Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο

Στοχαστές, επιστήμονες και αθλητές συμμετείχαν στην Ημερίδα «Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.



PAN_2238.jpg

 

Την έννοια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, αποτύπωσαν στοχαστές, επιστήμονες αλλά και αθλητές,  οι οποίοι συμμετείχαν στην Ημερίδα «Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο:  Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

PAN_1011.jpg


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος,  άνοιξε τις εργασίες της Ημερίδας, μιλώντας  για μία σημαντική πτυχή του «Εθνικού Χρέους των Ελλήνων», τον προσδιορισμό δηλαδή των «βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο».  «Δεν μπορούμε ν’ αρκεστούμε στις «δάφνες» της βαριάς εθνικής μας Πρώτιστο μέλημά μας είναι η υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

PAN_1227.jpg


Για την Ελλάδα, αλλά και για την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας μίλησε, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος ΜΒΒ», και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας», από την εποχή του Ομήρου, και της «Δημοκρατίας», από την εποχή του Περικλή. Είναι η χώρα που γέννησε τον «Λόγο», το «Κάλλος» και την «Αρμονία», ξεκίνησε λέγοντας η κ. Βαρδινογιάννη.

PAN_0154 (002).jpg

Την Ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, η  κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιάννη Αμανατίδη, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνης Κουνάδης, μίλησε για τη σημασία της διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο
Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas Δημήτρης Μαύρος και ο Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου, παρουσίασαν ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες -2018», η οποία αποτυπώνει τις τάσεις και τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας.

PAN_2740.jpg

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος του φιλόσοφου και συγγραφέα, Στέλιου Ράμφου, με τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα, οι οποίοι επιχείρησαν να περιγράψουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με τις αρετές και τις παθογένειές της:  «Έχουμε δημοκρατία επιθυμιών όχι αξιών. Αυτό είναι τρομερό. Η αισιοδοξία είναι η αλήθεια.   Με την αλήθεια βρίσκεις δρόμο, με την πλαστή αισιοδοξία όχι», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Στέλιος Ράμφος.

Για τα δυνατά συναισθήματα της κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου με τα γαλανόλευκα χρώματα αλλά και για τον κόπο, τις ματαιώσεις και την αξία της συνεχούς προσπάθειας, μίλησε στη δημοσιογράφο, Πόπη Τσαπανίδου, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο.

Μία φωνή διαφορετική, τη φωνή της ακριτικής Ελλάδας, μετέφερε στους παραβρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κέλλης του Νομού Φλωρίνης,  Αθανάσιος Τάσκας.

 Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου της χώρας, συντόνισε η δημοσιογράφος  Μάρα Ζαχαρέα, με κεντρικό άξονα την θέση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στη συζήτηση πήραν μέρος  ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος,  ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής και η συγγραφέας, Kαθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Για την «Ελλάδα που θέλουμε» μίλησε ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Δημήτρης Νανόπουλος.  «Δεν έχουμε καιρό. Τα πράγματα τρέχουν όπως λέμε στη φυσική εκθετικά.  Δεν ζούμε πια στην εποχή του αραμπά. Τα πράγματα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Μεταφορικά και κυριολεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Ημερίδα έκλεισε με έναν σύντομο, αλλά περιεκτικό επίλογο η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά, η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου,  ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο Ανδρέας Ποταμιάνος και η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα