Skip to main content

INTERVIEW

Xριστίνα Αλεξανιάν: «Άσε τη ζωή να σ’ αιφνιδιάσει»

Eίναι χαρά για έναν δημοσιογράφο να μιλάει μαζί της. Τόσο ευγενική, τόσο ευχάριστη, τόσο γλυκιά και ομιλητική, αλλά και τόσο συνειδητοποιημένη, ειλικρινής και αυθόρμητη, η Χριστίνα Αλεξανιάν, αγαπημένη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και της μικρής οθόνης, σε κάνει να νιώθεις δικός της άνθρωπος από την πρώτη, κιόλας στιγμή! 



Δημιουργική και εργασιομανής, η Χριστίνα φέτος δεν έχει σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της. Λατρεύει όσο τίποτα τη δουλειά της, γι' αυτό και δεν φαίνεται να την στενοχωρεί η έλλειψη ελεύθερου χρόνου! Άλλωστε, οι δύο παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί, το «Σμύρνη μου αγαπημένη» που ανέβηκε σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αλλά και η μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Ελλάδα Θέατρο» που μπορούμε να απολαύσουμε τις Δευτέρες στο Badminton, δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια να το σκεφτεί.

Εμείς «κλέψαμε» λίγο από τον χρόνο της και μιλήσαμε μαζί της για πολλά και για πολλούς.

Για την συνεργασία της με την Μιμή Ντενίση, για την ανατολίτικη καταγωγή της, για το σπίτι της γιαγιάς της, για την τηλεόραση, για την έκτη αίσθηση, για το αν καβάλησε ποτέ το καλάμι.. 

Μας έκανε και μια αποκάλυψη: έγινε, λέει, ηθοποιός γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά...

Ξεκινάμε;

Ναι, με τη Μιμή. Απ’ αυτό ξεκινάμε. Το ότι με κάλεσε να δουλέψω μαζί της ήταν για μένα μεγάλη τιμή. Βάζει την ψυχή της στη δουλειά και σε συνεπαίρνει. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαι μέρος μιας τόσο υπέροχης δουλειάς και συνυπάρχω στη σκηνή  τόσο με την ίδια όσο και με όλους αυτούς τους εξαιρετικού ηθοποιούς. 

Η Χριστίνα, είναι συνεπαρμένη από την παράσταση, από το κείμενο, από τη Μιμή Ντενίση, από τον μεγάλο θίασο, από όλη τη δουλειά. Της ζητάω να μου πει με δυο λόγια την υπόθεση του έργου.

Το έργο μάς ταξιδεύει στην Ανατολή. Κεντρικη του ηρωίδα, η Φιλιώ, μια αρχόντισσα απ’ τη Σμύρνη. Η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της στον τόπο της. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης. Ο άντρας της Φιλιώς φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένεια του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν σε ολόκληρη την παράσταση. 

_MG_4227.jpg

Έχοντας κατά νου πως η καταγωγή σας είναι από την Καπαδοκία, αισθάνεστε να έχετε κοινά με τις γυναίκες στο έργο στο οποίο πρωταγωνιστείτε; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας αναγνωρίζετε σε αυτές;

Nιώθω όχι μόνο πως έχω κοινά και πως τις ξέρω αλλά πως είμαι κι εγώ μία από αυτές. Θα μπορούσα να σου αναφέρω πολλά πράγματα που εντοπίζω μερικές φορές στον χαρακτήρα μου και με κάνουν να σκέφτομαι ότι ναι είμαι πράγματι... ανατολίτισσα αλλά το σημαντικότερο είναι η ταυτότητα σου, το ποια είσαι και από που έρχεσαι. Αν δεν ήμουν από εκεί ώστε να έχω αυτούς τους συγγενείς κι αυτές τις καταβολές πολύ απλά δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος.

Διάβασα σε παλαιότερη συνέντευξη σας πως όταν επισκεφθήκατε το σπίτι της γιαγιάς σας στην Καποδοκία το αναγνωρίσατε χωρίς να ξέρετε πως είναι αυτό. Πιστεύετε σε αυτό που λέμε ένστικτο και έκτη αίσθηση; Το έχετε σαν άνθρωπος κι αν ναι, το χρησιμοποιείτε όταν πρέπει να πάρετε μια απόφαση;

Όταν μιλάμε γι' αυτό το ταξίδι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι πως ήταν για μένα ένα ταξίδι ζωής. Πάντα ήθελα να πάω κι όταν τελικά το αποφάσισα το έκανα με μεγάλη συγκίνηση και ενδιαφέρον. Όσο γι' αυτό που αναφέρεις για το ένστικτο φυσικά και πιστεύω πως υπάρχει και ότι πρέπει να το συμβουλευόμαστε. Πιστεύω ότι σαν άνθρωπος το έχω σε μεγάλο βαθμό και γι' αυτό το ακούω πάντα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μου ζωή.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας από πολύ μικρή και γίνατε γνωστή μέσα από την τηλεοπτική σειρά Λόγω Τιμής. Με ποιες αλλαγές στη ζωή σας αισθανθήκατε τότε να έρχεστε αντιμέτωπη;

Ίσως το καλό με μένα να ήταν ότι ξεκίνησα όντως από μικρή και πως όλα έγινα σιγά-σιγά. Όταν έπαιξα στο Λόγω Τιμής είχα ήδη μια προϋπηρεσία δέκα χρόνων. Οπότε δεν υπήρξε στη ζωή μου κάποια ξαφνική ή απότομη αλλαγή, κάτι που δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Πάντα δούλευα σκληρά και αυτό ήταν στην ουσία το μόνο που με ενδιέφερε να κάνω. Αλλά ναι, η φράση κλειδί ήταν το "σιγά – σιγά".

Nιώσατε ποτέ τον κίνδυνο αυτού που λέμε «καβάλησε το καλάμι»;

Ποτέ. Πραγματικά ποτέ. Ήμουν πάντα πολύ συνειδητοποιημένη ως προς το γιατί βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο και γιατί κάνω αυτή τη δουλειά.

Είδατε φίλους και συναδέλφους σας της ίδιας γενιάς με εσάς να το παθαίνουν;

 Φίλους δικούς μου όχι. Γιατί αν ήταν τέτοιοι άνθρωποι δεν θα ήταν φίλοι μου (γέλια).

Έχετε πει ότι αν είχατε σταθερή δουλειά θα είχατε μια διαφορετική προσωπικότητα. Tι είναι αυτά που θα κάνατε με μεγαλύτερη ευκολία αν δεν ήσασταν ηθοποιός;

Ώρες – ώρες πιστεύω ότι θα μπορούσα να κάνω πραγματικά τα πάντα. Νομίζω πως είναι στα προσόντα μου αυτό, να καταφέρνω να φέρνω εις πέρας τους στόχους μου κι αυτά που βάζω στο μυαλό μου. Θα μπορούσα να έχω γίνει δικηγόρος ή διπλωμάτης. Είναι δύο κλάδοι που πάντα ασκούσαν γοητεία πάνω μου.

Yπάρχει ένα στοιχείο στον χαρακτήρα ενός ηθοποιού που να θεωρείτε απαραίτητο αλλά εσείς να μην το έχετε; 

Για να γίνει κάποιος ηθοποιός πρέπει κυρίως να αγαπάει πάρα πολύ αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχει πιο βασική προϋπόθεση από αυτό. Όχι, δεν είναι μόνο προϋπόθεση, είναι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό. Αν δεν το αγαπάς πραγματικά πολύ απλά δεν μπορείς να το κάνεις. Μπορείς να το κάνεις για λίγο αλλά δεν θα καταφέρεις να έχεις συνέχεια και διάρκεια. Για να γίνεις ηθοποιός πρέπει να μην μπορείς να κάνεις διαφορετικά... Αυτό συνέβη και σε μένα.

Τι είναι πιο σημαντικό κατά τη γνώση σας για να πετύχει κανείς: να είναι πολύ ταλαντούχος ή πραγματικά συγκροτημένη προσωπικότητα;

Νομίζω πως χρειάζονται και τα δύο σε ίσες ποσότητες. Ίσως βέβαια το ταλέντο να είναι πιο απαραίτητο για να ξεχωρίσει κανείς γιατί αν είσαι απλά οργανωμένος και συγκροτημένος δεν θα καταφέρεις και πολλά. Από την άλλη κι αυτό μόνο του δεν αρκεί αν δεν ξέρεις πως να το διοχετεύσεις και προς τα που.

Σας λείπει η τηλεόραση;

Αν σου πω ότι δεν το σκέφτομαι καν... Ειδικά φέτος που έχω δύο θεατρικές δουλειές  και να ήθελα να κάνω τηλεόραση δεν θα είχα τον χρόνο. Εκτός από το Σμύρνη Μου Αγαπημένη στον Ελληνικό Κόσμο δουλεύω και τις Δευτέρες, συμμετέχω στην εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση Μια Ελλάδα Θέατρο που παίζεται στο θέατρο Badmintonμε τον Γιάννη Μπέζο και την Παναγιώτα Βλαντή. Εκεί θα είμαστε μέχρι και την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, οπότε έχουν μείνει παραστάσεις για όποιον ενδιαφέρεται να το δει.

Υπάρχει κάποια τηλεοπτική παραγωγή πρόσφατη ή παλαιότερη που έχετε ζηλέψει και θα θέλατε να έχετε συμμετάσχει; 

Το Νησί. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δουλειά. Γενικά νομίζω πως είναι μια από τις καλύτερες παραγωγές που είδαμε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.

Ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στο θέατρο;

Η αλήθεια είναι πως δεν πηγαίνει όπως πήγαινε παλιά, κανείς δεν θα σου πει το αντίθετο. Όμως όταν μια δουλειά είναι αξιόλογη καταφέρνει ακόμα να βρει τον δρόμο της για το κοινό. Μπορεί να μην έχουν πια όλα τα θέατρα κόσμο όμως οι καλές παραστάσεις συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά. Απλά ο κόσμος πλέον επιλέγει ίσως περισσότερο.

Πιστεύετε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες μέσα από την κρίση; 

Σίγουρα. Είναι ακριβώς αυτό που σου έλεγα και πριν. Αυτά που είναι καλά και αξίζουν θα αναγνωριστούν και θα βρουν τον δρόμο τους.

Έχει χρειαστεί να κάνετε εκπτώσεις σε κάποια επιλογή σας για βιοποριστικούς λόγους;

Μέχρι στιγμής όχι. Θεωρώ ότι σε αυτόν τον τομέα έχω υπάρξει ιδιαίτερη τυχερή, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πάντα δουλειές που τις ήθελα και με ευχαριστούσαν.

Δηλώνετε πάρα πολύ συγκεντρωμένη και αφοσιωμένη στη δουλειά σας. Έχει υπάρξει περίοδος στη ζωή σας που η προσωπική ζωή να είχε τον πρώτο ρόλο;

Πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνεται να τα προκαθορίσουμε. Απλά μας συμβαίνουν και δεν πρέπει να προσπαθούμε να τα βάζουμε σε κατηγορίες και τα να ελέγχουμε. Όλα μπορούν να συνυπάρξουν αν κρατάμε σωστά τις ισορροπίες. Προσωπικά ποτέ στη ζωή μου δεν είπα συνειδητά ότι τώρα θέλω να δώσω περισσότερη έμφαση σε αυτό ή σε εκείνο. Πάντα ήμουν της άποψης του «άσε τη ζωή να σε αιφνιδιάσει». Ναι, η ζωή θα σου δείξει προς τα που πρέπει να πας. 

Ποια είναι η σχέση σας με το ίντερνετ; Έχετε facebook; Ενημερώνεστε από sites;

Α , μου αρέσει πολύ, ασχολούμαι. Δεν μπορείς και να μην το κάνεις θέλεις δεν θέλεις δηλαδή, γιατί πλέον είναι παντού. Αλλά ναι μπαίνω στο ίντερνετ και ενημερώνομαι από διάφορα sites. Τώρα δεν μπορώ να σου αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο γιατί είναι πολλά αλλά το διαδίκτυο είναι πραγματικά ένας νέος, τεράστιος κόσμο όπου μπορείς να βρεις τα πάντα.

Έχετε σχέδια γι' αυτά που πρόκειται να κάνετε το επόμενο διάστημα;

Αυτή τη στιγμή συμμετέχω σε δύο παραστάσεις που έχουν και οι δύο προοπτική. Οπότε λειτουργώ έχοντας αυτό κατά νου και δεν σκέφτομαι μελλοντικά πράγματα. Άλλωστε είναι δύο παραστάσεις που τις έχω αγαπήσει πολύ και στις οποίες θέλω να δώσω το 100% του εαυτού μου. Οπότε ας δούμε πρώτα τι θα γίνει με το Σμύρνη Μου Αγαπημένη όπως και με το Mια Ελλάδα Θέατρο για του χρόνου και μετά αποφασίζουμε...

fotia.jpg

"Σμύρνη μου αγαπημένη": η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση 

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας 

Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης 

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού 

3D & επεξεργασία οπτικού υλικού: Γιάννης Βολιώτης

Ερμηνεύουν:  Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού,Μιχάλης Μητρούσης και ο Κώστας Βουτσάς. 

Συμμετέχουν επίσης οι Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμετσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα: Ανδρέας Κατσιγιάννης. 

Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

 Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0000

 ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή 20:0, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός