που τους αξίζουν.Τις χάρηκα και με το παραπάνω πριν από κάποια χρόνια. Η απογευματινή ζώνη έχει πάντα την καλή διάθεση από την ικανοποίηση του κλεισίματος ενός πρώτου κύκλου της ημέρας. Η πρωινή ζώνη, στην οποία βρίσκομαι τώρα, έχει τη γοητεία μιας διακριτικής εγρήγορσης με σεβασμό πάντα στην επιθυμία του κάθε ακροατή να ακούει το πρωί μουσική και όχι ειδήσεις.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ραδιοφωνικός παραγωγός;

Δεν είναι μόνο ένας. Θαυμάζω πολλούς και πολλές που καταφέρνουν με τη φωνή τους να φτιάχνουν είτε παραμύθια είτε έναν χρήσιμο ρεαλισμό. Υποκλίνομαι βέβαια στους δασκάλους Γιώργο Παπαστεφάνου και Γιάννη Πετρίδη.

3. Ποιο τραγούδι δε μπορείς να σταματάς να ακούς αυτό τον καιρό;

Με πετυχαίνετε στη φάση που ακούω ξανά και ξανά το τραγούδι “Απ’ τη Σιωπή στη Σιωπή” του νέου τραγουδοποιού Γιάννη Παπαγεωργίου. Από τα πιο συγκινητικά κυνικά τραγούδια που έχω ακούσει.

4. Θα ακούμε πάντα ραδιόφωνο;

Θέλω να πιστεύω πως ναι. Ακόμη και στην εποχή των podcast και των άπειρων μουσικών επιλογών μέσω διαδικτύου η αίσθηση του κοινού τόπου, η δύναμη του τώρα και η ζεστασιά της φωνής δημιουργούν έναν ανίκητο, έστω και παλαιοκαιρίτικο συνδυασμό.

 

Γιώργος Μουχταρίδης

10:00-12:00, Pepper 96.6

moyxtaridis.jpg
 

1: Συνήθως αγαπάμε πιό πολύ κατι όταν βρίσκεται στην αρχή του ή στο τέλος του! Θυμόμαστε για πάντα τις πρώτες μας εκπομπές και σίγουρα τις τελευταίες. Η πιό αγαπημένη μου λοιπόν είναι αυτή που εκανα πριν από πολλά χρόνια στο Kosmos με καλεσμένο έναν πολυ σπουδαίο μουσικό και εναν από τους λίγους που εχουν παρει βραβείο Oscar μουσικής επένδυσης για δύο συνεχόμενες χρονιές, τον Gustavo Santaollalla. Σπουδαία προσωπικότητα, με είχε μαγέψει και μου είχε αποκαλύψει νεους τρόπους σκεψης και ζωής. Η πιό συναισθηματικά φορτισμένη και τρυφερή εκπομπή ήταν η τελευταία μου στο Kosmos στις 28 φεβρουαρίου του 2011 μετα απο 8 χρόνια παρουσίας εκεί. και η πιό “τώρα αρχίζει κάτι εντελώς καινούργιο“ εκπομπη ήταν η πρώτη μου εκπομπή στον Pepper, 13 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς!

2: Μεγάλωσα ραδιοφωνικά με πολύ καλούς δημοσιογράφους/ραδιοφωνικούς παραγωγούς οπότε ενας δεν φτάνει…Γιάννης Πετρίδης, Παυλος Τσίμας, Ξενοφών Ραράκος, Γιάννης Νένες και Μενέλαος Καραμαγγιώλης…τους ακούω πάντα και παντού!

3: Love’s a stranger απο Warhaus και Thieving star από Amalia (η κόρη μου)

4: Ναι, αλλά μπορεί να μην είναι στο format  που το γνωρίζουμε. Το πνεύμα του ραδιοφώνου όμως, ενός μέσου θερμού και άμεσου που επικοινωνεί στη στιγμή και φέρνει σε επαφή πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, θα υπάρχει για πάντα!

 

Mάκης Προβατάς

10:00-12:00 (με Αντώνη Πανούτσο), Αthens Voice Radio 102.5

makisprovatas1.jpg 

1: Είναι 2 οι εκπομπές που όμως με έναν παράξενο τροπο ενώνονται... Η μια είναι αυτονόητα η πρώτη εκπομπή που έκανα μαζί με τον Θ. Αθερίδη, το 1999 στον Sport fm. Η πρώτη επαφή με το μαγευτικό πράγμα που λέγεται Ραδιόφωνο... Ακόμα το συζητάμε με τον Θοδωρή. Η άλλη είναι αυτή που κάνω τώρα στον Athens Voice 102.5 με τον Α. Πανούτσο, που πλέον είμαστε κολλητοί φιλοι... Τον Αντώνη τον γνώρισα τότε, γιατί η εκπομπή τους ήταν μετά από την δική μας.

2: Για συναισθηματικούς, βιωματικούς και άλλους λόγους... Γιάννης Πετρίδης.

3: Staircase απο Radiohead εδώ και 4 χρόνια...

4: Για πάντα! Γιατί χωρίς πάντοτε να το συνειδητοποιεί ο ακροατής, θα έχει μια προσωπική σχέση με κάποιον/ κάποιους ραδιοφωνικούς παραγωγούς... το Ραδιόφωνο και το χάρτινο βιβλίο θα υπάρχουν για πάντα...

 

Mικαέλα Θεοφίλου

10.00-14.00 Easy 97.2


mikaela.jpg 



1: Επειδή έχω ώρες ραδιοφωνικής πτήσης ων ούκ εστίν αριθμός θα πω περισσότερες από μία. Καταρχάς αυτή που ξεκίνησα να κάνω ραδιόφωνο μετά από πολλές απογοητεύσεις ήταν η εκπομπή στον Status radio (πριν γίνει Best) τα πρωινά του σαββατοκύριακου.  Έπειτα ήταν αυτή που μου πρωτοεμπιστεύτηκαν να κάνω morning show στον Capital (πριν γίνει Red) με την Τάνια Μαρκουτσά και μετά με τη Βίκυ Καρατζαφέρη. Ήταν αγαπημένη γιατί είχε girl power, μία γλυκιά άγνοια κινδύνου και πραγματικά έμαθα τη φύση του πρωινού ραδιοφώνου. Δεν μπορώ να μην αναφέρω το morning show στον Orange 93,2 με τον Σωτήρη Σαμπάνη που πριν ξεκινήσουμε την εκπομπή κλαίγαμε από τα γέλια. Σκέψου τι γινόταν κατά τη διάρκεια! Και φυσικά είναι η εκπομπή που κάνω καθημερινά τα τελευταία 5μιση χρόνια στον Easy 97,2 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι γιατί νομίζω ότι έμαθα τα περισσότερα για το πώς κάνουμε σύγχρονο ραδιόφωνο, νιώθω πιο σίγουρη ότι κάνω αυτό που αγαπώ και πιο ώριμη για αυτό που βγαίνει σαν τελικό αποτέλεσμα στους ακροατές. Εννοείται ότι όλες οι εκπομπές και συνεργασίες που δεν ανέφερα μού έδωσαν και αυτές όλα εκείνα τα στοιχεία για να μπορώ σήμερα να μιλώ σαν «ειδικός» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

2: Θα μιλήσω απλά για τον πιο επιδραστικό ραδιοφωνικό παραγωγό ever με την μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή και μία από τις μεγαλύτερες μουσικές συλλογές στον κόσμο: τον Γιάννη Πετρίδη. Τον άνθρωπο- σχολή ραδιοφώνου που μας έμαθε να ακούμε ξένη μουσική και να ταξιδεύουμε με αυτήν.

Ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω και τις αναμνήσεις μου ως ακροάτρια από την εκπομπή του Νίκου Μουρατίδη στον Klik Fm. Τον άκουγα κάθε βράδυ 10 με 12 και ένιωθα εξαρτημένη από την εκπομπή του. Κρίμα που δεν είναι στα ερτζιανά με την όρεξη που είχε τότε!

