Skip to main content

INTERVIEW

Φαίδων Κεφαλέας: …και τι σημαίνει για έναν ηθοποιό να είναι πολύ (μα πολύ) ωραίος!

30, μόλις, χρόνων, λαμπερός, πολύ όμορφος αλλά και πολύ απλός, ευγενικός, αυθόρμητος αλλά και απόλυτα αφοσιωμένος σε ό,τι βάζει στόχο. Λατρεύει τη δουλειά του και νοιώθει έτοιμος για τις προκλήσεις που του επιφυλάσσει το μέλλον.



Τον Φαίδωνα Κεφαλέα τον γνωρίσαμε από την τηλεόραση. Τον είδαμε ξαφνικά, ένα πρωί και... πάθαμε πλάκα! Δίπλα στην (θεά) Ελένη Μενεγάκη, μας μάγεψε με το βλέμμα του και τη γοητεία του. Κι ύστερα, τον αγαπήσαμε για την απλότητα του, τον αυθόρμητο χαρακτήρα του και τη θετική του αύρα. Πολύ γρήγορα, ο Φαίδωνας έκανε στροφή στην υποκριτική και μας κέρδισε ξανά. Με τη δημιουργικότητα του, το ανήσυχο πνεύμα και το ταλέντο του. 

Αν, εσύ, θέλεις να τον γνωρίσεις καλύτερα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, @fedonk, που έχει μπει τους τελευταίους μήνες στη ζωή του και φροντίζει να ενημερώνει τόσο με προσωπικές στιγμές, όσο και με επαγγελματικές δραστηριότητες που θα σε εκπλήσσουν!

Αυτό το διάστημα τον συναντάμε στο πλευρό του Σάκη Ρουβά, στο ρόλο του Φυλέα, στην υπερπαραγωγή «Ηρακλής, οι 12 άθλοι», μια παράσταση που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Παρακολουθήσαμε την παράσταση και είδαμε τον Φαίδωνα, ως Φυλέα, να αγωνίζεται για τους άθλους της ζωής, να χορεύει και να τραγουδά σε ρυθμούς… rap! Μόλις έπεσε η αυλαία, μας καλωσόρισε στο καμαρίνι του, στο Pantheon Theater και μας απέδειξε μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη, πως είναι ένας ηθοποιός με ωριμότητα, στόχους και φιλοδοξίες. 

Έλα να κάνουμε μαζί ένα flashback στα μαθητικά και εφηβικά σου χρόνια. Πώς ήσουν μικρός, πώς τα πήγαινες στο σχολείο, πόσο «συνεπής» ήσουν στις μαθητικές σου υποχρεώσεις, πόσο γρήγορα ένιωσες πως μεγάλωσες;

Αγαπάω τη ζωή που έζησα μεγαλώνοντας στην επαρχία. Ήμουν ένα παιδί που είχα το «προνόμιο» να μεγαλώσω στις αλάνες. Θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς να τρέχουμε, να παίζουμε μπάλα, να ξεσηκώνουμε τον κόσμο με τις φωνές μας, να μαλώνουμε για μικροπράγματα κι όταν κάποια στιγμή κουραζόμασταν, τότε θυμόμασταν ότι έχουμε και διάβασμα (γέλια). Σαν έφηβος όμως, όλα αυτά άλλαξαν, μπήκα σε άλλους ρυθμούς, απαιτητικούς και πιο υπεύθυνους. Ήμουν ένας επιμελής μαθητής, συνεπής στις υποχρεώσεις μου καθώς και πολύ δραστήριος σε ότι αφορούσε στην καλή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του 15μελούς συμβουλίου του Σχολείου, αφού είχα πάντοτε σημαντικό και ενεργό ρόλο. 

Ως έφηβος ονειρευόσουν τον εαυτό σου μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό; Ποιοι ήταν οι επαγγελματικοί σου στόχοι, τότε που, όπως όλα τα  νέα παιδιά, ήσουν έτοιμος να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις στο μέλλον;

Είναι αλήθεια ότι είχα χαράξει άλλη ρότα ως έφηβος και ήμουν προσηλωμένος σε άλλες κατευθύνσεις. Τελειώνοντας το σχολείο, η πρώτη επαγγελματική μου απόπειρα ήταν οι εξετάσεις στη σχολή Ευελπίδων. Η προσπάθεια αυτή όμως δεν ευοδώθηκε, λόγω υψηλού βαθμού μυωπίας. Μετά από τέσσερα χρόνια ολοκληρώνω τις σπουδές μου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. 

Γνωρίζουμε από παλαιότερες δηλώσεις σου, πως η τηλεοπτική σου εμπειρία ξεκίνησε τυχαία. Ναι μεν πέρασες από κάστινγκ, ωστόσο το παρουσιαστικό σου σου δίνει πολλούς πόντους στη βαθμολόγηση των "κριτών". Πιστεύεις πως η εξωτερική σου εμφάνιση σου άνοιξε την πόρτα και ότι αποτελεί γενικότερα "κλειδί" για μια καριέρα στον κόσμο της show biz;

Η εξωτερική εμφάνιση αναμφισβήτητα αποτελεί ένα καλό αβαντάζ για να κερδίσεις κάποιους πόντους. Όμως, η ουσία βρίσκεται σε άλλα στοιχεία! Όπως στον χαρακτήρα, την εργατικότητα, τη συνέπεια, την κατάρτιση. Βεβαίως ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το κράμα μιας επιτυχημένης πορείας. 

IMG_7324.jpeg

Έχεις κάνει κάποιες σέξι φωτογραφήσεις. Για να πει κάποιος "ναι" σε μια τέτοια δουλειά, σημαίνει πως τα έχει καλά με τον εαυτό του και την εξωτερική του εμφάνιση. Με λίγα λόγια σημαίνει αυτοπεποίθηση. Σε χαρακτηρίζει αυτό; Δεν ένιωσες ποτέ ανασφάλειες;

Αν πιστεύει κάποιος ότι η γυμνή εμφάνισή μου στην εκστρατεία κατά του aids, πριν από αρκετά χρόνια, θεωρείται ως σέξι φωτογράφιση, τότε ναι, δέχομαι ότι έχω κάνει και τέτοια φωτογράφιση (γέλια). Ασφαλώς και δεν έχω ταμπού με τη γενικότερη έννοια και ιδίως όταν αυτό γίνεται για κάποιο καλό λόγο. 

Σε γνωρίσαμε μέσα από την εκπομπή της βασίλισσας του πρωινού, Ελένης Μενεγάκη, όπου ήσουν το "αγόρι" της. Τι αναμνήσεις σου έχει αφήσει αυτή η συνεργασία; Ποια ήταν τα σημαντικότερα στοιχεία που «έκλεψες» από τη δική της εμπειρία στο χώρο;

Από την συνεργασία μου με την Ελένη έχω να θυμάμαι μόνο τα καλύτερα και τα ομορφότερα! Υπέροχη ενέργεια, ατέλειωτα γέλια, πολύ τραγούδι, καθημερινά συνεχή πειράγματα, εβδομαδιαία ταξίδια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, απρόβλεπτες ερωτήσεις της Ελένης που σε «καθηλώνουν» και φυσικά πολλές ώρες δουλειάς! Μια τρίωρη επιτυχημένη καθημερινή εκπομπή στην τηλεόραση απαιτεί πειθαρχία, συνέπεια, σωστή ενημέρωση και φυσικά σκληρή δουλειά!

Το μικρόβιο της υποκριτικής σε πήγε ως την Αμερική, όπου ολοκλήρωσες τις σπουδές σου στον τομέα αυτό, προκειμένου να βελτιώσεις τα εκφραστικά σου μέσα. Τι σ’ έκανε να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Η παραμονή μου στην Αμερική άλλαξε τη δομή του εσωτερικού μου κόσμου και οι σπουδές μου εκεί με βοήθησαν να καλλιεργήσω και να διευρύνω τους νέους επαγγελματικούς μου ορίζοντες. Ωστόσο, εξακολουθώ να διατηρώ τις επαφές μου με την Αμερική, έχοντας δημιουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο μια δεύτερη μικρή βάση. 

Σίγουρα οι πόρτες είναι ήδη ανοιχτές για εσένα εκεί. Από την περίοδο που έζησες σε αυτό το μέρος και τις συναναστροφές που είχες, κρίνεις πως είναι ευκολότερο για έναν Έλληνα ταλαντούχο ηθοποιό να πετύχει στο εξωτερικό; Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός βέβαια, αλλά ποια θα ήταν η δική σου συμβουλή – όπλο σε κάποιον για να το τολμήσει;

Νομίζω πως ένας ταλαντούχος ηθοποιός αναγνωρίζεται και καταξιώνεται παντού, μέσα από σκληρή δουλειά και -ενίοτε- και μέσα από καλές συγκυρίες... Είτε δραστηριοποιείται εντός είτε δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας. Το ζήτημα είναι εάν οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι οι ίδιες με αυτές του εξωτερικού. 

Απέρριψες προτάσεις που αφορούσαν σε ταινίες μικρού μήκους. Απορρίπτεις γενικότερα τον κινηματογράφο; Ή ένιωσες πως δεν ήσουν έτοιμος ακόμα για κάτι τέτοιο;

Μια εβδομάδα πριν από την επίσημη πρεμιέρα του «Ηρακλή», δέχτηκα στο e-mail μου μια επαγγελματική πρόταση από μια Αμερικανική παραγωγή για συμμετοχή σε ταινία μικρού μήκους. Η συνάντηση με τον παραγωγό έπρεπε να γίνει την αμέσως επόμενη μέρα της πρότασης. Κάτι που ήταν αδύνατον να συμβεί. Βλέπεις, οι ρυθμοί εκεί είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι απορρίπτω προτάσεις που αφορούν στον κινηματογράφο. Επιθυμώ πολύ να κάνω κινηματογράφο και όπως καταλαβαίνεις ήταν πολύ δύσκολο για μένα να απορρίψω μια τέτοια πρόταση. 

Πόσο εύκολο είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ανθρώπων, όπως είναι ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Σάκης Ρουβάς, με τους οποίους συνεργάστηκες και συνεργάζεσαι; Καλλιτεχνών μοναδικών, που όλη τους η ζωή είναι αφιερωμένη στη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση, αγγίζοντας σχεδόν το μοναδικό;

Όσο σπουδαίο είναι να εργάζεσαι δίπλα σε τόσο αξιόλογους ανθρώπους, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αγγίξεις την ανθρώπινη πλευρά τους, ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Αυτό είναι κάτι που προϋποθέτει σκληρή δουλειά, συνέπεια και ειλικρίνεια. 

_KAP9772.jpeg

Στο θέατρο υποδύεσαι το Φυλέα, το γιο του βασιλιά Αυγεία, ένα μυθικό ήρωα που δεν διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον πατέρα για πράξεις του που δεν εγκρίνει. Εσύ, βρίσκεις κοινά στοιχεία του χαρακτήρα σου με το ρόλο αυτό;

Πολλές φορές η ζωή μιμείται την τέχνη και αυτό είναι όμορφο. 

Άλλωστε, όταν στην καθημερινότητα μας έχουμε το σθένος και την τόλμη να κοιτάμε κατάματα και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα γύρω μας, είναι να σαν έχουμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας έναν μικρό άθλο.  

Ποιος είναι ο μέχρι σήμερα σημαντικότερος σου άθλος; 

Η ζωή μου είναι γεμάτη από καθημερινούς άθλους. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο σημαντικούς. Ωστόσο, ανυπομονώ για τους άθλους που έρχονται, που θα με ατσαλώσουν και θα με εξελίξουν ως άνθρωπο. 

Προτιμάς το Σάκη ως pop σταρ ή τον Σάκη ως ηθοποιό;

Ο Σάκης είναι ο κορυφαίος Έλληνας σταρ. Μέσα από την καριέρα του έχει κατακτήσει πολλούς και σπουδαίους άθλους. Και συνεχίζει να το κάνει με μεθοδικότητα, με ευσυνειδησία και με σκληρή δουλειά. 

Τηλεόραση ή υποκριτική; Ποιο σε εκφράζει περισσότερο; 

Η τηλεόραση είναι ένα διαδραστικό μέσο προβολής, με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Αγαπώ τον χώρο αυτό, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο έγινα γνωστός στο ευρύ κοινό. Η υποκριτική είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο της ζωής μου, τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί κάποιος να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χώρους. Αρκεί να κάνει τη δουλειά του ευσυνείδητα και σοβαρά.

Ας πάμε λίγο και στην καθημερινότητα σου. Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Συνήθως, αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου είτε για να παρακολουθήσω άλλες θεατρικές παραστάσεις, είτε για να συναντήσω τις παρέες μου ή ακόμη και να επικοινωνήσω με ανθρώπους που μου στέλνουν τα μηνύματα τους στα social media. Λατρεύω το instagram, το οποίο μπήκε στην ζωή μου τους τελευταίους μήνες (γέλια) και ασφαλώς το facebook, όπου μέσα από την σελίδα μου απαντάω συνήθως στα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνω.

Λένε, πως πίσω από την επιτυχία ενός άντρα κρύβεται πάντοτε μια γυναίκα, δυναμική, που τον στηρίζει. Στη δική σου περίπτωση; Είσαι ερωτευμένος; 

Αν αυτή την περίοδο, ένιωθα όλα αυτά τα συναισθήματα που ισχύουν για τον έρωτα, τότε ναι, θα ήμουν ερωτευμένος. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν το ορίζουμε εμείς οι ίδιοι. Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και οι προτεραιότητες μου, ωστόσο, μου αφήνουν λίγα περιθώρια να ερωτευτώ. Όταν όμως μου συμβαίνει, αυτό γίνεται παράφορα!

Σχέδια για το μέλλον υπάρχουν; Εννοώ επαγγελματικά αλλά και προσωπικά ή λειτουργείς αυθόρμητα;

Πάντα υπάρχουν σχέδια για το μέλλον! 

Όταν έρθει η ώρα θα τα μάθετε.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα