Skip to main content

INTERVIEW

Βάσω Καβαλιεράτου «Η ομορφιά κερδίζει αναίμακτα τις εντυπώσεις»

Πρωταγωνιστεί στη μαύρη κωμωδία «Ο άσχημος» και μιλάει στο allyou και την Μαρία Πανάγου για το θέατρο, την ομορφιά, τις πλαστικές επεμβάσεις και τον σύζυγό της Φοίβο Δεληβοριά


Μαρία Πανάγου

Λίγες μέρες μετά την αυλαία της παράστασης «Οι πνεύμονες» που ανέβηκε για 3 ολόκληρα χρόνια και έκανε τεράστια επιτυχία, η Βάσω Καβαλιεράτου είναι έτοιμη να μάς ενθουσιάσει ξανά, με την παράσταση «Ο Άσχημος» του Γερμανού Marius Von Mayenburg, ένα έργο που μετέφρασε και σκηνοθετεί ο διευθυντής του θεάτρου «Tempus Verum-Εν Αθήναις» Δημήτρης Λάλος.
«Ο Άσχημος» είναι σε πρώτο πλάνο μια ευφυής φάρσα με γρήγορους και αιχμηρούς διαλόγους, που εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγικότητα. Μπορεί να ιδωθεί, όμως, και ως μια φιλοσοφική αλληγορία, όπου στο φόντο αναπτύσσεται η κοινωνική ένταση ανάμεσα στον καπιταλισμό και την ανθρώπινη μοναξιά.
Και θέτει ερωτήματα:
Εξακολουθώ να είμαι εγώ, ακόμη και όταν μοιάζω με κάποιον άλλον; Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές μου αξίες, όταν αυτές δεν επικυρώνονται από τους γύρω μου; Ο αγώνας για την ατομικότητα μπορεί ν’ αποδειχθεί τεράστιο εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία;
Και τελικά, τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;

Kavalieratou.jpg

«Ο ‘’Άσχημος’’ είναι ένα καταπληκτικό σύγχρονο έργο που θίγει το θέμα της εικόνας με καυστικό χιούμορ και αφοπλιστική ωμότητα. Την πρόταση για να συμμετέχω στην παράσταση, μού την έκανε ο Δημήτρης Λάλος με τον οποίο συνεργάστηκα υποδειγματικά 3 χρόνια στους «Πνεύμονες» και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην την δεχτώ. Νιώθω πολύ τυχερή που παίζω σε αυτή την παράσταση, αυτό το υπέροχο έργο, με αυτή τη φοβερή ομάδα ηθοποιών».

Ποιον ρόλο υποδύεστε;
«Στο έργο υποδύομαι τη γυναίκα του Άσχημου, μια 73χρονη, παραμορφωμένη από τις πλαστικές και τη νοσοκόμα που συμμετέχει στις διάφορες εγχειρήσεις».

Τι δυσκολίες έχει;
«Τρεις διαφορετικοί ρόλοι, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές κουστουμιών, πολύ γρήγορες αλλαγές από τη μία σκηνή στην άλλη.. Θέλει πολλή συγκέντρωση και ακρίβεια».


Η ιστορία μιλάει για τον Λέττε, έναν άνδρα που είναι άσχημος. Ανείπωτα άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Ποτέ δεν είχε παρατηρήσει την ασχήμια του, μέχρι τη στιγμή που οι άλλοι του την επισήμαναν. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ αλλάξει το πρόσωπό του. Η συμπεριφορά των γύρω του διαφοροποιείται απρόσμενα μετά την εγχείρηση. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι άσχημος, αλλά ακαταμάχητα όμορφος. Τώρα όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Όλοι θέλουν να έχουν τη δική του ομορφιά.
Στο τέλος, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εγκιβωτιστεί στο ίδιο πρόσωπο…

 

asximos3.jpeg

 

Τελικά, η ομορφιά  και η ασχήμια  (με τα κριτήρια που θέτει η κοινωνία), τι ρόλο παίζουν στη ζωή του ανθρώπου;
«Πολύ μεγάλο! Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ένας όμορφος άνθρωπος κερδίζει πιο αναίμακτα τις εντυπώσεις».

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή. Το πιστεύετε;
«Ναι. Αρκεί να συνοδεύεται από ψυχική ηρεμία και εσωτερική γαλήνη».

Η εσωτερική ομορφιά μπορεί να «ισοφαρίσει» την εξωτερική ασχήμια;
«Φυσικά. Η εσωτερική ομορφιά λειαίνει τις εξωτερικές ατέλειες και είναι τελικά αυτή που διαμορφώνει τη συνολική εικόνα».

Μια που μιλάμε για αλλαγές στην εμφάνιση και για την επιδίωξη της ομορφιάς… Αν νιώθατε ότι κάτι δεν είναι ωραίο πάνω σας, θα το αλλάζατε;
«Εγώ προσωπικά φοβάμαι αρκετά τις επεμβάσεις αυτού του τύπου, αν παρ’ όλα αυτά υπήρχε κάτι πάνω μου που θα με έκανε δυστυχισμένη, ναι, θα το άλλαζα».

Asximos.jpg 

Η σημερινή τάση λέει, άνθρωποι όλων των ηλικιών να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις, να φτάνουν ίσως και στα άκρα καμιά φορά…
«Είναι λίγο τρομαχτικό αυτό που συμβαίνει, νομίζω ο άνθρωπος κατακλύζεται από πρότυπα ομορφιάς και μπερδεύεται πιστεύοντας πως αν μοιάζει με τον άλλο δίπλα του που θεωρείται επιτυχημένος, θα βρει και ο ίδιος την ευτυχία».

Πώς βιώνετε την αβεβαιότητα της εποχής; Πώς αντιδράτε στην αστάθεια;
«Με πολλή δουλειά, με συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ, με αγάπη. Το δικό μας επάγγελμα είχε πάντα μια μεγαλύτερη αστάθεια σε σχέση με την επόμενη μέρα. Νομίζω αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο τώρα, δεν είναι το αν θα δουλέψουμε, αλλά το αν θα πληρωθούμε για αυτή μας τη δουλειά. Κι εγώ βιοπορίζομαι από την υποκριτική».


Η Βάσω Καβαλιεράτου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής “Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας” του Γιώργου Κιμούλη και του “School of Physical Theatre” στο Λονδίνο. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην μικρού μήκους ταινία «Γάτα εξ’ ουρανού» της Δ. Νικολοπούλου στο Φεστιβάλ Δράμας.
Πήρε μέρος στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ειδικευμένη ερμηνεύτρια. Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στη σειρά «Στο Φως του Φεγγαριού».


Είστε, επίσης, ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Abovo»…
«Η ομάδα ‘’Abovo’’ ιδρύθηκε πριν από 13 χρόνια από μια παρέα φίλων, απόφοιτων δραματικών σχολών, με πολύ κέφι, πολλή τρέλα και απόλυτη άγνοια κινδύνου. Συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα και με πολλή χαρά ετοιμάζεται να παρουσιάσει την καινούρια της παραγωγή».

 Τέλη Ιανουαρίου θα συμμετέχετε και σε 2η παράσταση….
«Ναι, στο ‘’Μυγοφαές’’, ένα σύγχρονο Καταλανικό έργο με πολύ χιούμορ και τρελές ανατροπές. Εκεί, μια παρέα τεσσάρων φίλων αποφασίζει να ανοίξει τη δική της επιχείρηση παιδικών τροφών που κατασκευάζονται από προνύμφες μύγας. Βρισκόμαστε στη φάση των προβών και η παράσταση θα ανέβει στο ‘’Θέατρο του Νέου Κόσμου’’».

 Τον ελεύθερο χρόνο σας, πώς τον περνάτε;
«Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο… Αυτόν τον λίγο που έχω τον περνάω με την Ιόλη, την κόρη μου».

Δε γίνεται να μη σας ρωτήσω για τον σύζυγό σας, τον Φοίβο Δεληβοριά… Είναι χαμηλών τόνων και δεν τον ξέρουμε καλά. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που αγαπήσατε σε εκείνον;
«Η καθαρότητα της ψυχής του, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η ικανότητά του να αγαπάει, το τεράστιο ταλέντο του, αυτά αγάπησα σ' εκείνον».


INFO
«Ο άσχημος» του Marius Von Mayenburg
Θέατρο: «Tempus Verum-Εν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικά: Ιωάννα Πλέσσα
Κοστούμια: Κρίστελ Καπερώνη
Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Μake up artist: Γιάννα Μαρματάκη
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Βρεττός

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.