3: Αχ, τι μου κάνετε τώρα; Είναι τόσο πολλά που βάζω στο repeat! Μπορώ να πω 5; Αν πρέπει λοιπόν να πω έστω τα 5 αγαπημένα μου αυτό τον καιρό θα έλεγα:

Say I Wanna Know -Nick Waterhouse

Next Time – Curtis Harding

What's chasing you- Marlon Williams

Perfect- Ed Sheeran

Και το πολύ όμορφο αγγλόφωνο ελληνικό Spell της Ανδριάνας Μπάμπαλη.

4: Θα σταματήσουμε να έχουμε συναισθήματα; Να επικοινωνούμε; Να ερωτευόμαστε; Να θέλουμε έναν σύμμαχο στις δύσκολες στιγμές μας; Να θεωρούμε σημαντική τη μουσική στη ζωή μας; Σε όλες αυτές και σε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις, η απάντηση είναι «Όχι. Δε θα σταματήσουμε ποτέ να τα θεωρούμε σημαντικά όλα αυτά».  Άρα, ναι θα ακούμε πάντα ραδιόφωνο. Μπορεί να αλλάξει- κι άλλο- ο τρόπος με τον οποίο ακούμε όμως πάντα θα θέλουμε να εξασκούμε, να εκπαιδεύουμε, να ευαισθητοποιούμε και θα κακομαθαίνουμε την αίσθηση της ακοής μας μέσα από το ραδιόφωνο. Και πάντα το ραδιόφωνο θα βρίσκει τρόπους να παραμένει στην καρδιά μας.

 

Ζώης Χαλκιόπουλος

11:00 - 16:00 (με Δημήτρη Λιλή) Avopolisradio.gr

zoisxa.jpg 

1: Έχω κάνει αρκετές η αλήθεια είναι. Κάθε μια κρύβει λεπτομέρειες να θυμάμαι. Άλλοτε αστείες και άλλοτε όχι. Σε όλες όμως έχω περάσει καλά. Θυμάμαι στα 16 μου να κάνω εκπομπή με βινύλια σε τοπικό σταθμό στην Λευκάδα. Με σταμάτησαν.  Παρότι όλα τα μαγαζιά έπαιζαν την ζώνη, ένα κεντρικό χασάπικο που είχε μεγάλη διαφήμιση έκανε παράπονα ότι έπαιζα κλαμπατσίμπανα και όχι κλαρίνα. Κέρδισε το σύστημα. Παρολαυτά περνάω φανταστικά στην νέα μου εκπομπή αυτή την σεζόν (3η κατα σειρά) στο Avopolis Radio μαζί με τον συνεργάτη μου Δημήτρη Λιλή. Ελευθερία, σωστή μουσική και απεριόριστα que στο μικρόφωνο και πολύ γέλιο. Πόλεμος!
 
2: Δεν νομίζω πως έχω στην Ελλάδα. Λατρέυω τον Gilles Peterson του BBC 6 και Worldwide fm. Ο ορισμός του καλού ραδιοφωνικού παραγωγού. Βέβαια δεν ακούω ραδιόφωνο στην Αθήνα. Απολαμβάνω όμως να ταξιδέυω πρωινά για να πετυχαίνω τον Τράγκα. Περνάω πολύ καλά.
 
3: Κολλάω έυκολα με κομμάτια. Με αποτέλεσμα να τα διαλύω στην επανάληψη. Ιδίως στο καθημερινό που προσπαθώ να μην κουράζω τους ακροατές. Δεν μπορώ να αντισταθώ στα πάθη μου. Ένα απο αυτά αυτή την περίοδο είναι το "The Trader" των Psychemagik. Ένα φανταστικό edit σε κομμάτι των Beach Boys. Ραδιοφωνικότατο.

4: Μακάρι να υπάρχει καλό ραδιόφωνο και να ακούμε για πάντα. Απο εκεί πηγάζει όλη η μουσική παιδεία. Όσο υπάρχουν ραδιόφωνικες εκπομπές και συχνότητες που προσέχουν τα μικρόφωνα τους και τις μουσικές επιλογές τους, ολοένα και πιο σοφοί θα γινόμαστε. Γιατί η μουσική γίνεται πιο ζωντανή μέσα απο αυτό.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε