Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Οι εθελοντές στον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ» μάς μιλούν για την Έννοια του Εθελοντισμού!



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη. 

 

«"Εθελοντισμός"… μία λέξη, όμως, μία τεράστια έννοια, η οποία κρύβει από πίσω της βαθύτερες έννοιες και αξίες, όπως αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, προσφορά. Ο εθελοντισμός είναι φιλοσοφία ζωής, είναι αγάπη, είναι δράση, είναι ψυχή. Η ομάδα εθελοντών του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», μέσα από τα προγράμματα για τους γονείς και τα παιδιά που φιλοξενούνται, έχουν ως στόχο όχι μόνο την δημιουργική απασχόληση των οικογενειών, αλλά και την αναπλήρωση των χαμένων ωρών από το παιδικό παιχνίδι, την ενίσχυση της συνεκτικότητας της ομάδας, της κοινωνικοποίησης, της επικοινωνίας, της αμοιβαίας κατανόησης, και του σεβασμού μεταξύ των παιδιών κάθε ηλικίας, αλλά και των γονέων τους. Στον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», οι εθελοντές μας με αυθορμητισμό και αλτρουισμό, συνδυάζουν στο έργο τους «την αγάπη του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Ευγενία Τισένκο: "Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής!"

"Η επιλογή και η θέλησή μου να συμμετέχω στην ομάδα εθελοντών του Συλλόγου «Ελπίδα», στηρίχτηκε τόσο στα προσωπικά μου βιώματα, όσο και στις επιστημονικές γνώσεις στον τομέα Ψυχολογίας, χάρη στα οποία συνειδητοποίησα ότι τη μοναδική αληθινή πηγή ευτυχίας και δύναμης αποτελεί η αναζήτηση της γνώσης για τον εαυτό, των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας, η καλλιέργεια και η δημιουργική αξιοποίησή τους. Όμως όλη αυτή η διαδικασία αποκτά νόημα μόνο, όταν μπορούμε  να μοιραστούμε ό,τι καλύτερο έχουμε ανακαλύψει μέσα από αυτή την πορεία,  με τους συνανθρώπους μας.

Νιώθω πραγματικά ευγνώμων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Συλλόγου «Ελπίδα»: την κα. Ευαγγελία Παφίλη, την κα. Τατιάνα Πικρού, τον κο. Δημήτριο Νάνη και την διευθύντρια του Ξενώνα «Ελπίδα» την κα. Παναγοπούλου, που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τις δύσκολες και τις ευχάριστες στιγμές  τα παιδιά και οι οικογένειές τους, τον ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος «Ελπίδα» τα στηρίζει, ανταποκρίνοντας στις σημαντικότερες ανάγκες τους. Επίσης η γνωριμία μου  με άλλους εθελοντές με βοήθησε να νιώσω τη χαρά  της συνεργασίας και της  συνδημιουργίας με βάση ένα κοινό, όμορφο σκοπό- τη μικρή συμβολή μας  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη που χάρη σε μια δημιουργική διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Δημιουργικό Εργαστήρι του Ξενώνα «Ελπίδα», μου δόθηκε η δυνατότητα να ξαναθυμηθώ  την δημιουργική μου διάσταση, κάτι το οποίο από μικρή ηλικία αποτελούσε για μένα τη μεγαλύτερη πηγή χαράς, ενθουσιασμού και  ψυχικής δύναμης, αλλά και ένα δημιουργικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου κατά την εφηβική μου ηλικία. Όταν μας δύνεται η δυνατότητα να δημιουργούμε, κάνοντας αυτό που αγαπάμε, ξαναβρίσκουμε και ενισχύουμε τη σχέση μας με τον εαυτό, χτίζουμε αληθινούς δεσμούς με τους άλλους και ανακαλύπτουμε ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή. 

Ο Σύλλογος «Ελπίδα» με  τους ανθρώπους που διοχετεύουν την ενέργειά τους σε αυτό που αγαπάνε, δηλαδή στο έργο τους για την ενδυνάμωση των παιδιών, διαμορφώνουν τις καλύτερες συνθήκες, ώστε τα παιδιά να νιώθουν και να βιώνουν αυτό το πνεύμα της δημιουργικότητας και της αγάπης, το οποίο αποτελεί και τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας , της επιτυχημένης και ευτυχισμένης πορείας τους στη ζωή." 

Ηρώ Πασσά: "Ο εθελοντισμός μου στον Ξενώνα Ελπίδα"

"Υπήρχε το μικρόβιο του εθελοντισμού μέσα μου από χρόνια, αλλά λόγω της εργασίας μου ο ελεύθερος μου χρόνος ήταν ελάχιστος και δεν είχα τολμήσει να επικοινωνήσω μαζί τους γιατί δεν θα ήμουν συνεπής. 

Μετά από αίτηση μου προς τον σύλλογο και την θετική ανταπόκριση τους, ξεκίνησα τον Οκτώβριο του 2014 την εθελοντική μου προσφορά, την οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα στο δημιουργικό, κατασκευαστικό τμήμα,  για τις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Αισθάνομαι πολύ ευτυχής και τυχερή, που βρίσκομαι σε ένα χώρο, όπου η αγάπη, η εκτίμηση, η ζεστή αγκαλιά που μου προσφέρονται από το προσωπικό του ξενώνα, από την ομάδα των εθελοντριών, καθώς και η επαφή μου με τα παιδιά και τις μητέρες τους, με κάνουν να αισθάνομαι κομμάτι δικό τους, επιτείνοντας την επιθυμία μου να βρίσκομαι μαζί τους για να προσφέρω οτιδήποτε μπορώ βοηθώντας στο αξιέπαινο έργο τους".

Μαρία Αλέρτα: "Με τον εθελοντισμό δείχνουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε"

"Ο εθελοντισμός εξ ορισμού είναι η εκούσια (ηθελημένη) προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών σε κάποιο κοινωνικό σύνολο ή τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στη συνέχιση του σκοπού του. Τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και ανθρωπιστικά προβλήματα στην κοινωνία μας αυξάνονται και δημιουργείται έτσι η ανάγκη για βοήθεια πέρα από τους επίσημους κρατικούς φορείς. Ταυτόχρονα το περιβάλλον στο οποίο αναπτυσσόμαστε γίνεται όλο και ποιο εγωκεντρικό και ανταγωνιστικό μεγαλώνοντας την εσωτερική ανάγκη κάποιων ανθρώπων να δημιουργήσουν μια νέα στάση ζωής και έκφρασης μέσα από τη βοήθεια αυτών που τους χρειάζονται.

Έτσι αναπτύχθηκαν τα διάφορα εθελοντικά προγράμματα τα οποία καλύπτουν και δίνουν λύσεις σε πολλές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σίγουρα όμως δεν είναι ωφελημένοι μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη αλλά εξίσου μεγάλο είναι και το όφελος που προκύπτει για τους εθελοντές. Όλοι εμείς, λοιπόν, βιώνουμε απίστευτη ικανοποίηση και συναισθηματική πληρότητα μέσα από αυτή την υπέρβαση ουσιαστικά του ΕΓΩ μας. Με τη δράση μας αυτή δείχνουμε έμπρακτα ότι ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ και τελικά συνειδητοποιούμε, ότι με το να βοηθάμε πρώτα τους άλλους βοηθάμε τελικά με τον καλύτερο τρόπο τον ίδιο μας τον εαυτό".

Ανώνυμος: "Με τα μάτια του εθελοντή…"

"Συχνά, ακούγοντας για άρρωστο παιδί, έχουμε στο μυαλό μας το άρρωστο παιδί ως καρικατούρα παιδιού μονοδιάστατο και αυτή η μόνη του διάσταση είναι το άρρωστο παιδί. Ζώντας όμως από κοντά την καθημερινότητα του, μένεις έκπληκτος από το μεγαλείο αυτών των παιδιών. Δουλεύοντας πέντε χρόνια τώρα με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο με έχουν βοηθήσει περισσότερο από ότι τα έχω βοηθήσει εγώ. Με έχουν βοηθήσει να γίνω καλύτερος άνθρωπος εγώ, ζώντας κοντά τους, με το δικό τους πόνο, χωρίς προσωπικά να «υποφέρω». Με την αγνότητα και τη σοφία τους με βοήθησαν να ανακαλύψω την παιχνιδιάρικη μου φύση, με δίδαξαν να βρίσκω τη χαρά μέσα μου, εκφράζω τον αυθορμητισμό μου, αλλά ιδιαίτερα μου έδειξαν το πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνω την κάθε στιγμή…

Η Κατερίνα μου δίδαξε την αγγελική της υπομονή και την απίστευτη τρυφερότητά της, ο ενθουσιασμός του Δημήτρη για παιχνίδι μου έδωσε λόγο να αναπτύξω την δημιουργικότητα και την φαντασία μου, ο Χρήστος με έμαθε να βλέπω με τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής, η Σταυρούλα με δίδαξε την απλότητα και την ευαισθησία της, η Θεοδώρα την γλυκύτητα και την ευγένεια της, η Σοφούλα να διεκδικώ αυτό που θέλω έστω κι αν χρειαστεί να γκρινιάξω, ο Κωνσταντίνος με την μοναδική του ικανότητα να διαλύει τον παιδότοπο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μου έμαθε την δημιουργική έκφραση μέσα από το παιχνίδι, η Μάγδα με γέμισε με τη ζωντάνια και τη ζωηράδα της, ο Αντώνης με έμαθε να εκτιμώ ουσιαστικά την κάθε στιγμή που ζω, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο, ο Κωστής μου έμαθε ότι μπορώ να κατακτήσω ότι ποθώ αρκεί να επιμένω, ο Στέλιος μου χάρισε απίστευτες στιγμές γέλιου με τον αυθορμητισμό του και το αστείρευτο χιούμορ του, η Σουέλα με δίδαξε τη διακριτικότητα της, ο Γιονίντ τη γιγάντια καλοσύνη που εκπέμπει, ο Έρβιν την καλοσύνη και το χαμόγελο της ζωής, η Κατερινούλα με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα της μου έμαθε ότι έχω μεγάλη μύτη και ότι είμαι πολύ άσχημος με αυτά τα μαλλιά...

Με λίγα λόγια με έμαθαν να ζω τη ζωή… Στο σημείο αυτό θα δανειστώ τα λόγια μιας μητέρας που άκουσα κάποτε σε ένα σεμινάριο και που η ίδια είχε ζήσει την περιπέτεια του γιου της: "Ώστε ένα άρρωστο παιδί, ένα παιδί που παλεύει κάθε μέρα για τη ζωή του, μπορεί να έχει τόσες φυσιολογικές στιγμές, μπορεί τελικά να είναι τόσο παιδί; Όμως ποιος μπορεί να μας διδάξει ότι η ζωή δεν είναι εκπληκτική γιατί έχει τόσες εκφάνσεις; Μήπως και η ίδια η αρρώστια δεν είναι ζωή;".

 

Info: Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, ΕΛΠΙΔΑ και να συνεισφέρεις στο έργο του; Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο http://www.elpida.org/, καθώς και στα τηλέφωνα: 210-7757153, 210-7757934 και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός