Skip to main content

INTERVIEW

Αντιγόνη Ψυχράμη: "Τραγουδάω συνέχεια στον γιο μου"

Γεννημένη για να παίζει, να χορεύει και να τραγουδά, η Πουλουδιά του «Τρελαντώνη» μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη και στο allyou.gr για τις παιδικές της μνήμες, τους ρόλους και τις αγάπες της ζωής της.



Τη συνάντησα στο Νομισματικό Μουσείο, στη δημοσιογραφική παρουσίαση του έργου «Ο Τρελαντώνης», άρρωστη και ξενυχτισμένη λόγω του μωρού της, αλλά παρόλα αυτά με το γλυκό της χαμόγελο στα χείλη.

Την είδα στο θέατρο Βέμπο να υποδύεται την Πουλουδιά, να χορεύει, να τραγουδά, να αλωνίζει τη σκηνή, και όπως μου εξομολογήθηκε στα γρήγορα καθώς έπρεπε να προλάβει την επόμενη παράστασή της, έπαιζε με διάστρεμμα στο πόδι. Και πάλι χαμογελαστή.   

Δεν ξέρω ειλικρινά πώς είναι να είσαι μαμά ενός μωρού ενός έτους και κάτι, και να παίζεις σε δύο παραστάσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Αντιγόνη αγαπά πολύ αυτό που κάνει. Αγαπά πολύ καθετί που κάνει, και αυτό εξηγεί το γλυκό χαμόγελο παντός καιρού.    

Ο «Τρελαντώνης» ανέβηκε πριν λίγες βδομάδες στη σκηνή. Μίλησέ μας λίγο για την Πουλουδιά σου.

Επί της ουσίας, ο ρόλος που υποδύομαι είναι διπλός. Αφηγούμαι την ιστορία του Τρελαντώνη ως Πηνελόπη Δέλτα ενώ ταυτόχρονα είμαι η Πουλουδιά, η ηρωίδα που «δημιούργησε» η ίδια η Πηνελόπη Δέλτα για τον εαυτό της. Είναι ένα κορίτσι αντιδραστικό, επαναστάτρια, διψασμένη για αγάπη, θυσίες, ηρωισμούς και μεγάλα κατορθώματα. Η σχέση της με τον αδερφό της ήταν πολύ ιδιαίτερη και μοναδική. Είναι μια ηρωίδα της εποχής εκείνης που μας συγκινεί και μας λείπει ακόμα και σήμερα.

Είχες διαβάσει μικρή αυτό το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα; 

Είναι ένα από τα κλασικά βιβλία που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Ωστόσο η τωρινή ανάγνωσή του μου δημιούργησε νέες εικόνες και συναισθήματα.

Ένα βιβλίο γραμμένο το 1932, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, από τα πλέον κλασικά. Πιστεύεις ότι υπάρχει μια δυστοκία να μεταφερθούν οι εμβληματικοί του χαρακτήρες στο θέατρο;

Θεωρώ ότι οι χαρακτήρες αυτού του έργου έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι απόλυτα αληθινοί. Η Πηνελόπη Δέλτα αφηγείται επί της ουσίας τις προσωπικές της οικογενειακές εμπειρίες. Και αυτό είναι που το κάνει τόσο άμεσο αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημερινό. Η ελληνική οικογένεια που περιγράφεται σε αυτό το έργο δε διαφέρει τόσο πολύ από τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Οι σχέσεις, οι γιορτές, ο τρόπος επικοινωνίας και το δέσιμο μεταξύ των μελών παραμένουν ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η εποχή και το περιτύλιγμά της. Ο τρόπος ντυσίματος, η αυστηρότητα σε επιφανειακά θέματα κ.λπ.

antigoni_mallia.jpg

Ποιο μήνυμα πιστεύεις ότι περνά στα σημερινά παιδιά το έργο;

Ο Τρελαντώνης μας επαναφέρει μνήμες από μια άλλη εποχή. Πιο αγνή, καθαρή. Μια εποχή που τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες, έτρεχαν, γέμιζαν χώματα, λάσπες, έπεφταν κάτω και μάτωναν τα γόνατά τους. Νιώθω ότι τα σημερινά παιδιά θα βιώσουν μια τέτοια εμπειρία. Θα τρέξουν μαζί μας, θα αφήσουν κάτω τα smartphones, θα ξεχαστούν και θα αναζητήσουν κάτι πιο …φυσικό. Κάτι που τόσα χρόνια ήταν δεδομένο αλλά πια θεωρείται παλιό. Η επαφή με τη φύση και τον συνάνθρωπό μας έχει χαθεί. Μέχρι και σε εμένα έχει λείψει αυτή η εποχή. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά με φίλους που τρέχαμε ανέμελοι, χωρίς να μας κυνηγάνε οι μανάδες μας από φόβο, με κοντά παντελονάκια και πολλή διάθεση για παιχνίδι. Ομαδικό. Όχι αυτό το κλειστοφοβικό εγωιστικό παιχνίδι της οθόνης που παρατηρώ παντού γύρω μου και με τρομάζει.  

Καλό θέατρο είναι το γεμάτο θέατρο;

Καλό θέατρο είναι αυτό που μιλάει στις ψυχές των θεατών. Όσοι κι αν είναι αυτοί. Αρκεί και ένας θεατής για να έχεις μια καλή παράσταση.

Ποια ιδιότητα δηλώνεις πρώτη όταν σε ρωτούν;

Δε δηλώνω ποτέ ιδιότητα. Έχω σπουδάσει και ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Δε μου αρέσει να βάζω κάποια ταμπέλα που να περιορίζει αυτό που είμαι.

Με ένα μωρό ενός έτους στο σπίτι, κι έναν πολυάσχολο σύζυγο... πώς τα καταφέρνεις να συνδυάζεις θέατρο και υποχρεώσεις;

Όταν υπάρχει θέληση, μπορείς να βρεις λύσεις για τα πάντα. Με πολλή υπομονή, αγάπη και προσπάθεια βρίσκουμε από κοινού μια φόρμουλα που μπορεί να δουλέψει για εμάς.

Τραγουδάς στον γιο σου; Τι του λες;

Του τραγουδάω συνέχεια. Από την ώρα που γεννήθηκε. Τώρα που το σκέφτομαι ακόμα πιο πριν… Του λέω σίγουρα τραγούδια από τις παραστάσεις που παίζω αλλά και τραγούδια στα οποία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση εκείνος! Όπως το «Αχ κουνελάκι», το «Λαϊκό Τσα Τσα», ακόμα και το «Όταν σου χορεύω». 

Έχει αλλάξει η ματιά σου στα πράγματα από τότε που έγινες μαμά;

Όσο μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε. Αλλάζουμε. Το κομμάτι της μητρότητας δε νιώθω να με μετατόπισε τόσο πολύ αλλά μου προσέθεσε περισσότερο συναίσθημα, ηρεμία, υπομονή και αντοχή.

Πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει «χαζά» πράγματα που παλαιότερα κορόιδευες σε άλλες μαμάδες;

Φυσικά. Το πιο κλασικό είναι αυτό που κάνουν όλες οι μανάδες του κόσμου και φαίνεται κουραστικό όταν δεν είσαι εσύ μαμά. Να δείχνω συνέχεια φωτογραφίες του γιου μου στο κινητό. Παντού και σε όλους!

Σκέφτηκες ποτέ ότι εμείς οι γυναίκες για να βιώσουμε τη μητρότητα, θυσιάζουμε περισσότερα πράγματα από ό,τι οι άντρες; Σε θύμωσε κάποια στιγμή αυτό;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Δε νιώθω ότι έχω θυσιάσει κάτι περισσότερο από τον άντρα μου. Μοιραζόμαστε ισόποσα τις υποχρεώσεις του γιου μας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε και οι δυο μας και να κουραζόμαστε εξίσου. Νιώθω τυχερή περισσότερο παρά θυμωμένη.

antigoni_aderfia.jpg

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό τελικά που σας ενώνει με τον Δημήτρη (Μακαλιά);

Θεωρώ ότι είναι η επικοινωνία μεταξύ μας. Έχουμε μάθει και οι δυο μας να ακούμε προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Να υποχωρούμε, να δίνουμε, να περιμένουμε. Αγαπάμε πολύ ο ένας τον άλλο. Χωρίς όριο και περιορισμούς. Αγνά και καθαρά.

Τον παρακολουθείς στην τηλεόραση; Του δίνεις τις συμβουλές σου;

Τον παρακολουθώ σε όλα τα επαγγελματικά του βήματα. Είτε είναι στην τηλεόραση είτε όχι. Πάντα τον συμβουλεύω και συζητάμε μεταξύ μας για τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα πράγματα με στόχο τη βελτίωσή μας.

Σου έχουν γίνει προτάσεις για τηλεοπτικές δουλειές; Εάν θα έκανες κάτι στη μικρή οθόνη, τι θα ήθελες ιδανικά να είναι;

Φέτος δεν είχα κάποια τηλεοπτική πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν το κυνηγάω και πολύ γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η ενασχόλησή μου με το θέατρο και τη μουσική. Αν είχα τη δυνατότητα να διαλέξω κάτι, θα ήθελα να συμμετάσχω σε μια μουσική σειρά, όπως είναι το Glee στο εξωτερικό.

Υπήρξε κάποιος δάσκαλος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές σου;

Δύο δάσκαλοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία, ο Δημήτρης Τυπάλδος και ο Πάνος Δήμας. Ο ένας μού έμαθε τα πρώτα μου βήματα στη μουσική και μου έθεσε τις βάσεις για να είμαι γεμάτη εφόδια και ο άλλος με εξέλιξε κάνοντάς με να μάθω τη φωνή μου, το σώμα μου και να αγαπήσω αυτό που είμαι.

Μουσική, χορός, θέατρο... υπάρχει κάποιο άλλο καλλιτεχνικό ταλέντο που μας κρύβεις;

Προς το παρόν όχι. Αλλά δε σταματάω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.

Τι θα πεις στον γιο σου για την Πόπη όταν μεγαλώσει;

Πως αυτό το κοριτσάκι δεν σταμάτησε στιγμή να πιστεύει στον εαυτό του και να δουλεύει σκληρά καθημερινά για να πετύχει τα όνειρά της. Ένα από αυτά ήσουν κι εσύ.

Αν η οικογένειά σου ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν;

Τα Λιανοτράγουδα του Μάνου Χατζιδάκι. 

Περίγραψέ μας ένα τυπικό σου 24ωρο.

Ξεκινά με πρωινό ξύπνημα που ορίζεται συνήθως από το πρόγραμμα του μπέμπη. Φτιάχνουμε το πρωινό μας και περνάω χρόνο μαζί του. Μετά ακολουθεί η παράσταση του Τρελαντώνη στο θέατρο Βέμπο. Επιστρέφω σπίτι και κάνω τις βασικές δουλειές της ημέρας μου. Παίζουμε, τραγουδάμε, εκείνος κοιμάται και εγώ συμμαζεύω. Τα Σαββατοκύριακα έχω τις παραστάσεις με το Ματίλντα στο θέατρο Ακροπόλ. Τα υπόλοιπα βράδια της εβδομάδας, τα περνάω με τον μικρό αγκαλιά περιμένοντας τον μπαμπά μας να επιστρέψει.

Μοιράσου μαζί μας μια όμορφη ανάμνηση από τα παιδικά σου χρόνια. 

Μια από τις όμορφες και αξέχαστες εμπειρίες ήταν η πρώτη μου συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν ήμουν 6 χρονών. Θυμάμαι τον Λευτέρη Παπαδόπουλο να με έχει στα πόδια του και να τραγουδάμε μαζί τραγούδια του. Την Αλίκη Βουγιουκλάκη να της κρατάω το κομπολόι και να με έχει αγκαλιά. Τον Γιώργο Νταλάρα να μου μαθαίνει τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας και να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Αγαπημένη σου ατάκα από τον Τρελαντώνη...

Γελάω κάθε φορά που ακούω τη θεία Μαριέττα να φωνάζει πλήρως ευνουχιστικά στον θείο: «Εσύ, Ζωρζή, να μην ανακατώνεσαι!»

antigoni_thiasos.jpg

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ο ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ της Πηνελόπης Δέλτα 
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ: Πλατεία Καραϊσκάκη, 210-5221767, Στάση ΜΕΤΡΟ: ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 
Σάββατο στις 14:30
Κυριακή στις 11:30 & 14:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12€ στην πλατεία | 10€ στον εξώστη
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: τηλεφωνικά στο 211 800 5141, online στο viva.gr, σε όλο το δίκτυο συνεργατών της VIVA και στο ταμείο του θεάτρου «ΒΕΜΠΟ», 210-5221767

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΤΙΧΟΙ: Στρατής Πασχάλης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Σπυράτου
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μιλτιάδης Παπαστάμου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Λευτέρης Παυλόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ: Σταύρος Σβήγκος, Αντιγόνη Ψυχράμη, Αντώνης Σταμόπουλος, Χλόη Μάντζαρη, Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Αθητάκης, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιώργος Ματζιάρης, Αλεξία Φάλλα. 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»