Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Έχω επιλέξει να είμαι χρήσιμη και ουσιαστική»

Παγκόσμια ημέρα κατα του παιδικού καρκίνου, σήμερα και το allyou αναδημοσιεύει απόσπασμα από τη συνέντευξη που η Πρόεδρος και «ψυχή» του Συλλόγου Ελπίδα, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είχε δώσει ( αρχές του '16) στη Μελίνα Αδαμοπούλου.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Δεν την γνώρισα τώρα. Την γνωρίζω χρόνια. Και πρέπει να σου πω, σ’ εσένα που μόνο διαβάζεις γι' αυτήν, που την βλέπεις στις ειδήσεις, που ακούς να μιλούν για 'κείνη και το έργο της, πως αν τη γνωρίσεις, αν κουβεντιάσεις μαζί της για λίγο και αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να «εισπράξει» το αφοπλιστικό χαμόγελο της και την κρίση σου ανεπηρέαστη να δει την καθαρότητα, την αλήθεια και την αφοσίωση της στο όραμα της, το όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ, θα την αισθανθείς φίλη σου και θα θελήσεις να γίνεις συνοδοιπόρος της. Από την πρώτη στιγμή. Γιατί η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η κυρία Μαριάννα, όπως τη φωνάζουν όλοι, μακριά από κλισέ και στερεότυπα, είναι πέρα για πέρα αληθινή σ’ όσα λέει, κάνει, προσφέρει, ζει.

Ο σύλλογος  ΕΛΠΙΔΑ, το Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά, ο Ξενώνας, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, κάνουν πραγματικότητα το όραμα της, αυτό που από είχε από παιδί: να είναι χρήσιμη στην κοινωνία και να συμπαραστέκεται στους συνανθρώπους της. 

Μετά από πενήντα πέντε χρόνια έγγαμης ζωής με τον αγαπημένο της Βαρδή, μητέρα πέντε παιδιών και γιαγιά, πιστεύει πως η αγάπη, η συντροφικότητα, η μητρότητα είναι τα μεγάλα δώρα που της έκανε η ζωή. «Μέσα απ΄αυτά ένας άνθρωπος ολοκληρώνεται», λέει. «Μέσα απ’ αυτά παίρνει δύναμη για να κοιτάει με θάρρος τα μάτια των παιδιών και να βλέπει μέσα τους την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο».

Πόσο βαθιά μέσα σας είναι η ελπίδα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για την κοινωνία;

Πιστεύω στους ανθρώπους και αυτοί είναι που διαμορφώνουν την κοινωνία. Όσο για τη ζωή, είναι ένα πραγματικό θαύμα. Γι’ αυτό και η ελπίδα μου για ένα αυριανό καλύτερο κόσμο με ειρήνη, αλήθεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολύ ζωντανή. Όμως, για μένα, δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς όραμα, χωρίς κόπο, χωρίς δράση. 

Τι είναι για εσάς η ΕΛΠΙΔΑ; Το έκτο παιδί σας, η δεύτερη οικογένεια σας, το όνειρο της ζωής σας, ο τρόπος που επιλέξατε να ζείτε;

Ασχολούμαι 30 χρόνια με την ΕΛΠΙΔΑ! Είναι, λοιπόν, φυσικό να έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου, κομμάτι του εαυτού μου. Όμως, πάνω απ’ όλα, η ΕΛΠΙΔΑ είναι φιλοσοφία, είναι στάση ζωής. Είναι η πεποίθηση πως δεν επιτρέπεται ν΄αδιαφορείς γι΄αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και γι΄αυτούς που υποφέρουν. Δεν πρέπει να παραιτείσαι, αλλά συνεχώς να προσπαθείς για το καλύτερο. Γιατί κάθε τι, τελικά, από τον καθένα από εμάς εξαρτάται αν θα πάει χειρότερα ή καλύτερα. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη για τον κόσμο που παραδίδουμε στα παιδιά μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε!

Καταφέρατε να "ξορκίσετε" με το έργο, την προσφορά σας, τη στάση ζωής σας, την δουλειά σας, λέξεις, έννοιες και καταστάσεις που φοβόμασταν να τις πούμε, να τις ψιθυρίσουμε, αν όχι και να τις αντιμετωπίσουμε. Αισθάνεστε λίγο σαν θαυματοποιός;

Δεν πιστεύω σε θαύματα! Άλλωστε ό,τι πέτυχε η ΕΛΠΙΔΑ είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και στην έννοια της «ομάδας» περιλαμβάνεται ολόκληρη η κοινωνία που αγκάλιασε το έργο μας. Πραγματικά, τίποτα δεν είναι σήμερα ίδιο με ό,τι ίσχυε για τον καρκίνο το 1990, όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, και θέλω να πιστεύω ότι η ΕΛΠΙΔΑ έχει παίξει σ’ αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας ένα σημαντικό ρόλο. Όμως, θα εκπλαγείτε, αν ασχοληθείτε λίγο πιο βαθιά με το θέμα: η προκατάληψη απέναντι στα άρρωστα- ακόμα και στα αποθεραπευμένα- παιδιά υπάρχει και σήμερα και τη συναντάμε ακόμα και στην ευρύτερη οικογένεια του παιδιού. 

Η ΕΛΠΙΔΑ έφτιαξε Μονάδες, Ξενώνα, Νοσοκομείο, ακόμα και Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να γίνονται καλά τα παιδιά, και γίνονται! Φεύγουν όμως από εμάς γερά και ευτυχισμένα, μ’ όλη τη ζωή μπροστά τους, για να γίνουν πολύ συχνά βορά στην προκατάληψη του χωριού, της γειτονιάς, του σχολείου, ακόμα και της ευρύτερης οικογένειας! Συχνά, μάλιστα, γίνονται στόχος bullying από τα άλλα παιδιά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ θλιβερό και στην ΕΛΠΙΔΑ δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Νιώθουμε υποχρέωση απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, στα «παιδιά μας» όπως τα αποκαλούμε, να τα προστατέψουμε και θα το κάνουμε. 

Στην σημερινή Ελλάδα, πώς θα πορευτεί η ΕΛΠΙΔΑ, το Νοσοκομείο, ο Ξενώνας; 

Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν και δεν μπορεί η δικαιολογία για μας να είναι πως δεν υποφέρουν από καρκίνο και συνεπώς το πρόβλημα δεν μας αφορά! Η ΕΛΠΙΔΑ ήταν πάντοτε παρούσα στα κοινωνικά προβλήματα και έχει αναπτύξει  εδώ και χρόνια μια μεγάλη κοινωνική δράση στους σεισμούς, στις πλημμύρες, στον πόλεμο στα Βαλκάνια, στις πυρκαγιές, στις φυλακές, στους πρόσφυγες.  

Αυτή η δράση έχει εντατικοποιηθεί μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κοινωνικό Ταμείο του Συλλόγου μας. Όσον αφορά στην κύρια δραστηριότητα της ΕΛΠΙΔΑΣ που στρέφεται προπαντός γύρω από τον παιδικό καρκίνο, ασφαλώς και τίποτα δεν θα σταματήσει το έργο μας!  Η ΕΛΠΙΔΑ, όχι μόνον συνεχίζει να στηρίζει και να φροντίζει τα παιδιά με καρκίνο, αλλά έρχεται να καλύψει και πολλά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κοινωνικούς λειτουργούς, σε αναλώσιμα και άλλα. Και βέβαια σε ιατρικά μηχανήματα.   

Τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες σ’ εμάς. Αυτές τις ελπίδες τις κρατάμε ζωντανές με κάθε κόστος. Ό,τι κι αν συμβεί δεν θα τους απογοητεύσουμε! 

 

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US