Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια (μεγάλη) βόλτα στην (αρχαία) Αθήνα

Σήμερα, η Μαρία παίρνει μία γεύση από... τα (πολύ) παλιά! Έτοιμη να την ακολουθήσεις; 


Μαρία Μυλωνά

Σε γοητεύει κι εσένα το παλιό; Η ιστορία; Ο αρχαίος πολιτισμός; Εμένα πολύ. Γι' αυτό και σήμερα θα γεμίσω την μέρα μου με... αρχαία Ελλάδα. Σε μπέρδεψα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έχεις ακούσει ποτέ για το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που οργανώνονται συχνά στην (όμορφη) πόλη μας; Πρόκειται για μια περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της Αθήνας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Η λίστα των χώρων είναι μεγάλη (κάθε φορά ο χώρος είναι διαφορετικός), οπότε ενδεικτικά μόνο, θα σου αναφέρω το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο της Ακρόπολης και τον Κεραμεικό. Για αυτή την Πέμπτη, η ξενάγηση θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού, οπότε θα ξεκινήσω τη σημερινή μου βόλτα από την είσοδό του (όπου και έχει οριστεί ως σημείο συνάντησης) στις 4 νταν! Για σήμερα, δυστυχώς δεν θα καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά, καθώς για τη συμμετοχή σε κάθε ξενάγηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (στο τηλ. 210 3313038), αρκετές μέρες πριν (κάπου εδώ θα πρέπει να σε ενημερώσω ότι σε κάθε ξενάγηση υπάρχει συγκεκριμένος αριθμών συμμετοχών, οπότε σπεύσε).  Ελπίζω, όμως, να σε δω σύντομα σε κάποια από τις επόμενες.    

Και από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, θα πάρω το μετρό και θα κατευθυνθώ σε ένα άλλο σημείο κατατεθέν που... μυρίζει αρχαία Ελλάδα. Στάση Ευαγγελισμός και τελικός προορισμός Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί δηλαδή που στεγάζεται το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Κάθε Πέμπτη, το Μουσείο είναι ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε θα έχω άφθονο χρόνο να ξεναγηθώ στις αίθουσές του. Τι θα δω εκεί; Πάνω από 40.000 έργα, που καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου, από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως τη μεσαιωνική περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την περίοδο της φραγκικής και οθωμανικής κατοχής, ως την έκρηξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, και από την περίοδο της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους ως το 1922, τη χρονιά εκείνη που σημαδεύει η Μικρασιατική Καταστροφή. 

Εννοείται ότι κάθε βόλτα (μου) που... σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ολοκληρωθεί με ένα πλούσιο και ιδιαίτερο γεύμα. Κι εφόσον βρίσκομαι ήδη στο νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου, μία και μόνο σκέψη έρχεται στο μυαλό μου, και βρίσκεται στον 4ο όροφό του: Το Café-Restaurant του. Αυτός ο υπέροχος χώρος (που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δειπνοσοφιστήριον Catering) ενδείκνυται για καφέ, brunch ή φαγητό, καθώς εκτός από την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο, έχει και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ πιάτα, τα οποία επιμελούνται οι -εκτός από αγαπημένοι μόνιμοι συνεργάτες του Allyou- καταξιωμένοι Chef Jean Louis Capsalas (στα αλμυρά πιάτα) και Διονύσης Αλέρτας (στο γλυκό).

Τι θα επιλέξω να φάω; Δεν είμαι ακόμα σίγουρη, καθώς τα πιάτα αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Πάντως, στα πιο περιζήτητα (και πε-ντα-νό-στι-μα) εδέσματά του συγκαταλέγονται τα κασσιώτικα ντολμαδάκια με σάλτσα γιαουρτιού, το φιλέτο σφυρίδας ψητής με σάλτσα μάραθου και το φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος με σάλτσα bourguignon & μαρμελάδα κρεμμυδιών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπέροχο δείπνο μου θα "κλείσει" όπως πάντα με το «γλυκό-κατατεθέν», την περίφημη τούρτα αμυγδάλου. 

Και κάπως έτσι "χορτασμένη" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) θα πάρω τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη Πέμπτη...

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;