Skip to main content

INTERVIEW

Λένα Παπαληγούρα : «Όποιος καταφέρνει, σήμερα, να παραμένει αθώος, είναι πολύ έξυπνος»!

 Η Λένα Παπαληγούρα παντρεύεται! Όμως, μεταξύ παραστάσεων και προετοιμασιών για τη νέα της ζωή, μίλησε στο allyou και τη Μαρία Πανάγου για όλα! 



Η Λένα Παπαληγούρα είναι ένα κορίτσι με το οποίο θες να ασχοληθείς. Εκείνη δεν το επιδιώκει. Απλώς συμβαίνει. Γιατί είναι εξαιρετική ηθοποιός (αυτό άλλωστε ονειρευόταν να γίνει από μικρή), λαμπερή, ήρεμη, χαμηλών τόνων και πολύ προσηνής. Η δόξα και η δημοσιότητα δεν της πήραν τα μυαλά (η διάκρισή της με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη την έκανε να δουλεύει ακόμη πιο σκληρά) και η σημαντική καταγωγή της (πατέρας της είναι ο πολιτικός Αναστάσιος Παπαληγούρας ενώ παππούδες της, οι Παναγής Παπαληγούρας και Γεώργιος Ράλλης) δεν της «έκλεψαν» την εσωτερική ισορροπία και την ωριμότητα. 

Τον τελευταίο καιρό μαγεύει το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την παράσταση «Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι και μόλις προ ημερών είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση γάμου που της έκανε ο καλός της! Τι άλλο θέλει κανείς για να είναι ευτυχισμένος;   

«Ο Ηλίθιος», η παράσταση που πρωταγωνιστεί, μιλάει για έναν πρίγκιπα που θρυμματίζεται από καλοσύνη. Ο Μίσκιν, που πάσχει από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία. 

Όμως ποιος είναι καλός; Αυτός που δεν πράττει το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, έχουν μερίδιο οι καλοί άνθρωποι;  

 

Συνέντευξη στη Μαρία Πανάγου
 

 papaligoura2.jpg
 

Σας έχει συμβεί να διαπιστώσετε ότι ένας άνθρωπος που είναι αθώος, αγνός, χαρακτηρίζεται από πολλούς ηλίθιος;  

Ναι, φυσικά. Δε ξέρω πόσο αντέχουμε την αθωότητα στις μέρες μας. Κι είναι εύκολο να κακοχαρακτηρίσουμε ό,τι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Από την άλλη, όπως λέει και ο Ντοστογιέφσκι, «η καλοσύνη είναι ευφυΐα». Οπότε, ίσως, όποιος καταφέρνει και παραμένει αθώος σήμερα είναι ιδιαίτερα έξυπνος.  

Παρεξηγείται η καλή πρόθεση πιστεύετε; 

Συχνά γίνονται εγκλήματα από καλές προθέσεις. Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει τις καλύτερες προθέσεις, όμως άθελά του να προξενήσει κακό στους άλλους. Καμία φορά λοιπόν για μένα δε μετρά η πρόθεση, αλλά το αποτέλεσμα.  

Τι είναι τελικά καλοσύνη;   

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση. Θα σας απαντήσω όπως μας απάντησε ένας ψυχίατρος όταν ήρθε να μας μιλήσει στις πρόβες. Η απάντηση του μου άρεσε πολύ. Είπε λοιπόν «καλό είναι αυτό που μένει όταν βγάλουμε το κακό». Τι έχετε να πείτε; 

Στην εποχή μας χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο  να είναι κάποιος καλός;  

Σίγουρα στην εποχή μας χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά με τον εαυτό μας. Να προσπαθούμε για το καλό. Να το οραματιζόμαστε.. Ίσως έτσι καταφέρουμε κάποτε να κάνουμε την κοινωνία μας λίγο πιο ανθρώπινη. 

Αναγνωρίζεται μια καλή πράξη ή καμιά φορά δεν… συγχωρείται καν;    

Νομίζω εξαρτάται από το αποτύπωμα που αφήνει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να αναγνωρίσουν μια τέτοια πράξη. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν.  

Έχετε κοιτάξει ποτέ κάποιον άνθρωπο που είναι πολύ θετικός, καχύποπτα;  

Ίσως ναι. Ξέρετε καμιά φορά η υπερβολική ευγένεια ίσως κρύβει κάτι, ίσως κρύβει ακόμα και αλαζονεία. Ένας πραγματικά θετικός άνθρωπος όμως συνήθως δεν είναι υπερβολικός. Συνήθως βασίζομαι στο ένστικτό μου για τους ανθρώπους. Ευτυχώς δε πέφτω πολύ συχνά έξω. 

Η αγάπη οδηγεί πάντα στη σταύρωση, όπως λέει ο συγγραφέας;  

H αγάπη κατά Μίσκιν εμπεριέχει τη θυσία. Το να βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα είναι μια μορφής σταύρωση. Με μια άλλη ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγάπη του Μίσκιν είναι μεγάλο δώρο προς τους ανθρώπους με την προϋπόθεση ότι μπορούν να την εισπράξουν.
 

papaligoura5.jpg
 

Εσείς, τη φοβάστε την αγάπη; 

Νομίζω όχι. Ελπίζω όχι. Μεγάλωσα με πολλή αγάπη και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό. Οπότε την αναζητώ την αγάπη. Μου γαληνεύει την ψυχή. 

Δε μπορώ, λοιπόν, να μη σας ρωτήσω… Μάθαμε ότι ο αγαπημένος σας, σάς έκανε πρόταση γάμου και είπατε το μεγάλο ναι!   

Μα που το μάθατε; Χα χα! Ναι, ισχύει, είμαι πολύ χαρούμενη, αλλά δε μου αρέσει να μιλάω για τα προσωπικά μου, οπότε δε θα σας πω λεπτομέρειες! 

Πείτε μου τουλάχιστον αν θέλετε να κάνετε παιδιά… 

Ναι πολύ! 

Ποιος είναι ο ρόλος που έχετε αγαπήσει περισσότερο μέχρι τώρα στην καριέρα σας και γιατί;  

Όλους τους αγαπώ. Κι την περίοδο που δουλεύω κάτι πάντα έχει την μεγαλύτερη θέση στη καρδιά μου. Απ’ όλα όμως ξεχωρίζω την «Κατερίνα» γιατί έζησα απίστευτες στιγμές δουλεύοντας γι’ αυτή και στις πρόβες και στις παραστάσεις. Και την «Αόρατη Όλγα» γιατί ήταν επίσης μια ξεχωριστή διαδικασία και μου χάρισε και το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Επίσης και στις δυο παρατάσεις ένιωθα ένα χρέος να υπερασπιστώ τις ηρωίδες. Τα θέματα τους με αφορούσαν προσωπικά. Και με συγκινεί πάντα να δίνω μέσα απ’ το θέατρο φωνή σε ανθρώπους που στη ζωή δεν έχουμε την ευκαιρία να ρους ακούσουμε. 

Σπουδαία διάκριση το βραβείο Μελίνα Μερκούρη… 

Ήταν απ’ τις πιο όμορφες στιγμές που έχω ζήσει. Δε θα την ξεχάσω ποτέ. Η επιτροπή αποτελείτο από ανθρώπους που θαυμάζω, οι συνυποψήφιες μου ήταν όλες υπέροχες ηθοποιοί και εξαιρετικά κορίτσια. Και κυρίως το βραβείο φέρει το όνομα της Μελίνας. Αυτής της τεράστιας προσωπικότητας που μας θυμίζει να αναζητούμε το φως ακόμα κι όταν γύρω μας υπάρχει μονάχα σκοτάδι. Ένιωσα χαρά, τιμή, συγκίνηση, αγωνία πήρα δύναμη, πήρα έμπνευση. Τι να πρωτοπώ; 

Τόσο νέα, αλλά αναγνωρισμένη και βραβευμένη. Πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό;  

Μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Νιώθω όμως και αγωνία να είμαι αντάξια των προσδοκιών των ανθρώπων που με εμπιστεύονται. Κάθε φορά νιώθω ότι ξεκινάω απ’ το μηδέν. Από την αρχή. Νιώθω την ίδια ανασφάλεια κάθε φορά. Ευτυχώς και τον ίδιο ενθουσιασμό. Νομίζω πως ποτέ δε θα νιώσω πως έχω κατακτήσει κάτι.. 

Τι προτιμάτε; Τηλεόραση, σινεμά ή θέατρο;  

Όλα. Θέατρο για τη ζωντανή επαφή, για την επανάληψη της κάθε μέρας, για τα κλασικά κείμενα. Σινεμά και τηλεόραση για τη μαγική διαδικασία του γυρίσματος. 

paapligoura6.jpg
 

Μένετε στο κέντρο της Αθήνας. Τι σας αρέσει και τι όχι;   

Μ αρέσει πολύ εκεί που μένω τώρα. Είναι η πρώτη φορά που απολαμβάνω τόσο πολύ το σπίτι μου γιατί ζω με τον άνθρωπο μου και γιατί το έχουμε φτιάξει όπως θέλουμε εμείς. Επίσης μ’ αρέσει που στο δρόμο βλέπεις κάθε λογής ανθρώπους, ότι τα μαγαζιά είναι συνήθως ανοιχτά και υπάρχει φασαρία και κίνηση. Και επίσης το σημαντικότερο: ότι μπορώ να πάω παντού με τα πόδια. Δε μεγάλωσα στο κέντρο. Μετακόμισα εκεί 18 χρόνων. Απολαμβάνω τη φασαρία του. Το ότι είναι πολύβουο και πολύχρωμο. Και ότι τα πάντα είναι σε απόσταση αναπνοής απ’ το σπίτι μου.  

Στεναχωριέμαι αφάνταστα με τους άστεγους. Δε μ αρέσει ότι συχνά βλέπω γύρω μου θλιμμένους και θυμωμένους ανθρώπους, δε μ αρέσει η βρωμιά στους δρόμους. Με κουράζει η πολλή κίνηση όταν χρειάζεται να πάω κάπου με τ’ αμάξι .  

Πώς είναι μια καθημερινή σας μέρα; 

Όταν δουλεύω είναι κάπως σαν να κρατάω όλη μου την ενέργεια για το βράδυ. Συνήθως τα πρωινά έχω πρόβες ή πάω γυμναστήριο ή διαβάζω. Μαγειρεύω και ύστερα πάω στο θέατρο. Όταν γυρίζω το βράδυ είναι οι ώρες που περνάω με τον φίλο μου. Οι πιο ωραίες. Έχουμε κι ένα γατί, οπότε καθόμαστε συνήθως και παίζουμε με το γάτο ή βλέπουμε καμία ταινία. Όταν δε δουλεύω μ’ αρέσει να βγαίνω για καμία μπύρα. Αλλά χαλαρά πράγματα. Απολαμβάνω να περνάω χρόνο με τους φίλους μου. 

Το γεγονός ότι είστε απόγονος σπουδαίων πολιτικών τι ρόλο έχει παίξει στη ζωή σας; Σας βοήθησε στην πορεία ή το αντίθετο; Σας άνοιξε ή μπορεί να σας έκλεισε και κάποιες πόρτες περιστασιακά 

Διδάχτηκα από αυτούς ήθος και αξιοπρέπεια. Τους ευγνωμονώ και είμαι περήφανη γι αυτούς. Από πολύ νωρίς ξεκαθάρισα μέσα μου ότι θα ακολουθήσω το δικό μου δρόμο και θα το κάνω μόνη μου, οπότε δε ξέρω αν με βοήθησε ότι η οικογένειά μου ήταν αναγνωρίσιμη. Ίσως κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να με δουν σε οντισιόν από περιέργεια. Ξέρετε, νομίζω ότι κάπως εξάπτει τη φαντασία να θέλει κάποιος να γίνει ηθοποιός και να είναι από πολιτική οικογένεια. Όμως η σκηνή είναι αμείλικτη και αν δεν είσαι για εκεί, δεν αντέχεις όποια κι αν είναι η οικογένεια σου. 

Όταν τους είπατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός ποια ήταν η πρώτη τους αντίδραση;  

Ήταν κάτι που το περίμεναν. Ήρθε φυσικά οπότε το δέχτηκαν με χαρά. Δεν τους το ανακοίνωσα μια καλή πρωία αλλά από πολύ μικρή ήμουν σε θεατρικές ομάδες στο σχολείο κλπ κλπ. Τώρα ελπίζω να είναι περήφανοι. Έρχονται στο θέατρο. Φέρνουν και τους φίλους τους. 

Αλήθεια, γιατί γίνατε ηθοποιός; 

Γιατί μέσα απ’ τα κείμενα και τους ρόλους μπορείς να επικοινωνείς κι αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος επικοινωνίας! Το θέατρο είναι για μένα παιχνίδι ομαδικό. Ελευθερία και ζωή. Με αυτό νικάς τη ματαιότητα και κοροϊδεύεις το χρόνο! 

papaligoura7.jpg
 

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;  

Μεγάλωσα με όρια και πειθαρχία αλλά και πολλή αγάπη. Είχα ωραία παιδικά χρόνια. Είμαι όμως μοναχοπαίδι οπότε είχα και αρκετή μοναξιά. Ήμουν όμως ένα πολύ εύκολο παιδί και πολύ ήσυχο. Όπου μ έβαζες καθόμουν. Και τώρα κάπως έτσι είμαι. 

Σε ποιον από τους γονείς σας μοιάζετε; 

Και στους δυο. Φυσιογνωμικά. Με τη μητέρα μου ειδικά, είμαστε ίδιες. Σα χαρακτήρας νομίζω δε μοιάζω σε κανέναν από τους δυο. Έχω στοιχεία τους, αλλά μάλλον είμαι κάτι άλλο, κάτι από μόνη μου… ποιος ξέρει από που.. 

Το Πανεπιστήμιο δεν το τελειώσατε, νομίζω, για μια χρονιά. Δεν το αντέξατε καθόλου; Ήταν αποκλειστικά μια χάρη στους γονείς σας;   

Θα ήθελα να το χα τελειώσει. Ίσως το κάνω κάποια στιγμή. Άρχισα να δουλεύω όμως στο θέατρο και με απορρόφησε. Έβλεπα το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα και ήθελα να το χαρώ ολοκληρωτικά. 

Κλαίτε εύκολα;  

Αρκετά. Και ανάλογα τη στιγμή. Στις ταινίες  πολύ. Στη ζωή πιο δύσκολα. Αλλά αν αρχίσω, δύσκολα σταματάω. 

Τι θα αποτελούσε για σας τη μεγαλύτερη δυστυχία;   

Η απώλεια. Η απώλεια των αγαπημένων μου ανθρώπων, η απώλεια του μυαλού η των δυνάμεων μου. 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο;  

Το ψέμα, την προδοσία, τον ρατσισμό. 

Μετά τον Ντοστογιέφσκι, τι θα κάνετε; 

Την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Θα κάνουμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα…  

 

 

 

INFO 

ilithios1.jpg
 

«Ο Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32) 

Μετάφραση – Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης  

Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής  

Σκηνικά - Κοστούμια: Λίλη Πεζανού 

Μουσική - Sound Design: Μίνως Μάτσας                                                         

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ                                                                       

Κίνηση: Γιάννης Γιαπλές 

Δημιουργία Video παράστασης: Xρυσούλα Κοροβέση 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μαργαρίτη 

Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης              

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης           

 

Πρωταγωνιστούν: 

Πέτρος Φιλιππίδης  

Γιάννης Στάνκογλου  

Λένα Παπαληγούρα  

Μαρία Κίτσου  

Γιώργος Κωνσταντίνου  

Γιώτα Φέστα  

Ιωάννης Παπαζήσης 

Γιώργος Δεπάστας 

Στάθης Μαντζώρος 

Χάρης Χιώτης 

Συμμετέχει το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;