Skip to main content

INTERVIEW

Θάλεια Ματίκα: «Η Ελλάδα δεν δίνει τόπο στα νιάτα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλάει στο allyou και την Μαρία Πανάγου για την παράσταση Beginning, στην οποία πρωταγωνιστεί , για τα "Φιλαράκια¨, τον άνδρα της Τάσο Ιορδανίδη, και για την ...τετράγωνη οπτική της!


Μαρία Πανάγου

Tην απολαμβάνουμε στη σκηνή του θεάτρου 104, ως "Λόρα", μια γυναίκα καριέρας γύρω στα 40, πολύ επιτυχημένη στη δουλειά της, αλλά πολύ μόνη που βρίσκεται στη δύσκολη φάση της ανασκόπησης τής μέχρι τώρα ζωής της.

matika.jpg

Η συναισθηματική κωμωδία του Ντέϊβίντ Έλντριτζ, που σάρωσε στο θεατρικό βρετανικό box-office, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και κάνοντας απανωτά sold out για τις παραστάσεις στο Εθνικό θέατρο και στο West-End του Λονδίνου, αναμένεται να διαγράψει την ίδια θριαμβευτική πορεία και στην Ελλάδα. Άλλωστε η Θάλεια Ματίκα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει περισσότερο από θαυμάσια σε ό,τι κι αν κάνει. Έχοντας στο πλευρό της τον συμπρωταγωνιστή της Γιάννη Δρακόπουλο και σκηνοθέτη τον Τάσο Ιορδανίδη, η σφραγίδα της επιτυχίας είναι σα να έχει ήδη «χτυπηθεί» και στο σανίδι της ελληνικού θεάτρου.

parastasi.jpg
Το Beginning είναι ένα ρομάντζο του 21αιώνα, συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο, με σπάνιο -υψηλής αισθητικής- χιούμορ. Ένα έργο- ύμνος για το σύγχρονο άνθρωπο της καριέρας, του αγώνα ταχύτητας της καθημερινότητας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν γίνει τόσο δύσκολες αλλά πάντα θα αποτελούν ανάγκη μας...


Αντιμετωπίσατε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στις πρόβες;
«Δε θέλω να παρεξηγηθώ αλλά όχι. Η διαδικασία ήταν ομαλή και αυτό οφείλεται στην παρουσία του Τάσου, στη συνεργασία με το Γιάννη και στην άψογη συνεννόηση με τους παραγωγούς μας, την Παναγιώτα και τον Κώστα, που είναι γεμάτοι αγάπη για τη δουλειά τους. Επίσης, ο χαρακτήρας της Λόρα μου είναι πολύ οικείος και δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να την κατανοήσω και να της δώσω άλλοθι»!
Έχει αγωνία η πρώτη φορά της παράστασης στην Ελλάδα -ειδικά μετά από την μεγάλη του επιτυχία του στην Αγγλία;
«Σε κάθε ανέβασμα υπάρχει αγωνία. Η αγωνία του ταξιδιού και της αποδοχής. Όμως, θέλω να δηλώσω ότι κατάλαβα άμεσα γιατί το Beginning γνώρισε τέτοια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία. Εξαιρετική γραφή, εξαιρετικό χτίσιμο των δύο χαρακτήρων και της ιστορίας, εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό. Μία ρομαντική κομεντί με δύο ήρωες που τους συναντάμε καθημερινά, που αισθανόμαστε ότι είναι φίλοι μας! Πολύ ειλικρινά, είχα χρόνια να διαβάσω υλικό ενός σύγχρονου δημιουργού και να με ενθουσιάσει τόσο πολύ»!

Είναι η δεύτερη φορά που ο Τάσος Ιορδανίδης σκηνοθετεί τη Θάλεια Ματίκα. Η πρώτη ήταν η μεγάλη επιτυχία ''Δυο γυναίκες χορεύουν'' του Ζουζέπ Μαρία Μπένετ Ζουρνέ, όπου η ηθοποιός τιμήθηκε για την ερμηνεία της στα θεατρικά βραβεία Κουν το 2015.

vegbig.jpg

Η βράβευσή σας στην προηγούμενη δουλειά σας με τον Τάσο Ιορδανίδη, προσδίδει περισσότερο άγχος σε αυτή τη νέα δουλειά; Φοβάστε τη σύγκριση με το «Δυο γυναίκες χορεύουν»;
«Ο Τάσος και η Χρυσούλα Διαβάτη μου χάρισαν μία υπέροχη θεατρική εμπειρία που κουβαλώ και θα κουβαλώ σαν αποσκευή όσα χρόνια και αν περάσουν. Να σας πω την αλήθεια αισθάνομαι ασφαλής. Είναι τελειομανής -με μένα ακόμα περισσότερο γιατί είναι άνθρωπός μου- και σαν καλλιτέχνη τον εκτιμώ βαθιά».

Πιστεύετε ότι στην εποχή μας, στη χώρα μας, οι σχέσεις έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία; Η κρίση έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις;
«Οι ρυθμοί της ζωής δεν αφήνουν περιθώρια στη συντροφικότητα. Οι απαιτήσεις των καιρών περιορίζουν τις επιλογές. Βιώνουμε μια εποχή καινούρια, μια εποχή που τα είδωλα και τα ινδάλματα ξεθωριάζουν και υπάρχει η επιτακτική ανάγκη μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης στις ιδέες, στις δράσεις… Ο 21ος αιώνας της υπερκατανάλωσης, του success story και της υπερπληροφόρησης είναι ακόμα ένα βρέφος, που δε γνωρίζουμε μεγαλώνοντας ποια θα είναι τα γνωρίσματά του. Στο χέρι της ανθρωπότητας είναι να γαλουχηθεί σωστά. Πρόκειται για ένα ξεκίνημα λοιπόν».

Επιτυχημένες δουλειές, δύο παιδιά, σπίτι…  Πώς τα προλαβαίνετε όλα;
«Μα δεν τα προλαβαίνω! Είναι σίγουρο ότι κάποια υποχρέωση θα αφεθεί για την επόμενη μέρα. Και αυτό για μένα είναι πολύ αγχωτικό γιατί αυτό που ξέρω σίγουρα για τον εαυτό μου είναι ότι είμαι άνθρωπος του σήμερα και όχι του αύριο. Της ευθύνης. Για να καταπολεμήσω λοιπόν αυτό το άγχος έχω προσπαθήσει να ιεραρχήσω τα πράγματα. Και η σειρά είναι παιδία, σπίτι, δουλειά… Ευτυχώς είμαι τυχερή γιατί έχω αρκετή βοήθεια και από την οικογένειά μου αλλά και από την οικογένεια του Τάσου και μου δίνεται η δυνατότητα να μην παραμελώ και την επαγγελματική μου διαδρομή».

Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι ευκολίες στο να είσαι σε ζευγάρι με έναν άνθρωπο του ίδιου χώρου;
«Να σας πω την αλήθεια δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Βρισκόμαστε και οι δύο σε ένα χώρο που αγαπάμε πολύ και αυτό μας φορτίζει θετικά. Οι ευκολίες είναι πολλές. Δε χρειάζεται να επεξηγούμε ιδιαιτέρως τις καταστάσεις. Φαντάζομαι ότι αυτό θα συμβαίνει και σε ένα ζευγάρι γιατρών ή δικηγόρων ή μουσικών».

Γερμανικό σχολείο, οικονομικά στο Πανεπιστήμιο... Θα φανταζόταν κανείς ότι είστε ένα «τετράγωνο» μυαλό. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος με τέτοια εκπαίδευση να είναι ένας καλός καλλιτέχνης;
«Καταρχάς δεν ξέρω αν είμαι καλός καλλιτέχνης. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κρίνει ο κόσμος και θα κριθεί από το χρόνο. Πράγματι, νομίζω ότι διαθέτω μια τετράγωνη οπτική. Είναι κάτι που… διατυμπανίζουν και οι φίλοι μας και πολύ περισσότερο από όλους ο Τάσος.
Έχω την αίσθηση ότι η πρακτικότητα βοηθάει την υποκριτική. Και για να είναι κάποιος πρακτικός πρέπει να περπατάει πάνω στις ευθείες του τετραγώνου».

Οι σπουδές σας, το Πανεπιστήμιο, ήταν επιλογή σας ή μήπως και λίγο το… χατίρι στους γονείς σας;
«Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, σε ένα τμήμα με λαμπρά μυαλά. Οι γονείς μου δε με πίεσαν καθόλου αφού ήξεραν από πολύ νωρίς ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τίποτα άλλο πέρα από την υποκριτική. Παρ' όλα αυτά, συμμετείχα στη διαδικασία των Πανελληνίων για την εμπειρία και πέρασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Οι γονείς μου λένε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά μου, από πολύ μικρή ηλικία, ήταν ότι ήμουν ανέκαθεν κυριολεκτική στις φράσεις μου. Έτσι όταν τους ανακοίνωσα σε ηλικία τεσσάρων ετών ότι θα γίνω ηθοποιός κατάλαβαν ότι δεν αστειευόμουν. Άλλωστε και οι δύο είναι πολύ φιλότεχνοι και υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την επιλογή μου».

veggala.jpg

Τηλεόραση, κινηματογράφος, θέατρο… Αγαπάτε κάτι από αυτά περισσότερο; Γιατί;
«Σίγουρα το θέατρο μπαίνει σε ένα βάθρο. Αλλά αγαπάω πολύ και τα δύο άλλα Μέσα. Αρκεί να υφίστανται ωραίες συνθήκες εργασίας».

Παρακολουθείτε τηλεόραση; Τι σας αρέσει από αυτά που βλέπετε;
«Παρακολουθώ, κυρίως το βράδυ πριν κοιμηθώ και παρακολουθώ κατά κύριο λόγο ξένες σειρές. Θεωρώ ότι στην έξω βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα. Τα τηλεοπτικά προϊόντα μυθοπλασίας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κινηματογραφικά».

Υπάρχει κάποιο σήριαλ που θα θέλατε να συμμετάσχετε;
«Ναι! Στα «Φιλαράκια»! («Friends», αμερικανική σειρά).

Aναγνωρίζεται το ταλέντο στην Ελλάδα; Τελικά στο εξωτερικό αναγνωρίζεται κανείς πιο εύκολα; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της»;
«Σχετικά είναι όλα. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα ‘’τρώει τα παιδία της’’, ούτε αν κάποιος μπορεί να αναγνωρισθεί πιο εύκολα στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζονται οι νέοι, όλων των ιδιοτήτων, με καχυποψία. Τόπος στα νιάτα δεν υπάρχει."

Εσείς θα φεύγατε από την Ελλάδα για να ζήσετε έξω;
«Ποτέ μη λες ποτέ αλλά δύσκολα. Την αγαπάω πολύ την Ελλάδα, την Αθήνα… Μάλλον ο νόστος θα ήταν μεγάλος» .

Αν για κάποιο λόγο δε μπορούσατε να δουλέψετε πλέον ως ηθοποιός, τι δουλειά θα μπορούσατε/θέλατε να κάνετε;
«Καμία».

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας;
«Οφείλω να είμαι. Αν και η αισιοδοξία δεν είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μου»...

Πώς είναι μια κανονική σας μέρα;
«Δεν υπάρχουν κανονικές μέρες. Πρόγραμμα. Είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια. Μια κανονική μέρα όμως θα ήθελα να είναι γεμάτη από τα παιδιά μου, το σύντροφό μου και τη δουλειά μου στη σωστή αναλογία».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
«Η μοναξιά».

Επαγγελματικά, τι έρχεται στο μέλλον;
«Μετά την παρουσία έξι χρόνων στο θέατρο ‘’Άνεσις’’, ο Τάσος στεγάζει για φέτος τουλάχιστον, τα εγχειρήματά του στο θέατρο ‘’Altera Pars’’. Έναν από τους πιο όμορφους, ζεστούς και φιλόξενους χώρους της θεατρικής Αθήνας. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων -μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου- επαναλαμβάνεται ο Άμλετ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε και μετάφραση Δημοσθένη Παπαδόπουλου με την Λήδα Ματσάγγου, την Ιωάννα Παππά, τον Άρη Λεμπεσόπουλο, τον Θοδωρή Κατσαφάδο, τον Δημήτρη Διακοσάββα, τον Θοδωρή Κανδηλιώτη, τον Ιάσονα Παπαματθαίου, τον Δημήτρη Σαμόλη και τον Αντώνη Αντωνάκο. Πρόκειται για μία καινούρια προσέγγιση της παράστασης από τον Τσουλάτζε ,που πατάει στις ήδη κεκτημένες σταθερές, αλλά φρεσκάρει αρκετά πράγματα. Παράλληλα με τον Άμλετ, κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγευμα, και πάλι στο Altera Pars, o Άρης Λεμπεσόπουλος, είναι ''Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα'' σε συν-σκηνοθεσία δική του με τον Τάσο. Οι δυο τους βασίστηκαν στο ομότιτλο αριστουργηματικό κείμενο του Πιραντέλλο. Μετά τις 15 Δεκεμβρίου, τον Άμλετ θα διαδεχθεί μία παράσταση-έκπληξη...».


INFO

«BEGINNING» του Ντέϊβιντ Έλντριτζ
Θέατρο 104. Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Πρωταγωνιστούν: Θάλεια Ματίκα, Γιάννης Δρακόπουλος
Μετάφραση-Σκηνοθεσία : Τάσος Ιορδανίδης
Σκηνικά: Μανώλης Φραγκάκης
Κοστούμια: Απόστολος Δημακόπουλος
Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος
Μουσική επιμέλεια : Κωστής Ξενόπουλος-Τάσος Ιορδανίδης
Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης
Φωτογραφίες: Μελίνα Δόσιου
Trailer : Κωστής Ξενόπουλος
Παραγωγή: Vision Artt

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.