Skip to main content

INTERVIEW

Σταύρος Σβήγκος: Ηθοποιός σε ένα σύμπαν δύο ταχυτήτων

Τον χειμώνα τον απόλαυσες στο τηλεοπτικό «Κάτω Παρτάλι», στο... καθιστικό σου. Τώρα, τον θαυμάζεις στον σημαντικό «Αίαντα» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο αλλά και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ της Αττικής... 



Από τo «Κάτω Παρτάλι», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Από την επιτυχημένη σειρά του Mega, στην τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή. Η πορεία δεν είναι απλή, ούτε σύντομη, ούτε άκοπη. Ο Σταύρος Σβήγκος μοιάζει να την απολαμβάνει. Με το δίκιο του! Είναι δική του, την κέρδισε, την ζει. 

Ο Σταύρος Σβήγκος είναι ο τύπος του σύγχρονου «ζεν πρεμιέ». Δεν μοιάζει να «ψήνεται» απ’ αυτόν τον τίτλο. Ούτε από τον χαρακτηρισμό «ωραίος».Ίσως γιατί ξέρει, παρά το ότι είναι πολύ νέος, πως το «ωραίο» έχει σημασία μόνο όταν συνοδεύεται από αρετές, όπως η καλοσύνη και η πίστη, αλλά και αξίες όπως η φιλία, στοιχεία που «φωτίζουν» την ψυχή ενός ανθρώπου.  

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του στο allyou.gr θα διαπιστώσεις κι εσύ (όπως κι εγώ) πως πρόκειται για έναν ηθοποιό με πραγματικές ευαισθησίες, έναν χαρακτήρα απόλυτα ειλικρινή, έναν άντρα που προσπαθεί να φέρει σε ισορροπία τις προκλήσεις και τα λάθη της ζωής ενός καλλιτέχνη με την καθημερινότητα ενός «κανονικού» ανθρώπου, αφού : «αλήθεια, οι άνθρωποι μπορούν αφού τα ιδούν, πολλά να μάθουν. Mα πριν τα δούνε, κανείς μάντης για όσα του μέλλονται να 'ρθούν». 

Σας συναντάμε σε ένα έργο σπουδαίο,  στην τραγωδία "Αίας" του Σοφοκλή. Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σ’ αυτό το αριστούργημα; Πώς αισθανθήκατε στην πρεμιέρα σας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου; 

 Με γεμίζει χαρά και όρεξη για δημιουργία αυτό το μεγάλο έργο, αλλά με έκανε να αισθανθώ μαγικά η πρεμιέρα σ’ αυτό το υπέροχο θέατρο. Είχα παίξει άλλη μια φόρα, πριν από 4 χρόνια. Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω την μαγεία. Στις πρόβες νιώθεις τόσο ζεστά και φιλόξενα που δεν θες να φύγεις, κι όταν έρχεται η ώρα της παράστασης, μεταφέρεσαι σε ένα μαγικό κόσμο ανάμεσα στην παράσταση, τον ιερό αυτό χώρο και τον κόσμο. 

svi750.jpg

"Μα πρέπει ή με τιμή να ζή ένας άντρας ή να πεθαίνει με τιμή. Αυτό είναι." Σήμερα, υπάρχουν παραδείγματα γενναιότητας κα ηρωισμού ανάμεσά μας; 

Μάλλον όχι... Σήμερα και όλα  τα τελευταία χρόνια βλέπουμε από τους "ηγέτες μας" εντελώς διαφορετικά πράγματα... Ο Αίας και ο κάθε ήρωας-ηγέτης της εποχής εκείνης, είχαν πολύ ψηλά την τιμή της υπόληψης και την ηθική τους .Και ήταν ηγέτες γιατί αναλάμβαναν την ευθύνη πράξεων και καταστάσεων που μπορεί να έφταναν μέχρι και στην αυτοθυσία. Οι  σημερινοί «ηγέτες» νομίζω πως είναι πολύ μακριά από αυτό που μόλις περιέγραψα. 

Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι σας βοήθησε ο ρόλος σας στο Κάτω Παρτάλι ως προς τα επαγγελματικά σας ανοίγματα; 

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό ώστε να αρχίσω να έχω προτάσεις πολύ πιο εύκολα από πριν. Μου έχει ανοίξει πολλές "πόρτες" το «Παρτάλι», αλλά πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στο πως θα διαχειριστώ κάποια πράγματα γιατί είναι πολύ  εύκολο να χάσω τον δρόμο μου. 

Πώς αποδέχεστε τη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα;  

Φυσιολογικά. Γνωρίζοντας τι δουλειά κάνω, ξέρω  περίπου και τι θα ακολουθήσει. Όταν κάνεις μια δουλειά που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό, φυσιολογικό είναι μετά να σε αναγνωρίζουν. 

Επηρέασε η δημοσιότητα την προσωπική σας ζωή; 

Κάποιες  φορές, ναι. Παρά το ότι εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να το καταλάβεις. Προσπαθώ να μένω ακέραιος στην προσωπική μου ζωή. Αυτό θέλει αρκετή δουλειά με τον εαυτό μου και σχετικά μπορώ να πω πως τις περισσότερες φορές τα καταφέρνω. 

Το θέατρο ήταν πάντοτε ο απώτερος επαγγελματικός σας στόχος; 

Πάντα με μάγευε πιο πολύ από όλα... Είναι 100% ζωντανό και έχει άμεση επαφή με τον κόσμο. Ναι, είναι αυτό που αναζητώ περισσότερο από όλα. Η τηλεόραση είναι ένα άλλο είδος δουλειάς. Θα ήθελα να κάνω επίσης περισσότερο σινεμά γιατί έχω κάνει λίγο και θέλω να δω αν θα μπορούσε ο κινηματογράφος να με μαγέψει όσο το θέατρο. 

Είναι κερδοφόρο επάγγελμα το επάγγελμα του ηθοποιού;  

Χα χα, δεν θα το έλεγα. Κάποιες φορές μπορεί, μα τις περισσότερες είναι σαν να παίρνεις μια ανάσα που κι αυτή, όμως,  είναι πολύ μικρή στις εποχές που ζούμε. 

Πιστεύετε ότι τα χρήματα και η δόξα φέρνουν την ευτυχία στη ζωή μας;  

Όχι. Ο καθένας όμως, έχει τους δικούς του στόχους που πιστεύει, πως μόλις τους πραγματοποιήσει θα είναι ευτυχής και γεμάτος. Κι αν αυτό που επιθυμεί κάποιος είναι χρήματα και δόξα, δεν μπορώ εγώ ούτε να τον κρίνω ούτε να τον κατακρίνω. 

Πόσο απελευθερωτικό είναι για έναν ηθοποιό το θέατρο; 

 Το θέατρο για τον ηθοποιό μπορεί να γίνει τόσο απελευθερωτικό όσο ολόκληρο το σύμπαν. Μπορεί, όμως, να γίνει και η πιο στενή φυλακή, κάποιες φορές. 

Έχετε δεχτεί ποτέ αρνητική κριτική; Πόσο σας έχει επηρεάσει αυτό; 

Επίσημη αρνητική κριτική δεν έχω δει. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Για μένα, πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να διαβάσω μια κριτική κάποιου θεατή που δεν του άρεσα, δεν τον «γέμισα», δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες του.  

Μιλήσατε ανοιχτά και χωρίς δισταγμό για μια περίοδο της ζωής σας που ζήσατε χωρίς όρια και περιορισμούς.  Σήμερα είστε, απλά, παρατηρητής αυτής της περιόδου; 

 Παρατηρητής της αλλαγής μου. Αλλάζω, όπως αλλάζει κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, πως σε κάποιες συνεντεύξεις κάποια πράγματα παραφράζονται ή διογκώνονται, από λίγο ως πολύ... Οπότε η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. 

svi751.jpg

 Τι μπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού; 

 Η αδικία, ο φανατισμός, ο ρατσισμός,  τα πράγματα που προκαλούν μια τύφλωση στο μυαλό μας και δεν υπάρχει πουθενά η λογική. 

Τι δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για εσάς;  

Πολλά μα πάρα πολλά.  

Ο έρωτας έχει ρόλους;  

(Χαχαχα) Μιλάς με γρίφους γέροντα...

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.