Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Περί Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας 

Με αφορμή την σημερινή γιορτή, η Μαρία μάς προσκαλεί σε μία διαφορετική βόλτα, όχι στην όμορφη πόλη μας, αλλά... εντός μας! 


Μαρία Μυλωνά

Ομολογώ ότι δεν είμαι ιδιαίτερα... φαν των χριστιανικών παραδόσεων και λοιπών εορτασμών θρησκευτικού περιεχομένου. Την σημερινή ημέρα, όμως, ανήμερα της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστης, Αγάπης και Ελπίδας, την γιορτάζω πάντα, περισσότερο λόγω της έννοιας των ονομάτων τους και λιγότερο (ως ελάχιστα) λόγω της... αγιοσύνης τους.  

Θέλεις να δεις πώς θα τις γιορτάσω στην σημερινή μου βόλτα;  

ΣΟΦΙΑ: Ο Τζελαλεντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής και μυστικιστής του 13ου αιώνα έλεγε ότι "Η σοφία και οι γνώσεις υπάρχουν για να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον δρόμο από τον παλιόδρομο". Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, δεν νομίζεις; Κι επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να "ανοίξουμε" τους ορίζοντές μας από τα βιβλία, σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω την ημέρα μου με ένα βιβλίο που βρίσκεται εδώ και καιρό στην βιβλιοθήκη μου, αλλά πάντα ανέβαλα να διαβάσω (μάλλον λόγω του... όγκου του). Ο λόγος για το αριστούργημα του Λεονάρδο Παδούρα "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά" (Εκδόσεις Καστανιώτη). Όσο για την υπόθεσή του; Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, ο Λεονάρδο Παδούρα χτίζει μια ιστορία στην οποία συναντιούνται οι ζωές τριών ανθρώπων: του Τρότσκι, από τότε που φεύγει στην εξορία μέχρι τη στιγμή που δολοφονείται στο Κογιοακάν του Μεξικού, του Ραμόν Μερκαντέρ, που εκπαιδεύτηκε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρότσκι, και του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που θα γίνει ο θεματοφύλακας αυτής της μυστικής και επικίνδυνης ιστορίας. Το πιο ενδιαφέρον μ' αυτό το βιβλίο είναι ότι πρόκειται για ένα ερωτηματικό γεμάτο θλίψη για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα -την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας- που όμως διαστρεβλώθηκε και χάθηκε. Επίκαιρο δεν ακούγεται;   

ΑΓΑΠΗ: Δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή, κανένα γνωμικό και κανένα τσιτάτο για να "παρουσιάσεις" την έννοια της αγάπης. Αγάπη είναι το νοιάξιμο. Το δόσιμο. Και σήμερα, αποφάσισα να τα αποδείξω έμπρακτα... απλά και μόνο κουρεύοντας τα μαλλιά μου. Και εξηγώ: Έχεις ακούσει για την καμπάνια "Δωρεά Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο" (Donate Hair, Donate Love); Πρόκειται για μία εθελοντική κίνηση, που έχει σκοπό να δωρίζει περούκες σε παιδιά που χάνουν τα μαλλιά τους κατά τις χημειοθεραπείες ή από αλωπεκία. Τα μαλλιά συλλέγονται από εθελοντές και εθελόντριες (σαν εμένα), οι οποίοι κόβουν κι έπειτα δωρίζουν την.... περισσευούμενη κόμη τους στην ομάδα. Οι κοτσίδες συγκεντρώνονται σε ειδικά κουτιά και -μόλις ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες- θα σταλούν στην εταιρεία που προσφέρθηκε να φτιάξει τις περούκες. Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη δωρίσει τα μαλλιά τους, ενώ δεκάδες κομμωτήρια σε όλη τη χώρα συνεργάζονται γι' αυτό το σκοπό. Ο επόμενος, λοιπόν, σημερινός μου σταθμός είναι ένα από τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια. Ρίξε, μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης και ίσως να τα πούμε εκεί. 

ΠΙΣΤΗ: Αν περιμένεις να "ακυρώσω" τις παραπάνω εισαγωγικές δηλώσεις μου, δυστυχώς θα σε διαψεύσω. Μπορεί η πίστη σε μία ανώτερη δύναμη να μην είναι... το δυνατό μου σημείο, αλλά η πίστη μου στη δύναμη, την επιθυμία, την υπομονή και την επιμονή του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη. Γι' αυτό και ο τρίτος μου σημερινός προορισμός είναι... ο καναπές του σπιτιού μου, όπου θα απολαύσω μία ταινία- ωδή στην ανθρώπινη πίστη για ζωή και τη "μάχη" για επιβίωση. O «Αλύγιστος» -υπο τη σκηνοθετική πινελιά της Αντζελίνα Τζολί- αφηγείται την αληθινή ιστορία του Ολυμπιονίκη και βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λούι Ζαμπερίνι (τον οποίο ενσαρκώνει ο Τζακ Ο' Κόνελ) , ο οποίος πολεμώντας στον Ειρηνικό επέζησε της πτώσης του αεροπλάνου του, έμεινε 47 μέρες σε μία σχεδία στη μέση του πουθενά και διασώθηκε από τους Ιάπωνες μόνο και μόνο για να καταλήξει αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παρόλο που η ταινία δεν απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όταν παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, απόψε λέω να της δώσω μια ευκαιρία. Εντυπώσεις, την άλλη Πέμπτη!  

Όσο για την ΕΛΠΙΔΑ (μου); Αυτή είναι μία και παραμένει σταθερή τους τελευταίους... ασταθείς μήνες που ζούμε. Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο. Και αυτή όχι μόνο την γιορτάζω αλλά και την επιδιώκω καθημερινά.  

Καλή μας ψήφο. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου