Skip to main content

INTERVIEW

Εύα Καϊλή: "Την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις!"

Η όμορφη Θεσσαλονικιά διεκδικεί για δεύτερη φορά μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο (τώρα με το ΚΙΝΑΛ). Στο allyou και την Μαρία Πανάγου μίλησε για  τις επιθέσεις που έχει δεχτεί από συναδέλφους της, για την ευγένεια και για τη γυναικεία δύναμη


Μαρία Πανάγου

Το Business Insider της ΝΥ έγραψε πως είναι η πιο δημοφιλής ανερχόμενη Ελληνίδα πολιτικός στον κόσμο, με μεγάλη στήριξη ανάμεσα στους νέους, το Der Spiegel την χαρακτήρισε διορατική και γενναία για την στάση της στην Ελληνική οικονομική κρίση και το  Politico την επέλεξε ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες πολιτικούς στην ΕΕ.
Ναι, δεν είναι έκπληξη αυτό. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι διακρίσεις και οι πρωτιές της «φιγουράρουν» σε πολλά σημεία του πολιτικού της βίου εξαρχής. 
Από το 2002 ως 2006 η Εύα Καιλή ήταν η νεότερη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, (αργότερα εξελέγη βουλευτής στη συμπρωτεύουσα με το ΠΑΣΟΚ), σήμερα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο και η μόνη Ελληνίδα που βραβεύθηκε στις Βρυξέλλες για το νομοθετικό έργο της στην Ψηφιακή Οικονομία και τις Τεχνολογίες του Μέλλοντος.
Η Εύα εκλέχθηκε πρώτη φορά ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2014 με την «Ελιά» και είναι επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Έχει διακριθεί διεθνώς για τις πρωτοβουλίες της στις πολιτικές της καινοτομίας.
Την επόμενη Κυριακή, οι πολίτες θα τη βρουν για να τη «σταυρώσουν» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. 

Για ποιο πράγμα που καταφέρατε στην πολιτική είστε περήφανη;
«Σκέφτομαι το πιο πρόσφατο. Είμαι περήφανη για τη βράβευσή μου για τις εκθέσεις που έχω αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες πέρασαν στην Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία και έχουν γίνει νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 500 εκατομμύρια πολίτες. Είναι υπέροχο να χαίρεις την εμπιστοσύνη και των συναδέλφων σου, αλλά και των πολιτών που σε εμπιστεύονται το μέλλον τους, από τις στρατηγικές επενδύσεις και χρήματα για την Ελλάδα μέχρι ηθικούς κανόνες στις δουλειές της ψηφιακής οικονομίας».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας απογοήτευσε στην πολιτική;
«Η μικροπολιτική και οι προσωπικές επιθέσεις από Έλληνες συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ο Παπαδημούλης και ο Μαριάς. Ο Παπαδημούλης ειδικά, πίστεψε ότι με το να στείλει φωτογραφίες μου με ελληνικές σημαίες σε Γερμανούς συναδέλφους, θα με χαρακτηρίσουν ακροδεξιά και εκείνον προοδευτικό. Τους λυπάμαι που δεν μπόρεσαν να κρύψουν ποιοι είναι». 

Ποιο είναι το πρώτο που θα κάνετε αν επανεκλεγείτε;
«Αν επανεκλεγώ, θα δώσω μεγάλη έμφαση στα εθνικά μας θέματα και θα συνεχίσω το έργο μου στην Ευρωβουλή με βασική προτεραιότητα την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και την προστασία των πολιτών απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται με εκμετάλλευση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Κάναμε ένα ξεκίνημα με σχετικές τροπολογίες μου στην έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ήμουν εισηγήτρια, έπεται συνέχεια». 

kailismall.jpg


Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;
«Από μαθήτρια προσπαθώ να είμαι χρήσιμη. Με την εμπειρία που έχω αποκτήσει σε όλα τα επίπεδα πολιτικής ενασχόλησης, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό, νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να εκπροσωπώ τους Έλληνες στην Ευρωβουλή, εκεί όπου δεν φτάνει μόνο να έχεις καλές ιδέες και προτάσεις, αλλά και να μπορείς να χτίσεις τις κατάλληλες συμμαχίες για να καταφέρεις να υπερψηφιστούν και να υλοποιηθούν. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, σχεδόν πάντα κατάφερα να βρω λύσεις προς όφελος της χώρας μου σε διάφορα θέματα, είτε επρόκειτο για τα εθνικά, είτε για χρηματοδοτήσεις. Είμαι αποφασισμένη και διεκδικητική όπως ακριβώς θα ήθελα να είναι ένας ευρωβουλευτής για να με εκπροσωπήσει». 

Πηγαίνετε προς τις εκλογές σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα;
«Μόνο όταν οι ευρωβουλευτές διορίζονται με λίστα μπορεί να είναι σίγουρος κάποιος για το θετικό αποτέλεσμα. Οι προσεχείς ευρωεκλογές όμως όπως και οι προηγούμενες, γίνονται με σταυρό προτίμησης πανελλαδικά, οπότε κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι η εκλογή όλων μας, αλλά ο κόσμος ευτυχώς έχει επιλογές με δύναμη».

Πόσες πόρτες σάς έχει ανοίξει και πόσες σάς έχει κλείσει -γενικά στη ζωή σας- το γεγονός ότι είστε γυναίκα;
«Μπορώ να πω ότι η ευγένεια τις άνοιγε αλλά με τον πήχη πολύ ψηλά και με τεράστια προσπάθεια».

Έχετε ένα μήνυμα προς τις γυναίκες της Ελλάδας και ένα δεύτερο για τις γυναίκες όλου του κόσμου;
«Να μην το βάζουν κάτω όταν όλοι γύρω τους τους λένε ότι καλύτερο θα ήταν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που θέλουν  -δηλαδή κάτι μικρότερο από τις δυνατότητές τους, απλά επειδή είναι γυναίκες και θα δυσκολευτούν σε σχέση με έναν άντρα. Τότε είναι που θα πρέπει να πεισμώνουν και να επιμένουν περισσότερο. Με αυτόν το τρόπο θα διαπιστώσουν την ανεξάντλητη δύναμή τους». 

Πώς είναι η καθημερινότητά σας;
«Όταν είμαι στις Βρυξέλλες συνήθως περνάω όλη την ημέρα στο γραφείο και στις αίθουσες των Επιτροπών ή της Ολομέλειας. Στο τέλος της ημέρας βγαίνω με φίλους συναδέλφους ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες για φαγητό στα πλαίσια της δουλειάς και χτίζοντας συμμαχίες, καθώς καταλήγουμε να μιλάμε πάλι για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας τις περισσότερες φορές. Οπότε η πολιτική με ακολουθεί και τις ελεύθερες ώρες».

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, πότε βρίσκετε χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας; 
«Μπορώ να πω ελάχιστα. Φρόντισαν οι γονείς μας να μας φροντίζουν και στερηθήκανε εκείνοι πολλά για να μην στερηθούμε εμείς τίποτα».

Όταν ήσαστε μικρή τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;
«Ήθελα να γίνω είτε μαθηματικός, είτε Αξιωματικός. Μου άρεσε πάντα να λύνω προβλήματα και να φτιάχνω στρατηγικές». 

Το μότο της ζωής σας;
«Την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις. Μια ζωή χωρίς σκοπό είναι μια ζωή χαμένη».

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
«Θέλω πάντα να προσέχω να είναι καλά όσοι αγαπώ»!

Τι έχετε μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σας;
«Θα ήθελα να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με τους φίλους μου».

Πιστεύετε στον Θεό;
«Ναι, Αυτός μας κάνει μοναδικούς και δίνει νόημα σε όλα. Η πίστη μου με έχει βοηθήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής μου, που θεωρούσα ότι όλα θα πήγαιναν άσχημα και μου δίνει φοβερή δύναμη». 

Πώς είναι η Εύα ως άνθρωπος; Προτερήματα, ελαττώματα…Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ευαισθησία;
«Καμιά φορά διεκδικώ πολύ έντονα.. Αλλά αυτό γίνεται από την επιθυμία μου να βρίσκω λύσεις. Αλλά έχω και θετικά.. Δεν ‘’αδειάζω’’ τους φίλους μου και αγαπάω τους ανθρώπους».

Τι μπορεί να σας κάνει να κλάψετε εύκολα;
«Αφήστε τα… Κλαίω πολύ εύκολα. Μπορεί να κλάψω βλέποντας ειδήσεις ή μια όμορφη ταινία. Όμως με συγκλονίζουν η κατάφωρη αδικία στον κόσμο και το να βλέπω να υποφέρουν παιδιά. Είναι κάτι που δεν αντέχω πραγματικά και πεισμώνω».

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται στο μέλλον;
«Ότι έκανα έστω και λίγο τη ζωή τους καλύτερη με ήθος και δουλειά. Ελπίζω ότι οι παρεμβάσεις μου και το νομοθετικό μου έργο, έχουν συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τους συμπολίτες μου».
…………………………………………………………………………
WHO IS WHO
Εύα (Ευδοξία) Καϊλή
Η Εύα Καϊλή εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2014 με την «Ελιά» και είναι επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Προέδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση, και η μόνη Ελληνίδα που βραβεύθηκε στις Βρυξέλλες για το νομοθετικό έργο της στην Ψηφιακή Οικονομία και τις Τεχνολογίες του Μέλλοντος.
Έχει διακριθεί διεθνώς για τις πρωτοβουλίες της στις πολιτικές της καινοτομίας, τις ανατρεπτικές και χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, στις στρατηγικές επενδύσεις και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων. 
Η ανάπτυξη της μπλε οικονομίας και των έξυπνων νησιών ήταν μία από τις πρωτοβουλία της, όπως και οι ακαδημίες για νέους δημιουργούς και την προστασία της τοπικής παραγωγής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά παιδιά και κυρίως κορίτσια, εργαλεία για youtubers, influencers, disruption.
Είναι πολυετής και διαρκής η προσπάθεια της να υπερασπιστεί την Μακεδονία και συνεχίζει τις παρεμβάσεις της χωρίς να έχει αποδεχτεί τετελεσμένα.
Ίδρυσε το Φόρουμ για το Μέλλον στην Ευρώπη για τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις προκλήσεις που φέρνει η Ψηφιακή Οικονομία
Είναι στο συμβούλιο ηγετών της ψηφιακής οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκτεταμένης Νοημοσύνης, του ΙΕΕΕ.SA και του ΜΙΤ Lab, ως η Ευρωβουλευτής που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί η ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain
Είναι αρχιτέκτων μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έχει σουδάσει Αρχές Οικονομίας στο Harvard University και είναι Διεθνολόγος & Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Με την Εύα Καιλή, το allyou.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες υποψήφιες ευρωβουλευτίνες, που η κάθε μια τους κατεβαίνει στις εκλογές με διαφορετική πολιτική παράταξη

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;