Skip to main content

INTERVIEW

Μαρίλλη Μαστραντώνη: «Ευαισθησία, σεβασμός και προσοχή για να μην προδώσουμε τους στόχους μας»

Με αφορμή τη νέα της παράσταση «Camp Europe» στο Χυτήριο (9-15/5), η περφόρμερ και σκηνοθέτιδα μίλησε στο AllYou.gr και τη Γωγώ Καρκάνη


Γωγώ Καρκάνη

Τη Μαρίλλη Μαστραντώνη και το ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble ίσως τους γνωρίζεις από το προηγούμενο έργο τους, «Manifesto 2083», μέσω του οποίου διερευνούσαν τις αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Στο καινούριο τους πρότζεκτ, με τίτλο «Camp Europe», καταπιάνονται με ένα ακόμα φλέγον θέμα της επικαιρότητας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Το «Camp Europe», αφού εξελίχθηκε σταδιακά σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες, κορυφώνεται στις 9-15/5 στο Χυτήριο, με την ομώνυμη παράσταση σε σύλληψη, δραματουργία και σκηνοθεσία της Μαστραντώνη, δείγμα του θεάτρου-ντοκουμέντο, ένα είδος που τροφοδοτείται από αληθινά γεγονότα.

Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, το «Camp Europe» επικεντρώνεται σε περιόδους έντονων προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα στην «κατάσταση εξαίρεσης»: στο πώς, δηλαδή, μια κατάσταση (υπαρκτής ή επινοημένης) εκτάκτου ανάγκης μετατρέπεται σε φυσιολογικό τρόπο διακυβέρνησης. Έμφαση δίνεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε διάφορες εποχές και τόπους, ως φυσικούς και συμβολικούς χώρους έκλειψης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

camp1.jpg

Περφόρμερ, σκηνοθέτιδα, δραματουργός, καλλιτεχνική διευθύντρια της Εταιρείας Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΕΝΤΡΟΠΙΑ και του διεθνούς «Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (F.E.S.)», με συμμετοχές σε θέατρα και φεστιβάλ δεκάδων χωρών του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κύπρο, Ολλανδία, Νότια Αφρική κ.λπ.): Το ενεργητικό της Μαστραντώνη προδιαθέτει θετικά για το αποτέλεσμα και το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε για την παράσταση στο Χυτήριο είναι ότι την περιμένουμε με ενδιαφέρον. Λίγο πριν από την πρεμιέρα λοιπόν, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για το «Camp Europe», αλλά και για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Πώς προέκυψε η ιδέα του «Camp Europe»; Γιατί αποφασίσατε να εστιάσετε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;

«Είναι ένα φλέγον πολιτικοκοινωνικό ζήτημα και με απασχολούσε η διαχείρισή του. Αποφάσισα λοιπόν να το διερευνήσω, αλλά από μια διαφορετική οπτική: αφενός της ιστορικής προοπτικής (τις περιόδους προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ού αιώνα), αφετέρου της λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης –όπου συνήθως εγκλείονται οι “μετακινούμενοι” πληθυσμοί– σε κρίσιμες περιόδους, καθώς και της μεταξύ τους σχέσης».  

Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στο «Camp Europe» και το προηγούμενο πρότζεκτ σας, «Manifesto 2083»;

«Η προφανής διασύνδεσή τους είναι το πολιτικό υπόβαθρο. Αλλά υπάρχουν και άλλες “εσωτερικές” διασυνδέσεις, αφού ο ακροδεξιός λαϊκισμός χρησιμοποιεί μια ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική μίσους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στοχεύοντας –και δυστυχώς συχνά επιτυγχάνοντας– πολιτικά οφέλη».  

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις πόλεις όπου εξελίχθηκε το «Camp Europe»;

«Οι συγκεκριμένες πόλεις επιλέχθηκαν ως ενδεικτικά παραδείγματα, και ως προς το ιστορικό τους παρελθόν, αλλά και ως προς την τρέχουσα πολιτική τους κατάσταση». 

Ποια γεγονότα χρησιμοποιείτε στην παράσταση ως ιστορικά παραδείγματα; Πώς συνδέονται, ειδικότερα, τα σύγχρονα στρατόπεδα εγκλεισμού με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής περιόδου;

«Δυστυχώς ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας βρίθει παραδειγμάτων “στρατοπεδικής” μνήμης και εμπειριών εξορίας και βίαιων εκτοπίσεων. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις προσφυγικές ροές μετά την ελληνοτουρκική σύρραξη το 1922, τους τόπους εξορίας των ελληνικών δικτατοριών, τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κύμα βίαιων εκτοπίσεων που σάρωσε την Ευρώπη αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

»Παντού το στρατόπεδο συμβολίζει το χώρο έκλειψης των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ο κοινός τόπος των σύγχρονων στρατοπέδων εγκλεισμού με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής περιόδου είναι αυτή ακριβώς η “κατάσταση εξαίρεσης”».

Ποιες ιδιαίτερες προκλήσεις κρύβει, από την εμπειρία σας, ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρότζεκτ όπως το «Camp Europe»;

«Πάντα η έρευνα και η συλλογή υλικού για τέτοιου τύπου πρότζεκτ είναι μια μακρά διαδικασία. Η επεξεργασία του υλικού αργότερα χρειάζεται ευαισθησία, σεβασμό και προσοχή, ώστε να μην “προδοθούν” ούτε οι στόχοι που θέσαμε, αλλά ούτε και τα πρόσωπα που μας εμπιστεύτηκαν συμβάλλοντας στην έρευνά μας. 

»Επίσης είναι πάντα δύσκολο, όσο και προκλητικό, να επιχειρείς να αποδώσεις με θεατρικό τρόπο θεωρητικές και αφηρημένες έννοιες, όπως στην περίπτωση του “Camp Europe” η “κατάσταση εξαίρεσης”, η “γυμνή ζωή”, ή το θέμα της “κυριαρχίας” και της βιο-πολιτικής.

»Τέλος οι καλοί συνεργάτες, πάνω στους οποίους μπορείς να βασιστείς, είναι πάντα ένα ζητούμενο κεφαλαιώδους σημασίας».   

camp2.jpg

Από ποια άποψη, πιστεύετε, φέρει ο καθένας μας πολιτική και ηθική ευθύνη απέναντι στους μετακινούμενους πληθυσμούς;

«Ο καθένας μας φέρει ευθύνη μέσα από τις πολιτικές επιλογές και ενέργειες του αναπτυγμένου Δυτικού Κόσμου, στο πλαίσιο μιας επιθετικής γεωπολιτικής στρατηγικής η οποία επιφέρει ολέθριες συνέπειες για τους πληθυσμούς που περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τους υπολογισμούς και που οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα. Είμαστε πολίτες αυτού του Κόσμου, πράγμα που μας καθιστά υπεύθυνους και ηθικά υπόλογους απέναντί τους».

Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το θέατρο ντοκουμέντο στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση;

«Μπορεί μόνο να επιχειρήσει να τη φωτίσει από μια διαφορετική οπτική, ώστε να προτρέψει το κοινό του στη διερώτηση και στον αναστοχασμό, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορετικούς συσχετισμούς και νέες “συνάψεις”, εμπλουτίζοντας έτσι το δημόσιο διάλογο».    

«Camp Europe», Τετάρτη 9/5 και Κυριακή 13/5 στις 19:00. Πέμπτη 10/5, Παρασκευή 11/5, Σάββατο 12/5, Δευτέρα 14/5 και Τρίτη 15/5 στις 21.30. Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, τηλ. 210 3412313. Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (ατέλειες/ άνεργοι). 
Κρατήσεις στο Viva και το ταμείο του θεάτρου. Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τη Μαρίλλη Μαστραντώνη θα βρεις εδώ.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;