Skip to main content

INTERVIEW

Jo Nesbo: «Ο φόβος μου έγινε το καύσιμό μου»

Λόγια του ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, όσο μετράμε αντίστροφα για την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου του 2017. Κουρασμένη αλλά γεμάτη όρεξη, ανηφόρισα προς Ιπποκράτους 118. Εκεί, στον "Πολυχώρο Μεταίχμιο", θα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Jo Nesbo, σε μια κλειστή συνάντηση. 

Η αίθουσα γεμάτη και εκείνος από κοντά, άνετος - όπως ακριβώς περιμένεις να είναι ένας ροκ σταρ που ξέρει την αξία του. Συζητούσε με τον κόσμο, μιλούσε για τη "Δίψα" που επρόκειτο να βγει στους κινηματογράφους. Εγώ, κρατούσα σημειώσεις, και χαιρόμουν που η κούραση δε με κράτησε σπίτι. 

Οι σημειώσεις αυτές, έμειναν καιρό στο μπλοκάκι μου. Τώρα, όμως, τις μοιράζομαι μαζί σου, έτσι για να σου δώσω μια γεύση... ακυκλοφόρητου Nesbo, όσο μετράς αντίστροφα για το νέο του βιβλίο, που δεν διηγείται κάποια περιπέτεια του Χάρι Χόλε, αλλά έχει πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μάκβεθ (είναι στο πλαίσιο του Hogarth Shakespeare Project, όπου καταξιωμένοι συγγραφείς εμπνέονται από τα έργα του Σαίξπηρ και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες).

https://www.instagram.com/p/BaUbQbvnYy3/?hl=el&taken-by=allyougr

Η συζήτηση, λοιπόν, όπως είναι φυσικό, είχε πολύ Χάρι Χόλε, αλλά... μαρτυρούσε ότι το επόμενο βιβλίο θα ήταν χωρίς αυτόν. «Ναι κάποιες φορές θα ήθελα να ξεφορτωθώ τον Χάρι Χόλε. Είναι σα φίλος που αγαπάς αλλά περνάς ένα Σαββατοκύριακο και δε θες να σε πάρει τηλέφωνο τη Δευτέρα», ανέφερε με χιούμορ ο Nesbo. Και φυσικά, παραδέχτηκε ότι τον ζηλεύει «γιατί είναι πολύ πιο διάσημος».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τον Χάρι Χόλε και την επαναφορά του στην ενεργό δράση, στη "Δίψα", απάντησε: «Αν νιώθουμε ότι είμαστε καλοί σε κάτι, θα το κάνουμε ακόμα κι αν δε το θέλουμε. Δε νομίζω ότι οι αστροναύτες είπαν όχι, ακόμα κι αν ήταν αυτοκτονικό να κάνουν τέτοιο ταξίδι». 

Φυσικά, η κουβέντα πήγε και στον ίδιο τον συγγραφέα, το πώς γράφει, πότε, με τι ρυθμό. Απαντήθηκαν αυτά, δηλαδή, που κάθε βιβλιοφάγος φαν του σκέφτεται. Όπως είπε, λοιπόν, παλιά συνήθιζε να έχει ημερήσιο όριο λέξεων, αλλά πια δεν έχει. Επίσης, παλιότερα έγραφε αργά τη νύχτα, αλλά τώρα προτιμάει νωρίς την ημέρα. «Γράφω όχι πάνω από 9 ώρες τη μέρα. Νομίζω μετά από τόσες ώρες, έχεις την αίσθηση ότι γράφεις καλά αλλά στην πραγματικότητα είσαι κουρασμένος». Για να γράψει, δεν του αρκεί μόνο η φαντασία. Ένα από τα απαραίτητα συστατικά για τη... συνταγή του, είναι να κάνει έρευνα, να παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους που ξέρουν, να σημειώνει λεπτομέρειες. Ένα άλλο συστατικό είναι οι εφιάλτες του: «Ως παιδί δε μπορούσα να δω θρίλερ» παραδέχτηκε ο Nesbo, κάνοντας με να εντυπωσιαστώ. «Ο φόβος μου έγινε το καύσιμό μου. Το μυαλό μου δημιουργεί εφιάλτες όλη μέρα. Όμως, δε φοβάμαι τους εφιάλτες μου πια» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι από τους συγγραφείς που γράφουν για θεραπευτικούς λόγους. 

Τέλος, μίλησε και για το αν φοβάται πως αυτά που γράφει μπορούν να εμπνεύσουν κάποιους... «Μεγάλωσα στα 70s και τότε πέθαιναν περισσότεροι από εγκλήματα συγκριτικά με τώρα. Απλά τα Media έχουν άμεση πρόσβαση στις εικόνες πια. Αν το δούμε ψύχραιμα και στατιστικά, είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι που σκοτώνουν άλλους ανθρώπους πια» είπε.

Αυτές ήταν οι βασικές μου σημειώσεις από εκείνη την ημέρα. Και ξέρω ότι σα σωστή Nesbomaniac το ευχαριστήθηκες, αλλά θα ήθελες κι άλλο λίγο ακυκλοφόρητο, γι' αυτό... σου το έχω. Μοιράζομαι μαζί σου ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Jo Nesbo, "Μάκβεθ", το οποίο περιμένουμε με αγωνία (κυκλοφορεί 5 Απριλίου) και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι το best seller της χρονιάς.

makbeth.jpg

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Σε μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών μετατρέπεται σε λουτρό αίματος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η ομάδα του – είναι ο καλύτερος μπάτσος της πόλης αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει;

Kαι το απόσπασμα που υποσχέθηκα ελπίζω να σε χορτάσει και να σε κάνει να ανυπομονείς περισσότερο. Ετοιμάσου για Nesboξενύχτια...

 

*

Ο αρχηγός των μοτοσικλετιστών είχε μήνες να εμφανιστεί, αλλά μόνο ένας άνθρωπος φορούσε κράνος με κέρατα ταύρου και οδηγούσε κόκκινη μοτοσικλέτα Indian Chief. Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν μία από τις πενήντα που είχαν κατασκευαστεί κατά παραγγελία της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης με απόλυτη μυστικότητα το 1955. Στον δεξιό πλαϊνό προφυλακτήρα της γυάλιζε η κυρτή ατσαλένια θήκη της σπάθας του αναβάτη.
Ο Σβένο.
Μερικοί ισχυρίζονταν ότι ήταν νεκρός και άλλοι ότι το είχε σκάσει από τη χώρα, είχε αλλάξει ταυτότητα, είχε κόψει τις ξανθές κοτσίδες του και απολάμβανε τα γεράματά του και τα αγαπημένα του σιγαρίλος αραχτός σε μια βεράντα κάπου στην Αργεντινή.  
Κι όμως να τος. Ο αρχηγός συμμορίας και δολοφόνος αστυνομικών που…

Διάβασε ΕΔΩ τη συνέχεια.
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου

CELEBS

Eurovision: Πλήθος επωνύμων στο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Μαρίνα Σάττι

Η τραγουδίστρια ερμήνευσε live το Zari κι αποθεώθηκε