Skip to main content

INTERVIEW

Πολύμνια Κοσσόρα: «Ο έρωτας δεν αρκεί για να αποκτήσει η σχέση βάθος και διάρκεια»

Για τις διαφορές Βορρά-Νότου αλλά και τη δύναμη της αγάπης μίλησε στη Γωγώ Καρκάνη και το AllYou.gr η συγγραφέας του νέου μυθιστορήματος «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;».


Γωγώ Καρκάνη

Φαντάσου ένα ταξίδι από την Αθήνα μέχρι το Όσλο, στην καρδιά του καλοκαιριού, με σάουντρακ μερικά από τα πιο αγαπημένα ροκ τραγούδια όλων των εποχών. Κάπως έτσι είναι η εμπειρία της ανάγνωσης του μυθιστορήματος «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» (εκδ. Ωκεανός), όπου η Πολύμνια Κοσσόρα αφηγείται μια ιστορία που εκτυλίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, με αφετηρία ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο ανάμεσα στον Ορέστη και την Άννελι. Όταν οι ήρωές της ξανασυναντιούνται, χρόνια αργότερα μετά το καλοκαίρι του πάθους, όλες οι σταθερές του Ορέστη κλονίζονται από μια αποκάλυψη.  

Η στακάτη, καταιγιστική γραφή της Κοσσόρα δεν σε αφήνει να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στις τελευταίες σελίδες, όπου το ανατρεπτικό τέλος σε αποζημιώνει που διαβάζοντάς το άργησες, ας πούμε, στο ραντεβού με τους φίλους σου ή σε μια επαγγελματική συνάντηση (ναι, μπορεί να συμβεί). Και η αλήθεια είναι ότι το μάλλον παλιομοδίτικο εξώφυλλο αδικεί το γεμάτο φρεσκάδα περιεχόμενο. Με αφορμή αυτό το μυθιστόρημα-έκπληξη, η συγγραφέας του μας μίλησε για τις διαφορές Βορρά-Νότου, τα γεγονότα που ανατρέπουν όλες τις βεβαιότητες, αλλά και τη δύναμη της αγάπης, που μπορεί να γεφυρώσει κάθε απόσταση.

Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου;

«Ο πρώτος σπόρος για τη γέννηση αυτού του βιβλίου ήταν η επιθυμία μου να μιλήσω για την απόλυτη ανατροπή μιας τακτοποιημένης “καλής ζωής” όταν κάτι αναπάντεχο τη βάζει μπροστά σε δύσκολα διλήμματα. Και πώς στην καρδιά της ανατροπής βρίσκονται οι διαφορές κουλτούρας Βορρά-Νότου και οι κρίσιμες προκλήσεις που γεννιούνται από αυτές. 

»Πάνω σ’ αυτόν τον πυρήνα πήραν σάρκα και οστά οι δυο ήρωες. Η ερωτική τους ιστορία ήταν μόνο η αφετηρία, από την οποία ξεκινούν τα ζόρικα μονοπάτια της πλοκής. Ξεδιπλώνοντας το μύθο θίγονται αναπόφευκτα και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως τα ζητήματα της μονογονεϊκής οικογένειας και το δικαίωμα του παιδιού να διεκδικεί τη ζωή του. Η Νορβηγία είναι ένας χαρακτηριστικός τόπος ανάδειξης της διαφορετικότητας της “βόρειας” κουλτούρας. Πέρα από αυτό, είναι και ένας τόπος οικείος και αγαπημένος για μένα. Ένας όμως ακόμη σημαντικός λόγος ήταν το γεγονός ότι η πλοκή του έργου συναντά πραγματικά γεγονότα που ιστορικά συνδέονται αποκλειστικά με τη Νορβηγία».

Πώς συνδέεται ο τίτλος με το περιεχόμενό του; Έχει συμβολικό χαρακτήρα;

«Η συμβολική σημασία αυτού του παράδοξου συνδυασμού, ενός ήλιου που μπορεί να καίει τα μεσάνυχτα, πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τη ρεαλιστική εκδοχή του Ήλιου του Μεσονυχτίου της Νορβηγίας. Ο συμβολισμός παραπέμπει σε έναν ήλιο-αλήθεια που φωτίζει τα κρυφά και ανείπωτα, ανατρέπει δεδομένα και βεβαιότητες. Σε ακραίες συνθήκες μπορεί να κάψει ζωές. Ο ήλιος του απρόκλητου, του απροσδόκητου, του παράλογου. Ακόμη, πέρα από όλα αυτά, είναι ο ήλιος της αγάπης, που συμφιλιώνει και επουλώνει πληγές. Φωτίζει και μια νέα ημέρα που μπορεί να ξημερώσει μετά την απώλεια και την οδύνη».

Γιατί αποφασίσατε να τοποθετήσετε μέρος της αφήγησης στη Νορβηγία; Από την εμπειρία σας, ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στη δική τους και τη δική μας κουλτούρα;

«Θέλοντας να μιλήσω στο βιβλίο μου για τις προκλήσεις και τα διλήμματα που γεννιούνται από τη διαφορετικότητα ανάμεσα στην ελληνική και μια Βόρεια κουλτούρα, δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή χώρας από τη Νορβηγία. Πριν από χρόνια έζησα εκεί για κάποιο διάστημα ως νεαρή φοιτήτρια και είδα μια κοινωνία τόσο διαφορετική από τη δική μας! Ταξίδεψα στη Νορβηγία αρκετές φορές μετά εκείνο το πρώτο “λουτρό” εντυπώσεων και εμπειριών και κάθε φορά επιβεβαιωνόταν μέσα μου η εικόνα της. 

»Η Νορβηγία είναι μια θαυμάσια χώρα, με κουλτούρα πολύ διαφορετική από την ελληνική. Από τις καθημερινές συνήθειες του φαγητού, της κοινωνικής και επαγγελματικής ιεραρχίας, μέχρι και σε θεσμούς, όπως της σχέσης των φύλων, της μονογονεϊκής οικογένειας, αλλά και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Στη Νορβηγία ο άνθρωπος του Νότου θα αισθανθεί γύρω του μια απλότητα, μια ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, λιτή έκφραση συναισθημάτων. Αντίθετα, εδώ στη χώρα μας ζούμε ανάμεσα σε εκρήξεις συναισθημάτων, σε ένταση και άγχος. Εδώ το πάθος είναι συχνά υπερβολικό αν και σύντομο, η δε κοινωνική και επαγγελματική ιεραρχία κυρίαρχη».

Rolling Stones, Radiohead, Nick Cave… Η αφήγηση συνοδεύεται, σε διάφορα σημεία, από τραγούδια. Ποιο ρόλο διαδραματίζει η μουσική στο βιβλίο αλλά και στη ζωή σας;

«Στο βιβλίο μου η μουσική είναι ένας καθρέφτης. Καθρέφτης της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και των συναισθημάτων των ηρώων. Χτίζοντας μυθοπλαστικά ένα χαρακτήρα είναι ανάγκη να γνωρίσω τον αληθινό άνθρωπο σε όλες τις πλευρές του. Πώς ζει, πού συχνάζει, τι σκέπτεται, τι επιθυμεί, πώς βλέπει τη ζωή, όχι πάντα σε στενή σχέση με την πλοκή του έργου.

»Πιστεύω λοιπόν ότι η σχέση με τη μουσική είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο της προσωπικότητας των ηρώων. Έτσι, αρκετά από τα μουσικά κομμάτια στο βιβλίο δίνουν μια εικόνα του προφίλ των χαρακτήρων. Κάποια από αυτά είναι και δικά μου αγαπημένα. Οι μουσικές του βιβλίου αποτελούν επίσης κατά κάποιον τρόπο το σάουντρακ της ιστορίας, κάποιες μάλιστα δίνουν ακόμη και τον τίτλο σε ορισμένα κεφάλαια. Κάτι σαν μια λεπτή κλωστή που συνδέει τις σκηνές μεταξύ τους. 

»Για μένα η μουσική αποτελεί ένα συγκινησιακό ερέθισμα. Πάντα την αγαπούσα, σε κάθε ηλικία και φάση ζωής. Ωστόσο αυτή την έντονη επίδραση συγκεκριμένων τραγουδιών στην ψυχή μου θα έλεγα ότι την ένιωσα ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία».  
 

exofillo_kossora.jpg
 

Έχετε πει ότι το αγαπημένο σας κομμάτι στη συγγραφή είναι η έρευνα. Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο στη διαδικασία της έρευνας;

«Βρίσκω ιδιαίτερα ερεθιστική την έρευνα και της δίνω μεγάλη σημασία. Επιδίδομαι σ’ αυτήν ακούραστα, με ενθουσιασμό και επιμονή. Πιστεύω άλλωστε ότι η έρευνα και η τεκμηρίωση αποτελούν απαραίτητα στοιχεία σεβασμού προς το μύθο και προς τον αναγνώστη. Είτε πρόκειται για έρευνα των ιστορικών γεγονότων είτε της τοπιογραφίας ή ακόμη των κοινωνικών συνθηκών που περιβάλλουν το μύθο. 

Ειδικά η επιτόπια έρευνα με ενθουσιάζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα στο Όσλο, μια πόλη που γνώριζα ήδη αρκετά καλά, το να περπατήσω στα δρομάκια, να πάρω το μετρό και το τραμ, να επιβεβαιώσω κτίρια και διευθύνσεις, να πιώ μια μπίρα στην προκυμαία, όλα αυτά έδωσαν σάρκα και οστά στην ιστορία και τους ήρωές μου. Οι τόποι έχουν ήχους, χρώμα, μυρωδιές. Άλλο πράγμα να τα γεύεσαι όλα αυτά αληθινά και άλλο να τα αναζητάς στο Google maps. Κάτι ακόμη που με ιντριγκάρει είναι το υπομονετικό σκάλισμα παλιών αρχείων και δημοσιεύσεων».

«Τι μέλλον θα μπορούσε να έχει αυτή η σχέση; Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί, δύο άνθρωποι με τόση απόσταση χαρακτήρα, άλλο πλάνο ζωής»: γράφετε σε κάποιο σημείο για το ειδύλλιο του Ορέστη και της Ανελλί. Η φυσική απόσταση, αλλά και η απόσταση χαρακτήρα, είναι ανυπέρβλητα εμπόδια ή μπορούν να γεφυρωθούν;

«Τίποτε δεν είναι αγεφύρωτο όταν προτάσσονται η διάθεση αποδοχής της διαφορετικότητας, η κατανόηση και η αγάπη. Όταν παραμερίζονται τα δόγματα ή τα βαρίδια που φέρνουν οι ριζωμένες συνήθειες, και αφήνεται να λειτουργήσει ο άνθρωπος, να συναντηθεί στο μέσον της απόστασης με τον άλλο άνθρωπο. 

»Ο έρωτας, πιστεύω, δεν αρκεί για να αποκτήσει η σχέση βάθος και διάρκεια και να ξεπεραστούν τα εμπόδια των αποστάσεων. Για να ισορροπήσουν δυο άνθρωποι και να πάνε πιο πέρα από το πάθος, είναι σημαντικό να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα του άλλου. Να χτίσουν πάνω σε ό,τι τους ενώνει και να αντιμετωπίσουν με ανοχή, ίσως και χιούμορ, ό,τι τους χωρίζει. Εκείνα δηλαδή τα χαρακτηριστικά που αντανακλούν την κουλτούρα του “άλλου”. Κάτι τέτοιο είναι και εφικτό και γοητευτικό. Προσθέτει και δεν αφαιρεί από τη σχέση». 

 
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος