Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Road trip, Παγκράτι και Ακρόπολη γωνία

Κάπου εκεί συναντάμε σήμερα τη Μαρία και την ακολουθούμε στην πεμπτιάτικη βόλτα της με... τσίτα γκάζια! 


Μαρία Μυλωνά

Μπορεί -ως γνήσιο παιδί των Β.Π.- να έχω μία ιδιαίτερη προτίμηση σε περιοχές που βρίσκονται "από την Πανόρμου και πάνω" (όπως χαρακτηριστικά λένε φίλου μου), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω, εκτιμώ και τιμώ δεόντως (και συχνότατα) το κέντρο της (όμορφης) πόλης μας.  

Σήμερα, λοιπόν, φοράω τα φθινοπωρινά μου και φύγαμε για Ακρόπολη, Μετς και Παγκράτι.  

Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, ακριβώς πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Καλλιμάρμαρο. Εκεί, στην οδό Αρχιμήδους, στον αριθμό 2-6, βρίσκεται ο "Βιβλιοστάτης". Αυτό το μικρό, προσεγμένο, φιλόξενο βιβλιοπωλείο είναι ένας από τους πιο χαλαρωτικούς (και χαλαρούς) αλλά και ψαγμένους χώρους της Αθήνας και αν είσαι λάτρις των καλών βιβλίων αποκλείεται να μην τον γνωρίζεις. Δεν έχω καταλήξει ποια θα είναι η σημερινή αγορά μου. Η λίστα του "Βιβλιοστάτη" είναι τεράστια (από ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα και Λατινοαμερικάνους συγγραφείς, μέχρι πολιτικά βιβλία, δοκίμια και ένα ευρύ φάσμα από περιοδικά), οπότε λέω να περιπλανηθώ στα ράφια του, περιμένοντας εκείνο που θα μου κάνει "κλικ". Tip: Αν βρεθείς εδώ, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στα βιβλία από προσφορές εκδοτικών οίκων αλλά και στις εκδόσεις που κινούνται στο χώρο του εναλλακτικού ή του underground. 

Και από την βιβλιοφαγία, στην -φαγία σκέτο. Και μιας και βρισκόμαστε στο Παγκράτι, λέω να σε πάω στην Πλατεία Προσκόπων, κατά μήκος της οποίας βρίσκονται πολλά και καλά μαγαζιά για καφέ, ποτό ή μεζέδες. Για σήμερα, λέω να τσιμπήσουμε στο καφενείο-ρακομελάδικο «Βρούτος» (Αμύντα 12, Παγκράτι). Πρόκειται για το "αδερφάκι" του "Σκούφια" -που πιθανότατα έχεις ήδη επισκεφτεί- στα Άνω Πετράλωνα (αν όχι, κάνε λίγη υπομονή. Θα πάμε κι εκεί, εν καιρώ). Πάμφθηνοι και πεντανόστιμοι μεζέδες (tip: παρήγγειλε κεφτεδάκια!) και"τίμια" ρακή και ρακόμελο. Κι όλα αυτά, γραμμένα σε ένα μπλε τετράδιο, που κάθε φορά με γυρνάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Χαλαρή συζήτηση, σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο, μετά από το τόσο ανατρεπτικό και κουραστικό καλοκαίρι που μόλις αφήσαμε πίσω μας;   

Και παρότι λάτρις του ρακόμελου, προβλέπεται ότι απόψε θα το "απαρνηθώ" πολύ εύκολα, για χάρη της 3ης και τελευταίας στάσης μου. Απόψε, λοιπόν, έχω κλείσει ήδη θέση σε ένα θεατρικό road trip -κυριολεκτικά- σε... 4 ρόδες! Για να σε "ξεμπερδέψω", απόψε θα με βρεις στο Κινητήρας STUDIO (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη), όπου ανεβαίνει η κα-τα-πλη-κτι-κή παράσταση "Roadtrip 3". Θα σου δώσω ένα hint για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται: Μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα εν κινήσει, ηθοποιοί-οδηγοί και θεατές-συνεπιβάτες γίνονται "ένα", συμπληρώνοντας το "κάδρο" μιας ζωής, που κανείς τους δεν έχει φανταστεί. Όσο για την υπόθεσή του; Ποιον κρύβει η εντυπωσιακή ξανθιά στο πορτ-μπαγκάζ; Τι σχέση έχει με τον Dexter, τον Hitchcock και το CSI; Πόση χαρά και πόση θλίψη κρύβεται στη ρακή του Απεραθίτη; Η Λεονώρα θα συναντήσει, άραγε, τον Τζόνι στη συγκέντρωση των αποφοίτων; Σε ποιον ανήκουν τα 2.125 γραμμάρια τέφρας που κρατάει ο Χάρης στα χέρια του και γιατί τα παπούτσια του είναι ένα νούμερο μικρότερα; Άραγε, η συνείδηση έχει χρώμα τζίντζερ; Κι εν πάση περιπτώσει, τι δουλειά έχουν οι σκαντζόχοιροι σ' αυτήν την ιστορία; Αλήθεια τώρα, δεν σου φαίνεται ένα από τα must see θεάματα του φετινού χειμώνα; Tip: Καθημερινά, οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 και στις 22:30. Επειδή οι επιβάτες - θεατές κάθε παράστασης είναι μόλις 15, καλό είναι να κλείσεις έγκαιρα τη θέση σου στο 6949679113. 

Στη φωτό, η πλατεία Προσκόπων 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός