Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Άννα Παναγοπούλου*: "Ένας ξενώνας με ψυχή!"



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.

 

"Από αυτή τη στήλη, πολλά «δικά μας» παιδιά – παιδιά που όσο νοσηλεύονταν έζησαν στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ– αναφέρθηκαν σε αυτόν με λόγια αγάπης και αναγνώρισης. Η «θεραπεία» τους, μέσα από τις μαρτυρίες που έχουν καταθέσει εδώ, δεν αφορά ευτυχώς μόνο στην υγεία τους, αλλά και στην ψυχή τους. Και το γεγονός αυτό είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για όλους εμάς που διαμορφώνουμε τον Ξενώνα. 

Γιατί ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι ο κοινωνικός και ανθρωπιστικός πυλώνας του Συλλόγου. Είναι η έκφραση της πεποίθησης πώς ίαση δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν σκύψεις και στην ψυχή του παιδιού και αν δεν αγκαλιάσεις με στοργή και φροντίδα όχι μόνον το ίδιο το παιδί που υποφέρει, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια που καλείται να το στηρίξει. 

DSCN0050.JPG

Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Με γνώμονα τον προβληματισμό κατά πόσο θεραπευμένο μπορεί να θεωρηθεί ένα παιδί που επέζησε χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εξέλιξη και την προσαρμογή του στη ζωή, επειδή οι ψυχοκοινωνικές του ανάγκες παραμερίστηκαν για μεγάλο διάστημα, όλοι μαζί προσπαθούμε, μέσα από δράσεις που εφαρμόζουμε να επαναδραστηριοποιήσουμε τα παιδιά και να τα κάνουμε να ανακτήσουν το χαμένο ενδιαφέρον για τη ζωή. Το πετυχαίνουμε;

Θέλουμε να πιστεύουμε ΝΑΙ. Αυτό μαρτυρούν οι όμορφες σχέσεις που αναπτύξαμε και διατηρούμε τα 15 χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα με γονείς και παιδιά, η αυτοπεποίθηση που διακρίνουμε στα παιδιά μας και τα επιτεύγματα τους στη ζωή, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, καθώς βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας.

Το πετυχαίνουμε μόνοι μας; Όχι βέβαια. Χωρίς τη συνεχή και πολύχρονη παρουσία κοντά μας εθελοντών, χορηγών και πολλών φίλων μας θα είχαμε πετύχει σαφώς λιγότερα. Ζώντας από κοντά τον τρόπο που βιώνουν τα παιδιά την καθημερινότητά τους, μένουμε έκπληκτοι από το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής τους. Με την αγνότητα, την επιμονή και την «σοφία» τους μάς βοήθησαν, όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερο από ό,τι τα βοηθήσαμε εμείς και το κυριότερο μάς έμαθαν να εκτιμούμε την κάθε στιγμή της ζωής.

Σταματάμε εδώ τις προσπάθειές μας; Ασφαλώς όχι. Καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά πιο ουσιαστικά, ενισχύοντας όλες τις δομές που θα δεχθούν τα παιδιά μετά την θεραπεία τους. Η κοινωνία πρέπει να αποβάλει προκαταλήψεις και φόβους και να σταματήσει να χρησιμοποιεί την λέξη  «επάρατη νόσο» για τον καρκίνο. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και να δώσει το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται τα παιδιά. Η οικογένεια πρέπει να στηριχθεί πολύπλευρα με ειδικούς για να ξαναβρεί το ρυθμό της και τέλος η επιστημονική κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να προσφέρει στα παιδιά ίαση, μέσω μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Για όλα, όμως, αυτά πιστεύω πως θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, στη νέα χρονιά που μόλις αρχίζει.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που δείχνετε ενδιαφέρον για το έργο μας, να σας ευχηθώ «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» και να σας δώσω λίγες πληροφορίες για τον Ξενώνα & για ό,τι κάνουμε εκεί.  

Ο Ξενώνας λειτουργεί σε ένα σύγχρονο πενταόροφο κτίριο, με 28 δίκλινα δωμάτια, λειτουργεί από το 1999 με την υποδομή και την οργάνωση των πιο σύγχρονων αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού.

Κάθε όροφος διαθέτει τραπεζαρία, κουζίνα πλυντήρια, στεγνωτήρια  σιδερωτήριο και δωμάτια με ατομικό λουτρό, τηλεόραση, ψύξη-θέρμανση και τηλέφωνο. Λειτουργούν επίσης χώροι: για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών (νηπιαγωγείο, δημοτικό, βιβλιοθήκη), για την απασχόληση και ψυχαγωγία τους (υπολογιστές, κουκλοθέατρο, κα), για τις επισκέψεις συγγενών και φίλων, για την ενημέρωση και εκπαίδευση προσωπικού, γονιών, χορηγών και φίλων του Ξενώνα. 

Παράλληλα με τη δωρεάν φιλοξενία, ο Ξενώνας αναπτύσσει δράσεις, με εξειδικευμένα στελέχη, που έχουν στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, τη συνέχιση της εκπαίδευσης.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των δράσεων του Ξενώνα με στόχο την ποιότητα ζωής είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και γονέων.

Υποστηρίζουμε τα παιδιά - με ατομικές συνεντεύξεις και με ένταξη σε ομάδες αποφόρτισης και ενδιαφερόντων με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στους εφήβους που εκ των πραγμάτων αποτελούν μία δύσκολη ομάδα.

Αναπτύσσουμε δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις οικογένειες που φιλοξενούνται και  τη δραστηριοποίηση και κοινωνικοποίηση του παιδιού και των συνοδών.

Βοηθούμε την επανένταξη του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και των συνοδών στην καθημερινότητά τους σε συνεργασία με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, κ.α) για την επίλυση προβλημάτων.

Το σχολείο που λειτουργεί στον Ξενώνα με εκπαιδευτικούς της Α/Βάθμιας & Β/βάθμιας εκπαίδευσης αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας, είναι απαραίτητο για την ομαλή ένταξη των παιδιών στην καθημερινότητα. Παράλληλα, το σχολείο πραγματοποιεί εκδηλώσεις για εορτασμό εθνικών επετείων, τη γιορτή της Μητέρας και τη λήξη της σχολικής χρονιάς και πολλούς εκπαιδευτικούς περιπάτους με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών σε μουσεία, χώρους αναψυχής, μοναστήρια κ.ά. 

IMG_5103.JPG

Οι γιορτές που γίνονται στον Ξενώνα στα πλαίσια ψυχαγωγίας παιδιών και οικογενειών είναι ξεχωριστές και συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη συναισθηματική αποφόρτιση, εκτόνωση και ενδυνάμωση τόσο των φιλοξενούμενων παιδιών και γονιών, όσο και του προσωπικού. Είναι γιορτές κάθε είδους∙ θρησκευτικές, εθνικές, επετειακές, κοινωνικές, αποκριάτικες, γενεθλίων και πολλές άλλες.

IMG_1983.JPG

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια στήριξης των οικογενειών παίζουν και οι εθελοντές. Η δημιουργική απασχόληση είναι το ευχάριστο διάλειμμα σε καθημερινή βάση όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς. Με μια σταθερή και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών στοχεύουμε στην ψυχαγωγία, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στην εκτόνωση των συναισθημάτων μέσω της συμμετοχής τους σε εργαστήρια χειροτεχνίας, κοσμημάτων, ζωγραφικής, μοντέρνων χορών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α. ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. 

DSC08827.JPG

Σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας ως φίλους και χορηγούς και υποστηρικτές.

Και προπαντός, ως πρεσβευτές του έργου μας

* Η Διευθύντρια του Ξενώνα, Άννα Παναγοπούλου 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, ΕΛΠΙΔΑ και να συνεισφέρεις στο έργο του; Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο http://www.elpida.org/, καθώς και στα τηλέφωνα: 210-7757153, 210-7757934 και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ 

O Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» τιμά την Ελισάβετ Σουρδή

Η Ελισάβετ Σουρδή ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικά ευαίσθητων παιδιών, εκείνων των ξεχωριστών παιδιών, που εκτός από τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, τις προσωπικές τους ασχολίες, όνειρα και φιλοδοξίες, δεν ξεχνούν ότι υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά που προκειμένου να επιβιώσουν είναι αναγκασμένα να δώσουν σκληρή μάχη, μια μάχη που για να την κερδίσουν χρειάζονται τη βοήθεια φίλων και συμμάχων. 

Στην περίπτωση της Ελισάβετ, τα παιδιά που θέλησε να βοηθήσει προσφέροντας τους όλα τα χρήματα του κουμπαρά της, ήταν τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», τα παιδιά που δίνουν τη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο, και παλεύουν να κερδίσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

PAN_0120.JPG

Για την ευγενική και συγκινητική της χειρονομία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τίμησε την Ελισάβετ Σουρδή απονέμοντάς της την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου, ενώ στη μητέρα της, κυρία Μαίρη Σουρδή, πρόσφερε το μετάλλιο του υποστηρικτή του Συλλόγου. 

PAN_0093.JPG

Στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία και του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κυρίου Μανώλη Παπασάββα, η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη την Ελισάβετ λέγοντας της μεταξύ άλλων: «Χάρηκα τόσο πολύ που σε γνώρισα και που σε είχαμε κοντά μας. Πραγματικά ένοιωσα υπερήφανη για εσένα, που είσαι ένα νέο ταλαντούχο παιδί, με ευαισθησίες, αρχές και οράματα και έκανες μια τόσο αξιόλογη και αξιοθαύμαστη πράξη με το να προσφέρεις τα χρήματα από τον κουμπαρά σου για τους σκοπούς της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Με την παρουσία σου και τη συμπαράστασή σου μας έδωσες ακόμα μεγαλύτερη ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το έργο μας κοντά στα παιδιά που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Σου εύχομαι να έχεις υγεία, καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη στη ζωή σου και να εκπληρώσεις όλα σου τα όνειρα! Είσαι ένα υπέροχο παιδί και σου αξίζουν τα καλύτερα».

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;