Skip to main content

INTERVIEW

Χρήστος Σπανός: «Και η ηλιθιότητα και η εξυπνάδα είναι υποκειμενική!»

Ο γοητευτικός ηθοποιός μιλάει στο Allyou και τη Νάνσυ Καλλικλή για την… ηλιθιότητα, τα ελαττώματα που δεν συγχωρεί και την ευτυχία στη δουλειά και την προσωπική ζωή.


Νάνσυ Καλλικλή

Στα 44 του, είναι τόσο φρέσκος όσο και όταν πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες μας, με τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους», δυόμιση δεκαετίες πριν. Μπορεί να μετράει πολλά χρόνια στο σανίδι, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά ο χρόνος φαίνεται σαν να μην περνάει από πάνω του.

Ο Χρήστος Σπανός είναι τόσο χαμογελαστός που σου φτιάχνει τη μέρα. Τόσο άμεσος που νιώθεις σαν να τον γνωρίζεις από πάντα. Και τόσο αγαπητός στο κοινό ώστε οι αναρτήσεις του στα social media πάντα πλημμυρίζουν από σχόλια, emoticons και ευχές. Έχει χιούμορ, αλλά και ένα «βάθος» που δεν σου κάνει εντύπωση αν σκεφτείς ότι εδώ και περίπου δυόμιση δεκαετίες έχει συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του θεάτρου (Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Φασουλής, Νένα Μεντή, Γρηγόρης Βαλτινός κ.ά.).

spanos_in_2.JPG

 

Από αυτή την άποψη, ο Χρήστος Σπανός ταίριαξε γάντι με την παράσταση «Δείπνο Ηλιθίων», στην οποία εμφανίζεται από πέρυσι και ερμηνεύει το γιατρό του εκδότη Πιέρ Μπροσνάν, ο οποίος διοργανώνει με την παρέα του τα περίφημα Δείπνα Ηλιθίων. Το έργο του Φρανσίς Βεμπέρ έχει χιούμορ, αλλά και βάθος, αμεσότητα και μεγάλη απήχηση στο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έκανε πρεμιέρα το 1993 και από τότε δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει σε θέατρα διεθνώς, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και αποσπώντας βραβεία César και Lumières.

Εδώ και τρία χρόνια, που η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου, επικρατεί το αδιαχώρητο. Άνθρωποι το βλέπουν και το ξαναβλέπουν, γιατί είναι μια σπιρτόζικη κωμωδία που σου βγάζει αβίαστα το γέλιο, αλλά ταυτόχρονα, με ένα γλυκό λυρισμό θίγει μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση.
Με αυτή την πηγαία αμεσότητα ο Χρήστος Σπανός απαντά στις ερωτήσεις μας για το «Δείπνο Ηλιθίων», τα ανθρώπινα ελαττώματα, αλλά και την ευτυχία στη δουλειά και την προσωπική του ζωή.

Μπήκατε στο cast του «Δείπνου Ηλιθίων» πέρυσι, μετά από μια σεζόν sold-out παραστάσεων. Πώς είναι να μπαίνεις σε ένα θεατρικό σχήμα ήδη δεμένο;
«Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνεις αντικατάσταση, δεν ζεις απ’ την αρχή αυτή τη μαγική διαδικασία προβών που γίνεται στο θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε το χρόνο να κάνουμε τις πρόβες μας κανονικά και να βρεθούν όμορφα και καινούργια πράγματα για το ρόλο του γιατρού, τον οποίο ανέλαβα.
»Την παράσταση την είχα δει την προηγούμενη χρονιά και δεν είναι τυχαίο που είμαστε γεμάτοι κάθε βράδυ. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος έχει φτιάξει μια σπουδαία παράσταση».

spanos_in_1.jpeg

 

Ποιο είναι το αντίθετο του ηλίθιου;
«Και η ηλιθιότητα και η εξυπνάδα είναι υποκειμενική».

Σε ποια λάθη ή ελαττώματα δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;
«Νομίζω την αφηρημάδα συγχωρώ. Παλιά θεωρούσα πολλά πράγματα σαν ελαττώματα. Με τα χρόνια όμως αγαπάω τους ανθρώπους όπως είναι. Γιατί κι εγώ δεν είμαι τέλειος. Την αγένεια όμως δεν μπορώ εύκολα να τη συγχωρήσω».

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο;
«Εκτιμώ πολλούς ανθρώπους και από τη δουλειά μου, αλλά και από άλλους χώρους. Για το ταλέντο τους, το πάθος γι’ αυτό που κάνουν και την ψυχική τους γενναιοδωρία».

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται δεύτερη και τρίτη φορά να δουν την παράσταση και όλοι φεύγουν συγκινημένοι και χαρούμενοι. Πώς μετράτε την επιτυχία μιας δουλειάς σας;
«Όντως συμβαίνει αυτό. Βλέπουμε αρκετές φορές άνθρωποι να έρχονται να βλέπουν την παράσταση με διαφορετικές παρέες. Είναι μια όμορφη κωμωδία, με τρομερή αισθητική, καμία βωμολοχία και υπέροχες ερμηνείες. Όταν μια ποιοτική δουλειά αγκαλιάζεται τόσο θερμά από τον κόσμο, είναι ευτυχία για το θέατρο. Ο κόσμος φεύγει ενθουσιασμένος κι αυτό μας κάνει χαρούμενους».

spanos_in_3.jpg

 

Φίλοι και γνωστοί σάς πειράζουν για το ότι μικροδείχνετε. Σας ενοχλεί; Σας εμπόδισε ποτέ να πάρετε ένα ρόλο που θέλατε;
«Την ερώτηση “πόσο χρονών είσαι” νομίζω ότι την έχω ακούσει περισσότερο από όλες. Ειδικά όταν λέω ότι έχω μια 16χρονη κόρη. Γιατί να με ενοχλεί; Θα με ενοχλούσε αν ήμουν 40 και μου έλεγαν ότι μοιάζω με 60 (χα χα χα).

»Στη δουλειά έχω χάσει κάποιους ρόλους, αλλά έχω κερδίσει άλλους».

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας κωμωδίες;
«Αγαπημένες είναι πάντα οι κωμωδίες καταστάσεων και μου αρέσουν γιατί εκτός από το προφανές, χρησιμοποιούν το χιούμορ για να πουν ουσιαστικά πράγματα».

Ανεβάζετε συχνά updates στα social media, αλλά ποτέ δεν δίνετε την εντύπωση ότι «χτίζετε το κοινό σας». Την αγαπάτε την αλληλεπίδραση με το κοινό, έτσι;
«Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι περισσότερο με το Instagram. Ίσως γιατί πάντα μου άρεσε να βλέπω φωτογραφίες. Το χρησιμοποιώ και για τη δουλειά μου, αλλά ανεβάζω και στιγμές από την καθημερινότητά μου. Δεν έχω στο μυαλό μου να χτίσω το κοινό που με παρακολουθεί, αλλά να μοιραστώ κάποια πράγματα με αυτό. Γενικά μου αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο. Και σχεδόν  πάντα απαντάω όταν μου στέλνουν μηνύματα».

spanos_in_4.jpg

 

Πρόσφατα γράψατε στο Instagram ότι γιορτάσατε τα 44 γενέθλιά σας «με μια τεράστια δεξίωση (just the 3 of us), τριώροφη τούρτα (τρελαίνομαι για μπουγάτσα) και μια καρδιά γεμάτη από ευχές (σας ευχαριστώ όλους σας)». Αυτή είναι η απόλυτη ευτυχία;
«Απόλυτη ευτυχία δεν υπάρχει. Είναι σχήμα λόγου. Οι άνθρωποι είμαστε ανικανοποίητοι. Πάντα κάτι θα λείπει. Ή από το συναισθηματικό ή από το ψυχολογικό ή από το επαγγελματικό κομμάτι. Όσον αφορά την οικογένειά μου, τη Μελίνα και τη Μαρίνα, νιώθω και ευτυχής και περήφανος και ευγνώμων».

Φέτος εμφανίζεστε και στην καθημερινή σειρά του ΣΚΑΪ «Όσο Έχω Εσένα». Προλαβαίνετε να περνάτε χρόνο με τη σύζυγο και την κόρη σας;
«Όχι όσο θα ήθελα, αλλά αυτά έχει η δουλειά μας. Αναπληρώνω με την πρώτη ευκαιρία».


Info
Δείπνο Ηλιθίων
Θέατρο Κάππα
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο, Κυριακή 18:00 / 21:00, Τετάρτη 19:00
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»