Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

,,,στο μικρό μας άγνωστο με αγάπη...

Με αυτή τη ζωγραφιά, τρία μικρά παιδιά, εύχονταν με όλη τους την καρδιά «περαστικά», στο "αγαπητό παιδάκι", τον μικρό τους άγνωστο.



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.

 

"Με αυτή τη ζωγραφιά, τρία μικρά παιδιά που συνόδευσαν τη μητέρα τους στην πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής της - την ώρα που πήγαινε να δώσει μόσχευμα για να σωθεί ένα μικρό αγοράκι, μοναδική συμβατή δότρια ανάμεσα σε χιλιάδες που είχαν αναζητηθεί, εύχονταν με όλη τους την καρδιά «περαστικά» στο μικρό τους άγνωστο που κιόλας τον ένιωθαν φίλο.

Το «αγαπητό παιδάκι» είναι καλά σήμερα. Κι εκείνη, η δότρια, που του ξαναέδωσε τη ζωή, να πώς περιγράφει την εμπειρία της: 

«Είμαι ένας άνθρωπος που ανέκαθεν προτιμούσα τις πράξεις από τα λόγια. Όταν λοιπόν μου ζητήθηκε να γράψω λίγα λόγια για την εμπειρία μου ως δότρια, σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να ξαναζήσω τη διαδικασία συλλογής Μυελού των Οστών, η οποία πρέπει να σας τονίσω ήταν πολύ πιο εύκολη, ανώδυνη και ακίνδυνη απ’ ότι φανταζόμουν, παρά να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν πριν και μετά τη μεταμόσχευση.

Όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή, θεώρησα πως θα υποβληθώ σε μια απλή ιατρική επέμβαση. Στη πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι δωρίζοντας μυελό των οστών δε δωρίζω μόνο λίγα από τα αιμοποιητικά μου κύτταρα. Δωρίζω ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Συνειδητοποίησα επίσης ότι η σχέση δότη-λήπτη δεν είναι μονόπλευρη. Είναι αμφίπλευρη, γιατί ταυτόχρονα έγινα και εγώ λήπτης εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης. Μέσα από αυτήν την «απλή ιατρική επέμβαση» αναθεώρησα τις πραγματικές αξίες της ζωής μου και επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά ότι το να δίνεις είναι πιο σημαντικό από το να παίρνεις.

Δυστυχώς όμως, το συναίσθημα που με κατέκλυσε φεύγοντας από το νοσοκομείο ήταν μια απέραντη λύπη. Λύπη γιατί τα δωμάτια στο ‘’ ΕΛΠΙΔΑ’’ παραμένουν γεμάτα με παιδιά που περιμένουν απεγνωσμένα να βρεθεί ένας συμβατός δότης. Λύπη γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που δε γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Και τέλος λύπη γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ενώ γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Κι όμως! Η δωρεά μυελού των οστών μας αφορά όλους. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αύριο δε θα είναι τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι που θα ψάχνουμε για έναν συμβατό δότη.

Θα ήθελα να μπορούσα να βοηθήσω άμεσα όλα αυτά τα παιδιά. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σας παροτρύνω να γίνεται και εσείς εθελοντές δότες μυελού των οστών. Και εάν το αποφασίσετε μη σταματήσετε εκεί. Ξεκινήστε τη δική σας μικρή ή μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας τράπεζας εθελοντών δωρητών που θα μας κάνει περήφανους.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη και όλους τους ανθρώπους του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ για την ευκαιρία που μου έδωσαν να προσφέρω ένα τόσο σημαντικό δώρο ζωής. Εύχομαι η προσπάθεια σας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά, την πλευρά της μάνας, της οικογένειας που ξανακέρδισε το παιδί της. Που ξανακέρδισε το παιδί της γιατί κάποιος, εκεί έξω, νοιαζόταν για τους γύρω του. Γιατί ήθελε να νιώθει χρήσιμη τη ζωή του. Γιατί δεν εθελοτυφλούσε, ήξερε πως  ότι συμβαίνει στους άλλους, μπορεί να συμβεί και σε σένα. Κι αποφάσισε να ξεφύγει λίγο από τετριμμένα της ζωής της, ενημερώθηκε και έγινε εθελοντής δότης στο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Ήταν από τους τυχερούς που μπόρεσε στη ζωή της, λίγους μετά, να σώσει ένα μικρό παιδί που κινδύνευε να πεθάνει. Η ΔΟΤΡΙΑ!

Ας ακούσουμε, όμως και τη ΜΑΝΑ:

«Προς την δότρια, 

Είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να κάνεις λόγια και να τα γράψεις σε χαρτί πως αισθάνεσαι.

Αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν πρόκειται να απευθυνθείς σε κάποιαν που προσέφερε στο ίδιο σου το παιδί κάτι μοναδικό, την δυνατότητα της επιβίωσης.

Αισθάνεσαι την ανάγκη να πεις Ευχαριστώ, μα είναι τόσο λίγο! Νιώθεις τόσα πολλά συναισθήματα, ελπίδα, χαρά, ευγνωμοσύνη, ηρεμία, αγάπη, δέος  ανακούφιση, ευχαρίστηση.

Μας δώσατε την ελπίδα της ίδιας της ζωής. Την χαρά ότι οι άνθρωποι νοιάζονται για τους άλλους.

Η ευγνωμοσύνη που αισθάνεται όλη μας η οικογένεια δεν περιγράφεται. Την αισθανόμαστε κάθε φορά που κοιτάμε τον γιο μας στα μάτια.

Την ηρεμία να γνωρίζουμε πως έχει μέλλον.

 Αγάπη, γιατί με την προσφορά σας γίνατε αυτοδίκαια μέλος της οικογένειας μας.

Δέος γιατί η ενέργεια σας αυτή δείχνει ανιδιοτέλεια και μεγαλείο ψυχής. 

Ανακούφιση ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Το δώρο σας είναι μοναδικό. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να κάνουμε το ίδιο γιατί πραγματικά το χρειαζόμαστε.

Σας ευχαριστεί όλη μας η οικογένεια.

Με εκτίμηση οι γονείς του».

Αυτό το «ευχαριστώ» που είναι «ευχαριστώ καρδιάς» το ζωγράφισε στο χαρτί ο μικρός ασθενής  και το έστειλε στους άγνωστους σωτήρες του. «Άγνωστους» κι ας τους νιώθει δικούς ανθρώπους. Όμως, η διεθνής δεοντολογία επιβάλλει για 2 ολόκληρα χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, ανωνυμία και από τις δυο πλευρές.

Ευχαριστούμε και εμείς. Γιατί με τέτοιους ανθρώπους ναι, δεν χάνεις ποτέ την ελπίδα!"

img-paint.jpg

 

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ 

Για να εγγραφείς εθελοντής δότης μπορείς να επισκεφτείς τα γραφεία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ", καθημερινά 9.00 - 19.00, ή κάποιο από τα Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Δοτών της περιοχής σου (δες εδώ) όπου:

1) Θα ενημερωθείς λεπτομερώς για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων

2) Θα συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής δότη

3) Θα σου γίνει λήψη μικρής ποσότητας αίματος (5 ml) ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου)

Αν δεν υπάρχει κάποιο Συνεργαζόμενο Κέντρο στην περιοχή σου, μπορείς  να συμπληρώσεις την online αίτηση εγγραφής και το "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, σε διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, θα σου στείλει φάκελο που θα περιέχει:

1) Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών.

2) Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

3) Οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ πριν την εγγραφή σου στο 210.7775615-16.

 

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!